pdf-ruta28
Serra de Sant Gervàs: el Portús i l'Avedoga d'Adons

Descobrim la serra de Sant Gervàs, a cavall entre l'Alta Ribagorça i el Pallars Jussà, una muntanya màgica i plena de paisatges singulars!

  • Fitxa i mapes
  • Recorregut
  • Llocs d´interès
  • Fotos
  • Comentaris ()
  • Rutes guiades properes
  • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Notable

Excursions més exigents o bé perquè són més llargues o amb major desnivell o amb alguna dificultat concreta.
desnivelDesnivell acumulat

1.000m

Distància totalDistància total

13,5 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

5:30h

altitud_minimaAltitud mínima

950m

distanciaPunt de sortida / arribada

Pista a Espluga de Serra

altitud_maximaAltitud màxima

1.839m

distanciaPoblació més propera

La Torre de Tamúrcia

Recorregut de 13,5 km de longitud (anada i tornada) que ens porta fins al cim de l'Avedoga d'Adons (1.839m), la segona cota més elevada de la serra de Sant Gervàs -la més alta és la propera Pala del Teller (1.889m)- passant per l'espectacular pas del Portús -també conegut com lo Portús-. Comencem la ruta des de les afores del nucli de la Torre de Tamúrcia en direcció al barranc de Miralles. Superem el barranc, continuem cap a l'ermita de Sant Gervàs, pugem pel serrat de la Cabanera i ascendim al Portús, una peculiar escletxa a la roca que ens permet creuar la cinglera i assolir la part alta de la serra. Després d'aquest tram força exigent, comencem a resseguir la cinglera de Sant Gervàs per dalt, guanyant altura a poc a poc fins al cim panoràmic de l'Avedoga d'Adons. De baixada, desfem el camí que ja hem fet de pujada fins després de l'ermita de Sant Gervàs. A partir d'aquí seguim la variant que passa per la pista de la Torre de Tamúrcia i l'àrea d'esbarjo del barranc de Miralles. En aquesta guia s'indiquen l'exigència física, la distància i el temps global d'anada i tornada incloent el tram per la part alta de la cinglera fins a l'Avedoga d'Adons. Per tots aquells que no vulguin fer l'ascensió, la pujada fins a lo Portús -per si mateixa- ja té molt d'interès i és molt atractiva!

La serra de Sant Gervàs, de roca calcària, presenta dos vessants completament diferenciats. Mentre que el vessant septentrional es caracteritza pels pendents suaus, el vessant de migjorn presenta cingles abruptes i espectaculars. La serra s'estén d'O a E, limitant amb la vall del riu Noguera Ribagorçana (pantà d'Escales) a occident i amb la serra del Pui de Lleràs a orient. Malgrat el seu encant i les moltes opcions de ruta que ens ofereix, la serra de Sant Gervàs és encara, per molta gent aficionada a l'excursionisme, una gran desconeguda. Concretament el recorregut que us presentem en aquesta guia en el seu tram fins al Portús forma part de Camins del Jussà -itinerari 28-, un projecte de cinquanta-quatre rutes de senderisme senyalitzades per descobrir a peu la comarca. La ruta transcorre per l'espai natural protegit de la Serra de Sant Gervàs - Terreta - Vall Alta de Serradell, amb un gran interès geològic i paisatgístic.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: L'Avedoga d'Adons (1.839m)

: 5:30h en total: 3:00h des del punt d'inici fins a l'Avedoga d'Adons i 2:30h per fer la tornada.

: Notable. L'excursió no presenta cap dificultat tècnica destacable. La ruta és llarga, té un desnivell considerable i durant el recorregut trobem alguns trams puntuals amb força pendent. Per altra banda, en algun tram puntual el camí pot presentar-se força desdibuixat, recomanem estar atents i orientar-se en tot moment per saber on som.

: Tardor, hivern i primavera. No recomanem realitzar la ruta a l'estiu degut a que hi fa molta calor i que durant el recorregut no trobem gairebé cap ombra i només una font, la del barranc de Miralles. Per altra banda, a l'hivern cal tenir en compte que és força habitual que la cara N de la serra de Sant Gervàs estigui nevada després de dies de baixes temperatures i precipitació.

: Recomanem portar binocles per facilitar l'observació de les aus rapinyaires que sobrevolen la serra de Sant Gervàs.

:

Base topogràfica de Catalunya 1:25.000. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

: La ruta està senyalitzada amb marques de continuïtat de pintura groga (fins al pas del Portús) i amb alguna senyalització vertical. Durant del recorregut també trobem algunes fites que en més d'una ocasió ens ajuden a seguir el bon camí. Si ho preferim podem fer la tornada pel mateix itinerari efectuat a l'anada. Si disposem de vehicle tot terreny, podem començar la ruta al final de la pista de Sant Gervàs (és la pista de terra per on proposem fer la tornada en aquesta guia). Amb aquesta opció escurcem considerablement l'itinerari en temps, desnivell i distància. Si, en canvi, volem ampliar la ruta, ho podem fer realitzant l'ascensió a la Pala del Teller, situada a l'O del Portús.

Com arribar-hi en cotxe

Per fer aquesta ruta ens hem de desplaçar fins a la Terreta, una zona pertanyent administrativament al municipi de Tremp, a la comarca del Pallars Jussà, però situada geogràficament a la conca del riu Noguera Ribagorçana. Arribem a la Terreta per la carretera N-230, que és la via que puja cap a la Vall d'Aran passant pel Pont de Suert. Abans d'arribar al pantà d'Escales, i després del Pont d'Orrit, agafem el trencall senyalitzat cap a la dreta ("Torre de Tamúrcia") i ens endinsem a la Terreta. Passem pel poble de la Torre de Tamúrcia i seguim carretera amunt en direcció a l'Espluga de Serra. Deixem enrere a mà esquerra una granja i arribem a un llom (la Serreta). A mà esquerra surt la pista de terra per on començarem a caminar. Deixem el vehicle tot just passat aquest trencall, a l'esquerra de la carretera hi ha espai per estacionar diversos vehicles.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Aquesta guia web i PDF gratuïta ha estat publicada amb el suport del Consell Comarcal del Pallars Jussà, l'Epicentre i Idapa.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

  • partner_image_78
    C/ del Mig 5, 25632 Guàrdia de Noguera
    Al tranquil poble de Guàrdia de Noguera hi trobem Casa Perdiu, una casa de l'any 1840 rehabilitada que disposa de 6 habitacions. Casa Perdiu és una molt bona opció per descobrir el Pallars Jussà. Deixeu-vos aconsellar i gaudiu de la natura!
  • partner_image_79
    C/Major, 4, 25500 La Pobla de Segur
    La fonda de tota la vida, al casc antic de La Pobla de Segur. Si La Pobla ja és una opció més que assenyada per gaudir dels Pirineus, Can Fasèrsia ho acaba de justificar: un tracte més amable, un ambient acollidor i uns preus immillorables!
  • partner_image_140
    C/ La Bedoga, 2, 25514 Senterada
    Entre la Vall Fosca i la Vall de Manyanet, a Senterada, hi trobem la meravellosa Casa Leonardo. Una casa familiar convertida en allotjament rural que es caracteritza pels detalls, la calidesa i l'energia que se'n desprèn. Aquesta és la casa ideal, sense matisos. A més, un punt de partida perfecte per a fer rutes de senderisme i aprofitar el seu entorn, que ells coneixen molt bé!
  • partner_image_147
    Carretera de Gramuntill s/n, 25500 La Pobla de Segur
    A prop de l'impressionant Congost de Collegats hi trobem Gramuntill - El Mas de Collegats, una masia del segle XVIII que funciona com a allotjament rural al bell mig del Pallars. Càlida, acollidora, arreglada amb bon gust,... és una molt bona opció per a conèixer el seu entorn. No només hi podreu dormir si no també conèixer el seu hort, els seus animals i, evidentment, el seu producte propi. A destacar-ne LA MEL!
  • partner_image_213
    Ctra. Balaguer - Tremp, C13, km 75, 25631 Cellers
    L'Hotel Terradets i el seu restaurant, el Restaurant del Llac, són un clàssic del Pallars Jussà. Aquest establiment històric està situat en un indret preciós, just a la riba de l'embassament de Terradets. Deixeu-vos aconsellar pel seu equip, amabilíssim i professional, i no us perdeu la seva bona cuina!
  • partner_image_713
    Plaça Bisbe Badia, 25, 25650 Isona
    Cal Cuaresma és una casa situada a Isona amb una capacitat de fins a 12 persones. És una base ideal per gaudir de la tranquil·litat i l’ambient rural de la Conca Dellà i el Pallars Jussà. Des de Cual Cuaresma es poden fer diverses rutes de senderisme molt atractives, itineraris amb bicicleta, visitar el Parc Cretaci i admirar els fòssils de dinosaures o, per exemple, visitar els imponents Castells Frontera.

Què més podem visitar?

  • L´Epicentre - Centre de Visitants del Pallars Jussà
    L'Epicentre - Centre de Visitants del Pallars Jussà

    L'Epicentre és el punt neuràlgic de la informació turística del Pallars Jussà i l'espai on s'expliquen els valors del seu patrimoni cultural i natural. D'una manera amena i interactiva ens introduïm en la història de la comarca, la seva cultura, els grans paisatges, el cel i els sons de la nit, els dinosaures,... Més informació i horaris: www.pallarsjussa.net, 973 653 470).

    Coordenades GPS: 42.165946º 0.894991º

  • El Casal dels Voltors
    El Casal dels Voltors

    El Casal dels Voltors està ubicat al centre d'acollida de visitants de la Terreta, al nucli de la Torre de Tamúrcia. L'espai disposa de dues càmeres que ens ofereixen imatges en directe dels voltors en diversos punts de la Terreta. Més informació i horaris: 973 057 947, terreta@tremp.cat.

    Coordenades GPS: 42.292261º 0.797082º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem la ruta al trencall de la pista a l'Espluga de Serra (0:00h - 1.060m) (asfaltada) amb la pista que es dirigeix al barranc de Miralles (de terra). Just al trencall, hi ha un senyal vertical. Des d'aquí podem observar l'itinerari que ens espera pel vessant S de la serra de Sant Gervàs fins al seu capdamunt: distingim clarament la pista que puja fins a gairebé l'ermita de Sant Gervàs, el barranc i el serrat de la Cabanera. Davant nostre (N) s'alça imponent i salvatge la Pala del Teller (1.889m), que és la cota més alta de la serra de Sant Gervàs. Si des d'aquest cim anem seguint amb la vista la serra cap a la dreta, observem com aquesta primer s'ajau i després torna a enlairar-se fins a l'Avedoga d'Adons (1.839m), la segon elevació de la serra de Sant Gervàs i el nostre objectiu. Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

Punt d'inici de la ruta, on trobem una senyalització vertical.

Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

La Torre de Tamúrcia.

Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

Vistes de l'entorn natural del voltant de la Torre de Tamúrcia.

Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

Pista de terra on comencem la ruta. La part més baixa de la cinglera de la serra de Sant Gervàs és on hi ha amagat el pas del Portús.

Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

La cova del Sanat o de les Ovelles vista de lluny: en el seu interior hi trobem la pintura rupestre de l'Home de la Terreta.

Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

L'Avedoga d'Adons, el punt culminant de la nostra excursió.

Baixem uns 100m aproximadament per la pista de terra i ràpidament agafem el sender que surt cap a la dreta (senyal vertical), avançant entre camps i bardisses. Segons l'època de l'any i segons el temps que faci que s'ha netejat el camí, el trobarem en millor o pitjor estat. Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

Un senyal vertical ens indica el corriol que baixa cap al barranc de Miralles.

Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

El camí voreja alguns prats.

Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

Panoràmica que tenim de la serra de Sant Gervàs en el tram de baixada.

Fem un darrer tram de baixada més pronunciada per un terreny força pedregós i arribem al barranc de Miralles (0:20h - 950m). Observem, de lluny, a l'altra banda del barranc, l'àrea d'esbarjo del barranc de Miralles, per on passarem de tornada. Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

Senyalització que trobem abans de creuar el barranc de Miralles.

Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

Barranc de Miralles.

Creuem el barranc i un cop a l'altra banda trobem una senyalització vertical que ens fa continuar per un corriol que puja fent ziga-zagues, cap al serrat de la Cabanera. Seguim les marques de pintura groga i les fites, que ens ajuden a identificar el camí correcte, i anem guanyant altura. Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

Senyalització.

Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

Mirada enrere cap a l'àrea d'esbarjo del barranc de Miralles.

Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

Tram de pujada progressiva per una zona de matollars.

Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

A l'altra banda del barranc, que ens queda a l'esquerra, veiem una masia enrunada.

Després de caminar una bona estona en clara direcció NE, quan arribem a una cota aproximada de 1.050m d'altitud, el corriol gira de manera brusca cap a l'esquerra i creua diversos barrancs que baixen de la serra de Sant Gervàs. Després de travessar el darrer barranc, fem un curt tram de pujada i enllacem amb la pista de Sant Gervàs (0:45h - 1.098m). Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

Vistes al primer dels tres barrancs que baixen de la serra de Sant Gervàs i que hem de creuar.

Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

Seguim en tot moment els senyals grocs.

Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

Pista de Sant Gervàs: punt on desemboca el corriol per on hem pujat des del barranc de Miralles.

Seguim la pista uns metres fins al proper revolt, on l'abandonem i agafem el sender que surt cap a la dreta (marcat amb una fita). Així evitem una gran marrada de la pista. Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

Senyalització en el punt en el que la pista de Sant Gervàs es converteix en un corriol estret de muntanya.

Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

Sender que ens porta fins a l'ermita de Sant Gervàs.

A partir d'aquest punt seguim per sender fins a l'ermita de Sant Gervàs (1:05h - 1.270m), que es troba situada a mig vessant de la muntanya per sota de la cinglera de Sant Gervàs. L'ermita està formada per una petita nau de color blanc que data del segle XVII i cada any s'hi celebra un aplec (el diumenge més proper al 19 de juny, dia de Sant Gervàs o Gervasi). Davant de l'ermita, uns metres per sota d'aquesta, ben a prop del camí, observem un gran bloc de roca que segurament prové d'algun despreniment de la cinglera. Al seu costat, una petita esplanada amb herba ens convida a fer una parada, de ben segur que aquest espai ha servit a més d'un excursionista per passar-hi la nit fent bivac. Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

Arribant a l'ermita de Sant Gervàs.

Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

Ermita de Sant Gervàs amb la seva façana principal (la S) emblanquinada.

Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

Ermita de Sant Gervàs.

Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

Interior de l'ermita de Sant Gervàs.

Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

Vista de l'ermita de Sant Gervàs, situada a mig vessant per sota de la serra homònima.

Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

Gran roc situat davant de l'ermita.

Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

Des de l'ermita tenim unes boniques vistes de les Roques del Castellet.

Continuem pujant cap a la dreta (E) en direcció al serrat de la Cabanera. Després de creuar dos barrancs -els mateixos que hem creuat abans d'enllaçar amb la pista- arribem al serrat de la Cabanera, on trobem una gran fita. Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

Serrat de la Cabanera, punt on hi ha una gran fita de pedres.

Des d'aquest punt enfilem decididament pel llom del serrat (N), per un terreny força pedregós i amb fort pendent. Finalment arribem a la base de la serra de Sant Gervàs. L'espectacularitat del lloc ens captiva: tenim pràcticament tota la Terreta als nostres peus i els impressionants penya-segats a sobre nostre, a tocar. Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

Arribem als peus de la cinglera.

Resseguim la base de la cinglera pel sender que marxa en direcció E, entre abundants matollars de boix. Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

Avancem en paral·lel a la paret en direcció E.

Deixem enrere una gran agulla rocosa i arribem a l'entrada del forat del Portús (2:00h - 1.675m), una gran escletxa mig amagada que talla l'imponent penya-segat. Gràcies a aquest pas natural d'uns 30m de llarg, podem travessar d'un costat a l'altre de la serra. Aquest pas, producte de l'erosió càrstica, ha estat utilitzat des de fa segles per a la transhumància del bestiar i, de fet, donades les seves característiques i ubicació, era un pas ramader que s'aprofitava per comptar els caps de bestiar. En el seu punt més estret, l'escletxa fa poc més d'1m d'ample! Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

Deixem enrere una agulla afilada de roca.

Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

Entrada del Portús.

Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

Creuant el Portús -lo Portús-, tram molt pedregós.

Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

Interior del Portús, mirada enrere. A la llum del sol li costa molt penetrar per la fina escletxa.

Ja des del capdamunt de la serra, veiem recompensat el dur esforç que hem fet durant l'ascens. Per primer cop durant tota la ruta podem gaudir de vistes panoràmiques cap a la Ribagorça i la part septentrional del Pallars Jussà: Adons, la Creu de Perves, la vall de Manyanet, el massís de l'Aneto-Maladeta, la capçalera de la Vall fosca,... Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

Vistes des del capdamunt de la serra cap a la Pala del Teller.

Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

Vistes des del capdamunt de la serra cap al N del Pallars Jussà.

Continuem la nostra excursió caminant per la carena de la serra de Sant Gervàs fins que arribem al cim de l'Avedoga d'Adons (3:00h - 1.839m). Novament les vistes des d'aquest punt són espectaculars! A més a més, podem veure de ben a prop com els voltors sobrevolen majestuosament el cel de la serra de Sant Gervàs, on viu una important colònia d'aquestes aus. Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

L'Avedoga d'Adons, la segon cota més alta de la serra. Des de molts indrets del Pallars la seva silueta és inconfusible.

Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

Vistes del massís de l'Orri, amb la Torreta de l'Orri i les antenes que hi ha instal·lades al cim.

Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

Vistes del Boumort, amb el Cap del Boumort, la seva cota més alta.

Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

Vistes al S: el congost de Mont-rebei.

Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

Massís de l'Aneto.

Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

El Montsent de Pallars al fons.

Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

Voltor comú.

Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

Voltor comú.

Després de gaudir de l'entorn i descansar una mica, emprenem el descens. Desfem tot el camí efectuat d'anada amb la diferència que passada l'ermita de Sant Gervàs continuem baixant per la pista de terra en comptes de fer-ho pel sender. El descens és còmode, agradable i molt tranquil. Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

Baixem còmodament per la pista.

Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

La pista ens porta fins al barranc de Miralles. Al fons, vistes a les Roques del Castellet.

Passem pel costat dels corrals de Sallants (en runes) i, després d'algunes marrades, arribem a l'àrea d'esbarjo del barranc de Miralles (5:00h - 957m). L'àrea disposa de diverses taules i bancs de pedra, una petita font (segons l'època rajarà aigua) i una barbacoa. Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

Plafó informatiu a l'àrea d'esbarjo del barranc de Miralles.

Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

Zona amb taules i banc per a poder fer un pícnic.

Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

Barbacoa a l'àrea d'esbarjo del barranc de Miralles.

Seguim baixant fins que creuem el barranc de Miralles i a continuació fem uns metres de pujada fins que assolim el llom de la Serreta, punt on enllacem amb la pista a l'Espluga de Serra (5:30h - 1.060m) i on hem iniciat aquesta ruta solitària i, alhora, absolutament espectacular! Serra de Sant Gervàs: el Portús i l

Les últimes llums del dia il·luminen la serra de Sant Gervàs.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!

Mr. Blasi
27-05-2019 16:29:33h

Una dels itineraris més apassionants del Prepirineu! Gràcies companys!!!

1 vot
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta