- Fitxa i mapes
- Recorregut
- Llocs d´interès
- Fotos
- Comentaris ()
- Rutes guiades properes
- Establiments propers
Mitjana
Caminades de distància i desnivell moderats que no superen els 14 km de llargada ni els 600m de desnivell.500m
6,2 km
2:50h
909m
Plaça del Roser (Gombrèn)
1.403m
Gombrèn
Ruta de 6,2 km de longitud (anada i tornada) fins al santuari de Montgrony i l'església romànica de Sant Pere de Montgrony des de Gombrèn. El punt de sortida de la ruta és a la plaça del Roser de Gombrèn. Recorrem el camí històric que puja al santuari passant per l'oratori de Sant Francesc, la Creueta i la zona del coll de Jou. Efectuem el descens pel mateix camí.
El santuari de Montgrony està ubicat en una espectacular cinglera a la cara S de la serra de Montgrony. La singularitat de l'enclavament omple de màgia tot el conjunt -que és l'escenari de nombroses llegendes- i el converteix en una fantàstica talaia amb vistes que abasten des del Montseny fins al Pedraforca.
Track de la ruta
En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.
Més informació
: 2:50h en total: 1:25h des del punt d'inici fins al santuari de la Mare de Déu de Montgrony, 0:10h per pujar fins a l'església de Sant Pere i 1:15h per tornar seguint el mateix itinerari, ara de baixada.
: Mitjana. La ruta no presenta cap dificultat tècnica.
: Tot l'any.
: Res en especial.
:
· Montgrony. 1:25.000. Editorial Alpina. · Base topogràfica de Catalunya 1:25.000. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).
Accedim a Gombrèn -punt d'inici de la ruta- per la carretera GI-402 des de Campdevànol. Primer arribem a Campdevànol per la carretera N-260 que uneix Ripoll i Ribes de Freser. A Campdevànol deixem la N-260 i agafem la carretera GI-402 en direcció a Gombrèn i la Pobla de Lillet. Arribem a Gombrèn després de fer 8,5 km des de Campdevànol. La plaça del Roser està situada a la mateixa carretera GI-402, just a davant de l'església i al costat de la Fonda Xesc. Hi ha espai per estacionar els vehicles a l'entrada del poble i a la mateixa carretera.
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.
La nostra selecció d´establiments propers recomanats
-
Camí de Ventaiola, s/n, 17534 Ribes de FreserL'Hotel Rural-Spa Resguard dels Vents és tranquil·litat en estat pur. Si voleu desconnectar, aquí podreu fer un bon bany enmig de la naturalesa i ben lluny de tot plegat. I si l'entorn és meravellós, l'hotel és un luxe: magnífiques instal·lacions, decorades amb bon gust -contemporani-, grans vistes de la Vall de Ribes i millor tracte.
-
GIV-4011, 4, 17534 Ribes de FreserLa Casassa de Ribes és una antiga masia del segle XVII molt ben restaurada i rehabilitada com a casa rural. La Casassa ens ofereix quatre apartaments de quatre, sis o vuit places amb totes les comoditats i fantàsticament equipats. La Casassa està situada a Ribes de Freser, al cor de la vall de Ribes (Ripollès) i és la base ideal per descobrir les grans muntanyes de l'entorn, com el sensacional Puigmal (2.913m) o el popular cim del Taga (2.040m), del qual tenim fantàstiques vistes des de la mateixa casa!
-
Plaça Roser 1, 17531 GombrènA Gombrèn, punt de partida de múltiples rutes per la serra de Montgrony, hi trobem la Fonda Xesc. L'allotjament és senzill i acollidor, i el restaurant ens ofereix una cuina excel·lent que ha estat reconeguda amb una estrella Michelin!
Què més podem visitar?
-
Gorg dels Banyuts
El Gorg dels Banyuts és un bonic estanyol que està situat a la riera de Garfull. És un paratge natural molt vinculat a les llegendes del comte Arnau. Segons una d'elles, en aquest gorg el diable va ofegar el comte i se l'endugué a l'infern. Podem arribar-hi per la carretera d'accés al santuari de Montgrony (a 3,7 km de Gombrén, a mà dreta).
Coordenades GPS: 42.258662º 2.070073º
-
Castell de Mataplana
El castell de Mataplana era un palau fortificat d'estil romànic centre de la baronia de Mataplana, una de les més riques i influents durant l'Edat Mitjana. El castell també fou residència del llegendari comte Arnau. Arribem al castell per la carretera de Castellar de n'Hug des de Gombrèn (6 km). Informació visites: Ajuntament de Gombrèn (972 730 300, ajuntament@gombren.cat).
Coordenades GPS: 42.262267º 2.060953º
-
Museu del comte Arnau a Gombrèn
El Museu del Comte Arnau està ubicat al mateix poble de Gombrèn i ens descriu la nissaga dels Mataplana i la figura del comte Arnau des de diferents punts de vista: històric, literari, mitològic, arqueològic,... Informació visites: Ajuntament de Gombrèn (972 730 300, ajuntament@gombren.cat).
Coordenades GPS: 42.247771º 2.091166º
-
Jardí Botànic de Gombrèn
El jardí botànic de plantes medicinals de Gombrèn és un espai on s'hi mostren unes 300 plantes d'especial interès botànic i medicinal. El jardí està situat a la sortida del poble per la carretera de la Pobla de Lillet. Està obert de maig a setembre i l'entrada és lliure i gratuïta. Més informació: www.jardibotanic-gombren.cat, 649 191 188, info@jardibotanic-gombren.cat.
Coordenades GPS: 42.248688º 2.088398º
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Recorregut
Església de Sant Pere de Gombrèn, situada a la plaça del Roser.
Rellotge de sol que hi ha a la façana de l'església de Sant Pere de Gombrèn.
Caminem uns 200m per la carretera.
Ràpidament agafem el camí del santuari de Montrony, que surt cap a la nostra dreta (està senyalitzat). Avancem en pujada en paral·lel a la carretera i passem per entre algunes cases.Indicacions del santuari de Montgrony.
Avancem en paral·lel a la carretera i passem per entre algunes cases.
Deixem Gombrèn definitivament enrere i creuem el barranc de Barruell. Passem, doncs, al marge occidental (O) del barranc.Deixem Gombrèn enrere.
Creuem el barranc de Barruell.
Tanca per al bestiar.
Oratori de Sant Francesc.
Detall de l'oratori de Sant Francesc.
Vistes del santuari, on ens dirigim, des de l'oratori de Sant Francesc.
Fem un parell de ziga-zagues.
Entrem ara en un bonic bosc de pi roig. Continuem pujant i al cap d'una estona ens endinsem en una roureda. Estem fent el tram més exigent de l'itinerari. Arribem a un punt on fem un gir pronunciat a la dreta i deixem el Mas Pomanell enrere a la nostra esquerra (el mas només és visible si sortim una mica del camí, cap a l'esquerra).Bosquet de pi roig.
Mas Pomanell.
A partir d'aquí el camí guanya altura més suaument. Anem flanquejant la muntanya per la zona coneguda com la Creueta i passem per sota del coll de Jou, que ens queda amunt a la nostra esquerra. Veiem el santuari i el cingle on s'ubica clarament a davant nostre.El camí flanqueja la muntanya per la zona de la Creueta.
Cada cop estem més a prop del santuari.
Arribem a l'aparcament del santuari.
Pugem per una rampa i arribem al conjunt del santuari de Montgrony (1:25h - 1.353m). Primer ens trobem l'edifici de l'antiga casa del rector, on ara hi ha el Centre d'Interpretació, i l'edifici on hi ha l'hostatgeria i el bar-restaurant. Entre aquests dos edificis hi ha una terrassa amb una balconada que ens ofereix unes vistes meravelloses.Hostatgeria i restaurant.
Balconada.
Vistes de Gombrèn des de la balconada.
Famosa argolla que hi ha situada al mateix lloc on hi havia l'antiga argolla que utilitzava el comte Arnau.
Escales tallades a la roca i capella de Santa Maria o de la Mare de Déu de Montgrony.
Continuem pel segon tram d'escales, amunt, i arribem a un altiplà. Caminem uns metres més per un bon un camí fins a l'església de Sant Pere de Montgrony (1:35h - 1.403m).La capella de la Mare de Déu des del segon tram d'escales.
Altiplà on hi ha l'església de Sant Pere de Montgrony.
Portalada d'entrada a l'església de Sant Pere de Montgrony.
Església de Sant Pere de Montgrony, un dels edificis romànics més rellevants del Ripollès.
La serra d'Ensija i el massís del Pedraforca des del Montgrony.
Vistes de Gombrèn i la seva vall.
Ametllers florits.
El descens cap a Gombrèn amb vistes de tota la vall és preciós.
Un dels grans mites que envolten el Montgrony és la llegenda d'Otger Cataló i el naixement de la nació catalana. Otger Cataló és un personatge imaginari inventat amb la intenció d'explicar la reconquesta i l'origen de Catalunya de forma independent a la intervenció franca. La llegenda fou inventada al segle XV per Pere Tomic, i posteriorment recuperada al segle XIX durant la Renaixença. Segons la llegenda, Otger Cataló fou l'únic guerrer cristià que hauria sobreviscut a la invasió sarraïna dels Pirineus. Va sobreviure miraculosament gràcies al seu gos llebrer, que li llepava les ferides, i alimentant-se amb fruites silvestres i amb la llet d'una ovella. Un cop recuperat, va convocar nou cavallers per tal d'enfrontar-se als sarraïns, són els anomenats Nou Barons de la Fama o Els Nou Cavallers de la Terra. Després de conjurar-se davant de la imatge de la Mare de Déu de Montgrony, els nou cavallers van anar a lluitar contra els sarraïns, cadascun en un indret diferent, i tots sortiren vencedors. Otger Cataló, encara que victoriós, va quedar malferit durant la batalla, i morí tot demanant que al seu escut d'armes hi aparegués la imatge d'un gos llebrer.
Fonts: Gran Enciclopèdia Catalana, Sortides amb gràcia (blog de Joan Àngel Frigola).
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!
Bon dia
Està senyalitzada la ruta?
Hola Mireia, la ruta no és difícil tècnicament no obstant, per arribar al santuari cal superar uns 500m de desnivell des de Gombrèn en trams de forta pujada. Les vistes des del santuari en dies clars són molt extenses i boniques. Hauràs de valorar la forma física de la teva filla però creiem que per poc que estigui entrenada ho podria fer bé i gaudir-ho.
Hola, és apta per fer amb una nena de 9 anys? Gracies
Vist i fet, feia molts any que no hi anava. Cap problema sinó una pujada continua i pedregosa, més dura al final, però amb una camí ben marcat i ombrejat. I just amb un dia esplèndid!
Un dels indrets més màgics de Catalunya!!! :)
És una excel·lent passejada... amb un paisatge bellíssim... fa molts anys que no la feia i al veure aquesta pàgina em van venir les ganes de tornar-hi... i així ho vaig fer. Ahir vaig anar a amarar-me de vistes inoblidables. molt recomanada.
(Comentari introduït originàriament en castellà)
Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.
Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.