- Fitxa i mapes
- Recorregut
- Llocs d´interès
- Fotos
- Comentaris ()
- Rutes guiades properes
- Establiments propers
Mitjana
Caminades de distà ncia i desnivell moderats que no superen els 14 km de llargada ni els 600m de desnivell.400m
9 km
2:35h
530m
Font de la Figuereta
710m
La Pobla de Segur
Ruta circular al Congost de Collegats per visitar les ruïnes de l'antic monestir de Sant Pere de les Maleses. L'itinerari, que dura unes 2h 35min, passa també per la curiosa cova de la Serpent. Durant la ruta podem gaudir de boniques vistes de les grans formacions rocoses de la zona i del riu Noguera Pallaresa.
El camà antic que va des de la font de la Figuereta al monestir de Sant Pere de les Maleses i arriba fins a la cova de la Serpent ens descobrirà l'espectacular Congost de Collegats. Aquest pas natural entre els dos Pallars, el Sobirà i el Jussà , és per on el riu Noguera Pallaresa troba el seu camà per baixar cap al sud. Aquestes altes parets de roca d'aquest espai protegit del Pallars han estat una barrera natural insuperable durant molts anys.
Track de la ruta
En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.
Més informació
: Unes 2:35h en total. De les quals 1:00h aproximadament fins al monestir de Sant Pere de les Maleses, 0:35h més fins a la cova de la Serpent i 1:00h més per finalitzar l'itinerari.
: Mitjana. Cap dificultat.
: Tot l'any.
: Res en especial.
:
Base topogrà fica de Catalunya 1:25.000. Institut Cartogrà fic de Catalunya (ICC).
: La ruta, en ser circular, es pot realitzar en els dos sentits de la marxa. Us proposem pujar primer des de la font de la Figuereta al monestir, perquè aixà la pujada esdevé una mica més progressiva. La ruta està totalment senyalitzada. Collegats és una zona molt coneguda i bastant freqüentada pels escaladors perquè disposa de moltes opcions per practicar aquest esport. En funció de la temporada de l'any en que ens hi acostem, el barranc de Sant Pere baixarà amb més o menys aigua. Aquest barranc acostuma a estar força freqüentat pels aficionats al barranquisme.
Pujant des de la Pobla de Segur per la carretera N-260 cap a Gerri de la Sal i Sort, abans d'entrar al Congost de Collegats, deixem el cotxe a l'à rea de descans de la font de la Figuereta que es troba a un costat de la carretera entre els punts quilomètrics 301 i 302.
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Aixà mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquà descrita. Tots els temps són efectius i prenen un carà cter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.
La nostra selecció d´establiments propers recomanats
-
C/Major, 4, 25500 La Pobla de SegurLa fonda de tota la vida, al casc antic de La Pobla de Segur. Si La Pobla ja és una opció més que assenyada per gaudir dels Pirineus, Can Fasèrsia ho acaba de justificar: un tracte més amable, un ambient acollidor i uns preus immillorables!
-
C/ del Mig 5, 25632 Guà rdia de NogueraAl tranquil poble de Guà rdia de Noguera hi trobem Casa Perdiu, una casa de l'any 1840 rehabilitada que disposa de 6 habitacions. Casa Perdiu és una molt bona opció per descobrir el Pallars Jussà . Deixeu-vos aconsellar i gaudiu de la natura!
-
C/ La Bedoga, 2, 25514 SenteradaEntre la Vall Fosca i la Vall de Manyanet, a Senterada, hi trobem la meravellosa Casa Leonardo. Una casa familiar convertida en allotjament rural que es caracteritza pels detalls, la calidesa i l'energia que se'n desprèn. Aquesta és la casa ideal, sense matisos. A més, un punt de partida perfecte per a fer rutes de senderisme i aprofitar el seu entorn, que ells coneixen molt bé!
-
Carretera de Gramuntill s/n, 25500 La Pobla de SegurA prop de l'impressionant Congost de Collegats hi trobem Gramuntill - El Mas de Collegats, una masia del segle XVIII que funciona com a allotjament rural al bell mig del Pallars. Cà lida, acollidora, arreglada amb bon gust,... és una molt bona opció per a conèixer el seu entorn. No només hi podreu dormir si no també conèixer el seu hort, els seus animals i, evidentment, el seu producte propi. A destacar-ne LA MEL!
-
Ctra. Balaguer - Tremp, C13, km 75, 25631 CellersL'Hotel Terradets i el seu restaurant, el Restaurant del Llac, són un clà ssic del Pallars Jussà . Aquest establiment històric està situat en un indret preciós, just a la riba de l'embassament de Terradets. Deixeu-vos aconsellar pel seu equip, amabilÃssim i professional, i no us perdeu la seva bona cuina!
-
Plaça Bisbe Badia, 25, 25650 IsonaCal Cuaresma és una casa situada a Isona amb una capacitat de fins a 12 persones. És una base ideal per gaudir de la tranquil·litat i l’ambient rural de la Conca Dellà i el Pallars Jussà . Des de Cual Cuaresma es poden fer diverses rutes de senderisme molt atractives, itineraris amb bicicleta, visitar el Parc Cretaci i admirar els fòssils de dinosaures o, per exemple, visitar els imponents Castells Frontera.
Què més podem visitar?
-
L'Epicentre - Centre de Visitants del Pallars JussÃ
L'Epicentre és el punt neurà lgic de la informació turÃstica del Pallars Jussà i l'espai on s'expliquen els valors del seu patrimoni cultural i natural. D'una manera amena i interactiva ens introduïm en la història de la comarca, la seva cultura, els grans paisatges, el cel i els sons de la nit, els dinosaures,... Més informació i horaris: www.pallarsjussa.net, 973 653 470).
Coordenades GPS: 42.165946º 0.894991º
-
Diada dels Raiers i Espai Raier
Cada primer diumenge de juliol, des de l'any 1979, a la Pobla de Segur se celebra la Diada dels Raiers. Durant la diada es fan múltiples activitats i una baixada pel riu Noguera Pallaresa amb aquestes embarcacions. Al seu torn, l'Espai Raier, situat a l'Àrea Vacacional de la Pobla de Segur (al costat de l'estació de tren) ens permet conèixer millor aquest sistema tradicional de transport fluvial de la fusta. Horaris i més informació: 973 681 493, www.elsraiers.cat).
Coordenades GPS: 42.239955º 0.967134º
-
Museu Molà de l'Oli de Sant Josep a la Pobla de Segur
L'edifici del Molà de l'Oli de Sant Josep, construït l'any 1905, forma part de l'anomenat "conjunt Mauri", juntament amb la Torre Mauri, que actualment allotja l'ajuntament de la Pobla. De fet, actualment el Molà de l'Oli és un centre cultural polivalent. L'oficina de turisme de la Pobla organitza visites guiades a les antigues instal·lacions del molà (més info: 973680257). A davant hi ha una escultura modernista de Josep Llimona.
Coordenades GPS: 42.250294º 0.969064º
-
L'Argenteria
L'Argenteria és un dels punts més atractius del Congost de Collegats. Es tracta d'una zona rocosa que presenta unes formes espectaculars, sobretot en hiverns molt freds quan l'aigua que flueix per la roca es converteix en gel. Per anar a l'Argenteria haurem de seguir la N-260 i, abans del túnel de l'Argenteria, prendre la carretera antiga (tancada al trà nsit), i després de caminar uns centenars de metres la reconeixerem a l'altre banda a sobre la Noguera Pallaresa.
Coordenades GPS: 42.2923642º 1.0351823º
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Recorregut
Àrea de descans de la Font de la Figuereta, a la dreta de la carretera pujant per la N-260.
Alguns bancs ens permeten descansar i observar relaxadament l'entorn.
Molta gent ve fins a la Font de la Figuereta per agafar aigua.
Panell d'inici de recorregut just a peu de carretera.
Comencem la ruta pujant per la pista.
Pujada còmoda per la pista de Gramuntill.
Aquest inici d'excursió pujant per la pista es fa còmodament i és una bona manera de començar l'itinerari de forma progressiva. La pista va girant amb certa tendència cap a la dreta i supera el barranc d'Ansal. A aquesta alçada, a la nostra dreta i a pocs metres, observem unes parets amb una curiosa bauma bivac (580m). Sortim de la pista asfaltada per acostar-nos-hi i passar per sota de les seves parets de roca. Tornem a la pista per on venÃem per seguir ascendint en direcció S.Trobem aquesta Bauma bivac una mica amagada a la dreta de la pista.
Prenem el camà a Sant Pere de les Maleses a la dreta.
Durant el recorregut anem trobant marques grogues als arbres i a les roques. A mesura que anem pujant, anem assolint unes millors vistes a davant nostre. Aviat reconeixem la Paret dels Nebots i la Paret de la Figuereta, dos dels molts sectors d'escalada que hi ha en aquest zona, Collegats, una de les à rees més salvatges de Catalunya.L'itinerari va seguint marques grogues.
El camà gira a la dreta en un angle de 90 graus.
Caminem uns metres i arribem a un replà . Baixem una mica en direcció al barranc d'Ansal (0:35h - 680m) que creuem per entre un bosc de pins.Baixant cap al barranc d'Ansal per creuar-lo i seguir paral·lels a les parets.
Seguim pel camÃ, que ara fa una lleugera pujada. Un cop passat el Serrat del Tossal del Cap, que queda a la nostra esquerra, el camà comença a baixar, paral·lelament a la paret de roca, cap a l'entrada del barranc de Sant Pere (en direcció N).Hem de vorejar el Serrat del Tossal del Cap per la seva dreta.
Serrat del Tossal del Cap.
Ens apareix al davant la impressionant cara sud de Les Moles del Pessó, on s'hi troben conegudes vies d'escalada com la Performance o la Terra Ferma.La paret de Les Moles del Pessó davant nostre.
Les Moles del Pessó.
Cruïlla senyalitzada, seguim recte cap a l'entrada del barranc.
Formacions curioses de roca.
Al cap d'uns 10m, intuïm per entre la vegetació, a l'altre vessant del barranc a mà dreta, la bauma on es troba el monestir. Seguim, el camà fa un gir a la dreta i baixa fins que troba el riu del barranc de Sant Pere (1h - 635m) i el creua.Creuem i passem a l'altre banda.
Riu del barranc de Sant Pere.
Es poden apreciar les antigues estances del monestir.
Actualment només queden les restes de l'edifici romà nic que va ser construït aprofitant la bauma com a sostre i paret: moltes pedres, algun mur, part de l'església,... Podem adonar-nos fà cilment de la importà ncia que va tenir aquest lloc temps enrere. El monestir va viure el seu perÃode de mà xima esplendor entre els segles X i XI i fins al segle XVII va mantenir una certa importà ncia. Des de principis del segle XX es troba en estat d'abandonament.Donem una volta entre les pedres centenà ries d'aquesta construcció antiga.
Les restes del monestir construït a sota d'una bauma.
L'església del monestir estava situada a la zona de llevant de la bauma. Encara avui se'n conserven dos absis, un més gran que l'altre.Encara es conserven els dos absis.
Explica la llegenda, i les males llengües, que els capellans robaven als viatgers que s'allotjaven al monestir i que després els mataven i enterraven als voltants del convent.
Per seguir la nostra ruta, hem de tornar enrere i desfer el camà que havÃem fet des de l'encreuament senyalitzat (1:12h - 640m). Altre cop en aquest punt, girem a l'esquerra i prenem el camà de baixada que creua el barranc de Sant Pere (1:15h - 641m).
Saltem per creuar el barranc de Sant Pere i anar en direcció a la cova de la Serpent.
Les aigües del barranc de Sant Pere.
El camà ara puja per sortir del barranc i dirigir-se, passant per una zona cremada, a una mena de terrassa. Des d'aquest lloc podem veure l'altre vessant amb la Noguera Pallaresa al fons.Terrassa sota Les Moles del Pessó, des d'on veiem el vessant de la Noguera Pallaresa.
El camÃ, que fa una lleugera baixada i gaudeix de boniques vistes sobre el riu i tot Collegats, voreja per la base tota la paret E de Les Moles del Pessó, que ens queda a la nostra esquerra.Lleugera baixada cap a la cova de la Serpent.
La Noguera Pallaresa al fons de la vall.
Arribant a la cova de la Serpent.
Entrant a la cova de la Serpent.
Cova de la Serpent.
Hi ha molt poca llum a l'interior de la cova.
Una enorme serp s'amagava en aquesta cova i es menjava tots els animals de cà rrega que passaven pel camÃ. Els que la van veure no ho van poder explicar mai, i aixà fou fins que un monjo de Sant Pere de les Maleses va trobar la solució per combatre-la. El monjo va carregar un ase amb pans farcits de ganivets esmolats i quan la serp es va menjar l'ase va perdre els budells, que se li van trencar a bocins. Al sostre de la cova, gravada a la roca, podem veure la marca que va deixar el cos de l'animal.
Pep Coll - Escriptor català nascut a la comarca
Cova de la Serpent.
Sortint de la cova de la Serpent.
El camà puja amb força fins al peu de la paret.
Seguim caminant i arribem a una torre d'alta tensió (1:45h) situada en un punt on les vistes valen molt la pena. Si traiem el cap pel capdamunt d'aquesta penya, a l'E gaudim d'unes boniques vistes del barranc de l'Infern. Tornem al camà que ara baixa rà pidament (en direcció N) i ens porta fins a la carretera. De baixada veiem la sensacional Paret del Pessó a la nostra esquerra.Paret del Pessó a la nostra esquerra amb la carretera al fons.
Caminem pel costat de la N-260 fins al túnel.
Avançant per aquesta carretera s'obre a la nostra esquerra el barranc de l'Infern.Passem per davant del conegut barranc de l'Infern.
Seguim caminant i veiem, també a la nostra esquerra, la zona coneguda com la Pedrera, unes gegantines parets de roca que han format diverses baumes.Sector d'escalada de La Pedrera.
La carretera al costat del riu que va serpentejant pel Congost de Collegats.
Veiem la tirolina que permet als escaladors i a la gent que fa barranquisme travessar el riu amb més facilitat.Riu Noguera Pallaresa amb la tirolina per travessar el riu.
Estem arribant a l'entrada del túnel de la carretera N-260, a l'alçada del barranc de Sant Pere. Hem deixat enrere un sector d'escalada esportiva que ens quedava a mà dreta.Arribant a la carretera N-260.
Caminem uns 200m pel costat de la carretera i ja tornem a ser a l'Ã rea de descans de la font de la Figuereta (2:35h - 550m) on finalitzem la ruta que ha transcorregut per aquesta magnÃfica zona protegida, Collegats.Caminem uns metres pel costat de la carretera N-260.
Està tua en memòria dels Raiers.
Àrea de descans de la Font de la Figuereta.
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!
Si, si, uns prismà tics tampoc aniran gens malament si no voleu perdre les meravelles que fan els escaladors per conquerir la quantitat de vies que se'ns ofereixen. Podem trobar tot tipus de graus, i tot tipus d'activitats pels amants de la muntanya (senderisme, escalada, barrancs...).
Aquesta excursió és ideal per tenir un primer contacte amb la zona. Això si, evitar fer-la durant els mesos durs de l'estiu, a no ser que porteu una bona cantimplora plena d'aigua i crema per a no acabárosla!
Hola ruterus!
Us aconsello que poseu uns prismà tics a la motxilla per gaudir de les desenes de voltors que sobrevolen les penyes al principi de la ruta, també s'aprecien els nius (grà cies/o per culpa de les marques dels seus excrements a la roca).
El Monestir, ombrÃvol i humit, una mica tètric...
La part final amb la Noguera obrint-se camà entre les muntanyes, el més espectacular.
Fins una altra ruta!
Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.
Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.