- Fitxa i mapes
- Recorregut
- Llocs d´interès
- Fotos
- Comentaris ()
- Rutes guiades properes
- Establiments propers
Baixa
Passejades curtes, amb poc desnivell i sense dificultats.80m
2,3 km
1:00h
1.339m
Església de San MartÃn de Tella
1.396m
Tella
Agradable passejada circular que ens permet descobrir tres joies del patrimoni arquitectònic d'aquesta à rea dels Pirineus: l'ermita dels Sants Juan i Pablo (segle XI), l'ermita de la Verge de Fajanillas (segle XII) i l'ermita de la Verge de la Peña (segle XVI). Totes tres estan ubicades enmig de la muntanya, en un bonic entorn natural a les portes del Parc Nacional d'Ordesa i Mont Perdut. La ruta comença a l'entrada del poble de Tella, des del costat mateix de l'església de San MartÃn (segle XVI), l'església del poble, que també podem visitar. La poca durada i el poc pendent de l'itinerari fan que aquesta ruta sigui idònia per a fer amb famÃlia. Durant el recorregut, tindrem l'oportunitat de deixar córrer la imaginació, traslladar-nos a una altra època, i deixar-nos seduir per l'exuberant riquesa natural de la zona.
A 1.340m d'altitud se situa el poble de Tella, un petit poble d'alta muntanya. El poble s'articula al voltant d'un carrer principal, està orientat cap al sud i pel nord la muntanya el protegeix dels vents freds. Encara que fins l'any 1210 no hi ha constà ncia escrita de l'existència de Tella (Cartulario del monestir de San Victorián), els seus orÃgens són remots i la presència humana en aquest paratge és mil·lenà ria; el Dolmen de Tella n'és una bona prova. També se sap que Tella, en el seu moment de mà xim esplendor, va arribar a comptar amb set esglésies. Aquesta zona pirinenca compta amb una rica tradició relacionada amb la bruixeria, els aquelarres i els encanteris... D'aquà l'antic refrany que deia "Tella, Déu ens guardi d'ella". I potser per això, les tres ermites que visitem durant el recorregut, es van consagrar i situar estratègicament per formar un anell protector contra les bruixes.
Track de la ruta
En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.
Més informació
: 1:00h per fer tota la ruta circular: 0:20h des de Tella fins a l'ermita dels Sants Juan i Pablo, 0:10h per anar des d'aquesta ermita fins a l'ermita de la Verge de Fajanillas, 0:10h addicionals per arribar fins a l'ermita de la Verge de la Peña i 0:20h per retornar des d'aquest punt fins al punt d'inici del recorregut.
: Baixa. No ofereix dificultats tècniques ni d'orientació. Es tracta d'una excursió fà cil i apta per a tothom.
: Tot l'any.
: Res en especial.
:
· Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido. 1:25.000. Editorial Alpina.
· Ordesa y Monte Perdido – Parque Nacional. 1:40.000. Editorial Alpina.
: La ruta és adequada per fer-la amb nens: el camà és fà cil i la zona per la que transcorre és molt atractiva. L'itinerari està senyalitzat amb panells metà l·lics verds. Us proposem el sentit de la ruta aquà descrit perquè és el més freqüent. En qualsevol cas, no hi cap problema per realitzar la ruta en sentit contrari.
Des d'AÃnsa, seguim la carretera A-138 en direcció a Bielsa i França. Deixem enrere la població d'Escalona. Des de la carretera A-138, just després de l'Hospital de Tella, agafem la desviació cap a l'esquerra en direcció a Tella, on un cartell ja ens indica "Ruta de las Ermitas". Després de fer 5,6 km deixem enrere a l'esquerra la desviació que va cap a Revilla i continuem 2,7 km per la carretera fins arribar a Tella. Podem estacionar el cotxe al costat del punt d'informació del Parc Nacional o una mica més amunt en un gran aparcament que hi ha.
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Aixà mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquà descrita. Tots els temps són efectius i prenen un carà cter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.
Què més podem visitar?
-
Dolmen de Tella
A les rodalies de Tella es conserva un dels monuments megalÃtics més notables d'Aragó: la "Piedra de Vasar" o "Losa de la Campa", més conegut com a ''Dolmen de Tella''. Va ser descobert per Antonio Beltrán l'any 1954; i es van trobar restes òssies al seu interior. Això s'explica per l'ús funerari d'aquestes construccions en les comunitats de finals del NeolÃtic (2500-2000 a.C.). S'accedeix al dolmen des de la mateixa carretera (2-3 min a peu).
Coordenades GPS: 42.5799680º 0.1793128º
-
Museu de l'Ós de les Cavernes de Tella
Aquest petit museu es troba situat a la planta superior de la casa del Molà de Tella i ens explica els elements més rellevants del jaciment de la "Cova dels Óssos". Aquest jaciment, situat a les proximitats de Tella i a més de 1.600m d'altitud, és el jaciment d'óssos cavernÃcoles més alt de la PenÃnsula Ibèrica. (Més informació i vistes: 974 510 024; www.cuevadeloso.com).
Coordenades GPS: 42.5745563º 0.1833040º
-
Casa de la Bruixa a Tella
Situat a l'antiga Casa de la Mestra de Tella, aquest petit centre d'interpretació està dedicat a la mà gia i a l'etnobotà nica de l'Alt Aragó. A la planta baixa hi ha un l'espai dedicat a la bruixeria i als aspectes mà gics de les cultures tradicionals de muntanya. Els dos pisos superiors estan dedicats a l'etnobotà nica i a la seva importà ncia com a llegat d'un patrimoni cultural que està desapareixent. Per conèixer els horaris d'obertura, consulteu el Parc Nacional (tel.: 974 486 472).
Coordenades GPS: 42.5744061º 0.1826817º
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Recorregut
Església parroquial de San MartÃn.
La ruta està totalment senyalitzada i durant el recorregut anirem trobant diversos panells interpretatius que ens informaran de l'itinerari, de les ermites i de la seva història.Panell explicatiu.
El camà comença al davant de l'església de San MartÃn.
Panell amb explicacions de la ruta i de l'església de San MartÃn.
Des de Tella, podem veure les ermites de la Verge de la Peña i de la Verge de Fajanillas (al fons).
El camà és fà cil i està molt ben senyalitzat.
Mirada enrere, vistes de l'església de San MartÃn.
El camà està ben mantingut i conservat.
Senyalització de la ruta: "Ermitas".
Caminem fins a un petit llom de terra on abunda el boix i d'altres arbustos fins a introduir-nos plenament en un bonic bosc de pi roig. Les escorces ataronjades del pi roig s'aixequen per sobre d'un sotabosc que està dominat pel ginebró comú i el boix.El boix i el pi roig, dues espècies que resisteixen bé les baixes temperatures de la zona.
Aprofitem alguna clariana entre la densa pineda per observar, a la nostra dreta, les muntanyes que ens separen de la vall de Pineta.Alguna escletxa per entre el bosc dens ens permet gaudir del paisatge que ens envolta.
Al cap de pocs minuts arribem a una senyalització "Ermitas / San Juan y Pablo (s-XI)". En aquest punt, el bosc s'esclarissa i al fons a la dreta ja podem veure la primera ermita de la ruta, la més antiga del conjunt.Senyalització. La primera de les tres ermites al fons.
Bonica estampa de l'ermita i la roca que la protegeix per l'O.
Ermita dels Sants Juan i Pablo.
Interior de l'ermita dels Sants Juan i Pablo.
Altar de l'ermita dels Sants Juan i Pablo.
Desfem uns metres el camÃ. A dalt del collet ja hi veiem l'ermita de Fajanillas.
Panell interpretatiu que hi ha a davant de l'ermita de Fajanillas.
Vistes de la Penya de San Juan amb l'ermita dels Sants Juan i Pablo als seus peus.
Seguim avançant i arribem a un petit collet. Des d'aquest punt agafem un sender que s'enfila en direcció NE fins a l'ermita de la Verge de Fajanillas (0:30h - 1.382m). L'origen de l'ermita és romà nic (segle XII), com ho acredita el seu absis -que té forma semicircular-, però la resta del temple pertany al segle XVI (la nau quadrada i la torre). Segons alguns historiadors, l'ermita era, originà riament i fins a la construcció de l'actual església de San Martin, la capella parroquial de Tella. Des d'aquesta ermita, ja podem veure, al S, la següent ermita que visitarem.Ermita de la Verge de Fajanillas.
Interior de l'ermita de la Verge de Fajanillas.
Vistes de Tella.
Situada a sobre d'una bonica talaia natural hi ha l'ermita de la Verge de la Peña (0:40h - 1.396m). A la seva façana hi destaca la portalada, en arc de mig punt format per dovelles, que dóna pas a una única nau. Podem gaudir d'aquesta ermita grà cies a la restauració que s'hi va realitzar l'any 1995.Ermita de la Verge de la Peña.
Interior de l'ermita de la Verge de la Peña.
Uns metres per sobre de l'ermita, a dalt de tot del turó, hi ha una taula d'orientació que ens ajuda a reconèixer i a precisar les vistes de les que gaudim des d'aquest punt privilegiat. A l'E, la Punta Llerga (2.267m) s'alça imponent sobre la vall del Cinca.Taula d'orientació amb els noms dels pics i de les zones més representatives.
Desfem el camÃ.
Des del collet, prenem un camà vell i protegit per murs de pedra tot envoltat de prats. Passem pel costat de rosers silvestres, heures i també pomers i altres arbres plantats per l'home. Arribem a les primeres cases de Tella.Tella.
Creuem tot el casc urbà i arribem a l'església de San MartÃn (1:00h - 1.339m) on finalitzem aquesta passejada pels voltants de Tella.La situació privilegiada de Tella fa que tingui moltes hores d'insolació.
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!
Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.
Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.