pdf-ruta47
La Tosa (2.536m) des d'Urús

Ascensió a una de les muntanyes més populars de la Cerdanya i del Cadí-Moixeró seguint un itinerari ple d'història des del poble d'Urús

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
 • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Notable

Excursions més exigents o bé perquè són més llargues o amb major desnivell o amb alguna dificultat concreta.
desnivelDesnivell acumulat

1.350m

Distància totalDistància total

17,3 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

6:45h

altitud_minimaAltitud mínima

1.264m

distanciaPunt de sortida / arribada

Plaça Major d'Urús

altitud_maximaAltitud màxima

2.536m

distanciaPoblació més propera

Urús

banner apadrina

Ruta lineal de 17,3 km de longitud (anada i tornada) que ascendeix a la Tosa -també coneguda popularment com a Tosa d'Alp o Pedró dels Quatre Batlles-. L'itinerari que proposem comença al poble d'Urús, des d'on enfilem fins al collet de Jovell. Després d'un tram de flanqueig, ens endinsem de ple al barranc del torrent de Fontllebrera, que anem remuntant fins al coll de Jou, un punt de pas històric que comunica les comarques del Berguedà i de la Cerdanya. Al coll de Jou girem cap a orient i avancem ben a prop de la carena fins al refugi Niu de l'Àliga i el cim de la Tosa. Fem la tornada pel mateix camí. La ruta no presenta cap dificultat tècnica però físicament és molt exigent, amb un desnivell que supera els 1300m.

Amb els seus 2.536m d'altitud, la Tosa o Tosa d'Alp és una de les muntanyes més conegudes del Parc Natural del Cadí-Moixeró. Al costat mateix del cim hi trobem el refugi Niu de l'Àliga, que és accessible tot l'any mitjançant un dels telecabines de l'estació d'esquí de la Molina. Aquest fet i la facilitat d'accés a peu al cim des del coll de Pal o des de la Masella (pel camí de Coma Oriola) fan que aquesta muntanya sigui molt concorreguda. En aquesta guia, però, us proposem una ascensió força més salvatge, variada i atractiva que comença a l'encantador poble cerdà d'Urús, passa per l'històric coll de Jou i recorre un tram de la panoràmica carena que uneix aquest coll amb la mateixa Tosa d'Alp. A més a més, la seva situació privilegiada i relativament aïllada, converteixen la Tosa en un mirador excel·lent del Pirineu oriental!

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 6:45h en total: 2:15h des d'Urús fins al coll de Jou, 1:30h des del coll de Jou fins al cim de la Tosa i 3:00h per tornar seguint el mateix itinerari.

: Notable. Ruta que tot i no presentar cap dificultat tècnica transcorre per terreny d'alta muntanya.

: Primavera, estiu i tardor.

:

Cerdanya. Alta Cerdanya-Capcir-Andorra. 1:50.000. Editorial Alpina.

: Si volem fer el descens més breu i per un camí diferent, i disposem de diversos vehicles i podem combinar-los, des del cim de la Tosa d'Alp podem baixar en clara direcció N pel camí de Coma Oriola (en paral·lel a una pista d'esquí) fins a l'aparcament de Coma Oriola de l'estació d'esquí de la Masella, on prèviament hauríem d'haver estacionat un vehicle.

Com arribar-hi en cotxe

Podem arribar a Urús per la carretera E-9 des de la boca N del túnel del Cadí (Riu de Cerdanya) o des d'Alp. Quan arribem a l'altura del poble per aquesta carretera, que l'envolta per sota sense entrar-hi, agafem la desviació d'Urús i la seguim fins al centre del poble. El punt de sortida de la ruta és a la plaça Major, on hi ha l'església i on podem estacionar els vehicles.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

Què més podem visitar?

 • Estació d´esquí de la Masella
  Estació d'esquí de la Masella

  La Masella és una estació d'esquí alpí situada al vessant nord de la Tosa d'Alp, al sud de la Baixa Cerdanya, inaugurada l'any 1967. Es troba unida a l'estació de la Molina amb la qual formen el domini esquiable d'Alp 2500. Més info a www.masella.com.

  Coordenades GPS: 42.349647º 1.901457º

 • Estació d´esquí de la Molina
  Estació d'esquí de la Molina

  La Molina és l'estació degana dels esports d'hivern a Espanya amb el primer remuntador comercial l'any 1943. La majoria de la seva extensió està situada a la Cerdanya, té 68 km esquiables repartits en 63 pistes per a tots els nivells, un snowpark de grans dimensions i el superpipe més gran dels Pirineus. Més info a www.lamolina.cat.

  Coordenades GPS: 42.335960º 1.938708º

 • L´estany de Puigcerdà i el Parc Shierbeck
  L'estany de Puigcerdà i el Parc Shierbeck

  El bonic estany de Puigcerdà, que és artificial, sembla que fou construït al segle XIII. Actualment s'ha convertit en un espai icònic de Puigcerdà on ceretans i visitants van a passejar i relaxar-se. A l'hivern l'estany queda tot gelat i a l'estiu s'hi organitzen diverses activitats de lleure i culturals.

  Coordenades GPS: 42.436240º 1.926855º

 • Torre de Riu i capella de la Divina Pastora
  Torre de Riu i capella de la Divina Pastora

  Aquest castell d'aires romàntics, inspirat en les zones de Loire i Bretanya amb ressonàncies neogòtiques, va ser construït a finals del segle XIX sobre la vella Torre del Riu, un baluard de defensa del segle XIV. El conjunt arquitectònic inclou la petita Capella de la Divina Pastora, adossada a l'edifici principal.

  Coordenades GPS: 42.371822º 1.897956º

 • Santa Maria de Talló
  Santa Maria de Talló

  Santa Maria de Talló és una església romànica de grans dimensions construïda als segles XI - XII i que està declarada bé cultura d'interès nacional. Tot i l'espectacularitat exterior, l'element més admirat del conjunt és una antiga imatge de la Mare de Déu que va poder salvar-se de la destrucció l'any 1936.

  Coordenades GPS: 42.363622º 1.780461º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem l'excursió a la plaça Major d'Urús (0:00h - 1.264m) on hi ha l'església de Sant Climent. Agafem el carrer Pendís, que des de l'església es dirigeix cap a l'entrada oriental del poble. Just quan arribem a la carretera, nosaltres girem a la dreta (S) i prenem el camí de terra que puja suaument per entre uns camps. Durant la primera part de l'ascensió, fins al coll de Jou, seguirem els senyals blancs i grocs del PR-C 126, un sender de petit recorregut que uneix Urús amb el refugi del Rebost, al Berguedà. La Tosa (2.536m) des d

Plaça Major i església de Sant Climent d'Urús.

La Tosa (2.536m) des d

Font a la plaça Major d'Urús.

La Tosa (2.536m) des d

Vistes de la Tosa, el nostre objectiu.

Aviat, quan el camí comença a girar cap a la dreta, agafem un corriol que surt a l'esquerra, rodeja un camp i després s'endinsa en una zona més arbrada. La Tosa (2.536m) des d

Girem a la dreta i comencem a pujar cap a la Tosa.

La Tosa (2.536m) des d

Passem per entre uns camps.

La Tosa (2.536m) des d

Vistes d'Urús.

Desemboquem a una pista molt ampla, just en una girada, però la deixem immediatament continuant amunt pel corriol (dreta). Uns metres més endavant tornem a creuar la pista ampla i seguim pel nostre corriol, que s'endinsa de ple en un bosc de pi roig amb boix. La Tosa (2.536m) des d

En una girada coincidim amb una pista ampla. Nosaltres continuem pel corriol (dreta).

La Tosa (2.536m) des d

Guanyem altura per l'interior d'un bosc de pi roig.

Continuem avançant fins que arribem al collet de Jovell (0:45h - 1.519m), un prat obert i aplanat on coincideixen diverses pistes i camins. La Tosa (2.536m) des d

Arribem al collet de Jovell.

La Tosa (2.536m) des d

Collet de Jovell.

La Tosa (2.536m) des d

Vistes de la cara N del Cadí des del collet de Jovell.

La Tosa (2.536m) des d

La vall de la Cerdanya des del collet de Jovell.

Nosaltres hem d'agafar el corriol que surt cap al S, seguint en tot moment els senyals blancs i grocs del PR. Comencem a flanquejar la muntanya per l'interior del bosc en direcció S-SO. La Tosa (2.536m) des d

Interior del bosc.

Arribem a un punt on girem a l'esquerra (SE), sobrepassem la Roca d'Urús i entrem a la vall del torrent de Fontllebrera, que resseguirem fins gairebé la seva capçalera. La Tosa (2.536m) des d

Sobrepassem la Roca d'Urús i entrem al barranc de Fontllebrera.

La Tosa (2.536m) des d

Vall del torrent de Fontllebrera.

Avancem per un terreny molt agradable, planer o en lleugera baixada, acostant-nos al fons de la vall a poc a poc, on finalment arribem a l'altura de la font Llebrera (1:15h - 1.540m). La Tosa (2.536m) des d

Senyal de la font Llebrera.

La Tosa (2.536m) des d

Torrent de Fontllebrera.

La Tosa (2.536m) des d

El vessant occidental de la vall.

Comencem aquí el tram de pujada pel barranc que ens portarà fins al coll de Jou. El camí és evident, en clara direcció S, i va creuant diverses vegades el torrent de Fontllebrera i el torrent del Coll de Jou. A mesura que anem guanyant altura les vistes que tenim cap enrere (N) són més boniques. Des d'alguns punts també podem observar, a l'E, la Tosa d'Alp, on ens dirigim. La Tosa (2.536m) des d

Mirada a orient: vistes de la Tosa d'Alp (al fons a la dreta).

La Tosa (2.536m) des d

Mirada enrere: el barranc de Fontllebrera i la Cerdanya.

La Tosa (2.536m) des d

La Tosa, el nostre objectiu.

Finalment, després d'una pujada força feixuga, assolim el coll de Jou (2:15h - 2.021m), punt de comunicació tradicional entre el Berguedà i la Cerdanya. La Tosa (2.536m) des d

El coll de Jou.

Després de recuperar forces, continuem la nostra ascensió cap a la Tosa. Deixem enrere el coll de Jou i seguim els senyals blancs i vermells del GR 150.1, que avança proper al fil de la carena, en clara direcció E. Comencem ara un tram de gran bellesa, ens trobem al límit entre l'estatge subalpí i l'estatge alpí i anem alternant zones boscoses -principalment pi negre- i prats més oberts, des d'on tenim molt bones vistes en totes direccions. La Tosa (2.536m) des d

Tram boscós, molt agradable i bonic.

La Tosa (2.536m) des d

Senyals blancs i vermells del GR 150.1.

La Tosa (2.536m) des d

Vistes panoràmiques cap al S. A la dreta distingim el Pedraforca.

La Tosa (2.536m) des d

El Pedraforca (2.506m).

La Tosa (2.536m) des d

La serra d'Ensija amb la Gallina Pelada (2.320m).

La Tosa (2.536m) des d

Zona carenera, més oberta i panoràmica.

La Tosa (2.536m) des d

Avancem per la carena.

La Tosa (2.536m) des d

Entrem de ple en l'estatge alpí.

La Tosa (2.536m) des d

Gaudim d'unes vistes panoràmiques precioses.

La Tosa (2.536m) des d

Distingim clarament el nostre camí cap a la Tosa d'Alp.

Anem guanyant altitud sense pausa, endinsant-nos en una zona força més rocosa. Tenim la capçalera del barranc de Fontllebrera a la nostra esquerra, muntanya avall. Passem per sota del puig de la Canal Freda (2.331m) i del puig de la Mena (2.413m) i arribem molt a prop del coll de la Vall, on creuem una pista. Continuem pujant per un terreny completament obert en direcció al refugi Niu de l'Àliga, que finalment assolim. Al darrere del refugi (N) hi veiem unes antenes i el cim ample i panoràmic de la Tosa (3:45h - 2.536m). La Tosa (2.536m) des d

El refugi Niu de l'Àliga.

La situació relativament aïllada de la Tosa d'Alp la converteix en una talaia privilegiada de les muntanyes del Berguedà, el Ripollès i la Cerdanya. Cap al SE veiem la carena dels Rasos de Comabella, que baixa fins al coll de Pal, i que és un itinerari d'ascensió a la Tosa fàcil i molt concorregut. Cap al S i SO observem les serres prepirinenques del Berguedà, entre les que destaquen la serra d'Ensija i l'espectacular massís del Pedraforca. En direcció O veiem la carena del Moixeró-Cadí. Cap al NO, N i NE s'obra l'ampla vall de la Cerdanya, amb els seus pobles i les grans muntanyes que la delimiten pel N, entre les que destaquen el Monturull (2.760m), la Tossa Plana de Lles (2.905m), el Puigpedrós (2.915m) i el Carlit (2.921m). També al N, just a sota nostre, observem les instal·lacions de les estacions d'esquí de la Masella i la Molina, que permeten l'accés al cim amb un telecabina. La Tosa (2.536m) des d

Vistes des de la petita cota (2.526m) que trobem al S del refugi.

La Tosa (2.536m) des d

La Tosa d'Alp és un mirador extraordinari de la vall de la Cerdanya.

La Tosa (2.536m) des d

Antenes al cim de la Tosa d'Alp.

La Tosa (2.536m) des d

Massís dels Puigperics.

La Tosa (2.536m) des d

Pics Monturull i Perafita.

La Tosa (2.536m) des d

Tossa Plana de Lles.

LA MOLINA, PRIMERA ESTACIÓ D'ESQUÍ DE L'ESTAT

L'origen de la Molina com a destinació d'esquí va començar l'any 1925 amb la construcció del Xalet del Centre Excursionista de Catalunya, fet que la va convertir en la primera estació d'esquí de l'Estat. L'any 1942 s'hi va inaugurar el primer teleesquí del país -el de Font Canalet- i a poc a poc es van anar incorporant noves instal·lacions. Actualment l'estació de la Molina està unida amb l'estació de la Masella -que fou inaugurada l'any 1967- a través del cim de la Tosa d'Alp, conformant el domini Alp 2500, un dels més grans de Catalunya amb 135 km esquiables.

 La Tosa (2.536m) des d

Recuperem forces tot gaudint de les vistes de la Cerdanya abans d'emprendre la baixada.

Després de descansar i delectar-nos amb les impressionants vistes que ens ofereix la Tosa, tornem a Urús seguint el mateix itinerari. El descens ens permet observar d'altres matisos de la muntanya i gaudir d'estampes i paisatges que l'exigència física de l'ascens ens havia fet passar per alt. Finalment arribem a Urús (6:45h - 1.264m), punt final d'aquesta magnífica excursió. La Tosa (2.536m) des d

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!

Vito
24-10-2017 22:02:35h

M'encanta el lloc i acabo de fer la ruta de la Tosa d'Alp des Urús. Només volia comentar que el sender està malament indicat amb les marques grogues i blanques abans d'aquest gir: "Desemboquem a una pista molt ampla, just en una girada, però la deixem immediatament continuant amunt pel corriol (dreta). Uns metres més endavant tornem a creuar la pista ampla i seguim pel nostre corriol, que s?endinsa de ple en un bosc de pi roig amb boix." Venint d'Urús no es poden veure les indicacions perquè estan amagades darrere d'una senyal. Cal un avís més clar... Gràcies
(Comentari introduït originàriament en castellà)

3 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta