pdf-ruta8
Castell d´Orcau
(8)
(1)
Castell d'Orcau

Pujada al castell medieval d'Orcau des del poble d'Orcau

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
 • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Baixa

Passejades curtes, amb poc desnivell i sense dificultats.
desnivelDesnivell acumulat

113m

Distància totalDistància total

1,3 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

0:45h

altitud_minimaAltitud mínima

774m

distanciaPunt de sortida / arribada

Plaça de dalt d'Orcau

altitud_maximaAltitud màxima

887m

distanciaPoblació més propera

Orcau

Passeig fàcil i curt per visitar les ruïnes que avui formen el castell d'Orcau i l'església de la Mare de Déu de la Pietat, situats al capdamunt del turó que hi ha just a sobre del poble. A la part alta del poble prenem el camí que sense cap dificultat ens porta, realitzant uns zig-zags, fins al mateix castell.

El castell d'Orcau, que s'aixeca fins a més de 100m per sobre del poble, va tenir un marcat caràcter defensiu. Es va convertir en un element estratègic de gran importància ja que permetia enllaçar visualment els castells de Mur i de Llordà, tenint un control visual privilegiat que dominava gran part de la Conca de Tremp i la Conca Dellà. Encara que aquest castell no és tan conegut com el de Mur o el de Llordà, la seva visita no ens deixarà indiferents. El castell va ser documentat per primera vegada l'any 1010 com a Castro Orcall.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 0:45h en total. 0:25h per pujar fins al castell d'Orcau. Una mica menys de temps per la baixada, 0:20h.

: Baixa. Cap dificultat a destacar. El camí sempre tendeix cap amunt gairebé sense descans. Com que el camí es curt, ràpidament s'assoleixen els 115m de desnivell.

: Tot l'any.

: Res en especial.

:

Base topogràfica de Catalunya 1:25.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

: Si escollim fer la ruta en un dia amb bona visibilitat, podrem gaudir d'unes molt bones vistes de Comiols, el Montsec, Boumort,... Si tenim temps, val molt la pena fer un volt i deixar-se perdre pels estrets carrers d'Orcau, petit poble que encara manté cert caràcter medieval.

Com arribar-hi en cotxe

Des de Tremp cal agafar la carretera C-1412 que va en direcció al port de Comiols. Passat el poble de Vilamitjana i una mica abans d'arribar al poble de Figuerola d'Orcau, prenem el desviament LV-5112 a l'esquerra cap a Orcau. Just a l'inici del poble trobem un indicador a mà dreta que ens indica el castell d'Orcau. Aquest carrer, de fort pendent, ens portarà fins a la part alta del poble, concretament fins a una plaça on es pot aparcar el cotxe (hi ha espai per 4 o 5 vehicles). Per contra, si al desviament haguéssim continuat recte (indicació de Montesquiu), haguéssim anat a parar a una altra plaça molt més ampla que es troba a la part baixa del poble, on també es pot deixar el vehicle i iniciar la ruta.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

 • partner_image_78
  C/ del Mig 5, 25632 Guàrdia de Noguera
  Al tranquil poble de Guàrdia de Noguera hi trobem Casa Perdiu, una casa de l'any 1840 rehabilitada que disposa de 6 habitacions. Casa Perdiu és una molt bona opció per descobrir el Pallars Jussà. Deixeu-vos aconsellar i gaudiu de la natura!
 • partner_image_79
  C/Major, 4, 25500 La Pobla de Segur
  La fonda de tota la vida, al casc antic de La Pobla de Segur. Si La Pobla ja és una opció més que assenyada per gaudir dels Pirineus, Can Fasèrsia ho acaba de justificar: un tracte més amable, un ambient acollidor i uns preus immillorables!
 • partner_image_140
  C/ La Bedoga, 2, 25514 Senterada
  Entre la Vall Fosca i la Vall de Manyanet, a Senterada, hi trobem la meravellosa Casa Leonardo. Una casa familiar convertida en allotjament rural que es caracteritza pels detalls, la calidesa i l'energia que se'n desprèn. Aquesta és la casa ideal, sense matisos. A més, un punt de partida perfecte per a fer rutes de senderisme i aprofitar el seu entorn, que ells coneixen molt bé!
 • partner_image_147
  Carretera de Gramuntill s/n, 25500 La Pobla de Segur
  A prop de l'impressionant Congost de Collegats hi trobem Gramuntill - El Mas de Collegats, una masia del segle XVIII que funciona com a allotjament rural al bell mig del Pallars. Càlida, acollidora, arreglada amb bon gust,... és una molt bona opció per a conèixer el seu entorn. No només hi podreu dormir si no també conèixer el seu hort, els seus animals i, evidentment, el seu producte propi. A destacar-ne LA MEL!
 • partner_image_213
  Ctra. Balaguer - Tremp, C13, km 75, 25631 Cellers
  L'Hotel Terradets i el seu restaurant, el Restaurant del Llac, són un clàssic del Pallars Jussà. Aquest establiment històric està situat en un indret preciós, just a la riba de l'embassament de Terradets. Deixeu-vos aconsellar pel seu equip, amabilíssim i professional, i no us perdeu la seva bona cuina!
 • partner_image_713
  Plaça Bisbe Badia, 25, 25650 Isona
  Cal Cuaresma és una casa situada a Isona amb una capacitat de fins a 12 persones. És una base ideal per gaudir de la tranquil·litat i l’ambient rural de la Conca Dellà i el Pallars Jussà. Des de Cual Cuaresma es poden fer diverses rutes de senderisme molt atractives, itineraris amb bicicleta, visitar el Parc Cretaci i admirar els fòssils de dinosaures o, per exemple, visitar els imponents Castells Frontera.

Què més podem visitar?

 • L´Epicentre - Centre de Visitants del Pallars Jussà
  L'Epicentre - Centre de Visitants del Pallars Jussà

  L'Epicentre és el punt neuràlgic de la informació turística del Pallars Jussà i l'espai on s'expliquen els valors del seu patrimoni cultural i natural. D'una manera amena i interactiva ens introduïm en la història de la comarca, la seva cultura, els grans paisatges, el cel i els sons de la nit, els dinosaures,... Més informació i horaris: www.pallarsjussa.net, 973 653 470).

  Coordenades GPS: 42.165946º 0.894991º

 • Museu de la Conca Dellà
  Museu de la Conca Dellà

  El museu de la Conca Dellà, centre d'acollida del Parc Cretaci, permet al visitant descobrir aquesta zona del Pallars Jussà que temps enrere va ser ocupada pels romans, i molt abans, habitada per alguns dels últims dinosaures que van trepitjar la Terra. El museu està situat al poble d'Isona, al bell mig del nucli antic, al costat de l'església de la població.

  Coordenades GPS: 42.1174202º 1.0443395º

 • Parc Cretaci
  Parc Cretaci

  El Parc Cretaci és un projecte de desenvolupament local per promoure el patrimoni integral de la Conca Dellà. Permet descobrir aquest territori a través dels seus diferents àmbits temàtics: jaciments paleontològics, restes arqueològiques, edificis historicoartístics i el propi entorn natural que el composa. S'hi arriba per la carretera d'Isona a coll de Bóixols per un desviament que hi ha al km 3.

  Coordenades GPS: 42.1254915º 1.0778832º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Durant el trajecte en cotxe en direcció a Orcau, ja des d'uns quants quilòmetres abans d'arribar al poble, tenim unes bones vistes de la població situada a mitja muntanya amb el castell destacant a dalt del turó. Castell d

Vistes del poble i del castell d'Orcau des de les rodalies

Iniciem la ruta a la plaça de dalt d'Orcau (0:00h - 774m) que hi ha a la part alta d'aquesta petita població, on deixem el cotxe. Castell d

Plaça on deixem el vehicle

Des de l'inici de la mateixa plaça prenem un carrer (direcció NE) que, entre cases, ens conduirà a les afores del poble només caminant uns quants metres. Castell d

Darrere de l'arbre i entre les cases comença el camí cap al castell

En aquest mateix carrer de caràcter rústic una indicació ens confirma que anem pel bon camí per pujar al castell d'Orcau. Castell d

Trobem indicacions durant el camí

El camí no està en massa bon estat, és irregular i hi trobem moltes pedres. No està ben cuidat però no presenta cap tipus de complicació. Castell d

El camí està poc cuidat, hi ha moltes pedres

Anem avançant passant pel costat d'oliveres, matolls, alzines,... Uns cartells indicadors de fusta on hi posa "CASTELL" i ​​algunes marques de pintura vermella a les pedres ens van indicant la pujada al castell que sempre és pel vessant de llevant del turó. Castell d

Anem trobant indicacions

Cada vegada tenim una visió més àmplia i unes millors vistes de tota la Conca Dellà i de la Conca de Tremp, Comiols, el Montsec,... Ja des de poc després de l'inici de la senzilla caminada, el castell treu el cap per sobre nostre. Dos panells informatius just davant del castell ens parlen de la seva història. Castell d

Vistes de la Conca Dellà al Pallars Jussà

Caminem uns quants metres més i finalment arribem al castell d'Orcau (0:25h - 887m). Tot i que el castell avui en dia està bastant malmès, els elements que es conserven permeten copsar encara la seva gran majestuositat. Aquest castell és un dels més ben documentats de tota la Conca Dellà (la primera referència data de l'any 1010 com a Castro Orcall) i un dels primers dominis documentats on es fa patent el pas del règim comtal al feudal. Per les característiques del seu emplaçament, era un castell fàcil de defensar i difícil d'atacar. Tot el conjunt es dividia en dos àmbits units per un mur perimetral: el castell i l'església. El castell, de planta gairebé quadrada, tenia quatre torres circulars obertes per l'interior a cada un dels quatre angles. Aquestes torres tenien un diàmetre interior d'entre tres i cinc metres i una amplada de paret de més d'un metre. Avui en dia només es conserven tres torres. Castell d

Vista del castell d'Orcau des del sender que puja pel costat de llevant

Castell d

Vista del castell d'Orcau des de l'ermita

Castell d

El castell d'Orcau està ubicat en un emplaçament privilegiat

Castell d

Una de les quatre torres i restes de paret

Al costat del castell es troben les restes de l'església de la Mare de Déu de la Pietat, obra romànica que es va ensorrar l'any 1962. Avui en dia només hi queden la paret absidial i la paret nord. Castell d

Capella dedicada a la Mare de Déu de la Pietat

Castell d

Croquis del castell d'Orcau (font: www.pallarsjussa.net)

Després d'una bona estona passejant i observant les restes del castell i de l'església de ben a prop, desfem tot el camí fet de pujada. Castell d

El Montsec al fons

Un cop arribem novament a Orcau (0:45h - 774m), és molt recomanable passejar pels carrers estrets i per entre les cases antigues d'aquesta població. Castell d

Escut d'Orcau en una paret del poble

Castell d

Detalls als carrers d'Orcau

Castell d

Carrer a Orcau

Castell d

Carrer a Orcau

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!

RUTES PIRINEUS
31-07-2013 13:30:28h

Hola Francisco,
El castell està en ruïnes, per tant només es poden veure les restes del que queda del castell derruït: les parets, les torres, l'ermita... Que sapiguem no hi ha visites guiades. Si vols més informació pots contactar amb l'Oficina de Turisme d'Isona (Tel.973 66 50 62).
Salutacions.
(Comentari introduït originàriament en castellà)

francisco osuna
31-07-2013 13:12:44h

es pot visitar aquest castell? és que no ho expliqueu bé, una salutació i espero resposta gràcies francisco des d'Almeria
(Comentari introduït originàriament en castellà)

6 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta