- Fitxa i mapes
- Recorregut
- Llocs d´interès
- Fotos
- Comentaris ()
- Rutes guiades properes
- Establiments propers
Notable
Excursions més exigents o bé perquè són més llargues o amb major desnivell o amb alguna dificultat concreta.775m
13,6 km
4:30h
1.342m
Santuari de Montgrony
2.056m
Gombrèn
Ruta circular de 13,6 km de longitud fins al punt més elevat de la serra de Montgrony, el cim conegut amb els noms de Costa Pubilla o Pla de Pujalts (2.056m). Comencem la ruta al santuari de Montgrony. Fem l'ascensió seguint l'itinerari clà ssic que passa pel Malpà s, l'antic refugi de les Planelles i s'enfila pels Rasos del Camps (o Camps d'Ordi). Un cop arribem al coll de Coma Ermada, seguim la carena fins al cim sense pèrdua. Fem el descens pel coll de la Bona i el collet de Meians. Durant tot el recorregut alternem trams de pista, trams de corriol i alguns senderons de vaques.
El Montgrony és una serra prepirinenca situada a l'extrem occidental del Ripollès, al seu lÃmit amb Castellar de n'Hug (Berguedà ). La ruta que us proposem ens porta fins al punt més alt del Montgrony, el cim del Costa Pubilla o Pla de Pujalts, que grà cies a la seva ubicació es converteix en un mirador fantà stic de les comarques de la Catalunya central i de les muntanyes del Pirineu oriental. L'itinerari ens ofereix paisatges prepirinencs preciosos i ens descobreix una zona plena d'història i llegendes.
Track de la ruta
En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.
Més informació
: Costa Pubilla - Pla de Pujalts (2.056m)
: 4:30h en total: 2:00h d'ascensió des del santuari de Montgrony fins al coll de Coma Ermada, 0:30h des d'aquest coll fins al cim del Costa Pubilla o Pla de Pujalts i 2:00h per fer el descens fins al santuari passant pel coll de la Bona i el collet de Meians.
: Notable. Encara que sempre avancem per corriols o pistes, cal parar atenció a l'orientació: hi ha bastants trencalls i la senyalització és escassa i no és homogènia (marques de pintura de diversos colors, trams amb fites de pedres, alguns senyals verticals). En el tram de descens des del coll de la Bona fins a les Fontetes de Meians cal superar algun punt on hi ha roques grans (ajudar-nos amb les mans ens pot donar seguretat).
: Primavera, estiu i tardor.
: Res en especial.
:
· Montgrony. 1:25.000. Editorial Alpina. · Base topogrà fica de Catalunya 1:25.000. Institut Cartogrà fic i Geològic de Catalunya (ICGC).
: 1.- Podem començar la ruta al mateix poble de Gombrèn i pujar per l'antic camà del santuari fins arribar-hi. En aquest cas l'exigència fÃsica de la ruta augmenta considerablement, cal afegir 500m de desnivell i 6,2 km de longitud. 2.- El primer tram de la ruta presenta una alternativa: des del santuari de Montgrony podem agafar la pista asfaltada d'accés al santuari i pujar pel corriol que s'enfila pel collet de les Eres fins a empalmar amb el punt de pas número 5 de la ruta que descrivim en aquesta guia. 3.- Des del coll de Coma Ermada també podem abordar l'ascensió al cim de la Covil (2.001m), que ens ofereix molt bones vistes de Campelles i de la vall de Ribes de Freser.
A Campdevà nol deixem la N-260 (carretera que uneix Ripoll i Ribes de Freser) i agafem la carretera GI-402 en direcció a Gombrèn (8,5 km). Arribem a Gombrèn, creuem el poble i continuem per la carretera. A 1 km de Gombrèn deixem la carretera GI-402 i agafem la pista asfaltada que surt a la dreta en direcció al santuari de Montgrony (senyalitzat) i Castellar de n'Hug. Després d'1,5 km deixem la pista de Castellar de n'Hug i agafem la pista asfaltada (dreta) del santuari de Montgrony (senyalitzat). Arribem a l'aparcament del santuari després de fer 3,9 km per aquesta pista. Si venim des de Castellar de n'Hug, el trencall de la pista asfaltada que puja cap al santuari quedarà a la nostra esquerra.
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Aixà mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquà descrita. Tots els temps són efectius i prenen un carà cter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.
La nostra selecció d´establiments propers recomanats
-
Camà de Ventaiola, s/n, 17534 Ribes de FreserL'Hotel Rural-Spa Resguard dels Vents és tranquil·litat en estat pur. Si voleu desconnectar, aquà podreu fer un bon bany enmig de la naturalesa i ben lluny de tot plegat. I si l'entorn és meravellós, l'hotel és un luxe: magnÃfiques instal·lacions, decorades amb bon gust -contemporani-, grans vistes de la Vall de Ribes i millor tracte.
-
GIV-4011, 4, 17534 Ribes de FreserLa Casassa de Ribes és una antiga masia del segle XVII molt ben restaurada i rehabilitada com a casa rural. La Casassa ens ofereix quatre apartaments de quatre, sis o vuit places amb totes les comoditats i fantà sticament equipats. La Casassa està situada a Ribes de Freser, al cor de la vall de Ribes (Ripollès) i és la base ideal per descobrir les grans muntanyes de l'entorn, com el sensacional Puigmal (2.913m) o el popular cim del Taga (2.040m), del qual tenim fantà stiques vistes des de la mateixa casa!
-
Plaça Roser 1, 17531 GombrènA Gombrèn, punt de partida de múltiples rutes per la serra de Montgrony, hi trobem la Fonda Xesc. L'allotjament és senzill i acollidor, i el restaurant ens ofereix una cuina excel·lent que ha estat reconeguda amb una estrella Michelin!
Què més podem visitar?
-
Gorg dels Banyuts
El Gorg dels Banyuts és un bonic estanyol que està situat a la riera de Garfull. És un paratge natural molt vinculat a les llegendes del comte Arnau. Segons una d'elles, en aquest gorg el diable va ofegar el comte i se l'endugué a l'infern. Podem arribar-hi per la carretera d'accés al santuari de Montgrony (a 3,7 km de Gombrén, a mà dreta).
Coordenades GPS: 42.258662º 2.070073º
-
Castell de Mataplana
El castell de Mataplana era un palau fortificat d'estil romà nic centre de la baronia de Mataplana, una de les més riques i influents durant l'Edat Mitjana. El castell també fou residència del llegendari comte Arnau. Arribem al castell per la carretera de Castellar de n'Hug des de Gombrèn (6 km). Informació visites: Ajuntament de Gombrèn (972 730 300, ajuntament@gombren.cat).
Coordenades GPS: 42.262267º 2.060953º
-
Museu del comte Arnau a Gombrèn
El Museu del Comte Arnau està ubicat al mateix poble de Gombrèn i ens descriu la nissaga dels Mataplana i la figura del comte Arnau des de diferents punts de vista: històric, literari, mitològic, arqueològic,... Informació visites: Ajuntament de Gombrèn (972 730 300, ajuntament@gombren.cat).
Coordenades GPS: 42.247771º 2.091166º
-
Jardà Botà nic de Gombrèn
El jardà botà nic de plantes medicinals de Gombrèn és un espai on s'hi mostren unes 300 plantes d'especial interès botà nic i medicinal. El jardà està situat a la sortida del poble per la carretera de la Pobla de Lillet. Està obert de maig a setembre i l'entrada és lliure i gratuïta. Més informació: www.jardibotanic-gombren.cat, 649 191 188, info@jardibotanic-gombren.cat.
Coordenades GPS: 42.248688º 2.088398º
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Recorregut
Rampa d'accés al conjunt del santuari des de l'aparcament.
Terrassa amb vistes que hi ha costat de l'hostatgeria-restaurant. Al fons podem distingir-hi el Pedraforca.
Pugem per les escales que hi ha tallades a la roca i que passen pel costat de l'hostatgeria. Aquestes són les llegendà ries escales que es diu que va fer construir el comte Arnau. Són setanta-dos escalons que ens porten fins a la petita capella de Santa Maria o de la Mare de Déu de Montgrony.Escales d'accés a la capella de Santa Maria o de la Mare de Déu de Montgrony.
Deixem enrere la capella i continuem pel segon tram d'escales, amunt, i arribem al pla de Sant Pere.Capella de la Mare de Déu vista des del segon tram d'escales.
Caminem uns metres més per un corriol fins a l'església de Sant Pere de Montgrony (0:10h - 1.403m).Pla de Sant Pere i església de Sant Pere de Montgrony.
Església romà nica de Sant Pere de Montgrony.
Vistes de Gombrèn.
Vistes de la serra d'Ensija i del Pedraforca.
Camà del Malpà s.
Passem pel costat d'una balma. El camà va resseguint el barranc de Sant Ou i es fa estret; una barana ens protegeix de la caiguda que hi ha a la nostra esquerra.Pas estret protegit amb baranes.
Pugem uns metres i de seguida tornem a baixar per dirigir-nos fins al fons del barranc.Baixem cap al barranc de Sant Ou.
Torrent de Sant Ou.
Arribem al refugi de les Planelles (0:20h - 1.375m), un refugi abandonat que actualment està en runes.Refugi de les Planelles.
Just al davant mateix del refugi, passem cap a l'altra banda del torrent per un pont de fusta i desemboquem a una pista de terra. Agafem aquesta pista cap a la nostra dreta (N), en lleugera pujada.Pista de terra.
Al cap de pocs minuts, en una corba que fa la pista cap a la dreta, agafem un corriol que surt a mà esquerra (0:27h - 1.405m) (en direcció O). Cal parar atenció, aquest trencall no és gaire evident: només si ens hi fixem podrem distingir el corriol i unes marques de pintura grogues i vermelles que hi ha en un pi.Corriol que surt a mà esquerra.
El corriol guanya altura per l'interior d'un bosc.
Al cap d'uns 15 minuts, el corriol gira a l'esquerra i creua el torrent. Avancem ara en direcció S-SO fins que arribem a un creuament de camins (0:50h - 1.521m). Enllacem amb el corriol que puja des de la pista asfaltada d'accés al santuari pel collet de les Eres. Girem a la dreta i agafem aquest camà de pujada.Creuament de camins. Girem a la dreta.
Pugem per un camà marcat amb fites de pedres.
No triguem a arribar a la zona coneguda com Rasos dels Camps o Camps d'Ordi. En aquest punt el camà gira cap a la dreta (direcció N) i ja podem veure la part alta de la serra de Montgrony.Arribem a la zona de Rasos dels Camps o Camps d'Ordi.
Rasos dels Camps o Camps d'Ordi.
Mirada enrere des dels Rasos dels Camps. Al fons podem distingir les muntanyes del Berguedà (amb el Pedraforca).
Remuntem els Rasos dels Camps per un camà que primer es desdibuixa i que després es converteix en una pista de terra.Cims de la serra de Montgrony a davant nostre.
Arribem a una pista.
Fem un parell de ziga-zagues i flanquegem la muntanya cap a la dreta, en direcció NE.Flanquegem la muntanya cap a la dreta.
Vistes des de la pista (S).
Arribem a un punt on la pista s'acaba i continuem per un corriol en direcció al coll de Coma Ermada, que ja intuïm clarament (N).Zona d'abeuradors pels ramats que hi ha al final de la pista.
Encara que no veiem el coll de Coma Ermada, la seva situació és evident.
Finalment arribem al coll de Coma Ermada (2:00h - 1.875m). Aquest coll està situat a la carena de la serra de Montgrony i separa els cims del Costa Pubilla (2.053m), a l'oest, i la Covil (2.001m), a l'est.Coll de Coma Ermada.
Cim de la Covil des del coll de Coma Ermada.
Costa Pubilla (on ens dirigim) des del coll de Coma Ermada.
Pugem per la carena arrodonida cap al cim del Costa Pubilla.
Cim del Costa Pubilla o Pla de Pujalts.
Aquest cim ens ofereix vistes meravelloses en totes direccions: al nord hi veiem la vall de Planoles, el cim del Puigmal i les muntanyes de Núria; a l'est hi distingim els cims de la Covil i el Taga; si mirem al sud podem observar el Baix Ripollès, Osona, el Montseny, la Mola, Montserrat,... i a l'oest hi tenim la carena arrodonida del Montgrony, l'extrem oriental de la serra del CadÃ, el Pedraforca,...Carena de la serra de Montgrony i extrem oriental del Cadà des del cim.
Vistes cap a la vall de Ribes, serra Cavallera i el Taga.
El Puigmal (2.913m).
En primer terme cim de la Covil, al fons la serra Cavallera i el Taga.
Vistes cap al sud: en primer terme l'altiplà del Pla de Pujalts i, en segon terme, vistes de les comarques de la Catalunya central.
Comencem el nostre descens per la carena.
Cim secundari que ens trobem durant el descens.
El tram de descens per la carena de la serra del Montgrony és espectacular.
Seguim baixant i ens trobem el búnquer del Roc dels Llamps, un búnquer d'observació construït entre els anys 1950 i 1952 que formava part de l'anomenada lÃnia P ("Organización Defensiva del Pirineo") que Franco va fer aixecar. En concret, aquest búnquer pretenia defensar la zona d'una possible invasió per la carretera de la collada de Toses.Búnquer del Roc dels Llamps.
Interior del búnquer.
Seguim baixant i arribem al coll de la Bona (2:55h - 1.888m).Arribem al coll de la Bona.
Des del coll baixem pel torrent de les Fontetes de Meians en clara direcció S. El camà es desdibuixa, nosaltres baixem seguint el torrent i buscant en tot moment el lloc més còmode.Baixem cap a les Fontetes de Meians.
Tram amb roques grosses abans d'arribar a les Fontetes de Meians.
Arribem a les Fontetes de Meians (3:15h - 1.755m), punt on trobem aquesta surgència d'aigua.Fontetes de Meians.
Pista de terra que baixa cap al coll de Meians.
La pista fa algunes marrades.
Veiem el collet de Meians i la masia de Meians.
Arribem al collet de Meians (3:50h - 1.463m). En aquest creuament de camins agafem la pista forestal -un tram del GR3- que avança en direcció SE.Collet de Meians. Nosaltres agafem la pista de l'esquerra cap al santuari de Montgrony.
Senyalització vertical de la xarxa Itinerà nnia que trobem al collet de Meians.
Passem per les masies de les Viles Grosses i les Viles Xiques i alternem trams de terra amb alguns trams asfaltats.Las Viles Grosses.
Las Viles Xiques.
Aquest tram de pista és preciós.
Vaca. Ens trobem en una zona de gran activitat ramadera.
Vistes de la vall de Gombrèn.
Després d'1 km des de les Viles Xiques, la pista enllaça amb la pista asfaltada que puja al santuari des de Gombrèn.Arribem a la pista del santuari.
Seguim aquesta pista parant atenció als cotxes que hi puguin passar. Finalment arribem novament a l'aparcament del santuari de Montgrony (4:30h - 1.352m), punt d'inici i final d'aquesta bonica ruta circular que ens ha portat a descobrir una de les muntanyes més emblemà tiques del Prepirineu català .Últim tram abans d'arribar al santuari.
El santuari de Montgrony, penjat a la roca.
La figura del comte Arnau apareix de formes molt variades en la tradició popular catalana. Algunes llegendes el fan un heroi en la guerra contra els sarraïns i d'altres el converteixen en un monstre que maltractava els seus vassalls. Val a dir que aquest segon concepte està força més estès que el primer: segons aquestes llegendes, el comte Arnau, cavaller de Mataplana i un dels nobles més rics i poderosos de Catalunya, fou condemnat a cavalcar eternament sobre un cavall negre que treu flames per la boca i els ulls, i acompanyat per un seguici de gossos diabòlics. Els seus pecats foren moltÃssims, per exemple relacionar-se amb l'abadessa del monestir de Sant Joan o no complir els pagaments promesos.
Font: Hi ha molta documentació disponible sobre les llegendes del comte Arnau. En trobareu extensa informació a Viquipèdia.
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!
Bonica ruta sobretot per les vistes des del cim de Costa Pubilla. Al principi es lia una mica pels monuments però una vegada que arribes al refugi ja agafes el camà amb més claredat cap arriba. La baixada és una mica lletja quan passes la primera masia, el camà és de ciment gairebé fins al cotxe.
Molt bona ruta! Hem disfrutat de les vistes desde el inici fins al final!! Molt recomanable.
Vam fer la ruta el 4/08 i ens va agradar molt. No haviem estat mai per la zona i ens va sorprendre gratament tan el santuari com tot el recorregut i, sobretot, les vistes 360° des del Costa Pubilla. Ruta ben indicada, amb varietat d'elements i bona combinació de trams d'ombra i sol. Espectacular! Totalment recomanable.
Vam fer la ruta a principis d'agost i és molt i molt bonica. Arribar al Costa Pubilla (2000 i pico metres) i tenir una panorà mica de 360º des d'on es poden veure els cims més importants del paÃs és impressionant. La ruta està molt ben explicada, amb bona selecció de fotos, en cap moment tens dubtes del camà a seguir i els timmings perfectament ajustats a la realitat. Us recomanem molt fer aquesta excursió de mitja muntanya.
Ruta molt recomanable. Exigent i de vegades difÃcil de seguir sense el GPS, però les vistes des del Pla de Pujalts compensen amb escreix l'esforç.
(Comentari introduït originà riament en castellà )
Estupenda excursió amb unes meravelloses vistes. Com a aspecte negatiu, les branques que cobreixen el camà ja que caldria netejar el bosc. Grà cies i animar-vos a afegir més rutes.
(Comentari introduït originà riament en castellà )
Vam fer la ruta aquest diumenge 29/11/15 i realment va ser espectacular. Sense ser un lloc especialment conegut com el Puigmal o el Pedraforca, es gaudeix d'unes vistes magnÃfiques al Pirineu, Prepirineu i les muntanyes del Prelitoral, Montserrat, Montseny, etc. A més, amb la primera nevada de novembre les muntanyes estaven molt boniques i el dia assolellat va ser esplèndid. L'únic però va ser el desdibuixat que està el camà en segons quins punts i agreujat amb les zones de neu que trobem des dels 1.600m fins al cim. Sort del track, molt recomanable. Grà cies per la ruta i seguiu aixÃ!
(Comentari introduït originà riament en castellà )
Meravellosa ruta de mitja muntanya!!! Hem disfrutat moltÃssim fent-la! Un gran encert que la publiqueu. Grà cies!
Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.
Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.