pdf-ruta87
Congost de Mont-rebei a la serra del Montsec

Ens endinsem a l'espectacular congost de Mont-rebei pel seu costat septentrional, des de l'aparcament de la Masieta fins al pont penjant de Montfalcó

  • Fitxa i mapes
  • Recorregut
  • Llocs d´interès
  • Fotos
  • Comentaris ()
  • Rutes guiades properes
  • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Mitjana

Caminades de distància i desnivell moderats que no superen els 14 km de llargada ni els 600m de desnivell.
desnivelDesnivell acumulat

150m

Distància totalDistància total

9,2 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

3:10h

altitud_minimaAltitud mínima

510m

distanciaPunt de sortida / arribada

La Masieta

altitud_maximaAltitud màxima

635m

distanciaPoblació més propera

Sant Esteve de la Sarga

Aquesta ruta ens permet descobrir el monumental congost de Mont-rebei tot accedint-hi des del seu costat pallarès. Comencem l'excursió a l'aparcament de la Masieta i l'Horta del Pinell i des d'aquest punt arribem al congost a través del pont penjant del barranc de Sant Jaume. Recorrem tot el congost de Mont-rebei per l'espectacular sender que hi ha excavat a la roca i, finalment, davallem pel petit congost del Seguer fins al pont de Montfalcó. Aquest pont torna a comunicar Catalunya amb Aragó seixanta anys després d'haver-se construït l'embassament de Canelles. Encara que és una ruta que es pot fer en un matí, recomanem anar-hi sense presses i gaudir amb calma i a poc a poc d'aquest paratge natural excepcional.

Caminant pel congost de Mont-rebei sentirem la màgia d'aquest bast i apassionant territori prepirinenc fet, alhora, de mil i un contrastos: des del frondós alzinar muntanyenc de la cara nord fins al paisatge semi-àrid, mediterrani, que s'estén pel cantó sud, passant per les plantes que creixen i sobreviuen arrapades a les parets de roca, de la Terra Baixa a la Terra Alta, des del fons de la vall fins al capdamunt de les cingleres.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 3:10h en total: 1:35h des del punt d'inici fins al pont penjant de Montfalcó i 1:35h per tornar al punt d'inici pel mateix camí.

: Mitjana. El recorregut pel congost, tot i que tècnicament no presenta cap dificultat, pot ser perillós ja que progressa per un camí excavat a la roca que té una amplada que oscil·la entre 1m i 1,5m. Aquest camí està equipat amb passamans que hi ha instal·lats a la paret de roca, però no hi ha cap barana protectora pel costat de la caiguda, i la timba fins al riu varia de 40m a 60m.

: Tot l'any. A l'hivern, però, acostuma a fer molt de fred durant el recorregut per dins del congost, ja que no hi toca gaire el sol. A l'estiu, en canvi, hi fa molta calor, i per això es recomana sortir ben d'hora al matí.

: Recomanem portar uns binocles a la motxilla: hi ha moltes possibilitats d'observar grans i petits rapinyaires (voltor comú, aufrany, trencalòs, àliga daurada, milà negre i reial, falcó pelegrí i mostatxut,...) i altres aus com el roquerol o el colom roquer.

:

Congost de Mont-rebei. 1:20.000. Editorial Alpina.

: El recorregut pel congost pot ser perillós donat que progressa per un camí amb una caiguda vertical que varia entre els 40m i els 60m. Hi ha passamans instal·lats a la paret de la roca, però no hi ha cap barana protectora sobre el buit. Caldrà parar molta atenció i no apropar-nos a l'extrem del sender. Un cop arribem al pont penjant de Montfalcó, tenim l'opció de creuar-lo i passar al costat aragonès del Montsec. Si continuem durant uns 30 minuts seguint les indicacions del Camí Natural de Montfalcó, arribem al cim d'una cinglera inclinada. En aquest punt, l'any 2013, s'hi van construir unes passarel·les de fusta que baixen per la paret de roca des de dalt fins a baix en un recorregut de vertigen. Aquestes passarel·les sí que estan equipades amb baranes. Val a dir que aquest camí ha generat molta polèmica entre la comunitat d'escaladors. Segons ells, no té cap mèrit pujar una cinglera seguint un camí equipat que, a més a més, produeix un fort impacte visual a la zona.

Com arribar-hi en cotxe

Podem arribar a l'aparcament de la Masieta des del Pallars Jussà (Catalunya) o des de la Ribagorça (Aragó). Al seu torn, si venim des del Pallars, tenim dues opcions que podem combinar per fer l'anada i la tornada en cotxe per camins diferents: 1) A Tremp agafem la carretera C-1311 en direcció a Fígols i Pont de Montanyana. Just abans d'arribar a Pont de Montanyana, agafem una pista asfaltada a l'esquerra seguint les indicacions del Congost de Mont-rebei, Alsamora i Sant Esteve de la Sarga. Seguim per aquesta pista durant uns 4,5 km fins que ens trobem el trencall senyalitzat (dreta) de la pista de terra que ens porta fins a l'aparcament de la Masieta, punt d'inici de la nostra ruta. El preu de l'aparcament és de 6 €/vehicle i és recomanable reservar plaça anticipadament, especialment en caps de setmana i temporada alta (més informació de l'aparcament i reserves a la web de la Fundació Catalunya La Pedrera). 2) També des de Tremp podem continuar per la carretera C-13 en direcció a Balaguer. A l'altura de Guàrdia de Tremp deixem aquesta carretera i agafem la carretera LV-9124 en direcció a Sant Esteve de la Sarga i Alsamora. Deixem Alsamora enrere i continuem per una pista asfaltada fins que arribem a la pista de terra (trencall senyalitzat, ara a l'esquerra) que ens porta fins a l'aparcament de la Masieta. Si accedim des de la Ribagorça (Aragó), al poble de Benabarre, cruïlla històrica de camins, hem de continuar per la carretera N-230 fins a la localitat de Pont de Montanyana. Just abans d'arribar a aquesta població, agafem una desviació cap a la dreta en direcció a Tremp (senyalitzat). Creuem el riu Noguera Ribagorçana per un pont i immediatament ens desviem a la dreta per la carretera C-1311. Pocs metres després agafem un nou trencall a la dreta (pista asfaltada) seguint les indicacions del Congost de Mont-rebei. A partir d'aquest punt coincidim amb la informació ja ressenyada en la descripció de l'accés des del Pallars.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Aquesta guia web i PDF gratuïta ha estat publicada amb el suport del Consell Comarcal del Pallars Jussà, l'Epicentre i Idapa.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

  • partner_image_78
    C/ del Mig 5, 25632 Guàrdia de Noguera
    Al tranquil poble de Guàrdia de Noguera hi trobem Casa Perdiu, una casa de l'any 1840 rehabilitada que disposa de 6 habitacions. Casa Perdiu és una molt bona opció per descobrir el Pallars Jussà. Deixeu-vos aconsellar i gaudiu de la natura!
  • partner_image_79
    C/Major, 4, 25500 La Pobla de Segur
    La fonda de tota la vida, al casc antic de La Pobla de Segur. Si La Pobla ja és una opció més que assenyada per gaudir dels Pirineus, Can Fasèrsia ho acaba de justificar: un tracte més amable, un ambient acollidor i uns preus immillorables!
  • partner_image_140
    C/ La Bedoga, 2, 25514 Senterada
    Entre la Vall Fosca i la Vall de Manyanet, a Senterada, hi trobem la meravellosa Casa Leonardo. Una casa familiar convertida en allotjament rural que es caracteritza pels detalls, la calidesa i l'energia que se'n desprèn. Aquesta és la casa ideal, sense matisos. A més, un punt de partida perfecte per a fer rutes de senderisme i aprofitar el seu entorn, que ells coneixen molt bé!
  • partner_image_147
    Carretera de Gramuntill s/n, 25500 La Pobla de Segur
    A prop de l'impressionant Congost de Collegats hi trobem Gramuntill - El Mas de Collegats, una masia del segle XVIII que funciona com a allotjament rural al bell mig del Pallars. Càlida, acollidora, arreglada amb bon gust,... és una molt bona opció per a conèixer el seu entorn. No només hi podreu dormir si no també conèixer el seu hort, els seus animals i, evidentment, el seu producte propi. A destacar-ne LA MEL!
  • partner_image_213
    Ctra. Balaguer - Tremp, C13, km 75, 25631 Cellers
    L'Hotel Terradets i el seu restaurant, el Restaurant del Llac, són un clàssic del Pallars Jussà. Aquest establiment històric està situat en un indret preciós, just a la riba de l'embassament de Terradets. Deixeu-vos aconsellar pel seu equip, amabilíssim i professional, i no us perdeu la seva bona cuina!
  • partner_image_713
    Plaça Bisbe Badia, 25, 25650 Isona
    Cal Cuaresma és una casa situada a Isona amb una capacitat de fins a 12 persones. És una base ideal per gaudir de la tranquil·litat i l’ambient rural de la Conca Dellà i el Pallars Jussà. Des de Cual Cuaresma es poden fer diverses rutes de senderisme molt atractives, itineraris amb bicicleta, visitar el Parc Cretaci i admirar els fòssils de dinosaures o, per exemple, visitar els imponents Castells Frontera.

Què més podem visitar?

  • L´Epicentre - Centre de Visitants del Pallars Jussà
    L'Epicentre - Centre de Visitants del Pallars Jussà

    L'Epicentre és el punt neuràlgic de la informació turística del Pallars Jussà i l'espai on s'expliquen els valors del seu patrimoni cultural i natural. D'una manera amena i interactiva ens introduïm en la història de la comarca, la seva cultura, els grans paisatges, el cel i els sons de la nit, els dinosaures,... Més informació i horaris: www.pallarsjussa.net, 973 653 470).

    Coordenades GPS: 42.165946º 0.894991º

  • Torre d´Alsamora
    Torre d'Alsamora

    Al bell mig del llogaret d'Alsamora s'hi alça una torre defensiva d'origen medieval (segle XI). Està construïda amb carreus petits disposats en filades regulars, té una alçada de 3m, un diàmetre exterior de 10m i 3,25m de gruix de mur. Dues finestres i una sagetera s'obren a la seva banda oriental i a ponent hi ha una porta enrunada.

    Coordenades GPS: 42.0815217º 0.7279535º

  • Ermita de la Mare de Déu de Fabregada
    Ermita de la Mare de Déu de Fabregada

    Temple romànic dels segles XII-XIII que està situat prop del coll de Fabregada (950m), entre els nuclis d'Alsamora i de Sant Esteve de la Sarga. Si hi accedim des de Sant Esteve, la trobarem uns 400m abans d'arribar al coll a mà esquerra. Tot i que ara és una ermita aïllada, fou l'església parroquial més important de l'actual terme de Sant Esteve de Sarga.

    Coordenades GPS: 42.0773763º 0.7483703º

  • Ermita de la Mare de Déu de la Pertusa
    Ermita de la Mare de Déu de la Pertusa

    Està situada a la cara sud del congost de Mont-rebei. Hi podem arribar des d'Àger i Corçà (uns 20 minuts en cotxe). Fou la capella de l'antic castell de Sant Llorenç, que estava ubicat al Montsec d'Ares i que actualment només conserva una torre. La seva funció era de vigilància i de control del pas entre el congost de Mont-rebei i la vall d'Àger. L'ermita està formada per una sola nau amb absis i coberta exterior de lloses. La porta d'accés la trobem al costat nord (al sud hi ha el penya-segat).

    Coordenades GPS: 42.0441683º 0.6726623º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem la ruta del congost de Mont-rebei a la Masieta (0:00h - 512m), un espai on hi trobem un gran aparcament, un punt d'informació -amb un guarda que ens pot facilitar material imprès informatiu sobre la Reserva Natural-, banys i diverses taules de pícnic. El punt d'informació està obert de 9h a 17h tots els dissabtes, diumenges, festius i ponts des del mes de març fins a mitjans de desembre i tots els dies entre l'1 de juliol i el 31 d'agost (està tancat des de Nadal fins al mes de febrer, més informació: masieta.montrebei@gmail.com). Congost de Mont-rebei a la serra del Montsec 1

Aparcament i punt d'informació de la Masieta, punt d'inici del nostre recorregut.

Des de la caseta del punt d'informació dirigim les nostres passes cap al SO. Deixem a l'esquerra un corriol estret que va seguint els plecs del relleu i prenem el camí principal, més evident, que està marcat amb marques de pintura blanques i vermelles i ens indica que es tracta d'un sender de gran recorregut (GR). En aquest cas és un tram del GR 1, que travessa tot el Prepirineu sortint des del poble empordanès de Sant Martí d'Empúries al golf de Roses. Congost de Mont-rebei a la serra del Montsec 1

Tot just sortint de l'aparcament seguim les marques blanques i vermelles del GR 1.

Congost de Mont-rebei a la serra del Montsec 1

El camí és ample i planer i progressa per la riba esquerra del riu Noguera Ribagorçana.

A davant nostre, cap al S-SO, hi veiem l'ombrívola cara nord del Montsec, amb el colossal tall que el riu Noguera Ribagorçana ha excavat a la roca i amb els extensos boscos d'alzinar muntanyenc que davallen des dels cims del Montsec d'Estall (costat occidental i aragonès del riu) i del Montsec d'Ares (costat oriental i català). Si mirem cap a la nostra dreta, a l'altra banda del riu i per sobre d'un precipici, veurem que hi despunten dues construccions del segle XI que vigilen l'entrada septentrional del congost: una és religiosa i l'altra militar. La primera és l'ermita romànica de la Mare de Déu del Congost i la segona és el castell de Girbeta, també conegut com a castell dels Moros (durant l'Edat Mitjana aquest territori de frontera, porta d'entrada a la Ribagorça, fou molt disputat per àrabs i francs). Congost de Mont-rebei a la serra del Montsec 1

Ja es veuen les faldes septentrionals del Montsec d'Ares i el Montsec d'Estall, dividits pel congost de Mont-rebei.

El camí és planer i va seguint la riba del Noguera Ribagorçana, que tenim a la nostra dreta. Si bé avui en dia aquesta zona és fangosa i estacionalment pot quedar coberta quan s'omple l'embassament de Canelles, antigament era una zona de conreu coneguda com l'Horta del Pinell. El camí s'allunya al màxim del riu per tal d'evitar possibles crescudes. Després de sortejar el barranc del Pinell veiem, a la nostra esquerra, el roure mil·lenari de Sant Jaume, un arbre monumental. Congost de Mont-rebei a la serra del Montsec 1

A mesura que anem avançant, la vall es va fent més estreta.

El camí ressegueix un llom rocallós i puja uns metres fins al pont del barranc de Sant Jaume (0:15h - 496m). Congost de Mont-rebei a la serra del Montsec 1

El pont penjant del barranc de Sant Jaume.

Travessem aquest pont penjant metàl·lic. Si som un grup de diverses persones, hem de vigilar de no passar tots alhora, és recomanable deixar un espai de seguretat de mínim 5m. Si l'embassament està ple, a vegades s'hi veuen peixos com la perca americana ("black bass", introduït per a la pesca durant els anys seixanta), el lluç de riu, el lluç perca, el barb, la carpa o grans exemplars de truita de riu. Congost de Mont-rebei a la serra del Montsec 1

El pont penjant de Sant Jaume.

Un cop a l'altra banda del barranc el sender es fa més estret. Avancem per un terreny d'alzines i sotabosc mediterrani, seguint sempre les marques blanques i vermelles del GR. La vall es fa cada cop més estreta i en uns 15 minuts arribem a l'inici del congost de Mont-rebei (0:30h - 502m). Deixem enrere a la dreta el senderó de l'antic camí que travessava el congost, i que quan el pantà de Canelles està ple d'aigua queda completament cobert. És un camí perillós perquè no està equipat i, a més a més, poden caure-hi pedres per esllavissades naturals o provocades pels senderistes que recorren el camí de dalt. Congost de Mont-rebei a la serra del Montsec 1

Després d'un tram boscós, el camí es fa més estret i s'arrapa a la paret: hem arribat al congost!

Ja des del primer instant, el congost ens deixa estupefactes: les parets de roca ens engoleixen mentre anem seguint el camí, que cada cop és més estret. Després d'un gir pronunciat cap a l'esquerra, flanquejant un esperó rocallós, ens endinsem en les profunditats del congost. Les altíssimes parets de roca calcària del Terciari donen recer a algunes plantes de gran bellesa: la corona de rei , l'orella d'ós, diverses varietats de crespinell i d'altres plantes rupícoles. Congost de Mont-rebei a la serra del Montsec 1

Arrapats a la paret, admirem la bellesa salvatge que ens envolta.

El corriol per on avancem presenta, a la dreta, una timba que oscil·la entre els 40m i els 60m de caiguda vertical fins al riu. L'amplada del camí (entre 0,6m i 1,5m) és suficient per poder avançar amb seguretat durant tot el recorregut i, afortunadament, els passos més estrets són els menys exposats. Tot i així, si algú ho passa malament o pateix de vertigen, recomanem ser molt prudents i tornar enrere. Per tal de facilitar el trànsit dels excursionistes, hi ha instal·lats passamans a la paret. Val a dir, però, que hi ha alguns trams que no tenen passamans i d'altres on aquests s'han desprès. Congost de Mont-rebei a la serra del Montsec 1

Caminem sota parets rocalloses de més de 500m d'alçada.

Congost de Mont-rebei a la serra del Montsec 1

Si el pantà té poca aigua, podem albirar el camí vell del congost, que passa per sota del nou, per on avancem nosaltres.

Congost de Mont-rebei a la serra del Montsec 1

En algun punt la distància entre les dues parets del congost és de només 20m.

Congost de Mont-rebei a la serra del Montsec 1

També és possible visitar el congost amb caiac.

Congost de Mont-rebei a la serra del Montsec 1

Grup de persones amb caiac.

Al mig del congost ens trobarem un túnel i una petita terrassa amb un banc, que probablement trobarem ple d'excursionistes que contemplen el grandiós espectacle que la natura ens ofereix. Congost de Mont-rebei a la serra del Montsec 1

Túnel.

Congost de Mont-rebei a la serra del Montsec 1

Sortim del túnel i continuem el recorregut pel congost.

Congost de Mont-rebei a la serra del Montsec 1

Una petita terrassa amb bancs que faciliten el descans i la contemplació d'aquest gran espectacle natural.

Després d'un gir pronunciat cap a l'esquerra, el corriol passa per una petita torrentera que desemboca al riu. Aquí hem d'estar molt atents: mig amagat a la nostra esquerra, hi ha un senderó que s'enfila abrupte per entre alzines i boixos fins a la cova Colomera. Abandonem una estona el camí principal i pugem per aquest senderó empinat. Hi ha un parell de ressalts equipats amb esglaons clavats a la roca i amb cadenes. En qualsevol cas, en cap moment tenim sensació de buit. Congost de Mont-rebei a la serra del Montsec 1

Després d'un revolt tancat a l'esquerra arribem a un torrent. Si el remuntem amunt, podem visitar la cova Colomera.

Congost de Mont-rebei a la serra del Montsec 1

El torrent està equipat amb esglaons metàl·lics i cadenes per tal de facilitar la progressió.

Ajudant-nos amb les mans i seguint les fites de pedra, en 10 minuts arribem a la cova Colomera (0:55h - 635m), una cavitat molt alta i profunda.

LA COVA COLOMERA

Si bé el congost de Mont-rebei en si mateix és un gran tresor, la cova Colomera és una de les seves joies més preuades. També es coneix com a cova Palomera o cova de les Gralles. Si entrem una mica a la cova, aviat veurem sots profunds plens de taques blanques, són els excrements d'una colònia de roquerols que fan els seus nius als forats, molt nombrosos i amagats, que hi ha a la paret de la cova. Si observem el sostre de la cova, veurem moltes franges tacades de negre: són restes de fum d'antigues fogueres. Una mica més endins també hi veurem una reixa metàl·lica que protegeix la part més profunda i fosca de la caverna. Convé no saltar-nos aquesta reixa perquè darrera hi ha un jaciment arqueològic de gran valor on s'han trobat restes del Neolític Antic, Neolític Final i Edat de Bronze. El refugi natural que proporciona aquesta cova ha estat utilitzat pels humans des de l'antiguitat: la cova Colomera es va convertir en un punt de pas fonamental per a les rutes de transhumància i per a la comunicació entre el nord i el sud, entre la zona dels Pirineus i el Pla de Lleida. Des de dins la cova estant, si mirem cap enfora, el clarobscur que se'ns presenta és fascinant: emmarcades per les negres parets de roca que tenim a contrallum, es veuen, salvatges, els precipicis de més de 500m de la banda aragonesa del congost amb centenars d'alzines que s'arrapen al poc espai que els hi ofereixen les cornises. Tot ens evoca un món primitiu i feréstec.

 Congost de Mont-rebei a la serra del Montsec 1

Entrada de la cova Colomera.

Congost de Mont-rebei a la serra del Montsec 1

De seguida quedem empetitits al costat d'aquesta gran cavitat.

Congost de Mont-rebei a la serra del Montsec 1

De dins estant, gaudim d'unes vistes que recordarem tota la vida.

Retornem al camí principal del congost de Mont-rebei i continuem recorrent-lo cap al S. Congost de Mont-rebei a la serra del Montsec 1

Seguim caminant pel congost, ara ja en el seu darrer tram.

Congost de Mont-rebei a la serra del Montsec 1

Podem observar els plecs i encavalcaments de la paret d'Aragó.

Congost de Mont-rebei a la serra del Montsec 1

Vistes del congost des de la seva boca sud.

Congost de Mont-rebei a la serra del Montsec 1

Sortint del congost, seguim el curs del riu Noguera Ribagorçana.

Congost de Mont-rebei a la serra del Montsec 1

A mesura que ens allunyem del congost copsem la grandiositat de les seves parets meridionals.

Hem sortit del congost i aviat arribem al trencall de la Pertusa / Montfalcó (1:20h - 595m), on hi trobem un panell explicatiu de l'Espai Natural del Congost de Mont-rebei i del Camí Natural de Montfalcó. Nosaltres ens desviem cap a la dreta en direcció a Montfalcó, deixant enrere el GR 1, que continua cap al Mas Carlets i la Pertusa. Si mirem cap avall (SO), podem veure un congost minúscul, en comparació amb el de Mont-rebei; és el congost del Seguer, que des de fa uns anys ha agafat importància perquè s'hi ha construït un pont penjant metàl·lic que comunica, a peu, el Montsec d'Ares (català) amb el Montsec d'Estall (aragonès) i el poble de Montfalcó. Podem veure les vertiginoses passarel·les de fusta que remunten la cinglera aragonesa. Aquest camí s'ha convertit, juntament amb els caiacs, en l'atracció més popular del congost de Mont-rebei. Congost de Mont-rebei a la serra del Montsec 1

Fruïts del cirerer d'arboç.

Congost de Mont-rebei a la serra del Montsec 1

Panell interpretatiu del camí de Montfalcó.

Congost de Mont-rebei a la serra del Montsec 1

Passarel·les del camí de Montfalcó.

Congost de Mont-rebei a la serra del Montsec 1

El pont penjant de Montfalcó al congost de Seguer.

Davallem fins al congost de Seguer i arribem a l'impressionant pont penjant de Montfalcó (1:35h - 510m). Caminar fins a la meitat del pont és molt recomanable: les vistes que tenim de la boca sud del congost de Mont-rebei des d'aquest punt ens quedaran gravades a la retina per sempre. Si tenim temps i ganes, també podem caminar fins a les passarel·les, però llavors haurem de calcular 1:00h més per fer l'anada i la tornada. Congost de Mont-rebei a la serra del Montsec 1

El pont penjant cap a Montfalcó torna a unir els dos vessants, separats fa 60 anys per l'embassament de Canelles.

Congost de Mont-rebei a la serra del Montsec 1

Des del pont penjant tenim una perspectiva espectacular de la boca sud del congost de Mont-rebei.

Després de gaudir de les sensacionals vistes del congost, només ens queda tornar fins al punt d'inici de la ruta seguint el mateix camí per on hem vingut. Així doncs, creuem ara el congost de Mont-rebei, aquest cop de S a N, fins que finalment arribem a la Masieta (3:10h - 512m).

UN HOMENATGE SINCER

La construcció del pantà de Canelles va tallar les comunicacions de pobles com Finestres i Fet amb els seus veïns de Corçà i Tartareu, a l'altra riba del riu; aquest aïllament fou una raó més per al seu abandonament durant el despoblament rural dels anys seixanta i setanta. Un dels últims habitants de la zona, a la banda de la Franja, fou en Santiago, de la casa Domingo d'Estall, que vivia a l'única casa que encara hi queda dempeus. Quan a la darreria dels anys setanta van arribar els primers escaladors amb la intenció d'enfilar-se per les parets verges de Mont-rebei, en Santiago va mostrar-se com un personatge proper que, lluny de foragitar-los, els va fer entrar a casa seva. La primera via d'escalada que van obrir a l'anomenada paret d'Aragó, l'any 1981, es batejà amb el nom de Santiago Domingo en homenatge a l'home que, sense prejudicis, els va acollir.

Font: Extracte del reportatge de Jaume Barrull i Jordi Bas per a la revista Descobrir Catalunya (número 203, gener 2015).

 Congost de Mont-rebei a la serra del Montsec 1

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!

Ferran
05-06-2018 12:09:30h

Hola, voldria fer aquesta experiència amb els meus dos fills de 10 i 13 anys. És recomanable?

RUTES PIRINEUS
09-03-2018 23:59:51h

Hola Eli, pots fer la reserva de l'aparcament de la Masieta al següent enllaç

Eli
06-03-2018 03:35:42h

Hola, tinc pensat fer la ruta aquest dissabte 10/03 però he estat llegint i pel que veig cal reservar amb antel·lació per poder deixar el cotxe al pàrquing de la Masieta. Com puc reservar? Són 5 euros? tot el dia?
(Comentari introduït originàriament en castellà)

RUTES PIRINEUS
21-02-2018 23:06:09h

Hola Edu, a partir del cap de setmana 24-25 de febrer l'aparcament de la Masieta és de pagament i cal reservar plaça amb antelació. Salutacions.

Edu
13-02-2018 17:25:42h

El parking de la Masieta durant el més de febrer i març els caps de setmana és pagant? i cal reservar amb antel·lació? Merci!

RUTES PIRINEUS
08-01-2018 14:27:32h

Hola Diego, respecte al quÈ ens preguntes comentar-te que durant tot el mes de gener (entre setmana i també els caps de setmana) l'accés a l'aparcament de la Masieta és lliure i gratuït. Que vagi molt bé!

Diego
07-01-2018 20:00:16h

Hola! Volem anar aquest mes gener a fer la ruta i no entenc molt bé l'horari. Entenc que la caseta d'informació està tancada des de Nadal fins a Febrer. Però es pot anar igualment i fer-ho per lliure? Moltes gràcies!
(Comentari introduït originàriament en castellà)

Asturias
31-08-2017 15:29:32h

Buenas tardes somos dos asturianos que viajamos en camper,nos desviamos 200km de nuestra ruta prevista para visitar el sitio,nuestra sorpresa fue que cuando llegamos vemos q en el aparcamiento señalizado para empezar la ruta pone q no pueden entrar vehiculos de mas de 2,30m,(autocaravanas,camper,etc)lo peor no es que no se pieda pernoctar(que lo entiendo)sino que en la pagina de la ruta no indica nada sobre esto.br/La unica opcion que noa dieron fue aparcar en el pueblo,como a 12km y coger un taxi de ida y otro de vuelta.br/No somos los unicos ya que todo el mundo que noa encontramos era camper y estaba en la misma situacion.br/Una vergüenza ya que todos deberiamos disfrutar de la montaña independientemente del vehiculo en el que viajes.

Carles López
20-07-2017 08:33:17h

El Congost de Mont-rebei et deixarà amb la boca oberta, és espectacular. Ja l'he fet per diferents llocs, des de l'Ermita de La Pertusa fins el pont de Sant Jaume, Des de La Masieta fins el refugi de Montfalcó i a l'agost el faré en kayak des de La Masieta. Una recomanació, cal evitar dies de molta calor.

josep
20-04-2017 17:21:47h

fantàstic, però, massa gent

32 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta