pdf-ruta376
Ruta circular per la Terreta des de Sapeira

Itinerari apassionant pel territori feréstec i solitari de la Terreta. Descobrim els cingles de Castellet i la roureda d'Aulàs des de Sapeira.

Afegir a favorites
 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
 • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Notable

Excursions més exigents o bé perquè són més llargues o amb major desnivell o amb alguna dificultat concreta.
desnivelDesnivell acumulat

916m

Distància totalDistància total

15,6 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

6:10h

altitud_minimaAltitud mínima

834m

distanciaPunt de sortida / arribada

Església de Sapeira

altitud_maximaAltitud màxima

1.514m

distanciaPoblació més propera

Sapeira

banner apadrina

Excursió circular de 15,6 km de longitud que ens descobreix la Terreta, una zona solitària i molt desconeguda de la conca del riu Noguera Rigaborçana envoltada d'espectaculars serres calcàries i de conglomerats. Comencem la ruta al nucli enlairat de Sapeira, des d'on ens dirigim, en clara direcció E, per l'antic camí de Salàs, fins a la collada de Castellet, punt de pas històric que comunica la Terreta amb els pobles de Santa Engràcia, Salàs, Talarn i Tremp. Des de la collada de Castellet baixem cap a la base de les imponents roques de Castellet i fins al propi nucli de Castellet. Tot resseguint la carena de lo Serrat, entre murs de pedra seca i en direcció O, arribem al pintoresc nucli d'Aulàs. Tanquem el cercle endinsant-nos a la fabulosa roureda d'Aulàs, visitant la Torre del Senyor i la font de les Basses i, finalment, pujant altre cop fins a l'elevat Sapeira.

Podem afirmar, sense por d'equivocar-nos, que la Terreta és un dels territoris més desconeguts però alhora més captivadors i impressionants del Prepirineu. La seva situació, a cavall de les comarques catalanes del Pallars Jussà i de l'Alta Ribagorça, i de l'aragonesa Baixa Ribagorça, però lluny dels principals centres administratius de totes elles, juntament amb la pobresa de les seves terres, han abocat la Terreta a l'aïllament econòmic i al seu despoblament progressiu. Avui en dia són pocs els veïns que encara viuen de forma permanent als nuclis o masos de la vall. Aquest apassionant itinerari ens trasllada a aquests temps passats, on les famílies treballaven les terres ermes i subsistien en petits masos autosuficients, i caminaven quatre hores fins al mercat de Tremp o la fira de Salàs quan disposaven d'algun excedent per vendre. Però la ruta també ens descobreix una petita joia de la geologia, amb espectaculars roques calcàries i conglomerades, que són l'hàbitat ideal dels rapinyaires. Sense oblidar-nos de la màgica roureda d'Aulàs, la roureda plana més extensa del Prepirineu.

Mapa cartogràfic

mapa
Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), disponible a www.icgc.cat.

© Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

Aquest croquis aproximat amb l´itinerari de la ruta ha estat creat a partir del mapa "Base topogràfica de Catalunya 1:25.000." propietat de l´Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), disponible a www.icgc.cat..

Recorregut de la ruta

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

trkTwoNav (.trk) gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Punts importants de pas (Waypoints)

Punt de pas
Temps
Altura
Latitud
Longitud
 •  Església de Sapeira
  0:00h
  1.115m
  42.253900º
  0.789748º
 •  Elevació de les antenes
  2:00h
  1.514m
  42.249216º
  0.833782º
 •  Collada de Castellet
  2:15h
  1.472m
  42.253396º
  0.840503º
 •  Castellet
  4:00h
  1.080m
  42.274013º
  0.825261º
 •  Aulàs
  4:40h
  925m
  42.274227º
  0.802150º
 •  Torre del Senyor
  5:30h
  880m
  42.262252º
  0.794776º
 •  Església de Sapeira
  6:10h
  1.115m
  42.253900º
  0.789748º

Sistema de coordenades geogràfiques. Datum WGS84.

Més informació

: Dia complet

: 6:10h en total: 2:15h des de Sapeira fins a la collada de Castellet, 2:25h des d'aquest punt fins al nucli d'Aulàs i 1:30h des d'Aulàs fins a Sapeira.

: 916m

: Notable. Derivada de la distància i el desnivell que cal superar.

: Tot l'any. A l'estiu es recomana evitar els dies de més calor.

: Prismàtic per a l'observació de fauna salvatge, especialment aus rapinyaires.

:

Base topogràfica de Catalunya 1:25.000. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

Com arribar-hi en cotxe

Arribem al nucli de Sapeira, punt d'inici de la ruta, per la carretereta local que surt des del Pont d'Orrit (7 km, senyalitzat). Pont d'Orrit és punt de pas de la carretera N-230, l'eix vial que comunica Lleida amb la Val d'Aran. Concretament el trencall d'Orrit i Sapeira està situat després del punt quilomètric 101 de la N-230, entre Pont de Montanyana i Pont de Suert.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Totes les rutes han estat realitzades sobre el terreny per RUTES PIRINEUS. Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.