pdf-ruta172
Ruta del Ferro (Llorts-La Cortinada)

La Ruta del Ferro a Andorra, un itinerari cultural amb una mirada al passat miner d'aquest país

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
 • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Baixa

Passejades curtes, amb poc desnivell i sense dificultats.
desnivelDesnivell acumulat

101m

Distància totalDistància total

7,6 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

2:10h

altitud_minimaAltitud mínima

1.330m

distanciaPunt de sortida / arribada

Mina de Llorts / La Cortinada

altitud_maximaAltitud màxima

1.431m

distanciaPoblació més propera

Llorts

Us proposem fer el recorregut del Camí Ral entre les poblacions de Llorts i La Cortinada. El camí és molt fàcil, agradable i gairebé sense desnivell. Això fa que aquesta sigui una caminada perfecta per realitzar amb nens. La ruta avança pel costat del riu Valira tot descobrint-nos la Mina de Llorts, l'itinerari de les escultures dels Homes de Ferro, el camí dels traginers (escultures contemporànies) i l'església de Sant Martí de la Cortinada.

La Ruta del Ferro a Ordino permet descobrir diferents indrets relacionats amb el món del ferro a Andorra: la Mina de Llorts, el camí dels traginers, la farga Rossell i així reviure el passat miner i siderúrgic del país. Cal tenir present que el treball del ferro a Andorra fou una de les activitats econòmiques més importants del país des de principis del segle XVII fins a finals del XIX. La ruta que us presentem forma part de l'antic camí que feien els carreters per portar el ferro des de la Mina de Llorts fins a les fargues de La Massana. Antigament els pastors també l'utilitzaven per traslladar el bestiar, i era la via per on la gent es desplaçava també. Aquest camí Ral travessa la vall de sud a nord i n'esdevé l'eix principal.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 1:00h des de la Mina de Llorts fins a La Cortinada. 1:10h per a la tornada, en fer una lleugera pujada s'estima una mica més que en l'anada.

: Baixa. Cap dificultat.

: Tot l'any.

:

Andorra. Comapedrosa, Engorgs, Juclar, Pessons, Tristaina. Serie E-0. 1:40.000 Ed. Alpina.

: L'itinerari es pot realitzar indistintament en els dos sentits de la marxa, encara que el sentit descrit és el més freqüent, ja que és còmode poder estacionar el vehicle al pàrquing de la Mina de Llorts. Hi ha l'opció de fer una combinació de vehicles, deixant un vehicle al punt d'arribada. L'Oficina de Turisme d'Ordino ofereix tant visites guiades a la Mina de Llorts com activitats lúdiques per a famílies amb nens recorrent la Ruta del Ferro. També és molt recomanable visitar el Centre de Natura de La Cortinada, un museu interactiu molt interessant.

Com arribar-hi en cotxe

Pujant per la vall d'Ordino per la carretera CG-3 deixem enrere les poblacions de La Massana i Ordino. Pugem cap a la capçalera de la vall en direcció a l'estació d'esquí d'Ordino-Arcalís (Vallnord). Sobrepassem La Cortinada i poc després arribem a Llorts. Passada aquesta petita població, a uns 200m a mà dreta, trobem indicat el pàrquing de la Mina de Llorts on es pot aparcar el vehicle.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

 • partner_image_783
  Carrer del Casal, 3, AD400 Arinsal
  Les Avellanes és un bonic xalet de muntanya que combina amb molt d'encert el respecte per la natura i les comoditats actuals. Està ubicat al bell poblet d’alta muntanya d’Arinsal, un indret ideal per gaudir de rutes de senderisme de totes les característiques i per a conèixer el Principat d’Andorra.

Què més podem visitar?

 • Centre de Natura de La Cortinada
  Centre de Natura de La Cortinada

  Es tracta d'un espai museogràfic d'interpretació del patrimoni natural i cultural. A través d'uns plafons interactius es mostren els diferents ambients de l'alta muntanya, tot descobrint-nos la seva flora i fauna. És d'accés gratuït i es troba just davant del camp de golf en una antiga borda gestionada pel Comú d'Ordino. La Cortinada se situa a uns 3 km al nord d'Ordino.

  Coordenades GPS: 42.5744052º 1.5188788º

 • Estació d´esquí d´Arcalís
  Estació d'esquí d'Arcalís

  Arcalís conjuntament amb Pal i Arinsal, integra el gran domini esquiable de Vallnord. L'estació d'Arcalís té diferents sectors: Arcalís 1.940, Els Planells, La Coma 2.200 i Les Portelles 2.552m i gaudeix d'una de les millores neus de tot el Pirineu.

  Coordenades GPS: 42.6321563º 1.4817784º

 • Parc Natural de la vall de Sorteny
  Parc Natural de la vall de Sorteny

  Aquest parc natural és un dels 3 espais protegits que té Andorra, juntament amb la vall del Madriu-Perafita-Claror i el Parc Natural Comunal valls del Comapedrosa. Té una superfície de 1.080 hectàrees i destaca, sobretot, per la seva flora: més de 700 espècies de flors i plantes. S'hi accedeix per la desviació que hi ha després d'El Serrat anant cap a Arcalís.

  Coordenades GPS: 42.6260071º 1.5517626º

 • Farga Rossell
  Farga Rossell

  Es tracta d'una de les últimes fargues actives d'Andorra i és un clar exemple del patrimoni preindustrial d'aquest país. Actualment l'espai s'ha convertit en un centre d'interpretació del ferro. S'hi poden fer visites guiades i diferents activitats. La farga es troba a la sortida de La Massana pujant cap a Ordino.

  Coordenades GPS: 42.5461941º 1.5212945º

 • Àrea de repòs "Planell d´Encodina"
  Àrea de repòs "Planell d'Encodina"

  Pujant d'El Serrat cap a Arcalís per la carretera CG-3, a pocs quilòmetres a mà esquerra, trobem aquesta esplanada verda a uns 1.720m d'altura. Si fa bon temps és un bon espai per descansar, relaxar-se i gaudir de les pastures d'alta muntanya.

  Coordenades GPS: 42.6250400º 1.5276496º

 • La Casa Museu d´Areny Plandolit
  La Casa Museu d'Areny Plandolit

  Visitar la residència d'estiu de l'única família andorrana amb títol nobiliari, els Areny-Plandolit, es converteix en un fascinant viatge en el temps. La casa museu Areny-Plandolit és un repàs a segles d'història a través de tot tipus d'objectes i detalls de la família, que va viure rodejada de luxe i riqueses en una època en que poca gent coneixia les valls andorranes.

  Coordenades GPS: 42.556679º 1.533981º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem la ruta al costat del pàrquing de la Mina de Llorts (0:00h - 1.431m) on hem deixat el vehicle. La mina i l'inici del camí que prendrem de baixada cap a La Cortinada estan just al costat del pàrquing. Ruta del Ferro (Llorts-La Cortinada) 1

Panell gràfic anunciant la Ruta del Ferro i la visita a la Mina de Llorts.

Ens acostem a la mina per veure-la de prop. Aquesta mina va ser molt important per l'economia de la vall i per la gent d'aquests pobles de muntanya. Actualment la Mina de Llorts forma part de l'itinerari transfronterer de la "Ruta del Ferro als Pirineus", que vol recuperar el patrimoni cultural i industrial d'Andorra, Catalunya, el Llenguadoc-Rosselló, Aquitània i el País Basc. Ruta del Ferro (Llorts-La Cortinada) 1

Caseta de serveis pels visitants de la Mina de Llorts.

A l'estiu, s'ofereixen visites guiades a l'interior de la mina així com la possibilitat de recórrer el camí dels Homes de Ferro i descobrir l'exposició permanent a l'aire lliure d'escultures contemporànies (camí dels traginers) realitzades en motiu de la posada en marxa de la Ruta del Ferro (cal contactar amb l'Oficina de Turisme d'Ordino per obtenir-ne més informació). Ruta del Ferro (Llorts-La Cortinada) 1

Escales d'accés a l'entrada de la Mina de Llorts.

La Mina de Llorts, conjuntament amb les mines de Ransol i les de Sedornet, alimentaven les fargues de la zona. La Mina de Llorts data del segle XIX i només estigué operativa durant quatre anys a causa de la poca quantitat de ferro que s'hi va trobar. Ruta del Ferro (Llorts-La Cortinada) 1

Entrada a la Mina de Llorts.

Així doncs, davant de la mina prenem el camí que fent una lleugera baixada, pel marge esquerre del riu, ens anirà mostrant diferents escultures. La pista no té cap pèrdua i es fa còmodament. Repartits al llarg de tot el recorregut anem trobant diferents punts marcats amb números que ens indiquen els diferents llocs d'interès tant culturals com naturals de l'itinerari. Aviat trobem el punt 1 i a la nostra esquerra veiem una roca metamòrfica d'una textura granular fina i homogènia, que té una estructura laminar que permet obtenir-ne peces planes i primes de forma regular. Es tracta de la llosa que tradicionalment s'utilitza en les teulades dels habitatges d'Andorra i de molts altres llocs del Pirineu. Ruta del Ferro (Llorts-La Cortinada) 1

Al llarg del recorregut de la Ruta del Ferro trobem marcats diversos punts d'interès.

Seguim caminant i trobem el punt 2 al costat d'una font natural amb una gran quantitat de ferro. Es pot apreciar molt bé tot el ferro acumulat al voltant de la font. L'aigua ha arrossegat tot aquest ferro i l'ha anat abocant al fons de la font. Ruta del Ferro (Llorts-La Cortinada) 1

Punt 2 amb la font natural de ferro.

A sobre de la roca podem apreciar un color platejat, es tracta d'un bacteri molt característic de les aigües que presenten una alta concentració de ferro. Ruta del Ferro (Llorts-La Cortinada) 1

Font natural amb gran acumulació de ferro.

A pocs metres hi ha el punt 3. Estem en una zona humida a causa de les poques hores de Sol que hi ha durant l'any. Observem l'abundància de molses i plantes petites que mesuren molt pocs centímetres. Ruta del Ferro (Llorts-La Cortinada) 1

Punt 3, zona humida.

Sobrepassem el punt 3 i seguim l'itinerari. Una mica abans d'arribar al punt 4 trobem, a mà esquerra, el camí cap a les bordes de l'Ensegur. Es tracta d'un emplaçament amb diverses cabanes i zones de pastura. Abans la gent dels pobles hi pujava amb el bestiar per passar-hi l'estiu. Aquest camí també ens portaria fins al barranc de l'Ensegur on es pot practicar descens de barrancs. Aquest és un barranc equipat l'any 2009, d'unes 3h de recorregut i per gent ja iniciada en aquest esport (és un barranc llarg, molt relliscós i requereix de molts ràpels). Per aquest mateix camí també es pot arribar fins al coll d'Arenes (2.539) situat entre els pics de Casamanya (2.752m) i de l'Estanyó (2.915m). Ruta del Ferro (Llorts-La Cortinada) 1

Camí cap a les bordes de l'Ensegur.

Al llarg de l'itinerari anem passant per bancals, bordes, prats,... sempre amb el riu Valira ben a prop. Prenem consciència de l'estreta relació que hi ha hagut des de sempre entre el medi i tots els pobles de la vall d'Ordino. El punt 5 és un bon espai per observar i estudiar la vegetació de la zona. Observem el roure martinenc (arbre caducifoli d'escorça fina que pot arribar als 25m d'alçada), el xop (arbre caducifoli, de més de 20m d'altura que té un tronc recte i gruixut), el bedoll (arbre elegant, d'escorça blanca quan és jove i amb moltes berrugues quan és vell) i la falguera (que colonitza grans superfícies del sotabosc), entre d'altres. Ruta del Ferro (Llorts-La Cortinada) 1

Prats verds amb arbres al costat del riu.

El punt 6 està situat una mica més avall, on el camí està protegit per murs de pedra. Aquests murs s'anomenen "murs de pedra seca" perquè estan construïts sense morter, això fa que acabin sent força fràgils. Aquestes construccions estan formades per la superposició de pedres que foren seleccionades minuciosament per mantenir l'estabilitat. Les pedres utilitzades sovint provenien de llocs propers. Aquests murs acostumaven a tenir uns 7 pams d'alçada per tal d'impedir l'entrada del bestiar en transhumància. Ruta del Ferro (Llorts-La Cortinada) 1

El camí transcorre entre murs de pedra, punt 6.

Ruta del Ferro (Llorts-La Cortinada) 1

Apropant-nos al punt 7, pont de les Moles.

Pocs metres més avall arribem al pont de les Moles (0:09h - 1.420m) i punt 7 de l'itinerari. Es tracta de l'encreuament entre el camí Ral i el camí que va cap a Llorts. Ruta del Ferro (Llorts-La Cortinada) 1

Pont de les Moles, punt 7 del recorregut.

Deixem el pont a la nostra dreta enrere i al cap de pocs metres, a la nostra esquerra, reconeixem un prat amb les 7 escultures a l'aire lliure dels Homes de Ferro (0:10h - 1.425m). Ruta del Ferro (Llorts-La Cortinada) 1

Ens desviem lleugerament a l'esquerra per veure les escultures dels Homes de Ferro.

Ruta del Ferro (Llorts-La Cortinada) 1

Les escultures dels Homes de Ferro enmig del prat.

L'autor d'aquestes set escultures és el francès Rachid Khimoune. Khimoune, per a la seva creació, va utilitzar roca ígnia, roca metamòrfica, roca sedimentària i bronze. El títol de l'obra és la "Família Jordino" i representa la reunió d'aquestes set persones a Andorra per Nadal. Jeanne ve de Sant Petersburg, Aeyko de Tòquio, Felip de Mèxic, Richard de Londres, Izis del Caire, Jean-Baptiste de Mònaco i Titi de París. L'autor diu que aquests set personatges estan units per la història i ens convida a deixar volar la imaginació i inventar nosaltres mateixos la seva història. Ruta del Ferro (Llorts-La Cortinada) 1

El francès Rachid Khimoune és l'autor de les escultures.

Ruta del Ferro (Llorts-La Cortinada) 1

Felip ve de Mèxic i Jean-Baptiste ve de Mònaco.

Ruta del Ferro (Llorts-La Cortinada) 1

Izis ve del Caire.

Ruta del Ferro (Llorts-La Cortinada) 1

Mirant la vall cap avall.

Tornem al camí i a la dreta veiem l'escultura de Mark Brusse, titulada "Endless", que està formada per un pont de pedra i ciment i dos homes de bronze i granit que fan rodar una pedra pesada. Ruta del Ferro (Llorts-La Cortinada) 1

El pont amb l'escultura al costat del camí.

Ruta del Ferro (Llorts-La Cortinada) 1

Escultura de Mark Brusse.

Ruta del Ferro (Llorts-La Cortinada) 1

Dues persones de bronze i granit fent rodar pel pont una pedra pesada cap al riu.

Uns metres més enllà, a la dreta també, veiem l'escultura del Gran carro de ferro i pic de Jordi Casamajor. Segons l'autor, l'escultura vol representar la unió de dos elements arrelats i íntimament relacionats al món de la metal·lúrgia i la mineria. El pic com a element clau i indispensable per extreure el ferro de les vetes de la mina, element fonamental, simbòlic, portador de tota la força que representa. El carro com a representació de l'esforç del transport, el símbol del camí en si mateix. El carro transporta el ferro a la farga per ser transformat. L'andorrà Jordi Casamajor ha fet que aquests dos elements reals i representatius del camí del ferro s'uneixin creant una sola imatge plàstica. Ruta del Ferro (Llorts-La Cortinada) 1

"Gran carro de ferro i pic" de Jordi Casamajor.

La ruta segueix descendint suaument per la vall. Veiem a la nostra dreta un segon pont al costat d'una àrea de descans amb bancs, taules i barbacoes, el pont del Vilaró (0:20h - 1.397m), al costat d'una àrea de descans amb bancs, taules i barbacoes.  Ruta del Ferro (Llorts-La Cortinada) 1

Àrea de descans.

Poc després, el camí rural passa per una borda i per la farga de Vilaró. La farga era un edifici molt senzill i tècnicament limitat en que s'obtenia el ferro per reducció directa del mineral extret a les mines. La fragilitat de l'estructura hidràulica de la farga feia que no pogués resistir grans corrents d'aigua. Per aquest motiu, per garantir-ne la seguretat, es va construir a la capçalera del Valira del Nord a una alçada propera als 1.500m. L'artista Alberto Carneiro amb la seva obra "La casa de la terra i del foc" guarda la memòria dels homes de la vall d'Ordino que anaven a la recerca de ferro. Ruta del Ferro (Llorts-La Cortinada) 1

Farga de Vilaró.

Seguim i a la dreta del camí, com si es tractés d'una barana, trobem l'escultura de "L'home-de-ferro-talp-que-camina". Segons el seu autor, el francès Guy de Rougemont, les autoritats d'Ordino li van demanar que pensés en l'Home de Ferro, que protegís a aquest home que torna diariament a casa esgotat després de la jornada de treball a la mina. L'escultura, de 12m de longitud i 3m d'alçada, retallada i de línies sinuoses, foradada per tal de deixar passar el vigorós vent de la vall d'Ordino, guiarà a l'home de ferro al llarg d'aquest camí perillós. Ruta del Ferro (Llorts-La Cortinada) 1

Escultura de Guy de Rougemont.

Poc després trobem l'última escultura, que és la de Satoru Sato, un gran monòlit de ferro. Ruta del Ferro (Llorts-La Cortinada) 1

Escultura de Satoru Sato.

Després d'aquest punt, seguim el descens per la vall entre grans prats i deixant a mà esquerra diferents camins que pugen cap a la vall de l'Ensegur. Veiem ja les cases d'Arans al fons a la dreta. Ruta del Ferro (Llorts-La Cortinada) 1

Les cases d'Arans al fons.

Seguim avançant i passem pel costat de la borda de Soler, que deixem a la nostra esquerra. Ruta del Ferro (Llorts-La Cortinada) 1

Borda de Soler.

Ruta del Ferro (Llorts-La Cortinada) 1

El riu ens ha acompanyat en tot moment.

Ruta del Ferro (Llorts-La Cortinada) 1

Mirada enrere, s'aprecia la lleugera baixada que fa el recorregut venint de Llorts.

I des d'aquí arribem al pont d'Arans (0:45h - 1.360m). Ruta del Ferro (Llorts-La Cortinada) 1

Pont d'Arans.

A mesura que ens acostem a La Cortinada, cada vegada tenim el riu més a prop. El riu Valira del Nord neix prop de l'últim poble de la vall, El Serrat. En aquesta zona, l'aigua del riu té una tonalitat vermellosa arrel de l'alt contingut en ferro de les terres que arrossega. Ruta del Ferro (Llorts-La Cortinada) 1

Riu Valira del Nord.

El camí passa pel costat de la mola del Mas d'en Soler, hem arribat ja a La Cortinada (0:55h - 1.330m). Ruta del Ferro (Llorts-La Cortinada) 1

Mola del Mas d'en Soler.

Ruta del Ferro (Llorts-La Cortinada) 1

Veiem les primeres cases de La Cortinada.

Seguim i creuem un pont que ens deixa a l'altre costat del riu. Caminem uns metres pel costat de la carretera. Ruta del Ferro (Llorts-La Cortinada) 1

Arribant a la serradora i mola de Cal Pal.

Arribem a la serradora i mola de Cal Pal: els edificis daten de finals del segle XVI i principis del XVII, van deixar de funcionar als anys 60 i el 1996 van ser restaurats. L'Oficina de Turisme d'Ordino ofereix visites guiades a l'estiu. Ruta del Ferro (Llorts-La Cortinada) 1

Serradora i mola de Cal Pal.

Creuem la carretera i donem una volta pels voltants de la fantàstica església de Sant Martí de La Cortinada (1:00h - 1.330m). Estem davant d'un dels símbols de la vall d'Ordino a causa de la seva riquesa artística i cultural. L'edifici està vinculat a l'itinerari de la Ruta del Ferro en tenir diferents elements manufacturats amb ferro procedents de les fargues andorranes. Per exemple les reixes de l'altar major i de les capelles laterals, entre molts altres detalls. Ruta del Ferro (Llorts-La Cortinada) 1

Església de Sant Martí de La Cortinada

Per a la tornada, desfem tot el camí que hem fet i en poc més d'una hora tornem a estar a la Mina de Llorts (2:10h - 1.431m). Ruta del Ferro (Llorts-La Cortinada) 1

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!

Ester
05-10-2021 12:26:40h

Bones, estem pensant de fer la ruta el cap de setmana del 25/26 d'octubre. La idea és fer-la amb bici... es pot fer amb bici? (sempre mirant temps, clar!) Gràcies.

Resposta (Rutes Pirineus): Hola, per les característiques del terreny es podria fer en bicicleta ja que pràcticament tot el recorregut és per pista de terra. No obstant, tingues en compte que la majoria de gent ho sol fer a peu (sobretot famílies amb nens petits). Us recomanem que us informeu a l'Oficina de Turisme d'Ordino de si hi ha alguna contraindicació per a poder fer la ruta amb bicicleta. Molta sort!

Natalia
26-08-2020 13:36:04h

Anem a passar uns dies a Andorra i tenim el dubte de si es pot fer amb dos nadons de 4 mesos en cotxet? O millor que no? moltes gràcies.
(Comentari introduït originàriament en castellà)
Resposta (Rutes Pirineus): Hola Natalia, gran part del recorregut és a través d'una pista de terra en bon estat, no obstant en algun punt pot ser algo pedregós. Et recomanem que miris tu mateixa les fotos de la ruta perquè puguis valorar si anar amb els cotxets. Sort!

Ricardo
01-08-2019 19:16:18h

Ruta ideal per desintoxicar-se de les ciutats. Idònia per anar amb nens o persones grans sense problemes de locomoció. És ideal fer-ho d'anada i tornada pel mateix camí. Sempre veurem alguna cosa nova.
(Comentari introduït originàriament en castellà)

silvia
03-01-2013 18:43:56h

Una ruta molt tranquil·la i amena, ideal per fer amb nens o amb gent que camina poc, que ens permetrà descobrir l'història entre la Vall d'Ordino i el ferro.

25 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta