pdf-ruta231
Ruta de les ermites de Tella

Interessant passejada de caire històrico-cultural en la que visitem les tres ermites de Tella

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
 • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Baixa

Passejades curtes, amb poc desnivell i sense dificultats.
desnivelDesnivell acumulat

80m

Distància totalDistància total

2,3 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

1:00h

altitud_minimaAltitud mínima

1.339m

distanciaPunt de sortida / arribada

Església de San Martín de Tella

altitud_maximaAltitud màxima

1.396m

distanciaPoblació més propera

Tella

Agradable passejada circular que ens permet descobrir tres joies del patrimoni arquitectònic d'aquesta àrea dels Pirineus: l'ermita dels Sants Juan i Pablo (segle XI), l'ermita de la Verge de Fajanillas (segle XII) i l'ermita de la Verge de la Peña (segle XVI). Totes tres estan ubicades enmig de la muntanya, en un bonic entorn natural a les portes del Parc Nacional d'Ordesa i Mont Perdut. La ruta comença a l'entrada del poble de Tella, des del costat mateix de l'església de San Martín (segle XVI), l'església del poble, que també podem visitar. La poca durada i el poc pendent de l'itinerari fan que aquesta ruta sigui idònia per a fer amb família. Durant el recorregut, tindrem l'oportunitat de deixar córrer la imaginació, traslladar-nos a una altra època, i deixar-nos seduir per l'exuberant riquesa natural de la zona.

A 1.340m d'altitud se situa el poble de Tella, un petit poble d'alta muntanya. El poble s'articula al voltant d'un carrer principal, està orientat cap al sud i pel nord la muntanya el protegeix dels vents freds. Encara que fins l'any 1210 no hi ha constància escrita de l'existència de Tella (Cartulario del monestir de San Victorián), els seus orígens són remots i la presència humana en aquest paratge és mil·lenària; el Dolmen de Tella n'és una bona prova. També se sap que Tella, en el seu moment de màxim esplendor, va arribar a comptar amb set esglésies. Aquesta zona pirinenca compta amb una rica tradició relacionada amb la bruixeria, els aquelarres i els encanteris... D'aquí l'antic refrany que deia "Tella, Déu ens guardi d'ella". I potser per això, les tres ermites que visitem durant el recorregut, es van consagrar i situar estratègicament per formar un anell protector contra les bruixes.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 1:00h per fer tota la ruta circular: 0:20h des de Tella fins a l'ermita dels Sants Juan i Pablo, 0:10h per anar des d'aquesta ermita fins a l'ermita de la Verge de Fajanillas, 0:10h addicionals per arribar fins a l'ermita de la Verge de la Peña i 0:20h per retornar des d'aquest punt fins al punt d'inici del recorregut.

: Baixa. No ofereix dificultats tècniques ni d'orientació. Es tracta d'una excursió fàcil i apta per a tothom.

: Tot l'any.

: Res en especial.

:

· Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido. 1:25.000. Editorial Alpina.
· Ordesa y Monte Perdido – Parque Nacional. 1:40.000. Editorial Alpina.

: La ruta és adequada per fer-la amb nens: el camí és fàcil i la zona per la que transcorre és molt atractiva. L'itinerari està senyalitzat amb panells metàl·lics verds. Us proposem el sentit de la ruta aquí descrit perquè és el més freqüent. En qualsevol cas, no hi cap problema per realitzar la ruta en sentit contrari.

Com arribar-hi en cotxe

Des d'Aínsa, seguim la carretera A-138 en direcció a Bielsa i França. Deixem enrere la població d'Escalona. Des de la carretera A-138, just després de l'Hospital de Tella, agafem la desviació cap a l'esquerra en direcció a Tella, on un cartell ja ens indica "Ruta de las Ermitas". Després de fer 5,6 km deixem enrere a l'esquerra la desviació que va cap a Revilla i continuem 2,7 km per la carretera fins arribar a Tella. Podem estacionar el cotxe al costat del punt d'informació del Parc Nacional o una mica més amunt en un gran aparcament que hi ha.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

Què més podem visitar?

 • Dolmen de Tella
  Dolmen de Tella

  A les rodalies de Tella es conserva un dels monuments megalítics més notables d'Aragó: la "Piedra de Vasar" o "Losa de la Campa", més conegut com a ''Dolmen de Tella''. Va ser descobert per Antonio Beltrán l'any 1954; i es van trobar restes òssies al seu interior. Això s'explica per l'ús funerari d'aquestes construccions en les comunitats de finals del Neolític (2500-2000 a.C.). S'accedeix al dolmen des de la mateixa carretera (2-3 min a peu).

  Coordenades GPS: 42.5799680º 0.1793128º

 • Museu de l´Ós de les Cavernes de Tella
  Museu de l'Ós de les Cavernes de Tella

  Aquest petit museu es troba situat a la planta superior de la casa del Molí de Tella i ens explica els elements més rellevants del jaciment de la "Cova dels Óssos". Aquest jaciment, situat a les proximitats de Tella i a més de 1.600m d'altitud, és el jaciment d'óssos cavernícoles més alt de la Península Ibèrica. (Més informació i vistes: 974 510 024; www.cuevadeloso.com).

  Coordenades GPS: 42.5745563º 0.1833040º

 • Casa de la Bruixa a Tella
  Casa de la Bruixa a Tella

  Situat a l'antiga Casa de la Mestra de Tella, aquest petit centre d'interpretació està dedicat a la màgia i a l'etnobotànica de l'Alt Aragó. A la planta baixa hi ha un l'espai dedicat a la bruixeria i als aspectes màgics de les cultures tradicionals de muntanya. Els dos pisos superiors estan dedicats a l'etnobotànica i a la seva importància com a llegat d'un patrimoni cultural que està desapareixent. Per conèixer els horaris d'obertura, consulteu el Parc Nacional (tel.: 974 486 472).

  Coordenades GPS: 42.5744061º 0.1826817º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem la ruta a l'entrada del poble de Tella. El sender que ens portarà a descobrir les tres ermites comença a davant de l'entrada principal de l'església de San Martín (0:00h - 1.339m) -església de Sant Martí-. Aquesta església parroquial va ser edificada durant els segles XVI i XVII però fou modificada posteriorment. Ruta de les ermites de Tella 1

Església parroquial de San Martín.

La ruta està totalment senyalitzada i durant el recorregut anirem trobant diversos panells interpretatius que ens informaran de l'itinerari, de les ermites i de la seva història. Ruta de les ermites de Tella 1

Panell explicatiu.

Ruta de les ermites de Tella 1

El camí comença al davant de l'església de San Martín.

Ruta de les ermites de Tella 1

Panell amb explicacions de la ruta i de l'església de San Martín.

Ruta de les ermites de Tella 1

Des de Tella, podem veure les ermites de la Verge de la Peña i de la Verge de Fajanillas (al fons).

Ruta de les ermites de Tella 1

El camí és fàcil i està molt ben senyalitzat.

Deixem enrere la població. Avancem en direcció O (en lleugera tendència cap a la dreta), per un camí flanquejat per prats i per algunes construccions de pedra. Ruta de les ermites de Tella 1

Mirada enrere, vistes de l'església de San Martín.

Ruta de les ermites de Tella 1

El camí està ben mantingut i conservat.

Ruta de les ermites de Tella 1

Senyalització de la ruta: "Ermitas".

Caminem fins a un petit llom de terra on abunda el boix i d'altres arbustos fins a introduir-nos plenament en un bonic bosc de pi roig. Les escorces ataronjades del pi roig s'aixequen per sobre d'un sotabosc que està dominat pel ginebró comú i el boix. Ruta de les ermites de Tella 1

El boix i el pi roig, dues espècies que resisteixen bé les baixes temperatures de la zona.

Aprofitem alguna clariana entre la densa pineda per observar, a la nostra dreta, les muntanyes que ens separen de la vall de Pineta. Ruta de les ermites de Tella 1

Alguna escletxa per entre el bosc dens ens permet gaudir del paisatge que ens envolta.

Al cap de pocs minuts arribem a una senyalització "Ermitas / San Juan y Pablo (s-XI)". En aquest punt, el bosc s'esclarissa i al fons a la dreta ja podem veure la primera ermita de la ruta, la més antiga del conjunt. Ruta de les ermites de Tella 1

Senyalització. La primera de les tres ermites al fons.

Ruta de les ermites de Tella 1

Bonica estampa de l'ermita i la roca que la protegeix per l'O.

Agafem el petit sender de la dreta i arribem a l'ermita dels Sants Juan i Pablo (0:20h - 1.348m) -ermita de Sant Joan i Sant Pau-. Aquesta ermita fou construïda al segle XI seguint la tradició arquitectònica de les valls pirinenques i és un dels millors exemples del romànic a l'Aragó. Gràcies a un manuscrit de l'època (Museu Diocesà de Barbastre) sabem que va ser consagrada l'any 1018 pel bisbe Borrell de Roda de Isàbena. L'absis i la petita cripta rectangular (s'hi accedeix baixant per una escala que hi ha adossada a la paret S) són els elements arquitectònics més antics del temple, ja que la resta corresponen a èpoques posteriors. L'ermita es troba situada sota la roca de la Penya de San Juan, també anomenada Puntón de las Brujas. Aquesta ubicació no és casual: es creu que va ser el propi bisbe que va manar edificar-la aquí per eliminar les supersticions populars que anunciaven la presència de bruixes a la zona. Ruta de les ermites de Tella 1

Ermita dels Sants Juan i Pablo.

Ruta de les ermites de Tella 1

Interior de l'ermita dels Sants Juan i Pablo.

Ruta de les ermites de Tella 1

Altar de l'ermita dels Sants Juan i Pablo.

Reprenem la marxa i retornem al creuament de camins on hi ha la indicació cap a les dues ermites que ens queden per visitar ("Ermitas"). Ruta de les ermites de Tella 1

Desfem uns metres el camí. A dalt del collet ja hi veiem l'ermita de Fajanillas.

Ruta de les ermites de Tella 1

Panell interpretatiu que hi ha a davant de l'ermita de Fajanillas.

Ruta de les ermites de Tella 1

Vistes de la Penya de San Juan amb l'ermita dels Sants Juan i Pablo als seus peus.

Seguim avançant i arribem a un petit collet. Des d'aquest punt agafem un sender que s'enfila en direcció NE fins a l'ermita de la Verge de Fajanillas (0:30h - 1.382m). L'origen de l'ermita és romànic (segle XII), com ho acredita el seu absis -que té forma semicircular-, però la resta del temple pertany al segle XVI (la nau quadrada i la torre). Segons alguns historiadors, l'ermita era, originàriament i fins a la construcció de l'actual església de San Martin, la capella parroquial de Tella. Des d'aquesta ermita, ja podem veure, al S, la següent ermita que visitarem. Ruta de les ermites de Tella 1

Ermita de la Verge de Fajanillas.

Ruta de les ermites de Tella 1

Interior de l'ermita de la Verge de Fajanillas.

Desfem el camí des de l'ermita fins al petit collet i des d'aquest punt ens enfilem en direcció SO i per pendents suaus fins al turonet on s'aixeca la més "jove" de les ermites de Tella (segle XVI). Durant la pujada, gaudim de boniques vistes sobre el poble de Tella (esquerre) i les muntanyes que l'envolten. Ruta de les ermites de Tella 1

Vistes de Tella.

Situada a sobre d'una bonica talaia natural hi ha l'ermita de la Verge de la Peña (0:40h - 1.396m). A la seva façana hi destaca la portalada, en arc de mig punt format per dovelles, que dóna pas a una única nau. Podem gaudir d'aquesta ermita gràcies a la restauració que s'hi va realitzar l'any 1995. Ruta de les ermites de Tella 1

Ermita de la Verge de la Peña.

Ruta de les ermites de Tella 1

Interior de l'ermita de la Verge de la Peña.

Uns metres per sobre de l'ermita, a dalt de tot del turó, hi ha una taula d'orientació que ens ajuda a reconèixer i a precisar les vistes de les que gaudim des d'aquest punt privilegiat. A l'E, la Punta Llerga (2.267m) s'alça imponent sobre la vall del Cinca. Ruta de les ermites de Tella 1

Taula d'orientació amb els noms dels pics i de les zones més representatives.

Baixem del turó fins al collet tot gaudint d'una excepcional perspectiva de l'ermita dels Sants Juan i Pablo. Ruta de les ermites de Tella 1

Desfem el camí.

Des del collet, prenem un camí vell i protegit per murs de pedra tot envoltat de prats. Passem pel costat de rosers silvestres, heures i també pomers i altres arbres plantats per l'home. Arribem a les primeres cases de Tella. Ruta de les ermites de Tella 1

Tella.

Creuem tot el casc urbà i arribem a l'església de San Martín (1:00h - 1.339m) on finalitzem aquesta passejada pels voltants de Tella. Ruta de les ermites de Tella 1

La situació privilegiada de Tella fa que tingui moltes hores d'insolació.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!


15 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta