- Fitxa i mapes
- Recorregut
- Llocs d´interès
- Fotos
- Comentaris ()
- Rutes guiades properes
- Establiments propers
Alta (PD)
Rutes d'alta muntanya amb grimpades en terreny exposat i de certa dificultat. Tot i això hi ha força preses per agafar-se. Possibilitat d'arestes i crestes estretes i aèries. L'ús de la corda pot ser necessari en més d'una ocasió. Pendents de 40-45°.1.200m
12 km
5:10h
1.637m
Estació esquà Cambra d'Ase
2.740m
Sant Pere dels Forcats
Itinerari clà ssic d'hivern, ideal per a la iniciació a les canals de neu, pujant pel corredor Vermicelle i baixant per la canal Central, a Cambra d'Ase. L'aproximació fins a l'inici del corredor es fa des de l'aparcament de l'estació d'esquà de Cambra d'Ase, a on arribem des de Sant Pere dels Forcats.
El popular corredor Vermicelle és un estètic i elegant corredor de neu, situat a la part dreta de la cara nord del magnÃfic circ de Cambra d'Ase, al Pirineu francès. És la canal més freqüentada de tot el circ, segurament perquè és una de les vies més fà cils i assequibles que hi ha i, per tant, es troba a l'abast de més muntanyencs. La poca dificultat del corredor contrasta amb la impressió que fa observar des de lluny la seva enorme verticalitat. Aquest camà estret, entre grans parets, ens deixa ben a prop del cim occidental de Cambra d'Ase, des d'on gaudim d'unes vistes esplèndides de gran part de la Cerdanya. La canal també s'utilitza com a via de baixada des d'algunes de les vies de la part dreta del circ i, fins i tot, hi ha qui la baixa esquiant.
Track de la ruta
En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.
Més informació
: Pic de Cambra d'Ase (2.750m)
: 5:10h: en total. 0:45h fins al Pla de Cambra d'Ase, 1:00h des del Pla fins al peu de la canal, 1:20h per pujar tota la canal fins a la carena, 0:20h des de la sortida del corredor fins al cim i 1:45h del cim fins a l'aparcament de l'estació d'esquÃ.
: Alta (PD). La canal Vermicelle té uns 250m i fa un pendent d'entre 30º i 45º i la canal Central té uns 200m i fa un pendent d'entre 30º i 40º. Depèn de l'any i la quantitat de neu que hi hagi, a les parts altes de les canals podem trobar-hi trams amb una mica més de pendent i cornises. Per fer el corredor cal esperar que hi hagi neu suficient a la canal, que aquesta estigui transformada i que no hi hagi risc d'allaus. El risc d'allaus durant l'aproximació per les pistes d'esquà fins a l'interior del circ és baix. Si hi ha poca neu a la canal, és normal trobar-hi alguns trams mixtes (roca, herba i gel). La dificultat varia en funció de les condicions de la neu que hi hagi.
: En funció de l'any i la quantitat de neu que hi hagi, però aproximadament des del mes de gener fins a finals de maig.
: Piolet, grampons i casc. No és necessari, però podem portar també algun cordino i algun ancoratge de neu o roca; recomanables, sobretot si algun membre del grup no té massa experiència.
:
· Bourg-Madame Mont-Louis Col de la Perche. TOP25 2250ET. 1:25.000. IGN.
· Carte de randonnées Nº8. Cerdagne - Capcir. 1:50.000. IGN.
· Cerdanya. Puigpedrós, Carlit, Tossa Plana i Puigmal. 1:50.000. Editorial Alpina.
: Com a alternatives a la baixada per la canal Central, tenim l'aresta oest de Cambra d'Ase i la cara nord del Puig de l'Home Mort; ambdues opcions ens portaran novament al Pla de Cambra d'Ase. També podem acostar-nos fins al Pla de Cambra d'Ase des de les pistes d'esquà d'Eina 2600.
Si venim de Puigcerdà hem de creuar la frontera amb França i seguir per la carretera N-116 en direcció a MontlluÃs. Un cop passat el coll de la Perxa, agafem el trencall a la dreta cap al poble de La Cabanasse, i passem per Sant Pere dels Forcats. Hem d'arribar fins a l'aparcament de l'estació d'esquà de Cambra d'Ase (sector Sant Pere dels Forcats), on podrem aparcar el cotxe.
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Aixà mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquà descrita. Tots els temps són efectius i prenen un carà cter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.
Què més podem visitar?
-
Conjunt medieval de MontlluÃs
A la petita població de MontlluÃs, a la regió del Llenguadoc-Rosselló, podem visitar-hi la seva fortificació (Fortalesa de Vauban), bon exemple de l'arquitectura militar del segle XVII. Situada al cor del Parc Regional dels Pirineus Catalans, a uns 1.600m, el conjunt medieval es troba a l'encreuament entre tres valls: la del Conflent (E), la del Capcir i l'Aude (N) i la de la Cerdanya (O).
Coordenades GPS: 42.5089165º 2.1230315º
-
Forn solar d'Odeillo
A la població de Font-Romeu-Odeillo-Via trobem el forn solar d'Odeillo, un centre francès d'investigació sobre l'energia solar. És un dels dos majors forns solars del món al costat del forn de Taixkent (Uzbekistan).
Coordenades GPS: 42.4936661º 2.0293795º
-
Museu Municipal de LlÃvia (Farmà cia Esteva)
El museu de LlÃvia és un dels reclams turÃstics d'aquesta població. Hi trobem una important col·lecció de material arqueològic que repassa la història de LlÃvia. Però, sobretot, aquest espai singular allotja l'antiga Farmà cia Esteva, tancada a principis del segle XX i considerada la més antiga d'Europa. Es conserva el que n'era l'oficina, els instruments de laboratori, la biblioteca, els receptaris,...
Coordenades GPS: 42.465090º 1.981914º
-
Les coves de Canalettes
Les dues coves de Canalettes -Les Grandes Canalettes i Les Canalettes- estan considerades dues de les coves més boniques de la Catalunya Nord i de França. Aquà hi descobrireu un món subterrani ple de formacions rocoses espectaculars a través d'un recorregut fantà sticament condicionat! Més informació: grottescanalettes.com
Coordenades GPS: 42.58376817º 2.37044787º
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Recorregut
Circ de Cambra d'Ase amb les diferents canals; d'esquerra a dreta: la canal Central, el corredor Gigoló, el corredor Éclair, la canal Bougnagas i el corredor Vermicelle.
Arribem al Pla de Cambra d'Ase (0:45h - 1.936m), un punt al bell mig de l'estació d'esquà on conflueixen diverses pistes. En aquest indret hi trobem un bar i diverses taules i bancs de fusta per poder fer un pÃcnic. Si volem podem parar, si no reprenem la ruta, en direcció S-SE, pujant per la pista d'esquà que tenim a davant nostre. Al capdamunt d'aquesta pista, al punt on s'acaben les instal·lacions de l'estació d'esquà (teleesquà du Plat), agafem a l'esquerra un camà marcat amb fites. Atravessem el bosc y pugem per una coma. A mesura que anem pujant, cada cop tenim més a prop les parets del circ, a davant nostre. El camà amb les fites es dilueix una mica. Des d'aquÃ, tenim diverses opcions però totes ens condueixen fins al fons del circ. L'itinerari és obvi, no hi ha pèrdua. El panorama que tenim al davant és esplèndid. A la dreta de tot del circ, la canal Vermicelle resta poc definida i queda una mica amagada, però podem reconèixer clarament la seva entrada.
Primeres llums al circ de Cambra d'Ase.
A davant nostre el circ de Cambra d'Ase amb molt bones condicions de neu.
Primers metres abans d'entrar de ple al corredor ja amb els grampons posats.
Entrem a l'interior del corredor encaixonat completament entre impressionants parets que el tanquen per les dues bandes. En aquests primers metres el corredor amaga la seva sortida, no la podem veure fins més endavant. Aquesta part inicial presenta el menor pendent de tot el corredor.Començament del corredor.
A mesura que anem avançant la canal es va fent més estreta i el pendent que en general és bastant uniforme es va fent més acusat arribant a assolir uns 45º aproximadament.A mesura que anem pujant cada cop tenim unes millors vistes de la Cerdanya.
En aquesta canal difÃcilment hi toca el sol. Com que el pendent no és massa fort i la dificultat no és molt alta, la canal s'acostuma a fer sense assegurar. No obstant, si ho preferim ens podem assegurar amb algun ancoratge a la neu o també utilitzant friends i tascons a la roca.El corredor cada cop es va fent més estret.
Les parets de roca i la neu atorguen un autèntic ambient alpà al corredor.
Veiem al fons les dues possibles sortides del corredor.
A la part de dalt de la canal, aquesta es ramifica, i hi ha dues possibilitats per sortir-ne i arribar a la carena.És habitual trobar cornises, sobretot, a la banda dreta i final del corredor.
A la part alta de la canal hi ha dues opcions per sortir a la carena.
L'opció més habitual és la de l'esquerra, perquè és la que conserva unes millors condicions de neu durant tot l'hivern. Pot haver-hi algun tram de 50-55º de pendent. La part dreta, en canvi, és més difÃcil perquè és més vertical i, segons les condicions, pot arribar a tenir un pendent final de 65° amb una cornisa que s'acostuma a formar cada any.Pugem per l'esquerra del petit esperó de roca que divideix el corredor en dos.
La sortida del corredor és el tram amb més pendent.
Finalment arribem a la sortida de la canal Vermicelle (3:05h - 2.701m) a dalt de tot de la carena.El corredor Vermicelle acaba a la carena del circ de Cambra d'Ase.
A partir d'aquest punt, us proposem continuar per la carena flanquejant-la cap a l'esquerra (direcció SE) en direcció al pic de Cambra d'Ase (2.750m) per baixar després per la canal Central. No obstant, si no voleu baixar per la canal Central ni fer el pic de Cambra d'Ase (2.750m), també teniu l'opció d'anar-vos-en cap a la vostra dreta (en direcció O), pujar el pic de Cambra d'Ase Occidental (2.711m) i baixar per l'ampla carena que porta a les pistes d'esquà de Cambra d'Ase.Des de la sortida del corredor mirant cap al pic de Cambra d'Ase (2.750m).
A la sortida de la canal, el pic de Cambra d'Ase Occidental (2.711m) ens queda a la dreta.
Nosaltres carenem cap a l'esquerra per pujar al pic de Cambra d'Ase.
El vessant sud de Cambra d'Ase és molt menys agrest i escarpat que el vessant nord.
Últims metres abans d'assolir el pic de Cambra d'Ase.
Arribem al pic de Cambra d'Ase (3:25h - 2.750m), sostre de tota la zona de Cambra d'Ase, a on trobem una creu metà l·lica. En un lloc tan prestigiós és inevitable trobar els ja habituals sÃmbols religiosos. Des d'aquest punt gaudim d'unes bones vistes de tot el circ i de gran part de la Cerdanya francesa i el Capcir.Pic de Cambra d'Ase (2.750m).
Des del cim tornem enrere per anar a buscar la canal Central.
Anem a buscar l'inici de la canal Central (3:30h - 2.722m), que recorrerem per baixar altre cop al circ de Cambra d'Ase. Es tracta d'una canal de dificultat fà cil (F), d'uns aproximadament 200m i amb un pendent d'entre 30º i 40º. S'utilitza com a via de baixada de la major part de canals del circ o com a via de pujada més directa per fer el pic de Cambra d'Ase des de l'interior del circ. En tractar-se d'una canal ampla i de pendent moderat, a l'hivern molts esquiadors la baixen esquiant gaudint de les boniques vistes que hi ha.Inici de la baixada per la canal Central.
La part alta de la canal fa una mica més de pendent i acostuma a tenir una cornisa.
Depenent de les condicions de la neu, l'entrada a la canal es converteix en el tram més delicat de la ruta.
Durant l'hivern la neu s'hi va acumulant i es formen boniques però perilloses cornises.
Part alta de la canal Central.
Baixant per la canal Central. La base del circ, la Cerdanya i el Capcir al fons.
El Carlit sobresurt per sobre dels altres cims, és el pic més alt de la regió.
Els Puigs Perics al nord a davant nostre, a sobre del llac de les Bulloses.
Arribant a la base del circ de Cambra d'Ase.
Circ de Cambra d'Ase.
Baixant del circ de Cambra d'Ase.
El corredor Vermicelle marca una lÃnia clara, estètica i absolutament fotogènica per superar el mur de Cambra d'Ase.
Deixem enrere el circ de Cambra d'Ase i ens dirigim de nou al Pla de Cambra d'Ase.
El camà que baixa per la coma ens porta fins a la part superior del teleesquà du Plat. Prenem la pista d'esquà i continuem baixant. En molt poc temps tornem a estar al Pla de Cambra d'Ase (4:45h - 1.936m).Arribant al Pla de Cambra d'Ase.
Seguint avall per les pistes d'esquà tornem a arribar a la base del sector de Sant Pere dels Forcats de l' estació d'esquà d'Eina-Cambra d'Ase (5:10h - 1.637m). Acabem aquà aquesta ruta que ens ha permès descobrir un dels petits tresors que amaga la Cerdanya, el circ de Cambra d'Ase, i gaudir d'un corredor imprescindible pels amants de l'alpinisme.Vistes de Sant Pere dels Forcats i de Cambra d'Ase des dels voltants de MontlluÃs.
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!
Lo primero gracias por la web, me está ayudando mucho a planificar este mes de Septiembre por el pirineo Francés.br/Tengo bastante experiencia en senderismo de alta montaña, pero no escalo ni tengo experiencia en nieve/hielo.br/Tengo idea de ir por esta zona en Septiembre, ¿es recomendable hacerla con mis conocimientos? ¿merece la pena?
Després de patejar les pistes d'esquÃ, el camà ascendent es fa més amable per les vistes, l'entorn... en certa manera, veure les parets i canals nevats s'assembla a la cara nord del Vignemale, clar que a menor escala, però la seva semblança és notable, o és enyorança ...?.
La canal és disfrutona, el seu estrenyiment vital, des d'on pots apreciar el pati i el desnivell acumulat, és del tot recomanable per a iniciats en l'ús de traccionar sense que se't posin els bessons com unes botifarres, la seva inclinació és meridiana i la sortida apoteòsica ...
destacar que cal estar molt atents en el descens per la canal central, sobretot per la caiguda de pedres, no només pels despreniments naturals, si no, també els produïts per altres cordades ficades en altres canals properes.
Nota: hi ha una petita cabana bivac a la base de la canal, molta gent no sap ni que existeix, i pot servir en cas de canvi climà tic o necessitat extrema.
Canal del tot recomanable, fà cil i assequible. Només pujar al circ ja val la pena. Només haurem d'estar pendents del temps, la neu i en especial de la cornisa que sempre es forma a la seva sortida.
Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.
Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.