pdf-ruta27
Gra de Fajol (2.714m) per l'esperó NE

Escalada clàssica d'iniciació al cim del Gra de Fajol per l'esperó NE

  • Fitxa i mapes
  • Recorregut
  • Llocs d´interès
  • Fotos
  • Comentaris ()
  • Rutes guiades properes
  • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Alta (AD)

Rutes d'alta muntanya en un terreny bastant vertical i a on les preses són menys evidents. Es tracta de vies d'escalada de dificultat moderada, amb l'ús obligatori de la corda. També ho podem trobar en algunes guies com a AD ("Assez Difficile").
desnivelDesnivell acumulat

640m

Distància totalDistància total

6 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

4:45h

altitud_minimaAltitud mínima

2.087m

distanciaPunt de sortida / arribada

Aparcament refugi d'Ulldeter

altitud_maximaAltitud màxima

2.714m

distanciaPoblació més propera

Setcases

La ruta que us proposem és un llarg recorregut tècnic que transcorre majoritàriament per l'evident esperó NE del Gra de Fajol. Aquest itinerari no és una escalada exigent, tot el contrari, es tracta d'una escalada ideal per iniciar a companys poc acostumats a grimpar en alta muntanya. Alguns passos aïllats -que si volem podem evitar sempre desviant-nos cap la dreta- ens ofereixen una mica d'emoció durant el recorregut. Per les característiques de la via, de vegades molt poc definida, és difícil anar seguint la guia.

El Gra de Fajol, juntament amb el Gra de Fajol Petit, el Bastiments i el pic de la Dona formen el circ d'Ulldeter, on neix el riu gironí Ter, que acaba abocant les seves aigües a la Mediterrània entre les platges de Pals i de l'Estartit. A diferència de les muntanyes que té al seu voltant, que presenten cims arrodonits i llomes desgastades, el Gra de Fajol destaca pel seu aspecte agrest.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: Gra de Fajol (2.714m)

: 4:45h en total: 0:40h per fer l'aproximació des de l'aparcament fins al peu de l'esperó, aprox. 3:00h per escalar tot l'esperó fins al cim, 0:20h per baixar del cim del Gra de Fajol fins al coll de la Marrana i 0:45h per baixar d'aquest coll fins a l'aparcament.

: Alta (AD). La gran majoria de trams de l'aresta són de dificultat II. A excepció de dos passos de III/III- que trobem a l'inici de l'aresta (el primer just a la sortida i el segon uns metres més amunt) i un curt tram que hi ha després d'una bretxa un cop superada l'agulla de l'esperó. Depenent de si ens desviem de la línia vertical de l'aresta, la dificultat variarà una mica. Si ens n'anem cap a l'esquerra, cap al fil de l'esperó, la dificultat augmentarà a III/IV, en canvi, si pugem amb tendència cap a la nostra dreta, la dificultat disminuirà fins a II/I, evitant els passos més difícils.

: Estiu i tardor.

: Corda (recomanable de 60m en no haver-hi gaires llocs per muntar reunions), arnès, casc, assegurador, cintes llargues, i empotradors mitjans. Els peus de gat són opcionals.

:

Puigmal-Vall de Núria-Ulldeter. Serie E-25. 1:25.000. Editorial Alpina.

: Les indicacions i descripcions de l'escalada corresponen únicament al sentit de la ruta aquí descrit.

Com arribar-hi en cotxe

Des de Camprodon, agafem la carretera GIV-5264 que passa per Llanars, Vilallonga de Ter i Setcases i puja fins a l'estació d'esquí de Vallter 2000. Uns 2 km abans d'arribar a l'estació d'esquí, en un revolt pronunciat a la dreta, hi trobem l'aparcament del refugi d'Ulldeter, on podem estacionar el vehicle.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

  • partner_image_176
    Camí de Ventaiola, s/n, 17534 Ribes de Freser
    L'Hotel Rural-Spa Resguard dels Vents és tranquil·litat en estat pur. Si voleu desconnectar, aquí podreu fer un bon bany enmig de la naturalesa i ben lluny de tot plegat. I si l'entorn és meravellós, l'hotel és un luxe: magnífiques instal·lacions, decorades amb bon gust -contemporani-, grans vistes de la Vall de Ribes i millor tracte.
  • partner_image_225
    GIV-4011, 4, 17534 Ribes de Freser
    La Casassa de Ribes és una antiga masia del segle XVII molt ben restaurada i rehabilitada com a casa rural. La Casassa ens ofereix quatre apartaments de quatre, sis o vuit places amb totes les comoditats i fantàsticament equipats. La Casassa està situada a Ribes de Freser, al cor de la vall de Ribes (Ripollès) i és la base ideal per descobrir les grans muntanyes de l'entorn, com el sensacional Puigmal (2.913m) o el popular cim del Taga (2.040m), del qual tenim fantàstiques vistes des de la mateixa casa!

Què més podem visitar?

  • Molló Parc
    Molló Parc

    Molló Parc és un parc d'animals situat al cor de la vall de Camprodon. Els visitants realitzen un recorregut a l'aire lliure per entre boscos i prats mentre van descobrint els animals més característics dels Pirineus: cérvols, daines, cabirols, muflons, óssos, isards, marmotes,... Una molt bona opció per descobrir la fauna pirinenca en família.

    Coordenades GPS: 42.352218º 2.406273º

  • Estació d´esquí de Vallter2000
    Estació d'esquí de Vallter2000

    L'estació d'esquí de Vallter es troba situada en un circ d'origen glacial, a la capçalera del riu Ter. Els cims que l'envolten sobrepassen els 2.800m d'altitud i el domini esquiable se situa entre les cotes 2.000m i 2.500m. És l'estació d'esquí més oriental dels Pirineus i disposa d'un total de 12 pistes d'esquí alpí de tots els nivells de dificultat.

    Coordenades GPS: 42.423381º 2.25671º

  • Pont romànic de Camprodon
    Pont romànic de Camprodon

    El pont de Camprodon fou construït a finals del segle XII, s'alça sobre el riu Ter i està situat just al centre del poble de Camprodon. La seva longitud total és de 66m i l'ull central té una amplada de 22m. Aquest bonic pont romànic ha esdevingut amb el pas del temps un dels grans símbols de la vall de Camprodon.

    Coordenades GPS: 42.312840º 2.364745º

  • Monestir de Sant Pere de Camprodon
    Monestir de Sant Pere de Camprodon

    Monestir benedictí fundat pel rei Guifré II, comte de Besalú, a mitjans del segle X, just en el lloc on hi havia l'antiga ermita de Sant Pere. Actualment només se'n conserva l'església, que fou restaurada durant el segle XX. La seva planta és de creu llatina, té cinc absis quadrats i un campanar que s'alça just a sobre del creuer.

    Coordenades GPS: 42.314360º 2.369660º

  • Els embotits de la vall de Camprodon
    Els embotits de la vall de Camprodon

    Tant a Camprodon com a la resta de poblacions de la vall, hi trobareu una gran quantitat d'establiments on s'hi poden comprar boníssims embotits d'elaboració artesanal: bull blanc i bull negre, botifarres, fuets, llonganisses, xoriços, formatges d'ovella, de cabra o de vaca,... Un gran plaer pels amants del bon producte!

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem la ruta a l'aparcament del refugi d'Ulldeter (0:00h - 2.087m), un espai relativament ampli on habitualment hi ha diversos cotxes estacionats donat que és punt d'inici de moltes excursions per la zona, tant a l'estiu com a l'hivern. Gra de Fajol (2.714m) per l

A l'aparcament hi ha un panell explicatiu que ens ofereix informació de la zona.

Creuem la carretera per agafar el GR11 en direcció SO. Seguim les marques vermelles i blanques en direcció al refugi de muntanya d'Ulldeter. Gra de Fajol (2.714m) per l

Sortida de l'aparcament per agafar el GR11, al fons el Gra de Fajol.

El camí és evident, inicialment avança per un bosc i va guanyant alçada suaument. Gra de Fajol (2.714m) per l

Avancem per un camí còmode tot seguint les marques del GR.

Al cap de poca estona, creuem el riu Ter mitjançant una petita passarel·la. Al fons, en direcció SO, no perdem de vista el nostre objectiu. Gra de Fajol (2.714m) per l

Passarel·la per la que creuem un encara petit riu Ter.

Gra de Fajol (2.714m) per l

Senyalització del GR11 que hi ha poc abans d'arribar al refugi.

Remuntem una petita pujada, fent algunes llaçades, i arribem al refugi d'Ulldeter (0:20h - 2.235m), un refugi d'alta muntanya propietat del Centre Excursionista de Catalunya (CEC) que disposa de 52 places i té una part lliure (web: www.ulldeter.net). Aquest refugi es troba situat a la part baixa del circ d'Ulldeter just davant de les canals del Gra de Fajol Petit. A l'hivern, la regió d'Ulldeter i el massís del Gra de Fajol constitueixen una de les zones estrella del Pirineu Català per a la pràctica de l'alpinisme: ascendint diversos corredors de neu i gel de diferents dificultats podem assolir els cims més coneguts de la regió. Entre les canals més conegudes i interessants trobem la Canal Estreta, la Canal Central i la Canal Oriental a la cara N del Gra de Fajol Petit, la via Phoenix al Gra de Fajol i algunes canals a la cara N del pic de l'Infern. Gra de Fajol (2.714m) per l

Refugi d'Ulldeter.

L'ANTIC REFUGI D'ULLDETER

Anteriorment al refugi actual d'Ulldeter, que està situat a prop de la carretera i va ser inaugurat l'any 1959, ja va existir el primer refugi d'Ulldeter. Aquest antic refugi estava situat uns 150m per sobre de l'actual, molt a prop del naixement del riu Ter, i fou inaugurat l'any 1909. Tenia una estructura ogival, segons el model d'altres refugis de l'època com ara el de Tucarroya, que es troba just als peus de la cara N del Mont Perdut. Aquest equipament es va convertir en tot un referent durant l'època en què el Centre Excursionista de Catalunya (CEC) era l'eix vertebrador de l'excursionisme a Catalunya. El CEC va ser el promotor d'aquest bonic refugi que anys després, durant el franquisme, va ser dinamitat. Actualment només en queden algunes restes i una placa commemorativa. El vell refugi d'Ulldeter ha passat a formar part de la història de l'excursionisme.


Seguim en direcció O, superem una àmplia llengua herbosa, punt de pas d'una pista d'esquí de l'estació de Vallter 2000.
 Gra de Fajol (2.714m) per l

Tram herbós de les pistes d'esquí de Vallter 2000.

Després de superar un fort pendent, abandonem el GR11 que es dirigeix cap al coll de la Marrana i continuem en direcció SO -lleugerament a l'esquerra- cap a la base del Gra de Fajol. Gra de Fajol (2.714m) per l

Aproximació fins a la base del Gra de Fajol.

Pugem un suau pendent avançant per herba i roca, sense camí marcat. La cresta o esperó NE del Gra de Fajol és visible en tot moment. Es tracta d'un marcat esperó de color blanquinós que neix al cim del Gra de Fajol i arriba fins a la base pedregosa. Gra de Fajol (2.714m) per l

Vista del recorregut per l'esperó NE.

L'inici de l'escalada al Gra de Fajol (0:40h - 2.369m) no té un únic punt de començament possible. A la seva base hi trobem diversos llocs on poder començar l'escalada. Hi ha escaladors que comencen just des de la mateixa base, d'altres prefereixen pujar una mica més amunt i començar l'escalada uns metres per sobre. Un dels punts més habituals per començar -i el que proposem nosaltres- és a prop d'unes plaques de roca llisa lleugerament tombades que hi ha sota d'uns grans blocs blanquinosos i que tenen una zona herbosa a la seva dreta. Gra de Fajol (2.714m) per l

Ens equipem al peu de l'esperó.

Concretament, iniciem l'escalada just per sobre d'aquestes plaques i per sota dels blocs blanquinosos. Gra de Fajol (2.714m) per l

Inici de la cresta, pas de III.

Iniciem l'ascensió a la part dreta d'aquest bloc i busquem el seu diedre dret, per tal de protegir fàcilment el pas durant el primer llarg de l'escalada. Aquest pas se'ns presenta entretingut i gratificant, amb una graduació de III. Gra de Fajol (2.714m) per l

Superant el pas de III.

Un cop superada la sortida, trobem una petita terrassa de roca amb brots d'herba. Des d'aquest punt, anem una mica cap a l'esquerra, cap a un altre muret de roca de III-. Gra de Fajol (2.714m) per l

La resta de companys de la cordada inicien la seva ascensió.

Gra de Fajol (2.714m) per l

Dificultat en el pas de III.

Hem de parar atenció quan ens trobem a sobre de les plaques de roca, són força llises i dificulten la seva protecció. No obstant, la abrasiva roca de gneis té molt bona adherència. Gra de Fajol (2.714m) per l

Vista cap enrere, superant les plaques llises.

Un altre factor que hem de considerar és la ubicació de les reunions, no hi ha gaires llocs còmodes on poder fer-les. Haurem de portar diverses cintes llargues per poder triangular i instal·lar reunions segures. Deixem enrere aquestes dues primeres dificultats de l'itinerari i arribem a una zona més fàcil, que superem ràpidament. La via perd la seva verticalitat i ens ofereix diversos trams més horitzontals i còmodes, amb bones preses, que ens resulten relativament fàcils de protegir donat que les fissures que hi ha són romes i rodones. Gra de Fajol (2.714m) per l

Una de les poques reunions còmodes que trobem.

Gra de Fajol (2.714m) per l

Progressió a través de plaques llises i puntualment verticals.

Gra de Fajol (2.714m) per l

En general, la roca és bona i estable, oferint-nos bones preses.

Com més cap a l'esquerra de la carena anem, més augmentarà la seva dificultat, mentre que com més cap a la dreta ens dirigim, la dificultat disminuirà. Podem, fins i tot, en alguns trams, escapar-nos cap a la dreta i abandonar l'escalada caminant. Gra de Fajol (2.714m) per l

Avancem per una curiosa roca blanquinosa.

Gra de Fajol (2.714m) per l

Mirada enrere.

A poc a poc la via torna a guanyar verticalitat amb una roca de gran qualitat. Sense ser una escalada tècnica o difícil, hem de parar atenció, les plaques que anem superant són llises i en alguns trams lleugerament verticals (grau II/II+). Gra de Fajol (2.714m) per l

Guanyem altitud a poc a poc.

Si mirem al NO, podem veure l'inconfusible i conegudíssim Bastiments, amb el circ d'Ulldeter als seus peus. Gra de Fajol (2.714m) per l

Al NO el Bastiments.

Durant el nostre avanç, a davant nostre s'alça una agulla d'uns vint metres que no caldrà escalar fins al seu cim: l'agulla no té continuïtat, una bretxa molt profunda la separa de la carena principal. Gra de Fajol (2.714m) per l

Una progressió una mica més tècnica i lenta superant diversos blocs.

Hem de realitzar una travessa ascendent i d'esquerra a dreta, deixant l'agulla a la nostra esquerra i arribant directament a la bretxa esmentada anteriorment. En aquest punt, podem entreveure el circ que formen el Gra de Fajol i el Gra de Fajol Petit. Gra de Fajol (2.714m) per l

Mirada cap enrere, cap a l'agulla, que té vistes al circ que formen els dos Gra de Fajol.

Just després de la bretxa ens topem amb un mur d'uns 3 o 4m (pas de IV). Deixem la carena principal uns metres a l'esquerra durant uns instants. També podem evitar el mur desviant-nos encara més cap a la dreta. Després d'aquest punt, la carena ja no ofereix cap complicació destacable. Seguim avançant per un caos de petits blocs inestables, que ens fan desconfiar. Superem a diverses bretxes i plaques polides que ens mantenen atents. Gra de Fajol (2.714m) per l

Caos de petits blocs inestables.

Finalment arribem al tram més tallat i aeri de la cresta. Progressem pel fil de l'aresta superant alguns trams d'I + i II. Gra de Fajol (2.714m) per l

Aresta final de la carena cap al cim. Al fons, el Gra de Fajol Petit.

Gra de Fajol (2.714m) per l

Vista cap al Gra de Fajol.

El nostre objectiu es veu al fons, un tram fàcil i còmode de cresta ens portarà fins al Gra de Fajol. Aquest últim tram el podem realitzar tant per l'esquerra (aeri) com per la dreta (menys aeri). Gra de Fajol (2.714m) per l

Últim tram abans d'arribar al Gra de Fajol.

Finalment assolim el nostre objectiu, davant nostre tenim ja la creu que ens indica que hem arribat al cim del Gra de Fajol (3:40h - 2.714m), on també ens trobem un monument de ferro que representa un piolet. Gra de Fajol (2.714m) per l

Arribant al Gra de Fajol.

Gra de Fajol (2.714m) per l

Piolet al cim del Gra de Fajol.

Gra de Fajol (2.714m) per l

Creu al cim del Gra de Fajol.

HISTÃ’RIA DE LA CREU DEL CIM DEL GRA DE FAJOL

L'any 1999 el Centre Excursionista Espluga Viva d'Esplugues de Llobregat, va celebrar el seu 25 aniversari instal·lant una creu al cim del Gra de Fajol, una de les muntanyes més freqüentades pels socis d'aquesta entitat. Però al setembre de 2010 la creu va ser robada: el guarda del refugi d'Ulldeter va veure com 3 persones baixaven la creu, i, quan va pregunta'ls-hi que feien, es van identificar com a membres del Centre Excursionista Espluga Viva i van explicar-li que la baixaven per reparar-la i celebrar la Festa Major del poble. La creu de ferro pesava 50 kg i mesurava 2m d'alt i 1m d'ample. Poc temps després, el Centre es va adonar que la creu havia estat robada i al juliol de 2011 ho va denunciar als mitjans. L'antiga creu no s'ha trobat, però des de juny de 2012, el cim del Gra de Fajol torna a estar presidit per una nova creu, instal·lada també pel Centre Excursionista Espluga Viva.
Font: naciodigital.cat


Des d'aquest cim gaudim d'unes vistes espectaculars. Al NO el Bastiments, el popular coll de la Marrana, el pic de Freser i el pic de l'Infern.
 Gra de Fajol (2.714m) per l

Bastiments, pic de Freser i pic de l'Infern.

Al SE distingim la carena que uneix el Gra de Fajol amb el Gra de Fajol Petit i, al fons, el Balandrau. Gra de Fajol (2.714m) per l

Cresta entre els dos Gra de Fajol i el Balandrau.

Al NE el Canigó. Gra de Fajol (2.714m) per l

Canigó.

Al N el pic de la Dona i l'estació d'esquí de Vallter 2000. Gra de Fajol (2.714m) per l

Pic de la Dona i estació d'esquí de Vallter 2000.

Reprenem la marxa. Seguim el camí definit que baixa del Gra de Fajol en direcció O cap al coll de la Marrana. El camí és tortuós i pedregós, perdem alçada de manera brusca fent diverses llaçades. Gra de Fajol (2.714m) per l

Descendim per un ample i trepitjat camí.

Després d'uns 20 minuts arribem al coll de la Marrana (4:00h - 2.529m), conegudíssim pas que comunica la vall d'Ulldeter i la vall del Freser. Un pal indicatiu ens marca les possibles alternatives i recorreguts a seguir. Gra de Fajol (2.714m) per l

Pal indicatiu al coll de la Marrana.

Agafem el GR11 en direcció E. Deixem a la nostra esquena la vall del Freser i ens endinsem a la vall del Ter. Seguim l'ampli camí que baixa des del coll. Gra de Fajol (2.714m) per l

El camí descendeix vorejant la base del Gra de Fajol.

Inicialment el camí és costerut, però poc a poc el pendent disminueix. Voregem tota la base del Gra de Fajol. No podem evitar fer una ullada a la nostra dreta i traçar una línia pel recorregut que acabem de fer. Gra de Fajol (2.714m) per l

Vista de tota la cresta del Gra de Fajol, des de la base fins al cim.

Passem novament pel refugi d'Ulldeter i continuem baixant, pel mateix camí que hem fet de pujada, fins arribar a l'aparcament del refugi d'Ulldeter (4:45h - 2.087m), punt d'inici i final d'aquesta atractiva ruta per cresta. Gra de Fajol (2.714m) per l

Aparcament del refugi d'Ulldeter.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!

PACO-99
13-11-2014 19:15:45h

Via poc coneguda però molt recomanable per iniciar-se en escalada. A veure si publiqueu més propostes per Ulldeter.
(Comentari introduït originàriament en castellà)

4 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta
WEBCAMS
A l´hivern, per donar-nos idea de l´estat de la innivació