pdf-ruta31
Pics de Casamanya des del coll d'Ordino

Ruta d'ascensió clàssica que ens condueix fins als pics de Casamanya pujant des del coll d'Ordino per la seva àmplia i panoràmica carena sud

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
 • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Notable

Excursions més exigents o bé perquè són més llargues o amb major desnivell o amb alguna dificultat concreta.
desnivelDesnivell acumulat

890m

Distància totalDistància total

8,7 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

3:10h

altitud_minimaAltitud mínima

1.974m

distanciaPunt de sortida / arribada

Coll d'Ordino

altitud_maximaAltitud màxima

2.749m

distanciaPoblació més propera

Ordino

Ruta lineal de 8,7 km de longitud (anada i tornada) que ascendeix als pics de Casamanya. Des del coll d'Ordino anem a buscar la carena sud i ascendim sense complicacions per la serra de Casamanya fins al pic de Casamanya Sud, a 2.739m d'altitud. Flanquegem pel vessant solell de la carena, més estreta, fins al pic del Mig i, més endavant, fins al Casamanya Nord. L'itinerari està senyalitzat amb punts de color groc fins al pic sud i transcorre per un camí molt fresat. És un itinerari apte per persones mitjanament entrenades.

Els pics de Casamanya estan situats entre les parròquies d'Ordino i Canillo, al bell mig del Principat, fet que els converteix en miradors privilegiats d'Andorra. Precisament per això, i gràcies a que la ruta d'ascensió des del coll d'Ordino no presenta cap tipus de dificultat, aquests pics són força freqüentats. Aquest itinerari és ideal per aquelles persones que vulguin gaudir de paisatges típics de l'alta muntanya pirinenca -ascendirem a més de 2700m!- però que no tenen experiència en aquest tipus de terreny.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: Pic de Casamanya Sud (2.739m), pic del Mig (2.724m) i pic de Casamanya Nord (2.749m).

: 3:10h en total. 1:30h des del punt d'inici fins al pic de Casamanya Sud, 0:25h des d'aquest cim fins al Casamanya Nord i 1:15h per tornar des d'aquest cim fins al coll d'Ordino.

: Notable. És una ruta que no presenta cap dificultat tècnica. Cal, però, superar un desnivell bastant considerable en poca distància.

: Finals de primavera, estiu i tardor.

:

· Andorra. 1:40.000. Editorial Alpina.

: L'ascens al Casamanya del Mig i al del Nord és opcional. El descens des del Casamanya Sud es fa pel mateix itinerari de pujada.

Com arribar-hi en cotxe

La ruta comença al capdamunt del coll d'Ordino, on hi ha una petita zona d'aparcament. Per arribar al capdamunt del coll d'Ordino podem fer-ho des d'Ordino, agafant la carretera CS-240 en direcció a Canillo, o bé des de Canillo, agafant la carretera CS-240 en direcció a Ordino.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

 • partner_image_783
  Carrer del Casal, 3, AD400 Arinsal
  Les Avellanes és un bonic xalet de muntanya que combina amb molt d'encert el respecte per la natura i les comoditats actuals. Està ubicat al bell poblet d’alta muntanya d’Arinsal, un indret ideal per gaudir de rutes de senderisme de totes les característiques i per a conèixer el Principat d’Andorra.

Què més podem visitar?

 • Centre de Natura de La Cortinada
  Centre de Natura de La Cortinada

  Es tracta d'un espai museogràfic d'interpretació del patrimoni natural i cultural. A través d'uns plafons interactius es mostren els diferents ambients de l'alta muntanya, tot descobrint-nos la seva flora i fauna. És d'accés gratuït i es troba just davant del camp de golf en una antiga borda gestionada pel Comú d'Ordino. La Cortinada se situa a uns 3 km al nord d'Ordino.

  Coordenades GPS: 42.5744052º 1.5188788º

 • Església de Sant Martí de La Cortinada
  Església de Sant Martí de La Cortinada

  Aquesta església romànica presenta una única nau i de planta gairebé quadrada, té capelles laterals, un absis quadrangular i un campanar de dos pisos. En un passat, va tenir una important decoració pictòrica.

  Coordenades GPS: 42.5765305º 1.5177415º

 • Estació d´esquí d´Arcalís
  Estació d'esquí d'Arcalís

  Arcalís conjuntament amb Pal i Arinsal, integra el gran domini esquiable de Vallnord. L'estació d'Arcalís té diferents sectors: Arcalís 1.940, Els Planells, La Coma 2.200 i Les Portelles 2.552m i gaudeix d'una de les millores neus de tot el Pirineu.

  Coordenades GPS: 42.6321563º 1.4817784º

 • Farga Rossell
  Farga Rossell

  Es tracta d'una de les últimes fargues actives d'Andorra i és un clar exemple del patrimoni preindustrial d'aquest país. Actualment l'espai s'ha convertit en un centre d'interpretació del ferro. S'hi poden fer visites guiades i diferents activitats. La farga es troba a la sortida de La Massana pujant cap a Ordino.

  Coordenades GPS: 42.5461941º 1.5212945º

 • Mola i serradora de Cal Pal
  Mola i serradora de Cal Pal

  Al poble de La Cortinada, a la vall d'Ordino, trobem exemples del passat actiu dels pobles d'alta muntanya. Tant la serradora hidràulica com la mola que transforma el blat en farina van deixar de funcionar als anys seixanta. Actualment s'hi fan visites guiades amb demostracions d'ús incloses.

  Coordenades GPS: 42.5768781º 1.5178488º

 • Àrea de repòs "Planell d´Encodina"
  Àrea de repòs "Planell d'Encodina"

  Pujant d'El Serrat cap a Arcalís per la carretera CG-3, a pocs quilòmetres a mà esquerra, trobem aquesta esplanada verda a uns 1.720m d'altura. Si fa bon temps és un bon espai per descansar, relaxar-se i gaudir de les pastures d'alta muntanya.

  Coordenades GPS: 42.6250400º 1.5276496º

 • La Casa Museu d´Areny Plandolit
  La Casa Museu d'Areny Plandolit

  Visitar la residència d'estiu de l'única família andorrana amb títol nobiliari, els Areny-Plandolit, es converteix en un fascinant viatge en el temps. La casa museu Areny-Plandolit és un repàs a segles d'història a través de tot tipus d'objectes i detalls de la família, que va viure rodejada de luxe i riqueses en una època en que poca gent coneixia les valls andorranes.

  Coordenades GPS: 42.556679º 1.533981º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem el recorregut a l'aparcament del coll d'Ordino (0:00h - 1.974m). Pics de Casamanya des del coll d

Camí al pic de Casamanya.

Agafem un camí senyalitzat que s'enfila per entremig d'un bosc de pi negre seguint la carena pel vessant de llevant (E). Pics de Casamanya des del coll d

Bosc de pi negre.

De mica en mica anem guanyant altura per entremig del bosc fins que arribem a una clariana, ens trobem a la collada de les Vaques (0:20h - 2.104m). Des d'aquí comencem a gaudir d'àmplies vistes cap al S: el Bony de les Neres, la serra d'Enclar, el pic de Carroi,... Pics de Casamanya des del coll d

Vistes del Bony de les Neres.

Pics de Casamanya des del coll d

La Massana i el vessant obac de la serra d'Enclar.

Pics de Casamanya des del coll d

Clariana a la carena de la serra de Casamanya.

Ens endinsem de nou al bosc seguint sempre el camí. Aviat arribem a una altra clariana: ens trobem al Cap de l'Astarell. Pics de Casamanya des del coll d

La pineda de pi negre.

A partir d'aquí deixem el bosc i ascendim per pendents herbosos cada cop més pronunciats, tot seguint pel llom del Casamanya i amb la visió de la serra calcària al nostre davant. Pics de Casamanya des del coll d

L'àmplia carena de la serra de Casamanya.

Pics de Casamanya des del coll d

Prats de muntanya amb fonoll.

A la nostra esquerra, mirant a ponent (O), tenim una àmplia visió sobre les muntanyes que limiten amb Catalunya, amb el pic de Comapedrosa i, més enllà, la Pica d'Estats. A llevant (E) les vistes no són pas menys encisadores, amb la silueta de l'esvelt pic d'Escobes que destaca a l'horitzó. Pics de Casamanya des del coll d

Carena del Casamanya.

A mesura que anem guanyant altitud les vistes s'amplien. Cap al S observem els circs d'origen glacial d'Ensagents i dels Agols, presidits pel llom ample i herbós de l'Alt del Griu. Una mica més amunt aflora el substrat calcari de la serra, són els anomenats llosers de Naudí. Pics de Casamanya des del coll d

Els Llosers de Naudí.

Seguim pel camí que s'enfila sense treva fins a un petit replà. A partir d'aquí continua per un tram menys pronunciat i ens condueix fins a l'atalaia cimera presidida per una enorme fita, hem arribat al pic de Casamanya Sud (1:30h - 2.740m). Pics de Casamanya des del coll d

L'àmplia carena arribant al pic sud del Casamanya.

Pics de Casamanya des del coll d

Munt de pedres que assenyala el cim del Casamanya Sud.

Després de contemplar la grandiosa panoràmica que tenim des d'aquest mirador privilegiat, continuem el nostre itinerari cap al següent cim del Casamanya. Pics de Casamanya des del coll d

Carena cap al Casamanya Nord amb el pic de l'Estanyó al fons.

Pics de Casamanya des del coll d

Pic del Mig, Casamanya Nord i l'Estanyó.

Avancem bastant a prop del fil de la cresta però esquivant sempre el vessant septentrional (N), més vertical i rocós. Caminem per un corriol que flanqueja la muntanya pel seu vessant meridional (S) i que ens porta sense complicacions al pic del Mig (1:40h - 2.724m), el més modest dels tres. Pics de Casamanya des del coll d

Casamanya Nord des del pic del Mig.

Pics de Casamanya des del coll d

Planta pròpia de les carenes pedregoses i ventejades sobre substrat calcari.

Pics de Casamanya des del coll d

Coster pedregós al vessant E del Casamanya Nord.

Des d'aquest pic, descendim uns metres per un tram força dret i arribem al collet que separa els pics del Mig i Nord. A continuació ascendim pel pendent pedregós fins al pic de Casamanya Nord (1:55h - 2.749m). Gaudim de l'àmplia panoràmica que ens ofereix aquest cim, amb el pic de l'Estanyó, el segon més alt d'Andorra, quasi a tocar! Pics de Casamanya des del coll d

El pic del Mig i el Casamanya Sud arribant al Casamanya Nord.

Pics de Casamanya des del coll d

Bonic prat alpí amb miosotis arribant al cim.

Pics de Casamanya des del coll d

Fort contrast entre la cara S i la cara nord dels pics de Casamanya.

Pics de Casamanya des del coll d

Carena cap al coll d'Arenes i el pic de l'Estanyó.

El descens el fem pel mateix camí, però evitant el pic del Mig per un senderó que el flanqueja pel seu vessant meridional (S) i que ens porta directament al pic de Casamanya Sud (2:10h). Des d'aquí comencem a baixar per l'àmplia carena en direcció al coll d'Ordino (S). Pics de Casamanya des del coll d

Flanquejant el pic del Mig.

Pics de Casamanya des del coll d

Excursionistes al Casamanya Sud.

Si fem la ruta a la primavera o a l'estiu, podrem gaudir de les mil i una flors que cobreixen el prat alpí durant aquesta època de l'any. Pics de Casamanya des del coll d

Estrella negra o nigritel·la, una orquídia típica de les pastures, de floració estiuenca.

Pics de Casamanya des del coll d

Davallant pel camí de la serra de Casamanya.

El camí ens porta de nou per l'àmplia carena fins a la collada de les Vaques (2:55h) tot gaudint d'aquest jardí que entapissa les carenes calcàries del Casamanya. Pics de Casamanya des del coll d

Baixant cap al coll d'Ordino.

Pics de Casamanya des del coll d

L'aster alpí, una bonica flor típica dels prats de substrat calcari.

Pics de Casamanya des del coll d

L'orquis socarrat, una altra orquídia típica dels prats.

Pics de Casamanya des del coll d

L'orquis maculat, una altra orquídia que podem trobar durant el recorregut.

Finalment ens endinsem al bosc de pi negre i aviat arribem al punt d'inici de la ruta, el coll d'Ordino (3:10h - 1.974m). Pics de Casamanya des del coll d

La pineda de pi negre.

Pics de Casamanya des del coll d

Botonets de gos, una bonica orquídia de flors amb olor de vainilla.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!

Astrid K.
24-09-2017 22:29:48h

Ruta excel·lent amb vistes impressionants. Bastant freqüentada. Recomano ascendir des del poble d'Ordino, a través dels boscos d'avet i bedoll, per un recorregut preciós i contrastat amb el que et trobes als trams de més amunt. Respecteu la muntanya i aquesta us oferirà una experiència magnífica.

11 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta