pdf-ruta47
Itinerari circular de Palau-saverdera a Sant Onofre

Ruta per la muntanya de Palau-saverdera fins a l'ermita de Sant Onofre i el Mas Ventós al Parc Natural del Cap de Creus

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
 • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Mitjana

Caminades de distància i desnivell moderats que no superen els 14 km de llargada ni els 600m de desnivell.
desnivelDesnivell acumulat

360m

Distància totalDistància total

5,9 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

1:50h

altitud_minimaAltitud mínima

116m

distanciaPunt de sortida / arribada

La Font de Dalt

altitud_maximaAltitud màxima

467m

distanciaPoblació més propera

Palau-saverdera

banner apadrina

Itinerari de 5,9 km de longitud per la muntanya de Palau-saverdera. El punt de sortida i arribada de la ruta és la Font de Dalt, punt on comencen la majoria d'itineraris senyalitzats de Palau-saverdera. Des d'aquest indret pugem pel camí de Sant Onofre fins a l'ermita homònima. Continuem per pista forestal fins al Mas Ventós, una gran àrea d'esbarjo que està situada a la mateixa carena de la serra de Rodes. Tornem a Palau-saverdera per la carrerada del Mas Ventós, un camí força pedregós que ens ofereix vistes molt boniques del golf de Roses. Aquesta ruta forma part dels itineraris del Parc Natural del Cap de Creus i està senyalitzada en tot moment: Itinerari 8 de Palau a Sant Onofre.

L'itinerari número 8 del Parc Natural del Cap de Creus -Itinerari de Palau a Sant Onofre- podríem considerar-lo la ruta estrella d'entre els diversos itineraris que podem realitzar per la muntanya de Palau-saverdera. De fet, gairebé totes les propostes que l'Ajuntament ha senyalitzat comparteixen algun tram de l'itinerari número 8 que aquí ressenyem i, durant la ruta, n'anirem trobant els corresponents trencalls. Aquesta ruta és ideal per conèixer el vessant sud de la serra de Rodes -també anomenada serra de Verdera- i ens ofereix atractius molt variats: la possibilitat d'accedir a diverses zones amb monuments megalítics, l'emblemàtica ermita de Sant Onofre, les vistes de la badia de Roses i la plana empordanesa,...

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 1:50h en total: 0:45h des de la Font de Dalt fins a l'ermita de Sant Onofre, 0:20h des de l'ermita fins al Mas Ventós i 0:45h des d'aquest punt fins a la Font de Dalt.

: Mitjana. Cal parar atenció en alguns trams de camí que presenten força pendent i on hi trobem pedres soltes. El desnivell que cal superar és remarcable (>300m). Si aneu amb nens, cal tenir en compte i valorar aquests dos factors.

: Tot l'any.

: Res en especial.

:

· Cap de Creus. 1:25.000. Editorial Alpina.
· Base topogràfica de Catalunya 1:25.000. Institut Cartogràfic i Geòlogic de Catalunya (ICC).

: L'itinerari que us proposem forma part del conjunt d'itineraris del Parc Natural del Cap de Creus (itinerari 8). L'Ajuntament de Palau-saverdera també ha senyalitzat 6 itineraris més (itineraris A, B, C, D, E i F). Podeu consultar tots aquests itineraris a la web de l'Ajuntament.

Com arribar-hi en cotxe

Arribem a Palau-saverdera per la carretera GI-610. Entrem al nucli urbà pel carrer Nou i creuem tot el poble per aquest mateix carrer. Al final del poble arribem a la Font de Dalt. Uns metres per sobre de la Font de Dalt hi ha l'aparcament de la Font de Dalt, on podem estacionar-hi el cotxe. En aquest punt comencen la majoria d'itineraris senyalitzats de l'Ajuntament de Palau-saverdera.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

 • partner_image_216
  Riba es Pianc, 3, 17488 Cadaqués
  L'Hotel Playasol està situat a la badia de Cadaqués, en un indret privilegiat des d'on podem gaudir d'una de les millors panoràmiques del poble. Les seves instal·lacions han estat renovades fa poc i són fantàstiques i el seu personal ens ofereix un tracte acollidor i molt professional. Una experiència inoblidable!

Què més podem visitar?

 • Cooperativa Agrícola de Palau-saverdera
  Cooperativa Agrícola de Palau-saverdera

  La Cooperativa Agrícola de Palau-saverdera es va constituir l'any 1933 i aplega bona part dels pagesos del municipi. La Cooperativa està especialitzada en la producció d'oli d'oliva però a la seva botiga també podem trobar-hi vi dels cellers de la zona, vi a granel i d'altres productes de proximitat. La Cooperativa es troba situada a l'entrada del nucli urbà, just al costat de la carretera GI-610.

  Coordenades GPS: 42.306882º 3.143957º

 • La torre del Rellotge
  La torre del Rellotge

  La torre del Rellotge, també anomenada torre Cantonera, era una antiga torre de defensa amb finalitats militars. La torre estava aïllada fins que a finals del segle XIV es va annexar al castell de Can Mèssio. Segles més tard, l'any 1855, la torre es va reformar per col·locar-hi el rellotge que li dóna nom, i que continua marcant les hores des de llavors. La trobem al costat de la Plaça Major del poble.

  Coordenades GPS: 42.308036º 3.149820º

 • La font de Dalt
  La font de Dalt

  La font de Dalt és un indret molt emblemàtic i estimat pels palauencs. Enmig de plataners i lledoners brolla l'aigua de la font, que prové de la serra de Rodes. L'aigua destaca per la seva frescor i el seu gust neutre i, malgrat que la font no té cap garantia sanitària, moltes persones de la zona vénen a buscar-ne en garrafes per endur-se-la a casa. Es troba situada a la part alta del poble.

  Coordenades GPS: 42.309655º 3.150596º

 • Àrea d´esbarjo del Mas Ventós
  Àrea d'esbarjo del Mas Ventós

  És un bon lloc per fer un pícnic mentre gaudim de les impressionants vistes del golf de Roses i la plana empordanesa. Hi ha taules, bancs i barbacoes. L'àrea del Mas Ventós es troba situada a la carena de la serra de Rodes, dins del terme municipal del Port de la Selva, i hi podem arribar en cotxe per la carretera GIP-6041 que uneix Vilajuïga i el Port de la Selva (punt quilomètric 6,5).

  Coordenades GPS: 42.325664º 3.148557º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem la ruta a l'aparcament de la Font de Dalt (0:00h - 116m) de Palau-saverdera. En aquest punt comencen la majoria dels itineraris marcats de Palau-saverdera. En un gran panell amb un mapa hi veiem dibuixats els diversos itineraris. Nosaltres seguirem durant tota la ruta les indicacions de l'itinerari número 8: de Palau a Sant Onofre. Itinerari circular de Palau-saverdera a Sant Onofre 1

La Font de Dalt, situada just per sota de l'aparcament.

Comencem a caminar, rodegem l'aparcament per la seva part superior. El camí gira cap a la nostra dreta i avança planer. Passem pel costat d'un bloc de pisos i arribem a una esplanada que s'obre cap a la nostra esquerra (al costat del restaurant Terranova). Itinerari circular de Palau-saverdera a Sant Onofre 1

Aparcament de la Font de Dalt.

Itinerari circular de Palau-saverdera a Sant Onofre 1

Avancem uns 150m per terreny pla.

Itinerari circular de Palau-saverdera a Sant Onofre 1

Arribem a una esplanada que s'obre a la nostra esquerra.

En aquest punt girem a l'esquerra i creuem l'esplanada fins al seu extrem superior. A partir d'ara el camí comença a guanyar altura suaument. Itinerari circular de Palau-saverdera a Sant Onofre 1

Creuem l'esplanada i comencem a guanyar altura.

Itinerari circular de Palau-saverdera a Sant Onofre 1

Indicador que hi ha al final de l'esplanada. De moment compartim camí amb els itineraris A, B i C de l'Ajuntament de Palau-saverdera.

Itinerari circular de Palau-saverdera a Sant Onofre 1

El camí està ben indicat.

No triguem en arribar al trencall dels itineraris A i B (0:10h - 156m). Aquests itineraris ens portarien a descobrir dues de les àrees amb monuments megalítics més rellevants de Palau-saverdera: la Fontasia (A) i Febrosa-Sinols (B). (Podeu consultar més informació sobre aquests itineraris a la web de l'Ajuntament). Nosaltres deixem enrere a la dreta aquest trencall i continuem recte endavant pel camí de Sant Onofre.  Itinerari circular de Palau-saverdera a Sant Onofre 1

Trencall dels itineraris A i B.

Itinerari circular de Palau-saverdera a Sant Onofre 1

Detall del senyal. Nosaltres seguim recte pel camí de Sant Onofre (itinerari 8).

Avancem per un terreny força pedregós. Podem veure en tot moment l'ermita de Sant Onofre, on ens dirigim, al fons. Itinerari circular de Palau-saverdera a Sant Onofre 1

Avancem per un terreny rocós.

Itinerari circular de Palau-saverdera a Sant Onofre 1

L'ermita de Sant Onofre, el nostre objectiu, al fons.

Itinerari circular de Palau-saverdera a Sant Onofre 1

Mirada enrere: el golf de Roses.

Deixem enrere a la dreta el trencall de l'itinerari C (0:25h - 280m) -itinerari de la Cova de la Veta Negra-. (Podeu consultar més informació sobre aquest itinerari a la web de l'Ajuntament). Nosaltres continuem recte amunt cap a Sant Onofre.  Itinerari circular de Palau-saverdera a Sant Onofre 1

Trencall de l'itinerari de la Cova de la Veta Negre.

Itinerari circular de Palau-saverdera a Sant Onofre 1

Detall del senyal. Nosaltres continuem recte amunt.

Anem guanyant altura progressivament i ens endinsem al rec de Sant Onofre. Itinerari circular de Palau-saverdera a Sant Onofre 1

Ens endinsem al rec de Sant Onofre.

Itinerari circular de Palau-saverdera a Sant Onofre 1

Ermita de Sant Onofre.

Arribem a un punt en què passem al vessant occidental (O) del rec, que ja no deixarem durant la resta de camí de pujada. Creuem un petit bosquet de castanyers conegut com a Castanyers d'en Quelo Mateu. Per altra banda, al capdamunt de les parets rocoses que tenim al davant, podem distingir clarament les runes de l'espectacular castell de Sant Salvador de Verdera, que està situat en el punt més elevat de tota la serra de Rodes i de la península del Cap de Creus. Itinerari circular de Palau-saverdera a Sant Onofre 1

Avancem ara pel vessant occidental del rec de Sant Onofre.

Itinerari circular de Palau-saverdera a Sant Onofre 1

Mirada enrere des del rec de Sant Onofre: veiem la plana empordanesa.

Itinerari circular de Palau-saverdera a Sant Onofre 1

Castell de Verdera, per sobre nostre.

Fem un parell de ziga-zagues i finalment arribem a l'ermita de Sant Onofre (0:45h - 420m). Aquesta ermita és tot un símbol pels palauencs i la seva ubicació ens permet gaudir d'unes vistes meravelloses del golf de Roses, dels aiguamolls de l'Empordà i de la plana empordanesa que s'estén fins a les muntanyes del Ripollès. Itinerari circular de Palau-saverdera a Sant Onofre 1

Ermita de Sant Onofre, situada en un lloc privilegiat.


SANT ONOFRE, SÍMBOL DE PALAU-SAVERDERA

L'ermita de Sant Onofre està situada a 420m d'altitud i és ben visible des de tota la plana. La podem identificar fàcilment des de lluny pel seu color blanc i, els dies de sol, fins i tot sembla que brilli amb llum pròpia. L'ermita va ser construïda al segle XIV. Segons una llegenda popular, un pastor va trobar una imatge de Sant Onofre en una cova propera i la va portar a l'església del poble. L'endemà la imatge havia desaparegut, la van buscar i van tornar a trobar-la a dins de la cova. Admirats per aquest miracle, els palauencs van decidir erigir l'ermita a la muntanya. Cada any se celebra un aplec a l'ermita el dia de la segona Pasqua.
Font: Ajuntament de Palau-saverdera

 Itinerari circular de Palau-saverdera a Sant Onofre 1

Part davantera de l'ermita de Sant Onofre.

Itinerari circular de Palau-saverdera a Sant Onofre 1

Ceràmica de Sant Onofre que hi ha just a sobre de la porta.

Itinerari circular de Palau-saverdera a Sant Onofre 1

Ermita de Sant Onofre.

Itinerari circular de Palau-saverdera a Sant Onofre 1

Al darrere de l'ermita hi ha una font i uns bancs de pedra.

Itinerari circular de Palau-saverdera a Sant Onofre 1

Golf de Roses.

Itinerari circular de Palau-saverdera a Sant Onofre 1

Palau-saverdera als nostres peus.


Reprenem la nostra ruta seguint la pista que surt de l'ermita en direcció O en lleugera pujada. Aquesta pista flanqueja la muntanya fins a l'àrea del Mas Ventós i ens ofereix bones vistes de la plana (S) i, en dies clars, del massís del Canigó (NO).
 Itinerari circular de Palau-saverdera a Sant Onofre 1

Continuem la ruta per una pista que surt de l'ermita en direcció O.

Itinerari circular de Palau-saverdera a Sant Onofre 1

La pista ens ofereix bones vistes.

Itinerari circular de Palau-saverdera a Sant Onofre 1

A l'horitzó (NO) podem distingir el massís del Canigó.

Itinerari circular de Palau-saverdera a Sant Onofre 1

A la nostra dreta, seguim gaudint de bones vistes del golf i la plana empordanesa.

Després d'uns 20 minuts de caminada, arribem a l'àrea d'esbarjo del Mas Ventós (1:05h - 467m). Ens trobem en el punt més elevat de la ruta. Aquest espai es troba situat just a la carena de la serra de Rodes i disposa de bancs, taules, instal·lacions per a fer-hi barbacoes i d'altres serveis. Itinerari circular de Palau-saverdera a Sant Onofre 1

Arribem a l'àrea d'esbarjo del Mas Ventós.

Itinerari circular de Palau-saverdera a Sant Onofre 1

Àrea d'esbarjo del Mas Ventós.

Comencem ara el camí de baixada cap a Palau-saverdera per l'antiga carrerada del Mas Ventós. Agafem aquest camí des de l'extrem S de l'àrea d'esbarjo, a només uns metres del punt on arriba la pista de Sant Onofre. Un senyal vertical on hi posa "Palau" ens ajuda a identificar el camí. Itinerari circular de Palau-saverdera a Sant Onofre 1

Agafem el camí que surt des de l'extrem S de l'àrea del Mas Ventós.

Itinerari circular de Palau-saverdera a Sant Onofre 1

Senyal vertical: "Palau".

Comencem a baixar per un terreny força abrupte amb pedres soltes. Hem de vigilar de no relliscar. Itinerari circular de Palau-saverdera a Sant Onofre 1

Baixem cap a Palau-saverdera.

Itinerari circular de Palau-saverdera a Sant Onofre 1

Roques que trobem al costat del camí.

Aviat arribem al primer trencall de l'itinerari E (1:23h - 325m). Aquest itinerari ens portaria a descobrir els dòlmens de la Sureda. (Podeu consultar més informació sobre aquest itinerari a la web de l'Ajuntament). Nosaltres deixem enrere a la nostra esquerra aquest trencall i continuem baixant cap a Palau-saverdera.  Itinerari circular de Palau-saverdera a Sant Onofre 1

Trencall de l'itinerari E (Itinerari megalític de la Sureda).

Quasi immediatament, 70m més endavant, ens trobem un segon trencall de l'itinerari E. En aquest cas, l'itinerari ens porta a visitar el dolmen de la Muntanya d'en Caselles (situat a pocs metres de distància) i el dolmen del rec del Mas Ventós (a 15 minuts de distància per un corriol pedregós). Nosaltres deixem un moment el camí de Palau-saverdera i baixem uns 30m per aquest trencall per visitar només el dolmen de la Muntanya d'en Caselles (1:25h - 305m). Itinerari circular de Palau-saverdera a Sant Onofre 1

Segon trencall de l'itinerari E.

Itinerari circular de Palau-saverdera a Sant Onofre 1

Deixem un moment el camí principal per visitar el dolmen de la Muntanya d'en Caselles.

Itinerari circular de Palau-saverdera a Sant Onofre 1

Dolmen de la Muntanya d'en Caselles.

Després d'admirar aquesta singular construcció megalítica, tornem enrere uns metres fins al trencall i continuem el nostre descens pel camí que baixa directe cap a Palau-saverdera. Durant aquest tram seguim gaudint de molt bones vistes: veiem Palau-saverdera en primer terme i el golf de Roses al fons. Itinerari circular de Palau-saverdera a Sant Onofre 1

Baixant cap a Palau-saverdera.

Itinerari circular de Palau-saverdera a Sant Onofre 1

Observem el golf de Roses al fons.

Itinerari circular de Palau-saverdera a Sant Onofre 1

Palau-saverdera en primer terme.

Finalment arribem al nucli urbà de Palau-saverdera. Seguim cap a l'esquerra, pel carrer Ciutat, i després de 200m arribem a la Font de Dalt (1:50h - 116m), punt d'inici i final d'aquesta ruta que ens ha permès descobrir la muntanya de Palau-saverdera, al Parc Natural del Cap de Creus. Itinerari circular de Palau-saverdera a Sant Onofre 1

Arribem al nucli urbà.

Itinerari circular de Palau-saverdera a Sant Onofre 1

Seguim pel carrer Ciutat uns 200m fins a la Font de Dalt.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!

josep vallès
10-11-2015 10:31:02h

Un itinerari molt interessant per descobrir aquests pobles d'interior i que estan situats a la part sud del cap de creus. Les vistes des de sant onofre són espectaculars.
(Comentari introduït originàriament en castellà)

6 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta