- Fitxa i mapes
- Recorregut
- Llocs d´interès
- Fotos
- Comentaris ()
- Rutes guiades properes
- Establiments propers
Alta (F)
Rutes d'alta muntanya en terreny poc abrupte en el qual no hi ha grans dificultats. És necessari certa experiència i entrenament suficient per a aquest tipus de terrenys. Pot ser necessari utilitzar les mans per guardar l'equilibri en algun moment puntual. Es tracta d'itineraris força fà cils amb pendents suaus (mà xim 30-35°). F (Fà cil) és ja un grau de dificultat, no és dificultat 0.900m
13,1 km
6:00h
2.130m
Refugi de Malniu
2.915m
Meranges
Itinerari circular de 13,1 km de longitud que, des del refugi de Malniu (2.130m), flanqueja els contraforts meridionals del Puigpedrós resseguint el sinuós traçat del GR 11 fins al refugi Joaquim Folch i Girona. Aquà deixem el sender Transpirinenc i la conca lacustre d'Engorgs i guanyem alçada vers el NE, enfilant la carena nord-occidental que ens porta fins al cim del Puigpedrós (2.915m). Des d'aquesta cota davallem cap al SE passant per les molleres de Puigpedrós i continuant pel Serrat de les Perdius Blanques fins a l'estany de Malniu. Ja per terreny més suau, tanquem el cercle fins al refugi de Malniu.
Amb els seus 2.915m d'alçada, el Puigpedrós és un cim exigent però de relleu agradable que fa les delÃcies de totes aquelles persones que volen iniciar-se en el món de les ascensions d'alta muntanya. El fet de pujar-hi seguint una ruta circular, descartant la lÃnia més directa, ens permet arrodonir l'experiència, gaudint del llarg flanqueig pels seus contraforts meridionals que aboquen les aigües dels seus torrents al profund riu Duran, al fons de la Valltova, aixà com del descens pel Serrat de les Perdius Blanques i l'aproximació a l'estany de Malniu. Més enllà de l'atractiu del recorregut, les magnÃfiques vistes que tenim des del cim compensen sobradament l'ascensió!
Track de la ruta
En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.
Més informació
: Puigpedrós (2.915m)
: 6:00h en total: 3:45h des de l'aparcament del refugi de Malniu fins al cim del Puigpedrós i 2:15h des d'aquest punt fins al refugi de Malniu.
: Alta (F). Ruta que tot i no presentar cap dificultat tècnica transcorre per terreny d'alta muntanya, amb condicions meteorològiques molt canviants.
: Tot l'any. A l'hivern cal anar equipats amb raquetes de neu i/o esquÃs, piolet i grampons, i la dificultat tècnica augmenta considerablement.
: És recomanable dur binocles per a l'observació de fauna salvatge.
:
Cerdanya. Alta Cerdanya-Capcir-Andorra. 1:50.000. Editorial Alpina.
:
· Es recomana portar crema solar protectora i gorra o barret per protegir-nos del sol (avancem per un terreny força obert). Cal portar aigua, durant tot el recorregut no trobem cap font.
· Durant l'hivern i inicis de primavera la pista d'accés al refugi de Malniu des del poble de Meranges pot estar coberta de neu. En aquest cas caldrà afegir un temps d'aproximació extra (2:00h des del poble de Meranges fins al refugi de Malniu per corriol marcat) i es recomana fraccionar la ruta en dues etapes, fent nit o bé al refugi de Malniu (no està guardat a l'hivern) o bé al Folch i Girona (no guardat tot l'any). Per saber l'estat de la pista d'accés des de Meranges: www.refugimalniu.com.
· Estacionar el cotxe a l'aparcament del refugi de Malniu té un cost de 3 euros per vehicle/dia. El motiu és la taxa d'accés en vehicle a l'espai protegit del Pla de les Tarteres - Refugi de Malniu.
· Si volem escurçar la ruta podem pujar al Puigpedrós directament des del refugi de Malniu cap al coll de les Molleres i des d'aquà fins al cim (i tornar pel mateix camÃ).
Des de Bellver de Cerdanya o Puigcerdà , seguim la carretera N-260 fins al poble de Ger. Abans d'arribar a Ger (si venim de Bellver) o passat Ger (si venim de Puigcerdà ), agafem la carretera GIV-4031 fins al poblet de Meranges (10 km). Un cop aquà continuem 8 km per pista fins a l'aparcament que hi ha sota el refugi de Malniu.
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Aixà mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquà descrita. Tots els temps són efectius i prenen un carà cter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.
Què més podem visitar?
-
Ermita de Sant Serni de Meranges
Església del segle XI, de nau única amb murs de granit, en el nucli del poble de Meranges. A la part central de l'absis hi ha una petita finestra amb motius esculpits en baix relleu. A l'interior es poden contemplar restes de pintures murals amb el seu Pantocrà tor.
Coordenades GPS: 42.446317º 1.786884º
-
L'estany de Puigcerdà i el Parc Shierbeck
El bonic estany de Puigcerdà , que és artificial, sembla que fou construït al segle XIII. Actualment s'ha convertit en un espai icònic de Puigcerdà on ceretans i visitants van a passejar i relaxar-se. A l'hivern l'estany queda tot gelat i a l'estiu s'hi organitzen diverses activitats de lleure i culturals.
Coordenades GPS: 42.436240º 1.926855º
-
Santa Maria de Talló
Santa Maria de Talló és una església romà nica de grans dimensions construïda als segles XI - XII i que està declarada bé cultura d'interès nacional. Tot i l'espectacularitat exterior, l'element més admirat del conjunt és una antiga imatge de la Mare de Déu que va poder salvar-se de la destrucció l'any 1936.
Coordenades GPS: 42.363622º 1.780461º
-
Estació d'Esquà Nòrdic de Guils Fontanera
Guils Fontanera és una zona ideal per a la prà ctica de l'esquà nòrdic. Grà cies a la seva situació geogrà fica, la innivació és molt bona i les vistes són magnÃfiques. 45 km de pistes per gaudir!
Coordenades GPS: 42.448682º 1.8786425º
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Recorregut
Refugi de Malniu, al municipi de Meranges, punt d'inici de l'excursió.
Senyalització vertical.
Travessem un pont de fusta per sobre de la sortida d'aigües de l'enclotat estany Sec i, després d'un tram agradable amb bones vistes a la cara nord de la serra del CadÃ, trobem el trencall GR 11 / coll de les Molleres (0:15h - 2.200m). Descartem el camà cap al coll de les Molleres, que seria el més recomanable en cas que volguéssim ascendir directament al cim del Puigpedrós.Creuem la sortida d'aigües de l'estany Sec.
Estany Sec, situat ben a prop del refugi de Malniu.
Vistes de la imponent cara nord de la serra del CadÃ.
Trencall GR 11 / coll de les Molleres, nosaltres seguim recte pel GR 11.
Grup de cavalls descansant en una petita clariana entre ginebrons i pins negres.
Trobem marques de pintura groga (sender 102), i vermelles i blanques (GR 11).
Passem pel bosc de Corniols, on hi destaquen alguns exemplars ben escanyolits de pi negre, castigats per les inclemències del temps.El sender per on avancem és clar i ben fressat.
Vistes de la capçalera del riu Duran, amb l'arrodonit cim del Bony Manyer.
Vistes al Pla de Campllong al fons de la vall.
Mica en mica perdem altura i ens apropem al fons de la vall.
Una pedra posada en vertical, com si es tractés d'un menhir, ens senyalitza l'itinerari.
Quan comencem a familiaritzar-nos amb la bellesa i el perfum de l'estatge subalpÃ, amb el ric sotabosc de neret, boixerola, ginebró i nabiu, travessem l'esmolat contrafort de la Costa de Montmajor i entrem definitivament al regne alpÃ. Ens trobem amb un pal indicador de la Xarxa de Senders marcant el camà 101, que baixa cap a Girult i Meranges.Rampes que precedeixen el refugi dels Engorgs.
Mirada enrere per observar la gran vall de la Cerdanya, al fons, i les muntanyes de la serra del Moixeró.
La pujada se suavitza. Al fons ja veiem el refugi dels Engorgs.
Senyalització vertical, enllacem amb el sender 101.
Deixem a l'esquerra el riu Duran, que transporta totes les aigües de la Valltova, i enfilem el torrent d'Engorgs fins a l'estratègic refugi Joaquim Folch i Girona (1:45h - 2.380m), també conegut com a refugi d'Engorgs. Es tracta d'un refugi no guardat que disposa de 18 places i equipament d'emergència (emissora de rà dio).Refugi lliure dels Engorgs, un bon punt de descans i d'aixopluc en cas de mal temps.
Deixem el refugi enrere i pugem en direcció NE sense un sender clar.
A mesura que ens hi apropem anem copsant com el paisatge es fa cada cop més rocallós. Deixem a l'esquerra les molleres d'Engorgs, antiga cubeta glacial d'aigües poc profundes que ha patit el procés de rebliment, mitjançant el qual l'erosió l'ha anat omplint de sediments argilosos, fent el sòl menys permeable i creant un terreny fangós i en descomposició, molt ric en nutrients que afavoreix la presència de microfauna insectÃvora i plantes com la cotonera (Eriophorum angustifolium).Caminem per un terreny obert, en cas de boira cal fer atenció.
Roc Colom (2.724m) a la vall de Campcardós, per molts la muntanya més feréstega de la Cerdanya.
Des de la Portella de Meranges pugem còmodament entre prats i blocs cap al cim.
Dirigint-nos cap al SE seguim ininterrompudament la carena, observant a la nostra dreta el bonic circ glacial d'Engorgs, emmarcat pels pics d'Engorgs (2.819m i 2.831m), la Tosseta de l'Esquella (2.869m), la serra de l'Esquella i el Bony del Manyer Nord (2.806m). De l'antiga glacera que baixava fins a Meranges ens queden, com a testimonis o darrers reductes glacials, les antigues cubetes de sobreexcavament que avui ocupen els bonics estanys Llarg, de la Portella, dels Minyons i del Bull.A punt d'arribar al cim del Puigpedrós.
Seguim la lÃnia més còmode fins que arribem a l'amplÃssim cim del Puigpedrós (3:45h - 2.915m), que justifica ell solet l'excursió. Si fa bo és interessant romandre una bona estona en aquesta talaia panorà mica que ens ofereix vistes meravelloses en totes direccions. Pel fet de ser un cim molt aplanat i gens aeri, veurem molt millor les muntanyes llunyanes que no pas les valls properes que tenim a sota.Una gran fita de pedres ens indica que ja hem arribat al cim del Puigpedrós.
Al cim hi trobem també un vèrtex geodèsic.
Baixem del cim en direcció a les Molleres del Puigpedrós.
Passem pel costat del pic de les Molleres.
Baixant pel serrat de les Perdius Blanques.
Des del serrat, les vistes de l'estany de Malniu i del de Guils són meravelloses.
Fem un gir brusc a l'esquerre, deixem el serrat i baixem per una petita canal entre el bosc.
Seguim el sender i les fites que anem trobant.
Fixant-nos molt en les fites, entrem en un bosc de pi negre. El divertit traçat ens situa a la riba S del bellÃssim estany de Malniu (5:15h - 2.250m), envoltat de pins i protegit pels contraforts orientals del Puigpedrós. Quedem emparats per l'ombra i seduïts per aquest marc insuperable que ens convida a fer una pausa per recuperar forces després d'aquest primer tram de baixada.Arribem al bonic paratge de l'estany de Malniu.
Estany de Malniu, un estany d'origen glacial, dels més populars de la Cerdanya.
Seguim cap al S, envoltant el rierol que baixa de l'estany per un ample llom boscós i enllacem amb el sender 120 de la Xarxa de Senders de la Cerdanya, que es dirigeix cap a la Pleta del Pas i el Roc Roig.Seguim la senyalització de la xarxa de senders de la Cerdanya.
Aviat el deixem a l'esquerra, desviant-nos recte avall (S-SO) pel sender 119, senyalitzat amb marques de pintura blanques i grogues. El corriol progressa entre els pins i, abans de retrobar-se amb el rierol que baixa de l'estany de Malniu, enllaça amb el traçat del GR 11, que prenem a la dreta i seguim sense cap pèrdua fins al proper aparcament del refugi de Malniu (6:00h - 2.126m), tancant el cercle d'aquesta fantà stica excursió.La baixada des de l'estany de Malniu fins al refugi es molt agradable.
Caminem entre pins i prats.
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!
Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.
Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.