pdf-ruta27
Matamala i les Llosses per antics camins de ferradura

Descobrim els magnífics boscos i els camins ramaders històrics de la vall de les Llosses, al Baix Ripollès

  • Fitxa i mapes
  • Recorregut
  • Llocs d´interès
  • Fotos
  • Comentaris ()
  • Rutes guiades properes
  • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Mitjana

Caminades de distància i desnivell moderats que no superen els 14 km de llargada ni els 600m de desnivell.
desnivelDesnivell acumulat

225m

Distància totalDistància total

8,8 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

2:30h

altitud_minimaAltitud mínima

900m

distanciaPunt de sortida / arribada

Santa Maria de Matamala

altitud_maximaAltitud màxima

1.104m

distanciaPoblació més propera

Les Llosses

Ruta circular de quasi 9 km de longitud que s'endinsa a les entranyes de la vall de Les Lloses, sortint de l'església d'origen romànic de Santa Maria de Matamala, creuant el Camí Ral de Berga a Ripoll, passant per la collada del Camp de Pinyons i retornant pel coll del Forn i Santa Maria de Les Lloses. Es tracta d'un itinerari fàcil i de poc desnivell.

La vall de Les Lloses s'estén a banda i banda de la carretera (plena de corbes) que comunica Ripoll i Berga. És un terme municipal extens i muntanyós, cobert d'espessos boscos de pins i roures, que li atorguen un gran valor paisatgístic. El nucli urbà més important de la vall és la colònia tèxtil de la Farga de Bebié, fundada el 1899 vora el riu Ter. Aquest itinerari ens permet descobrir els frondosos boscos de l'extrem sud-occidental del Ripollès i els antics camins transhumants que comunicaven la terra baixa amb les grans muntanyes del Pirineu oriental. Un territori de mitja muntanya solitari i ple d'història!

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 2:30h en total. 1:05h des de Santa Maria de Matamala fins al coll del Forn, 0:40h des del coll del Forn fins a Santa Maria de les Llosses i 0:45h fins a Santa Maria de Matamala.

: Tot l'any.

:

· Ripollès. 1:50.000. Editorial Alpina.
· Base topogràfica de Catalunya 1:25.000. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

Com arribar-hi en cotxe

Des de la carretera C-17, just abans d'entrar a Ripoll pel seu extrem S, agafem la carretera C-26 en direcció a Berga. És una carretera molt revirada, compte! Podem deixar el cotxe a l'entrada de Santa Maria de Matamala, on hi ha una gran explanada de terra. També podem arribar fins aquí per la mateixa C-26 des de Berga.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Aquesta guia web i PDF gratuïta ha estat publicada amb el suport del Patronat de Turisme Costa Brava Girona i del Consell Comarcal del Ripollès.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

  • partner_image_176
    Camí de Ventaiola, s/n, 17534 Ribes de Freser
    L'Hotel Rural-Spa Resguard dels Vents és tranquil·litat en estat pur. Si voleu desconnectar, aquí podreu fer un bon bany enmig de la naturalesa i ben lluny de tot plegat. I si l'entorn és meravellós, l'hotel és un luxe: magnífiques instal·lacions, decorades amb bon gust -contemporani-, grans vistes de la Vall de Ribes i millor tracte.
  • partner_image_225
    GIV-4011, 4, 17534 Ribes de Freser
    La Casassa de Ribes és una antiga masia del segle XVII molt ben restaurada i rehabilitada com a casa rural. La Casassa ens ofereix quatre apartaments de quatre, sis o vuit places amb totes les comoditats i fantàsticament equipats. La Casassa està situada a Ribes de Freser, al cor de la vall de Ribes (Ripollès) i és la base ideal per descobrir les grans muntanyes de l'entorn, com el sensacional Puigmal (2.913m) o el popular cim del Taga (2.040m), del qual tenim fantàstiques vistes des de la mateixa casa!
  • partner_image_215
    Plaça Roser 1, 17531 Gombrèn
    A Gombrèn, punt de partida de múltiples rutes per la serra de Montgrony, hi trobem la Fonda Xesc. L'allotjament és senzill i acollidor, i el restaurant ens ofereix una cuina excel·lent que ha estat reconeguda amb una estrella Michelin!

Què més podem visitar?

  • Monestir de Ripoll
    Monestir de Ripoll

    El monestir de Santa Maria de Ripoll és un monestir benedictí declarat bé cultural d'interès nacional l'any 1931. El monestir, fundat cap a l'any 880 pel comte Guifré el Pilós, va esdevenir lloc d'enterrament dels comtes de Barcelona i Besalú i un centre cultural de scriptorium molt important de la Catalunya medieval.

    Coordenades GPS: 42.201480º 2.190641º

  • Museu etnogràfic de Ripoll
    Museu etnogràfic de Ripoll

    L'any 1929 es fundava l'Arxiu Museu Folklòric de Ripoll, que fou el primer de Catalunya dedicat a l'etnografia. Al llarg de setanta anys va recollir, conservar, estudiar i difondre el patrimoni de la zona. El resultat és el Museu Etnogràfic de Ripoll que, després de 10 anys de readaptació, obre altra vegada les portes, convidant a fer un recorregut que permet descobrir el passat recent i la identitat d'un territori. Més info a www.museuderipoll.org

    Coordenades GPS: 42.201158º 2.189443º

  • Castell de Montesquiu
    Castell de Montesquiu

    El Castell de Montesquiu és una construcció fortificada situada a Osona. La primera documentació és del 1285, on figura com a casa fortificada i després passaria a denominar-se castell. Amb el de Besora i el de Saderra, formaven un triangle defensiu.Des del 1976 és propietat de la Diputació de Barcelona, que hi celebra diversos esdeveniments i presentacions. És la seu principal del Parc del Castell de Montesquiu, creat l'any 1986.

    Coordenades GPS: 42.113250º 2.212011º

  • Santa Maria de les Llosses
    Santa Maria de les Llosses

    Santa Maria de les Llosses és una església romànica al mig de la vall de les Llosses, al Ripollès, dalt d'un petit serrat. L'Edifici és d'una sola nau coberta amb volta de canó apuntada. L'accés per una senzilla portalada d'arc de mig punt es troba al mur de migjorn, on també s'alça el campanar de torre amb finestres geminades i coberta a quatre vessants.

    Coordenades GPS: 42.152579º 2.104331º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem la ruta al petit nucli de Santa Maria de Matamala (0:00h - 970m). Creuem la carretera i comencem a avançar, en direcció N, per la pista que ens condueix al Mas el Lladré. Arribem a una cruïlla de camins senyalitzada (pal R177 de la xarxa Itinerànnia) i agafem el camí de l'esquerra (O) en direcció a Viladonja. Passem pel mig del mas Lladré, on hi fan formatges i derivats làctics, i comencem a pujar per l'antic camí de Viladonja. Superem un tram força costerut i ràpidament arribem a un tram més planer. Arribem a una àmplia collada, la Devesa de Cal Sastre, des d'on gaudim d'una bonica vista amb el mas de Cal Sastre sota nostre i la casa del Reixac al davant. Matamala i les Llosses per antics camins de ferradura 1

Santa Maria de Matamala.

Matamala i les Llosses per antics camins de ferradura 1

Casa de colònies de Santa Maria de Matamala.

Matamala i les Llosses per antics camins de ferradura 1

Masia de Santa Maria de Matamala.

Matamala i les Llosses per antics camins de ferradura 1

El Lladré i can Florí.

Matamala i les Llosses per antics camins de ferradura 1

Pal indicatiu R177 camí al mas Lladré.

Matamala i les Llosses per antics camins de ferradura 1

Vaca Frisona al mas Lladré.

Matamala i les Llosses per antics camins de ferradura 1

Cabres pasturant als boscos del mas Lladré.

Matamala i les Llosses per antics camins de ferradura 1

Collada de Camp de Pinyons.

Continuem per una pista en pujada i arribem al Camí Ral de Berfa a Ripoll. Ens trobem a la collada de Camp de Pinyons (0:25h - 1.079m). Des d'aquest punt continuem amunt i després cap a la dreta (O) per l'antic camí ral, deixant enrere altres corriols i camins que surten a la nostra esquerra. Passem per sobre la casa del Camps, ceuem el rec i continuem en suau baixada fins al coll del Forn (1:05h - 1.092m). Ens trobem en una cruïlla de camins històrica, on es creuaven el Camí Ral de Berga a Ripoll i el Camí Ramader que, des del Lluçanès, pujava cap al Pla d'Anyella, a sobre de Toses. Matamala i les Llosses per antics camins de ferradura 1

Pal indicador R172, Collada Camp de Pinyons.

Matamala i les Llosses per antics camins de ferradura 1

Devesa de Cal Sastre.

Matamala i les Llosses per antics camins de ferradura 1

Masies del Camps i el Reixac.

Matamala i les Llosses per antics camins de ferradura 1

Solana de Can Reixac.

Matamala i les Llosses per antics camins de ferradura 1

Collada del Forn, pal indicador R173.

Des d'aquest coll val la pena desviar-nos un moment i acostar-nos fins a la propera casa del Forn, una de les més antigues de la comarca i proveïda d'elements defensius. Per anar-hi cal caminar uns 500m en direcció a Sant Esteve de Vallespirans. Matamala i les Llosses per antics camins de ferradura 1

Masia del Forn.

Matamala i les Llosses per antics camins de ferradura 1

Panell que assenyala la direcció del vent a la masia del Forn.

Continuem l?excursió. Des del coll del Forn agafem ara el camí ramader en direcció a Santa Maria de Les Llosses (S), creuem un torrent i continuem baixant fins a la font de Roques Blanques i la gran casa de Capdevila. Aviat arribem a Santa Maria de les Llosses (1:45h - 990m), antiga parròquia, que juntament amb les de Palmerola, Viladonja, Vallespirans, Vinyoles, Sovelles i Matamala formen l'actual municipi de Les Llosses. Matamala i les Llosses per antics camins de ferradura 1

Pinedes de pi roig i boix grèvol al serrat de Puiner.

Matamala i les Llosses per antics camins de ferradura 1

Masia de la Corbera.

Matamala i les Llosses per antics camins de ferradura 1

Masia del Pati.

Matamala i les Llosses per antics camins de ferradura 1

Cim de la Solana i el Robert.

Matamala i les Llosses per antics camins de ferradura 1

Santa Maria de Matamala i Rasos de Peguera al fons.

Matamala i les Llosses per antics camins de ferradura 1

Santa Maria de Matamala i el Lladré amb els Rasos de Peguera i la serra d'Ensija al fons.

Matamala i les Llosses per antics camins de ferradura 1

Mas Capdevila.

Matamala i les Llosses per antics camins de ferradura 1

Detall de la xemeneia de la masia de Capdevila.

Matamala i les Llosses per antics camins de ferradura 1

Inscripció en gres al mas Capdevila.

Matamala i les Llosses per antics camins de ferradura 1

Santa Maria de Les Lloses.

Matamala i les Llosses per antics camins de ferradura 1

Rellotge de sol a l'església de Santa Maria de les Lloses.

Matamala i les Llosses per antics camins de ferradura 1

Absis de l'església de Santa Maria de les Lloses.

A Santa Maria de Les Llosses deixem el camí ramader i travessem la carretera. Avancem pel pla de Capdevila en direcció SO fins que arribem a una cruïlla de camins, on agafem el de Santa Maria de Matamala. Fem uns metres per pista i ràpidament agafem un corriol a mà dreta que ens porta fins el rec i l'antic molí de les Planes. Creuem un altre rec i fem un darrer esforç fins que arribem al nucli de Santa Maria de Matamala (2:30h - 970m), punt d'inici i final d'aquest bonic itinerari pel Baix Ripollès. Matamala i les Llosses per antics camins de ferradura 1

Vaques pasturant al pla de Capdevila.

Matamala i les Llosses per antics camins de ferradura 1

Pla de Capdevila.

Matamala i les Llosses per antics camins de ferradura 1

Masia Capdevila des del pla de Capdevila.

Matamala i les Llosses per antics camins de ferradura 1

Pal indicador R178 Pla de Capdevila.

Matamala i les Llosses per antics camins de ferradura 1

Arribant a Santa Maria de Matamala.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!

Miquel
15-04-2017 17:23:14h

Molt assequible com a ruta de mig dia. Zona de molt fàcil accés. No espereu vistes molt espectaculars. No obstant, el paisatge és bonic i la zona tranquil·la. Es passa per moltes granges amb animals i ramats de vaques i cavalls. Al principi i final de la ruta hi ha un restaurant casolà amb bon menjar i barat perfecte per fer un dinar a l'acabar l'itinerari.

4 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta