- Fitxa i mapes
- Recorregut
- Llocs d´interès
- Fotos
- Comentaris ()
- Rutes guiades properes
- Establiments propers
Mitjana
Caminades de distà ncia i desnivell moderats que no superen els 14 km de llargada ni els 600m de desnivell.375m
5,7 km
2:30h
863m
Pessonada
1.223m
Pessonada
Caminada circular de gairebé 6 km de longitud pels voltants dels cingles de Pessonada. El punt de sortida i arribada de l'itinerari és al nucli de Pessonada. El primer tram de la ruta ens porta fins al capdamunt de la serra de Pessonada pel pas de l'Escalirot o dels Escaligons, tot superant un parell de trams equipats a la roca que aporten un cert grau de dificultat a la ruta. Un cop a dalt de la serra continuem pels Feixancs de la Tremor fins a la Portella, des d'on baixem a l'ermita de Sant Joanet. D'aquà davallem fins al pla de la Torre i fins al poble de Pessonada, fent el darrer mig quilòmetre de la ruta per via asfaltada.
Us presentem un itinerari preciós i de gran valor paisatgÃstic a la Conca de Dalt, al Pallars Jussà . La ruta ens descobreix la serra de Pessonada -amb les seves impressionants cingleres de conglomerat vermell, d'aspecte inaccessible- i ens ofereix unes vistes meravelloses de la Conca de Dalt i de l'embassament de Sant Antoni. Alhora, l'itinerari presenta un alt valor històric, entre d'altres elements, pels molts vestigis que podem trobar a la zona de les trà giques batalles entre les tropes republicanes i l'exèrcit franquista durant la Guerra Civil Espanyola (Front del Pallars). El recorregut forma part de Camins del Jussà -itinerari 16-, un projecte de 54 rutes de senderisme senyalitzades per fer a peu a la comarca. Sense cap mena de dubte, aquest itinerari és una de les rutes estrella del Jussà !
Track de la ruta
En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.
Més informació
: 2:30h en total: 1:15h per pujar de Pessonada fins a la Portella i 1:15h per baixar de la Portella fins a Pessonada passant per l'ermita de Sant Joanet.
: Mitjana. Atenció!: a nivell tècnic és una ruta només recomanable per a persones amb experiència en rutes de muntanya on cal fer alguna grimpada. Al pas dels Escalirots hi ha instal·lats dos trams amb graons metà l·lics a la roca. No recomanem fer la ruta a aquelles persones que tinguin vertigen.
: Tot l'any.
: Recomanem portar binocles per facilitar l'observació de les aus rapinyaires que sobrevolen Pessonada i per observar la multitud de muntanyes que s'albiren a l'horitzó.
:
Base topogrà fica de Catalunya 1:25.000. Institut Cartogrà fic i Geològic de Catalunya (ICGC).
: La ruta està senyalitzada amb marques de pintura grogues i amb alguna senyalització vertical. Durant el recorregut també trobem algunes fites de pedres. Si es vol ampliar la ruta proposada, un cop a dalt de tot de la serra de Pessonada es pot seguir la carena (en direcció SE) fins al cim de la Roca Alta (1.489m). De camà a Roca Alta podrem veure les trinxeres que utilitzava l'exèrcit franquista per defensar-se de les tropes republicanes. També trobarem un mur que formava part d'un important centre d'observació, on encara podem observar algunes inscripcions feixistes.
A la Pobla de Segur, al costat del pont del riu Flamisell, agafem la carretera que creua el riu Noguera Pallaresa i comença a resseguir l'embassament de Sant Antoni (S) en direcció a Aramunt, Sant Martà i Pessonada. A l'altura del barranc de Sant Martà deixem la carretera d'Aramunt, que continua resseguint el pantà (S), i nosaltres ens desviem a l'esquerra cap a Sant Martà i Pessonada. Comencem a guanyar altura pel vessant de la muntanya, deixem enrere el nucli de Sant Martà i continuem fins al nucli de Pessonada.
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Aquesta guia web i PDF gratuïta ha estat publicada amb el suport del Consell Comarcal del Pallars Jussà , l'Epicentre i Idapa.
Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Aixà mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquà descrita. Tots els temps són efectius i prenen un carà cter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.
La nostra selecció d´establiments propers recomanats
-
C/ del Mig 5, 25632 Guà rdia de NogueraAl tranquil poble de Guà rdia de Noguera hi trobem Casa Perdiu, una casa de l'any 1840 rehabilitada que disposa de 6 habitacions. Casa Perdiu és una molt bona opció per descobrir el Pallars Jussà . Deixeu-vos aconsellar i gaudiu de la natura!
-
C/Major, 4, 25500 La Pobla de SegurLa fonda de tota la vida, al casc antic de La Pobla de Segur. Si La Pobla ja és una opció més que assenyada per gaudir dels Pirineus, Can Fasèrsia ho acaba de justificar: un tracte més amable, un ambient acollidor i uns preus immillorables!
-
C/ La Bedoga, 2, 25514 SenteradaEntre la Vall Fosca i la Vall de Manyanet, a Senterada, hi trobem la meravellosa Casa Leonardo. Una casa familiar convertida en allotjament rural que es caracteritza pels detalls, la calidesa i l'energia que se'n desprèn. Aquesta és la casa ideal, sense matisos. A més, un punt de partida perfecte per a fer rutes de senderisme i aprofitar el seu entorn, que ells coneixen molt bé!
-
Carretera de Gramuntill s/n, 25500 La Pobla de SegurA prop de l'impressionant Congost de Collegats hi trobem Gramuntill - El Mas de Collegats, una masia del segle XVIII que funciona com a allotjament rural al bell mig del Pallars. Cà lida, acollidora, arreglada amb bon gust,... és una molt bona opció per a conèixer el seu entorn. No només hi podreu dormir si no també conèixer el seu hort, els seus animals i, evidentment, el seu producte propi. A destacar-ne LA MEL!
-
Ctra. Balaguer - Tremp, C13, km 75, 25631 CellersL'Hotel Terradets i el seu restaurant, el Restaurant del Llac, són un clà ssic del Pallars Jussà . Aquest establiment històric està situat en un indret preciós, just a la riba de l'embassament de Terradets. Deixeu-vos aconsellar pel seu equip, amabilÃssim i professional, i no us perdeu la seva bona cuina!
-
Carrer Major, 21, 25513 La Pobleta de BellveÃL'Arturo disposa de tretze habitacions amb totes les comoditats i un apartament complet amb capacitat per a sis persones. Al seu restaurant es pot degustar cuina tÃpica pallaresa amb productes de proximitat cuinats a foc lent. Aquà trobarem bon tracte i atenció personalitzada, amb un gran coneixement de l'entorn i de les rutes de la Vall Fosca!
-
Plaça Bisbe Badia, 25, 25650 IsonaCal Cuaresma és una casa situada a Isona amb una capacitat de fins a 12 persones. És una base ideal per gaudir de la tranquil·litat i l’ambient rural de la Conca Dellà i el Pallars Jussà . Des de Cual Cuaresma es poden fer diverses rutes de senderisme molt atractives, itineraris amb bicicleta, visitar el Parc Cretaci i admirar els fòssils de dinosaures o, per exemple, visitar els imponents Castells Frontera.
Què més podem visitar?
-
L'Epicentre - Centre de Visitants del Pallars JussÃ
L'Epicentre és el punt neurà lgic de la informació turÃstica del Pallars Jussà i l'espai on s'expliquen els valors del seu patrimoni cultural i natural. D'una manera amena i interactiva ens introduïm en la història de la comarca, la seva cultura, els grans paisatges, el cel i els sons de la nit, els dinosaures,... Més informació i horaris: www.pallarsjussa.net, 973 653 470).
Coordenades GPS: 42.165946º 0.894991º
-
Museu Molà de l'Oli de Sant Josep a la Pobla de Segur
L'edifici del Molà de l'Oli de Sant Josep, construït l'any 1905, forma part de l'anomenat "conjunt Mauri", juntament amb la Torre Mauri, que actualment allotja l'ajuntament de la Pobla. De fet, actualment el Molà de l'Oli és un centre cultural polivalent. L'oficina de turisme de la Pobla organitza visites guiades a les antigues instal·lacions del molà (més info: 973680257). A davant hi ha una escultura modernista de Josep Llimona.
Coordenades GPS: 42.250294º 0.969064º
-
Diada dels Raiers i Espai Raier
Cada primer diumenge de juliol, des de l'any 1979, a la Pobla de Segur se celebra la Diada dels Raiers. Durant la diada es fan múltiples activitats i una baixada pel riu Noguera Pallaresa amb aquestes embarcacions. Al seu torn, l'Espai Raier, situat a l'Àrea Vacacional de la Pobla de Segur (al costat de l'estació de tren) ens permet conèixer millor aquest sistema tradicional de transport fluvial de la fusta. Horaris i més informació: 973 681 493, www.elsraiers.cat).
Coordenades GPS: 42.239955º 0.967134º
-
L'Argenteria
L'Argenteria és un dels punts més atractius del Congost de Collegats. Es tracta d'una zona rocosa que presenta unes formes espectaculars, sobretot en hiverns molt freds quan l'aigua que flueix per la roca es converteix en gel. Per anar a l'Argenteria haurem de seguir la N-260 i, abans del túnel de l'Argenteria, prendre la carretera antiga (tancada al trà nsit), i després de caminar uns centenars de metres la reconeixerem a l'altre banda a sobre la Noguera Pallaresa.
Coordenades GPS: 42.2923642º 1.0351823º
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Recorregut
Punt d'inici de la ruta.
Senyal indicador al punt d'inici de la ruta.
Els murs de pedra seca es construïen sense utilitzar cap tipus de ciment o substà ncia per unir les diferent pedres. És una tècnica de construcció tradicional i popular a partir de pedres encaixades una a una i on només s'utilitza sorra seca per omplir els buits que puguin quedar entre pedres. S'ha usat des de l'època prehistòrica fins avui en dia, passant per l'època medieval (ponts, castells, torres, muralles...). Els murs de pedra seca feien de separació de terres i també s'utilitzaven per conformar bancals i poder conrear en zones amb desnivell. La persona especialitzada en la construcció en pedra seca s'anomena marger.
Passem pel costat d'un bonic exemplar de roure (esquerra) que deu tenir forces anys. A poc a poc el bosc va desapareixent i dóna pas a un terreny dominat per la vegetació baixa, entre les espècies arbustives destaca el boix.
Roure al costat del camÃ.
Vistes entre els roures al pantà de Sant Antoni.
Aviat arribem a l'ermita romà nica de la Mare de Déu de la Plana (0:10h - 950m), d'una sola nau i molt ben conservada. L'ermita està situada als peus dels cingles, en un indret que ens ofereix unes vistes privilegiades de la Conca de Dalt i l'embassament de Sant Antoni.Arribant a l'ermita de la Mare de Déu de la Plana.
Ermita de la Mare de Déu de la Plana.
Vistes a l'embassament de Sant Antoni.
Paret S de l'ermita on hi trobem la porta d'entrada.
Paret N de l'ermita.
Una estaca de fusta amb un senyal groc ens indica el camÃ.
Passem pel costat d'una penya, una curiosa formació rocosa de conglomerat molt punxeguda que deixem enrere a l'esquerra.Tenim les parets de Pessonada cada cop més a prop. Passem pel costat d'una agulla.
Vistes a la vall del riu Carreu. Al fons, la muntanya de Sant Corneli.
Entrada de la canal.
Voltors volant ben a prop de les parets dels cingles de Pessonada.
Detall de voltor comú volant (Gyps fulvus).
El camà puja pel fort pendent fent diverses llaçades.
Graons metà l·lics que ens ajuden a superar un tram vertical de roca.
Camà equipat.
Vistes des de la canal dels Escaligons.
Tot remuntant la canal, tenim unes vistes que ens deixen bocabadats.
Gran part del Pallars Jussà als nostres peus.
Seguidament se'ns presenten dues opcions:1) Buscar de nou el centre de la canal i seguir-la amunt. Si escollim aquesta opció cal tenir en compte que al final de la canal el sender es desdibuixa i cal fixar-se en les poques fites de pedra que hi pugui haver, buscant el millor pas per pujar en tot moment. Aquesta opció passa per la balma del Corral de Bastida, prà cticament a dalt de la serra. La balma havia servit per resguardar el bestiar i durant la Guerra Civil es va utilitzar com a amagatall d'un important centre de comunicacions de l'exercit franquista.
Balma del Corral de Bastida.
Balma del Corral de Bastida.
Balma del Corral de Bastida.
Segon tram de graons de ferro.
Capdamunt de la serra de Pessonada, on trobem una gran fita.
Vistes cap a Collegats, la Pobla de Segur, Claverol,...
Roc de Santa.
La ruta circular del Roc de Pessonada transcorre dins de l'Espai Natural Protegit de la Serra de Boumort. Aquest espai coincideix amb la Reserva Nacional de Caça de Boumort i va ser creat l'any 1991. Inclou les serres de Boumort, Carreu, Cuberes i Batsacans, a la riba esquerra de la Noguera Pallaresa. L'atractiu principal de l'espai és l'important població de cérvols que hi ha. La millor època per a veure'ls i sentir-los és a la tardor (des de mitjans setembre fins a mitjans octubre) quan és l'època de zel (brama). A més a més, la reserva destaca per ser un dels pocs indrets d'Europa on es reprodueixen les quatre espècies de voltors del continent: voltor comú, voltor negre (reintroduït en els últims anys), trencalòs i aufrany.
A partir d'aquest punt comencem el descens. Comencem a baixar resseguint el capdamunt de la serra en clara direcció O. Arribem rà pidament a la Portella (1.157m - 1:15h), punt on comença una altra canal i on nosaltres agafem un camà que baixa suaument per sota del cingle en diagonal.
Baixem per la carena de Pessonada.
Trencall cap a l'ermita de Sant Joanet.
Ermita de Sant Joanet.
Interior de l'ermita de Sant Joanet.
Vistes de l'ermita de Sant Joanet.
Tram final de la carena de Pessonada.
Senyalització vertical "Sant Martà de Canals".
Girem a l'esquerra i seguim un sender en pujada.
Creuem el barranc de Miret i continuem pel marge, entre dues feixes de conreu separades per una fila d'ametllers.Creuem una zona amb arbres plantats.
Vista panorà mica de les feixes del Roc de Pessonada.
Vista de la canal dels Escaligots.
Al costat d'un pal d'una lÃnia elèctrica agafem una pista en bon estat que ens porta fins a la carretera, que seguim cap a l'esquerra durant aproximadament 500m fins que arribem novament a Pessonada (2:30h - 904m), punt d'inici i final d'aquest esplèndid recorregut circular per les cingleres de Pessonada.Arribant a Pessonada gaudim d'una bonica vista del poble situat als peus dels cingles.
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!
Perfecte! Colors de tardor a tope! No coneixia aquest racó del Pallars... captivador i mà gic del tot. Ho recomano.
Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.
Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.