pdf-ruta172
Puigpedrós (2.915m) per Engorgs des del refugi de Malniu

Ascensió a una de les muntanyes més emblemàtiques de la Cerdanya, un extraordinari mirador de tota la comarca!

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
 • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Alta (F)

Rutes d'alta muntanya en terreny poc abrupte en el qual no hi ha grans dificultats. És necessari certa experiència i entrenament suficient per a aquest tipus de terrenys. Pot ser necessari utilitzar les mans per guardar l'equilibri en algun moment puntual. Es tracta d'itineraris força fàcils amb pendents suaus (màxim 30-35°). F (Fàcil) és ja un grau de dificultat, no és dificultat 0.
desnivelDesnivell acumulat

900m

Distància totalDistància total

13,1 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

6:00h

altitud_minimaAltitud mínima

2.130m

distanciaPunt de sortida / arribada

Refugi de Malniu

altitud_maximaAltitud màxima

2.915m

distanciaPoblació més propera

Meranges

banner apadrina

Itinerari circular de 13,1 km de longitud que, des del refugi de Malniu (2.130m), flanqueja els contraforts meridionals del Puigpedrós resseguint el sinuós traçat del GR 11 fins al refugi Joaquim Folch i Girona. Aquí deixem el sender Transpirinenc i la conca lacustre d'Engorgs i guanyem alçada vers el NE, enfilant la carena nord-occidental que ens porta fins al cim del Puigpedrós (2.915m). Des d'aquesta cota davallem cap al SE passant per les molleres de Puigpedrós i continuant pel Serrat de les Perdius Blanques fins a l'estany de Malniu. Ja per terreny més suau, tanquem el cercle fins al refugi de Malniu.

Amb els seus 2.915m d'alçada, el Puigpedrós és un cim exigent però de relleu agradable que fa les delícies de totes aquelles persones que volen iniciar-se en el món de les ascensions d'alta muntanya. El fet de pujar-hi seguint una ruta circular, descartant la línia més directa, ens permet arrodonir l'experiència, gaudint del llarg flanqueig pels seus contraforts meridionals que aboquen les aigües dels seus torrents al profund riu Duran, al fons de la Valltova, així com del descens pel Serrat de les Perdius Blanques i l'aproximació a l'estany de Malniu. Més enllà de l'atractiu del recorregut, les magnífiques vistes que tenim des del cim compensen sobradament l'ascensió!

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: Puigpedrós (2.915m)

: 6:00h en total: 3:45h des de l'aparcament del refugi de Malniu fins al cim del Puigpedrós i 2:15h des d'aquest punt fins al refugi de Malniu.

: Alta (F). Ruta que tot i no presentar cap dificultat tècnica transcorre per terreny d'alta muntanya, amb condicions meteorològiques molt canviants.

: Tot l'any. A l'hivern cal anar equipats amb raquetes de neu i/o esquís, piolet i grampons, i la dificultat tècnica augmenta considerablement.

: És recomanable dur binocles per a l'observació de fauna salvatge.

:

Cerdanya. Alta Cerdanya-Capcir-Andorra. 1:50.000. Editorial Alpina.

:
· Es recomana portar crema solar protectora i gorra o barret per protegir-nos del sol (avancem per un terreny força obert). Cal portar aigua, durant tot el recorregut no trobem cap font.
· Durant l'hivern i inicis de primavera la pista d'accés al refugi de Malniu des del poble de Meranges pot estar coberta de neu. En aquest cas caldrà afegir un temps d'aproximació extra (2:00h des del poble de Meranges fins al refugi de Malniu per corriol marcat) i es recomana fraccionar la ruta en dues etapes, fent nit o bé al refugi de Malniu (no està guardat a l'hivern) o bé al Folch i Girona (no guardat tot l'any). Per saber l'estat de la pista d'accés des de Meranges: www.refugimalniu.com.
· Estacionar el cotxe a l'aparcament del refugi de Malniu té un cost de 3 euros per vehicle/dia. El motiu és la taxa d'accés en vehicle a l'espai protegit del Pla de les Tarteres - Refugi de Malniu.
· Si volem escurçar la ruta podem pujar al Puigpedrós directament des del refugi de Malniu cap al coll de les Molleres i des d'aquí fins al cim (i tornar pel mateix camí).

Com arribar-hi en cotxe

Des de Bellver de Cerdanya o Puigcerdà, seguim la carretera N-260 fins al poble de Ger. Abans d'arribar a Ger (si venim de Bellver) o passat Ger (si venim de Puigcerdà), agafem la carretera GIV-4031 fins al poblet de Meranges (10 km). Un cop aquí continuem 8 km per pista fins a l'aparcament que hi ha sota el refugi de Malniu.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

Què més podem visitar?

 • Ermita de Sant Serni de Meranges
  Ermita de Sant Serni de Meranges

  Església del segle XI, de nau única amb murs de granit, en el nucli del poble de Meranges. A la part central de l'absis hi ha una petita finestra amb motius esculpits en baix relleu. A l'interior es poden contemplar restes de pintures murals amb el seu Pantocràtor.

  Coordenades GPS: 42.446317º 1.786884º

 • L´estany de Puigcerdà i el Parc Shierbeck
  L'estany de Puigcerdà i el Parc Shierbeck

  El bonic estany de Puigcerdà, que és artificial, sembla que fou construït al segle XIII. Actualment s'ha convertit en un espai icònic de Puigcerdà on ceretans i visitants van a passejar i relaxar-se. A l'hivern l'estany queda tot gelat i a l'estiu s'hi organitzen diverses activitats de lleure i culturals.

  Coordenades GPS: 42.436240º 1.926855º

 • Santa Maria de Talló
  Santa Maria de Talló

  Santa Maria de Talló és una església romànica de grans dimensions construïda als segles XI - XII i que està declarada bé cultura d'interès nacional. Tot i l'espectacularitat exterior, l'element més admirat del conjunt és una antiga imatge de la Mare de Déu que va poder salvar-se de la destrucció l'any 1936.

  Coordenades GPS: 42.363622º 1.780461º

 • Estació d´Esquí Nòrdic de Guils Fontanera
  Estació d'Esquí Nòrdic de Guils Fontanera

  Guils Fontanera és una zona ideal per a la pràctica de l'esquí nòrdic. Gràcies a la seva situació geogràfica, la innivació és molt bona i les vistes són magnífiques. 45 km de pistes per gaudir!

  Coordenades GPS: 42.448682º 1.8786425º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem aquesta bonica excursió a l'aparcament del refugi de Malniu (0:00h - 2.126m), gran esplanada situada al final de la pista que puja de Meranges. Un pal indicador ens informa de l'itinerari recomanat cap al Puigpedrós, que fins al refugi Joaquim Folch i Girona farem tot seguint les marques blanques i vermelles del GR 11. Puigpedrós (2.915m) per Engorgs des del refugi de Malniu 1

Refugi de Malniu, al municipi de Meranges, punt d'inici de l'excursió.

Puigpedrós (2.915m) per Engorgs des del refugi de Malniu 1

Senyalització vertical.

Travessem un pont de fusta per sobre de la sortida d'aigües de l'enclotat estany Sec i, després d'un tram agradable amb bones vistes a la cara nord de la serra del Cadí, trobem el trencall GR 11 / coll de les Molleres (0:15h - 2.200m). Descartem el camí cap al coll de les Molleres, que seria el més recomanable en cas que volguéssim ascendir directament al cim del Puigpedrós. Puigpedrós (2.915m) per Engorgs des del refugi de Malniu 1

Creuem la sortida d'aigües de l'estany Sec.

Puigpedrós (2.915m) per Engorgs des del refugi de Malniu 1

Estany Sec, situat ben a prop del refugi de Malniu.

Puigpedrós (2.915m) per Engorgs des del refugi de Malniu 1

Vistes de la imponent cara nord de la serra del Cadí.

Puigpedrós (2.915m) per Engorgs des del refugi de Malniu 1

Trencall GR 11 / coll de les Molleres, nosaltres seguim recte pel GR 11.

Iniciem aquí un bonic flanqueig seguint el traçat sinuós del GR 11 -compartit en aquest tram amb el sender 102 de la xarxa Senders de la Cerdanya- que ens portarà per la falda meridional del massís del Puigpedrós, resseguint quatre torrents i dirigint-nos lentament cap a la capçalera de la Valltova. Puigpedrós (2.915m) per Engorgs des del refugi de Malniu 1

Grup de cavalls descansant en una petita clariana entre ginebrons i pins negres.

Puigpedrós (2.915m) per Engorgs des del refugi de Malniu 1

Trobem marques de pintura groga (sender 102), i vermelles i blanques (GR 11).

Passem pel bosc de Corniols, on hi destaquen alguns exemplars ben escanyolits de pi negre, castigats per les inclemències del temps. Puigpedrós (2.915m) per Engorgs des del refugi de Malniu 1

El sender per on avancem és clar i ben fressat.

Puigpedrós (2.915m) per Engorgs des del refugi de Malniu 1

Vistes de la capçalera del riu Duran, amb l'arrodonit cim del Bony Manyer.

Puigpedrós (2.915m) per Engorgs des del refugi de Malniu 1

Vistes al Pla de Campllong al fons de la vall.

Puigpedrós (2.915m) per Engorgs des del refugi de Malniu 1

Mica en mica perdem altura i ens apropem al fons de la vall.

Puigpedrós (2.915m) per Engorgs des del refugi de Malniu 1

Una pedra posada en vertical, com si es tractés d'un menhir, ens senyalitza l'itinerari.

Quan comencem a familiaritzar-nos amb la bellesa i el perfum de l'estatge subalpí, amb el ric sotabosc de neret, boixerola, ginebró i nabiu, travessem l'esmolat contrafort de la Costa de Montmajor i entrem definitivament al regne alpí. Ens trobem amb un pal indicador de la Xarxa de Senders marcant el camí 101, que baixa cap a Girult i Meranges. Puigpedrós (2.915m) per Engorgs des del refugi de Malniu 1

Rampes que precedeixen el refugi dels Engorgs.

Puigpedrós (2.915m) per Engorgs des del refugi de Malniu 1

Mirada enrere per observar la gran vall de la Cerdanya, al fons, i les muntanyes de la serra del Moixeró.

Puigpedrós (2.915m) per Engorgs des del refugi de Malniu 1

La pujada se suavitza. Al fons ja veiem el refugi dels Engorgs.

Puigpedrós (2.915m) per Engorgs des del refugi de Malniu 1

Senyalització vertical, enllacem amb el sender 101.

Deixem a l'esquerra el riu Duran, que transporta totes les aigües de la Valltova, i enfilem el torrent d'Engorgs fins a l'estratègic refugi Joaquim Folch i Girona (1:45h - 2.380m), també conegut com a refugi d'Engorgs. Es tracta d'un refugi no guardat que disposa de 18 places i equipament d'emergència (emissora de ràdio). Puigpedrós (2.915m) per Engorgs des del refugi de Malniu 1

Refugi lliure dels Engorgs, un bon punt de descans i d'aixopluc en cas de mal temps.

Des d'aquest punt deixem les marques blanques i vermelles del GR 11, que se'n va cap a la Portella d'Engorgs, i nosaltres enfilem per terreny obert i ondulat vers el NE, seguint les fites i buscant el pas més còmode que ens ofereix la muntanya, el coll anomenat Portella de Meranges, que antigament comunicava aquest poble amb França. Puigpedrós (2.915m) per Engorgs des del refugi de Malniu 1

Deixem el refugi enrere i pugem en direcció NE sense un sender clar.

A mesura que ens hi apropem anem copsant com el paisatge es fa cada cop més rocallós. Deixem a l'esquerra les molleres d'Engorgs, antiga cubeta glacial d'aigües poc profundes que ha patit el procés de rebliment, mitjançant el qual l'erosió l'ha anat omplint de sediments argilosos, fent el sòl menys permeable i creant un terreny fangós i en descomposició, molt ric en nutrients que afavoreix la presència de microfauna insectívora i plantes com la cotonera (Eriophorum angustifolium). Puigpedrós (2.915m) per Engorgs des del refugi de Malniu 1

Caminem per un terreny obert, en cas de boira cal fer atenció.

Encarem la Portella de Meranges pel seu costat més oriental (dreta), estalviant-nos així una cunya innecessària, i assolim la carena NO del Puigpedrós. Al NO destaca l'abrupte cresta granítica que uneix el Roc Colom (2.724m) amb el Peiraforca (2.653m), cim molt desitjat pels alpinistes debutants. Puigpedrós (2.915m) per Engorgs des del refugi de Malniu 1

Roc Colom (2.724m) a la vall de Campcardós, per molts la muntanya més feréstega de la Cerdanya.

Puigpedrós (2.915m) per Engorgs des del refugi de Malniu 1

Des de la Portella de Meranges pugem còmodament entre prats i blocs cap al cim.

Dirigint-nos cap al SE seguim ininterrompudament la carena, observant a la nostra dreta el bonic circ glacial d'Engorgs, emmarcat pels pics d'Engorgs (2.819m i 2.831m), la Tosseta de l'Esquella (2.869m), la serra de l'Esquella i el Bony del Manyer Nord (2.806m). De l'antiga glacera que baixava fins a Meranges ens queden, com a testimonis o darrers reductes glacials, les antigues cubetes de sobreexcavament que avui ocupen els bonics estanys Llarg, de la Portella, dels Minyons i del Bull. Puigpedrós (2.915m) per Engorgs des del refugi de Malniu 1

A punt d'arribar al cim del Puigpedrós.

Seguim la línia més còmode fins que arribem a l'amplíssim cim del Puigpedrós (3:45h - 2.915m), que justifica ell solet l'excursió. Si fa bo és interessant romandre una bona estona en aquesta talaia panoràmica que ens ofereix vistes meravelloses en totes direccions. Pel fet de ser un cim molt aplanat i gens aeri, veurem molt millor les muntanyes llunyanes que no pas les valls properes que tenim a sota. Puigpedrós (2.915m) per Engorgs des del refugi de Malniu 1

Una gran fita de pedres ens indica que ja hem arribat al cim del Puigpedrós.

Puigpedrós (2.915m) per Engorgs des del refugi de Malniu 1

Al cim hi trobem també un vèrtex geodèsic.

Havent fruït de l'estada al cim, ens disposem a continuar el nostre recorregut, baixant ara cap al SE, per terreny poc definit i molt obert, amb molt poques fites que ens marquin el camí. Hem d'estar ben atents i mirar de no desviar-nos gaire, traçant una diagonal imaginària que va seguint el llom i que ens condueix fins a les molleres del Puigpedrós, que travessem amb la màxima cura per tal de no alterar aquest medi tan ric en biodiversitat i, alhora, tan fràgil. Deixem a l'esquerra la prominència del pic de les Molleres del Puigpedrós i el pendent s'accentua. Anem a buscar el fil de la carena, coneguda com el serrat de les Perdius Blanques, topònim adient ja que no és estrany topar-se aquí amb aquesta soferta au. Puigpedrós (2.915m) per Engorgs des del refugi de Malniu 1

Baixem del cim en direcció a les Molleres del Puigpedrós.

Puigpedrós (2.915m) per Engorgs des del refugi de Malniu 1

Passem pel costat del pic de les Molleres.

Puigpedrós (2.915m) per Engorgs des del refugi de Malniu 1

Baixant pel serrat de les Perdius Blanques.

Puigpedrós (2.915m) per Engorgs des del refugi de Malniu 1

Des del serrat, les vistes de l'estany de Malniu i del de Guils són meravelloses.

Anem seguint el fil de la carena, observant al fons el bonic estany de Malniu, fins aproximadament la cota 2.400m, on deixem el serrat i girem a l'esquerra (4:45h - 2.390m). Puigpedrós (2.915m) per Engorgs des del refugi de Malniu 1

Fem un gir brusc a l'esquerre, deixem el serrat i baixem per una petita canal entre el bosc.

Puigpedrós (2.915m) per Engorgs des del refugi de Malniu 1

Seguim el sender i les fites que anem trobant.

Fixant-nos molt en les fites, entrem en un bosc de pi negre. El divertit traçat ens situa a la riba S del bellíssim estany de Malniu (5:15h - 2.250m), envoltat de pins i protegit pels contraforts orientals del Puigpedrós. Quedem emparats per l'ombra i seduïts per aquest marc insuperable que ens convida a fer una pausa per recuperar forces després d'aquest primer tram de baixada. Puigpedrós (2.915m) per Engorgs des del refugi de Malniu 1

Arribem al bonic paratge de l'estany de Malniu.

Puigpedrós (2.915m) per Engorgs des del refugi de Malniu 1

Estany de Malniu, un estany d'origen glacial, dels més populars de la Cerdanya.

Seguim cap al S, envoltant el rierol que baixa de l'estany per un ample llom boscós i enllacem amb el sender 120 de la Xarxa de Senders de la Cerdanya, que es dirigeix cap a la Pleta del Pas i el Roc Roig. Puigpedrós (2.915m) per Engorgs des del refugi de Malniu 1

Seguim la senyalització de la xarxa de senders de la Cerdanya.

Aviat el deixem a l'esquerra, desviant-nos recte avall (S-SO) pel sender 119, senyalitzat amb marques de pintura blanques i grogues. El corriol progressa entre els pins i, abans de retrobar-se amb el rierol que baixa de l'estany de Malniu, enllaça amb el traçat del GR 11, que prenem a la dreta i seguim sense cap pèrdua fins al proper aparcament del refugi de Malniu (6:00h - 2.126m), tancant el cercle d'aquesta fantàstica excursió. Puigpedrós (2.915m) per Engorgs des del refugi de Malniu 1

La baixada des de l'estany de Malniu fins al refugi es molt agradable.

Puigpedrós (2.915m) per Engorgs des del refugi de Malniu 1

Caminem entre pins i prats.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!


16 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta