pdf-ruta216
Pic de Comapedrosa (2.942m) des d'Arinsal

Sensacional ascensió al sostre del Principat d'Andorra, una de les muntanyes més emblemàtiques i espectaculars de tota la serralada pirinenca!

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
 • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Alta (F)

Rutes d'alta muntanya en terreny poc abrupte en el qual no hi ha grans dificultats. És necessari certa experiència i entrenament suficient per a aquest tipus de terrenys. Pot ser necessari utilitzar les mans per guardar l'equilibri en algun moment puntual. Es tracta d'itineraris força fàcils amb pendents suaus (màxim 30-35°). F (Fàcil) és ja un grau de dificultat, no és dificultat 0.
desnivelDesnivell acumulat

1.380m

Distància totalDistància total

14,3 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

6:05h

altitud_minimaAltitud mínima

1.575m

distanciaPunt de sortida / arribada

Arinsal - Prats Sobirans

altitud_maximaAltitud màxima

2.942m

distanciaPoblació més propera

Arinsal

banner apadrina

Ruta semi-circular de poc més de 14 km que ens condueix fins al cim més alt del Principat, el Comapedrosa, a 2.942m d'altitud. El recorregut està senyalitzat amb pintura groga fins al cim del Comapedrosa però en la seva major part també seguirem les marques blanques i vermelles del GR 11. L'itinerari transcorre per diferents tipus de camins i, tot i superar un desnivell considerable, no presenta cap dificultat tècnica a excepció d'un tram una mica aeri. És ideal per a persones avesades a caminades de dia complet per terrenys d'alta muntanya.

L'itinerari s'inicia a Prats Sobirans, a prop d'Arinsal, a la parròquia de La Massana. Des d'aquí remuntem pel costat del riu de Pedrosa fins a la pleta de Comapedrosa. Seguim les traces del sender transpirinenc fins a l'estany Negre, on deixem el GR 11 i ascendim al cim del pic de Comapedrosa per la seva carena SO. El descens el farem per un sender que baixa en direcció a la portella de Baiau. Just abans d'arribar a aquest coll de muntanya, enllacem de nou amb el GR 11 i retornem a la pleta de Comapedrosa. Des d'allà passem pel refugi de Comapedrosa i visitem el proper estany de les Truites. Enllacem de nou amb el camí de pujada al collet de Comapedrosa i davallem fins a Prats Sobirans.

Aquesta excursió, a més de permetre'ns assolir el sostre d'Andorra i contemplar l'extens panorama de cims que l'envolten, també ens permet descobrir el Parc Natural Comunal de les Valls de Comapedrosa, declarat espai protegit l'any 2006. Durant el recorregut podem apreciar els diferents estatges de vegetació que conformen l'indret. Ens endinsem en els boscos de pi roig i a les avetoses de l'estatge montà, ascendim per les pinedes de pi negre i bedollars de l'estatge subalpí i assolim l'estatge alpí, amb domini dels prats i les zones pedregoses.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: Alt de Comapedrosa (2.942m)

: 6:05h en total. 3:40h des del punt d'inici fins al cim del Comapedrosa pujant per la carena SO i 2:25h per tornar a Prats Sobirans passant pel refugi de Comapedrosa.

: Alta (F). La ruta no presenta cap dificultat tècnica però és físicament molt exigent pel desnivell que cal superar. Alguns trams transcorren per camins irregulars o aeris, on es pot necessitar utilitzar les mans. El recorregut es fa íntegrament per terreny d'alta muntanya.

: Finals de primavera, estiu i tardor, si no hi ha neu.

:

· Andorra. 1:40.000. Editorial Alpina.

: En el moment d'editar-se aquesta guia (octubre 2016), el camí habitual de baixada del Comapedrosa per la tartera està tancat per motius de conservació. Es recomana baixar pel sender senyalitzat per on transcorre aquest itinerari.

Com arribar-hi en cotxe

A la Massana agafem la carretera CG-4 en direcció a Arinsal. Quan arribem a Erts agafem la carretera CG-5 i continuem recte, sempre en direcció a Arinsal. Passem Arinsal i, en un revolt molt tancat a l'esquerra, prenem la carretera CS-530 que passa per un túnel. Just després del túnel girem a la dreta i arribem a Prats Sobirans. Al cap d'un centenar de metres trobem un petit espai on podem estacionar els vehicles.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

 • partner_image_783
  Carrer del Casal, 3, AD400 Arinsal
  Les Avellanes és un bonic xalet de muntanya que combina amb molt d'encert el respecte per la natura i les comoditats actuals. Està ubicat al bell poblet d’alta muntanya d’Arinsal, un indret ideal per gaudir de rutes de senderisme de totes les característiques i per a conèixer el Principat d’Andorra.

Què més podem visitar?

 • El Museu del Còmic
  El Museu del Còmic

  Aquest museu situat a la plaça de les Fontetes de La Massana és un lloc de culte pels amants del còmic. El museu acull periòdicament diferents exposicions temàtiques d'autors de còmic reconeguts internacionalment i s'hi celebren taules rodones amb la presència dels autors, a més de projectar films, programar tallers i vendre publicacions. Des de l'any 1997, cada primavera s'hi celebra el saló "La Massana Còmic".

  Coordenades GPS: 42.546709º 1.514103º

 • Casa Rull
  Casa Rull

  Aquesta casa situada al poble de Sispony, a la parròquia de La Massana, és un típic exemple de casa tradicional andorrana del segle XIX. La Casa Rull, ara convertida en museu, ens permet descobrir la vida i els conceptes de família, patrimoni i organització social de l'Andorra del segle XIX. La Casa Rull de Sispony fou una de les més riques de la parròquia de La Massana. S'hi poden fer visites guiades i també s'organitzen diferents activitats per a escolars.

  Coordenades GPS: 42.532445º 1.514187º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem la ruta a la zona residencial d'Arinsal - Prats Sobirans (0:00h - 1.575m). Pic de Comapedrosa (2.942m) des d

Prats Sobirans i els murs de contenció d'allaus.

Sortim en direcció NE tot seguint la pista i les marques blanques i vermelles del GR 11. Fem un parell de llaçades i ens trobem una barrera que impedeix el pas als vehicles. Pic de Comapedrosa (2.942m) des d

Barrera i entrada al Parc Natural Comunal de les Valls de Comapedrosa.

A mà dreta un rètol ens indica que tenim dues opcions per accedir al Parc Natural de les Valls de Comapedrosa: per un corriol (marques de pintura grogues) o per la pista (marques blanques i vermelles del GR). Nosaltres seguim per la pista. Pic de Comapedrosa (2.942m) des d

Cartell indicador després del pas canadenc.

Avancem enmig d'un bonic bosc de pi roig i algun avet i arribem a un pas canadenc (0:15h - 1.735m). Aquí un ramal de la pista marxa cap a la dreta en direcció al Pla de l'Estany, als estanys Forcats i als de Montmatell. El nostre itinerari, però, continua recte; primer per pista i després per camí, seguint sempre les marques del GR 11 i les indicacions cap al refugi i l'Alt de Comapedrosa. Pic de Comapedrosa (2.942m) des d

Avetosa pujant cap al Comapedrosa.

Deixem enrere a la dreta un petit edifici on hi ha un dipòsit d'aigua i continuem per un tram que ens ofereix vistes a un bonic bosc d'avets. A continuació baixem per un corriol fins a un pontet de fusta que ens permet creuar un torrent sec. Continuem per dins d'un bosc de pi negre fins que trobem un altre pontet per on travessem el riu de Pedrosa. Pic de Comapedrosa (2.942m) des d

Pontet camí al Comapedrosa.

Abordem un tram de forta pujada per un camí pedregós, entre bosquines de bedolls i moixeres de guilla. Creuem de nou el riuet i fem un últim esforç abans d'arribar al collet de Comapedrosa (1:20h - 2.206m). Pic de Comapedrosa (2.942m) des d

Pujada per l'obaga de Comapedrosa.

Pic de Comapedrosa (2.942m) des d

Fem un últim esforç entre nerets, gerderes i nabineres fins al collet de Comapedrosa.

Pic de Comapedrosa (2.942m) des d

Collet de Comapedrosa.

Des d'aquí se'ns obre una ampla visió de tota la pleta de Comapedrosa. Els colors vermellosos de la roca esquistosa li donen un to molt característic a aquest racó de la muntanya andorrana. Observem com la vegetació arbòria va deixant pas a les landes de neret i a les gerderes i, al fons, veiem les valls en forma d'U tan característiques de la morfologia glacial. Pic de Comapedrosa (2.942m) des d

Valls en forma de U vistes des del collet de Comapedrosa.

Deixem a mà esquerra el camí que s'enfila cap al refugi de Comapedrosa i davallem uns metres per terreny obert cap a la pleta de Comapedrosa, tot contemplant el paisatge i la bonica cabana de Comapedrosa, que ens queda a mà dreta. Pic de Comapedrosa (2.942m) des d

Pleta de Comapedrosa.

Aquesta construcció ens recorda que no fa gaires anys la ramaderia era l'activitat econòmica principal d'aquestes valls i les pletes eren els llocs on s'aplegaven els ramats, prop de la cabana que donava aixopluc al pastor. Continuem planejant fins que trobem l'enllaç del GR 11 amb el camí al refugi de Comapedrosa. Pic de Comapedrosa (2.942m) des d

Enllaç del GR 11 amb el camí al refugi de Comapedrosa.

A partir d'aquí el camí torna a guanyar altura a poc a poc, enfilant-se per la coma. Arribem a un punt on girem a la dreta (NE) i ens endinsem en un terreny quasi desproveït de vegetació, on dominen les tarteres esquistoses. Pic de Comapedrosa (2.942m) des d

Terreny esquistós arribant a les basses de l'Estany Negre.

Assolim les basses de l'estany Negre i continuem seguint el GR uns metres més fins que trobem un cartell que ens indica el camí a l'Alt de Comapedrosa (2:25h - 2.607m). Deixem les marques del GR 11 i girem a la dreta seguint ara les marques grogues que remunten el pendent pedregós. Sota nostre veiem el bonic i enclotat estany Negre, que es va fent cada cop més petit mentre anem guanyant altura. Pic de Comapedrosa (2.942m) des d

Camí a l'Alt de Comapedrosa.

Pic de Comapedrosa (2.942m) des d

Tot guanyant altura amb l'Estany Negre als nostres peus.

Pic de Comapedrosa (2.942m) des d

Vistes de la carena fins al pic del Comapedrosa.

Arribem a un collet (2:40h - 2.696m). A l'altra banda del coll contemplem una àmplia panoràmica cap a llevant (E), amb l'estany de les Truites i el refugi de Comapedrosa al fons de la vall i el pic dels Aspres al damunt. Pic de Comapedrosa (2.942m) des d

Vistes de l'Estany Negre des del collet.

Girem a l'esquerra, en direcció NE, i resseguim la carena ampla i llarga del pic. A estones anem pel fil de la cresta, ajudant-nos amb les mans, d'altres anem flanquejant pel costat E. Pic de Comapedrosa (2.942m) des d

Camí al Comapedrosa per la carena SO.

Just abans d'enfilar l'últim tram de pujada al cim, trobem una corda que barra el pas als excursionistes per tal que no davallin per la tartera, fins fa poc la ruta de descens més habitual. El motiu és la forta erosió causada per la gran quantitat de persones que freqüenten aquest cim. Pic de Comapedrosa (2.942m) des d

Drecera tancada a la tartera del Comapedrosa.

Pic de Comapedrosa (2.942m) des d

Arribant al cim.

Finalment arribem sense dificultats al cim de l'Alt de Comapedrosa (3:40h - 2.942m). Des del cim les vistes són espectaculars. Just enfront, cap al NO, destaca el sostre de Catalunya: la Pica d'Estats (3.143m). Pic de Comapedrosa (2.942m) des d

Cim del Comapedrosa amb una taula d'orientació i la bandera andorrana. El massís de la Pica d'Estats al fons.

Mirem on mirem, pertot arreu s'aixequen grans muntanyes: a l'O i en primer pla hi tenim la portella de Baiau i els estanys de Baiau. Al fons, el Monteixo (2.905m). Si resseguim la cresta de la portella de Baiau, cap al S veiem el pic de Sanfonts (2.885m) i, tancant el circ, el pic del Port Vell (2.653m) i el pic dels Aspres (2.562m). A l'E s'estén tota la vall d'Arinsal amb el poble en primer terme i, més enllà, el pic de Casamanya, el pic de l'Estanyó, el pic de la Serrera, el pic de Fontblanca i el pic de Tristaina. Més propers tenim el pic de Medacorba i la Roca Entravessada. Multitud de cims i valls es donen la mà fins a on ens arriba la vista. Fins i tot s'albira el massís de la Maladeta! Pic de Comapedrosa (2.942m) des d

Vistes cap a la carena que enllaça al pic de Sanfonts (2.885m) amb el Monteixo (2.905m).

Pic de Comapedrosa (2.942m) des d

El pic de Sanfonts (2.885m) i l'estany Negre.

Pic de Comapedrosa (2.942m) des d

Vistes cap a l'E amb el poble d'Arinsal al fons de la vall.

Deixem el cim sota la mirada dels voltors i davallem uns metres fins a un cartell. Agafem un camí pedregós, senyalitzat amb marques grogues, que davalla en direcció O cap a la portella de Baiau. Pic de Comapedrosa (2.942m) des d

Baixant cap a la portella sota el pic de Baiau.

Pic de Comapedrosa (2.942m) des d

Baixant cap a la portella de Baiau.

Poc abans d'arribar a la portella trobem l'enllaç amb el GR 11 (3:55h - 2.758m). Pic de Comapedrosa (2.942m) des d

Enllaç amb el GR, a prop de la portella de Baiau.

Descendim pels ressalts herbosos seguint el sender transpirinenc que ens condueix directes a l'estany Negre (4:05h - 2.640m). Pic de Comapedrosa (2.942m) des d

Baixant cap a l'estany Negre.

Aquest bonic estany queda enclotat entre els vessants del pic de Sanfonts i el pic de Comapedrosa. Les seves aigües blaves contrasten amb el vermell de la roca esquistosa que l'envolta. Voregem l'estany per l'esquerra, molt a prop de l'aigua, i enllacem amb el camí a l'Alt de Comapedrosa. Pic de Comapedrosa (2.942m) des d

Les basses de l'Estany Negre.

Passem les basses de l'Estany Negre i continuem davallant pel mateix itinerari de pujada gaudint de la panoràmica immensa que s'estén al nostre davant. Pic de Comapedrosa (2.942m) des d

Baixant pel GR amb la portella de Sanfonts al fons.

Pic de Comapedrosa (2.942m) des d

El pic dels Aspres sobre la planícia del refugi de Comapedrosa.

Pic de Comapedrosa (2.942m) des d

Davallant cap a la pleta de Comapedrosa amb el Casamanya al fons.

Arribem a la pleta de Comapedrosa i trobem l'enllaç del GR 11 amb el camí al refugi de Comapedrosa (4:40h - 2.242m). Deixem el camí de baixada i agafem el corriol que puja cap al refugi (dreta). Pic de Comapedrosa (2.942m) des d

Gerds camí al refugi de Comapedrosa.

Remuntem un petit pendent entre el neretar, les gerderes i un bosquet esclarissat de pi negre i arribem al refugi de Comapedrosa (4:55h - 2.273m). Pic de Comapedrosa (2.942m) des d

Refugi de Comapedrosa.

Des del refugi surt un camí planer cap a la dreta i que ens porta fins al proper estany de les Truites. Pic de Comapedrosa (2.942m) des d

Estany de les Truites.

Retornem al refugi i agafem ara el corriol que baixa (N) fins al collet de Comapedrosa. Pic de Comapedrosa (2.942m) des d

La pleta de Comapedrosa i la cabana de pastor.

Des del collet baixem tot seguint el recorregut que hem fet de pujada i gaudint de les vistes del bosc i de la vall. Pic de Comapedrosa (2.942m) des d

El bosc de pi negre i arbres caducifolis tenyit de tardor.

Pic de Comapedrosa (2.942m) des d

El riu de Pedrosa.

Un cop arribem al fons de la vall, travessem el riu de Pedrosa i seguim per la pineda fins al pas canadenc. Pic de Comapedrosa (2.942m) des d

El pas canadenc arribant a Prats Sobirans.

Pic de Comapedrosa (2.942m) des d

L'avetosa al fons de la vall.

Des d'aquí, ja només ens queda desfer la pista ampla que ens porta fins a Prats Sobirans (6:05h - 1.575m), punt d'inici i final d'aquesta magnífica ruta d'alta muntanya! Pic de Comapedrosa (2.942m) des d

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!

Isabel
27-08-2023 18:24:09h

Desde mi punto de vista es mejor subir por la cresta y bajar por el estany negre. En cuanto a la dificultad de la bajada por la cresta, siendo objetivos es sencilla para alguien acostumbrado a la monta?a. El tiempo de subida para alguien acostumbrado es de algo m?s de tres horas. Si est?s muy en forma en 2 horas y media se sube. Lo de las cinco horas es realmente excesivo.

Ger
01-08-2020 20:13:53h

Ruta espectacular, dura pel nivell acumulat però assequible amb un estat de forma decent. MOLT RECOMANABLE!!!

Jorge Prado de la Cruz
08-10-2019 22:55:54h

A la tardor el tram fins al refugi és un espectacle de diferents colors de fulla. Pel que fa al tram des del llac negre, pujar i baixar per la cresta. El que es descriu a la guia per baixar des del pic, a dia d'avui, és un pedregar de roca solta i relliscosa a causa de l'erosió i els despreniments, gens recomanable. La panoràmica des del pic brutal. ruta magnífica

Ánonimo Bcn
17-09-2018 11:19:49h

Hola,
Hem fet aquest recorregut aquest cap de setmana i realment has d'invertir més hores de les que s'indiquen. Realment són 5,5 hores de pujada des del pàrquing d'Arinsal fins el Cim del Comapedrosa i 2.5h de baixada. Comptant que el camí té molt desnivell acumulat, a penes hi ha descans. I destacar simplement per a coneixement que és més fàcil pujar i baixar per l'estany Negre que no per la carena. Més que res perquè ens vam trobar una parella baixant per la carena, nosaltres la vam fer de pujada, que els pobres estaven espantats, desconeixien la dificultat.
Salutacions
(Comentari introduït originàriament en castellà)

42 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta