pdf-ruta85
Els estanys de Basturs

Descobrim un dels espais naturals més singulars del Pallars Jussà: els estanys càrstics de Basturs

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
 • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Baixa

Passejades curtes, amb poc desnivell i sense dificultats.
desnivelDesnivell acumulat

10m

Distància totalDistància total

1 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

0:20h

altitud_minimaAltitud mínima

646m

distanciaPunt de sortida / arribada

Aparcament - estanys Basturs

altitud_maximaAltitud màxima

654m

distanciaPoblació més propera

Basturs

Curta passejada circular d'aproximadament 1 km de longitud, tranquil·la i molt agradable, pel paratge natural dels estanys de Basturs. El recorregut és molt planer i segueix l'itinerari natural que rodeja l'estany Gran. És una ruta que no presenta cap dificultat i és ideal per a fer amb els més petits de la família. Recomanem gaudir d'aquest petit tresor natural sense presses!

L'Espai Natural dels Estanys de Basturs consta de dos estanys ben definits: l'estany Gran, amb forma gairebé circular, i l'estany Petit, força més petit. Els estanys, totalment envoltats de camps de cultiu, estan situats entre les poblacions de Basturs i Sant Romà d'Abella, a la zona de la Conca Dellà, a la comarca del Pallars Jussà. Durant el recorregut trobem diversos panells interpretatius que ens expliquen les característiques d'aquest espai natural que forma part de la xarxa PEIN (Pla d'Espais d'Interès Natural de Catalunya), la Xarxa Natura 2000 i és, alhora, un Espai d'Interès Geològic.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 0:20h en total: 0:10h des del punt d'inici fins al mirador de l'estany Petit i 0:10h per tornar al punt d'inici passant pel mirador de l'estany Gran.

: Baixa. L'excursió no presenta cap dificultat tècnica.

: Tot l'any. Dit això, la primavera i la tardor són les èpoques de l'any més recomanables perquè és quan trobem més aigua als estanys i les temperatures són més agradables. A la primavera podem gaudir dels colors de la floració. A la tardor els colors grocs i rogencs de les fulles dels arbres caducifolis dominen el paisatge. A l'estiu acostuma a fer-hi molta calor i durant l'hivern força fred.

: Prismàtics si tenim interès en l'observació d'aus.

:

· Base topogràfica de Catalunya 1:25.000. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

Com arribar-hi en cotxe

Des de Tremp agafem la carretera C-1412 en direcció al port de Comiols. Abans d'arribar a Isona agafem el trencall senyalitzat de Conques i Sant Romà d'Abella. Ràpidament arribem a Conques, on enllacem amb la carretera antiga (C-1412bz) i continuem a la dreta en direcció a Sant Romà d'Abella i Isona. Deixem Conques enrere i, abans d'arribar a Isona, agafem el trencall a l'esquerra de la carretera LV-5113 en direcció a Sant Romà d'Abella. Al cap de 1,2 km trobem (esquerra) el desviament senyalitzat cap als estanys de Basturs. Agafem aquesta pista asfaltada i després de 1,8 km arribem a l'aparcament dels estanys de Basturs, punt d'inici de la ruta.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Aquesta guia web i PDF gratuïta ha estat publicada amb el suport del Consell Comarcal del Pallars Jussà, l'Epicentre i Idapa.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

 • partner_image_78
  C/ del Mig 5, 25632 Guàrdia de Noguera
  Al tranquil poble de Guàrdia de Noguera hi trobem Casa Perdiu, una casa de l'any 1840 rehabilitada que disposa de 6 habitacions. Casa Perdiu és una molt bona opció per descobrir el Pallars Jussà. Deixeu-vos aconsellar i gaudiu de la natura!
 • partner_image_79
  C/Major, 4, 25500 La Pobla de Segur
  La fonda de tota la vida, al casc antic de La Pobla de Segur. Si La Pobla ja és una opció més que assenyada per gaudir dels Pirineus, Can Fasèrsia ho acaba de justificar: un tracte més amable, un ambient acollidor i uns preus immillorables!
 • partner_image_140
  C/ La Bedoga, 2, 25514 Senterada
  Entre la Vall Fosca i la Vall de Manyanet, a Senterada, hi trobem la meravellosa Casa Leonardo. Una casa familiar convertida en allotjament rural que es caracteritza pels detalls, la calidesa i l'energia que se'n desprèn. Aquesta és la casa ideal, sense matisos. A més, un punt de partida perfecte per a fer rutes de senderisme i aprofitar el seu entorn, que ells coneixen molt bé!
 • partner_image_147
  Carretera de Gramuntill s/n, 25500 La Pobla de Segur
  A prop de l'impressionant Congost de Collegats hi trobem Gramuntill - El Mas de Collegats, una masia del segle XVIII que funciona com a allotjament rural al bell mig del Pallars. Càlida, acollidora, arreglada amb bon gust,... és una molt bona opció per a conèixer el seu entorn. No només hi podreu dormir si no també conèixer el seu hort, els seus animals i, evidentment, el seu producte propi. A destacar-ne LA MEL!
 • partner_image_213
  Ctra. Balaguer - Tremp, C13, km 75, 25631 Cellers
  L'Hotel Terradets i el seu restaurant, el Restaurant del Llac, són un clàssic del Pallars Jussà. Aquest establiment històric està situat en un indret preciós, just a la riba de l'embassament de Terradets. Deixeu-vos aconsellar pel seu equip, amabilíssim i professional, i no us perdeu la seva bona cuina!
 • partner_image_713
  Plaça Bisbe Badia, 25, 25650 Isona
  Cal Cuaresma és una casa situada a Isona amb una capacitat de fins a 12 persones. És una base ideal per gaudir de la tranquil·litat i l’ambient rural de la Conca Dellà i el Pallars Jussà. Des de Cual Cuaresma es poden fer diverses rutes de senderisme molt atractives, itineraris amb bicicleta, visitar el Parc Cretaci i admirar els fòssils de dinosaures o, per exemple, visitar els imponents Castells Frontera.

Què més podem visitar?

 • L´Epicentre - Centre de Visitants del Pallars Jussà
  L'Epicentre - Centre de Visitants del Pallars Jussà

  L'Epicentre és el punt neuràlgic de la informació turística del Pallars Jussà i l'espai on s'expliquen els valors del seu patrimoni cultural i natural. D'una manera amena i interactiva ens introduïm en la història de la comarca, la seva cultura, els grans paisatges, el cel i els sons de la nit, els dinosaures,... Més informació i horaris: www.pallarsjussa.net, 973 653 470).

  Coordenades GPS: 42.165946º 0.894991º

 • Museu de la Conca Dellà
  Museu de la Conca Dellà

  El museu de la Conca Dellà, centre d'acollida del Parc Cretaci, permet al visitant descobrir aquesta zona del Pallars Jussà que temps enrere va ser ocupada pels romans, i molt abans, habitada per alguns dels últims dinosaures que van trepitjar la Terra. El museu està situat al poble d'Isona, al bell mig del nucli antic, al costat de l'església de la població.

  Coordenades GPS: 42.1174202º 1.0443395º

 • Parc Cretaci
  Parc Cretaci

  El Parc Cretaci és un projecte de desenvolupament local per promoure el patrimoni integral de la Conca Dellà. Permet descobrir aquest territori a través dels seus diferents àmbits temàtics: jaciments paleontològics, restes arqueològiques, edificis historicoartístics i el propi entorn natural que el composa. S'hi arriba per la carretera d'Isona a coll de Bóixols per un desviament que hi ha al km 3.

  Coordenades GPS: 42.1254915º 1.0778832º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem l'itinerari a l'aparcament dels estanys de Basturs (0:00h - 654m) . En aquest indret hi trobem uns plafons informatius que ens donen més informació del paratge natural. Els estanys de Basturs 1

A l'inici de la ruta trobem una zona d'aparcament on podem estacionar els vehicles.

Els estanys de Basturs 1

En aquest punt comença l'itinerari de Descoberta dels Estanys de Basturs.

Els estanys de Basturs 1

Trobem diversos plafons informatius.

Avancem per un terreny totalment planer, per l'interior d'un agradable bosc de pollancres i pins, tot seguint les indicacions de l'itinerari de Descoberta dels Estanys de Basturs. El sender està ben definit i marcat, amb pedres delimitant-lo a banda i banda. Els estanys de Basturs 1

El recorregut és senzill i molt agradable per a fer amb la família.

Els estanys de Basturs 1

Estany Gran de Basturs.

Els estanys de Basturs 1

Sant Corneli i la serra de Carreu.

Els estanys de Basturs 1

Estany Gran de Basturs.

Els estanys de Basturs 1

Estany Gran de Basturs.

Arribem a un trencall. Agafem el sender de l'esquerra i fem un petit tram de pujada que ens porta fins al mirador de l'estany Petit de Basturs (0:10h - 654m). Des de dalt del mirador de fusta, podem veure l'estany, situat enmig d'una zona de conreus. Fins aquest estany no s'hi pot accedir a través de cap sender, ens hem de conformar observant-lo des d'aquí. L'estany està envoltat de canyissars i joncedes, i es calcula que té uns 30 metres de diàmetre i una fondària màxima de 10 metres aproximadament. Des del mirador també tenim bones vistes de tota la zona: el poble de Basturs, la serra de Pessonada, la muntanya de Sant Corneli, la serra de Carreu,... El mirador també és un molt bon punt d'observació d'aus! Els estanys de Basturs 1

Prats de conreu.

Els estanys de Basturs 1

Mirador de l'estany Petit de Basturs.

Els estanys de Basturs 1

Al mirador hi trobem dos plafons informatius.

Els estanys de Basturs 1

Plafó informatiu.

Els estanys de Basturs 1

Estany Petit de Basturs.

Els estanys de Basturs 1

Vistes a Basturs i a la muntanya de Sant Corneli.

Baixem del mirador i desfem el camí fins al trencall anterior. Un cop aquí creuem un rec per un pontet de fusta i seguim recte. Els estanys de Basturs 1

Creuem un pont de fusta.

Els estanys de Basturs 1

Niu.

Arribem a una zona amb taules i un panell informatiu. Estem al costat del mirador de l'estany Gran de Basturs (0:15h - 646m). Des de la plataforma, a tocar de l'aigua, podem observar com la cubeta de l'estany té forma cònica. Es calcula que l'estany té uns 75 metres de diàmetre i una fondària màxima de 15 metres aproximadament. A l'estany i al seu entorn hi viuen espècies vegetatives molt interessants i endèmiques d'aquest entorn tan peculiar. Els estanys de Basturs 1

Zona equipada amb dos bancs de fusta.

Els estanys de Basturs 1

Panell informatiu.

Els estanys de Basturs 1

Mirador de l'estany Gran de Basturs.

Els estanys de Basturs 1

Estany Gran de Basturs.

Continuem l'itinerari vorejant l'estany Gran i seguim una còmoda pista que ens porta novament al punt d'inici del recorregut, a l'aparcament dels estanys de Basturs (0:20h - 654m). Els estanys de Basturs 1

Tornada fins a l'aparcament.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!


4 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta