pdf-ruta574
Artiga de Lin i Uelhs deth Joèu

Excursió al meravellós paratge del Plan dera Artiga i al naixement del riu Joèu

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
 • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Baixa

Passejades curtes, amb poc desnivell i sense dificultats.
desnivelDesnivell acumulat

90m

Distància totalDistància total

3 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

1:10h

altitud_minimaAltitud mínima

1.393m

distanciaPunt de sortida / arribada

Aparcament Uelhs deth Joèu

altitud_maximaAltitud màxima

1.490m

distanciaPoblació més propera

Es Bòrdes

Excursió circular que dura poc més d'una hora i ens descobreix un dels paisatges més impressionants i sorprenents de la Vall d'Aran. El petit circuit que us proposem ens porta a peu fins a les esplèndides fonts del riu Joèu (Uelhs deth Joèu). Tot seguit, remuntant per un camí ben definit fins al Plan dera Artiga, passem pel costat del refugi de l'Artiga de Lin. Allà, ens desviem una mica per anar a veure la bonica cascada de Pomèro. La baixada la fem per la pista forestal asfaltada fins que trobem altre cop l'aparcament dels Uelhs deth Joèu.

El paratge de l'Artiga de Lin és considerat per molts el racó natural més bonic de la Vall d'Aran. La vall de l'Artiga de Lin, formada per frondosos boscos i plena d'aigua que sorgeix d'innumerables racons, és d'una gran bellesa. A la capçalera de la vall, al Plan dera Artiga el paisatge s'adorna d'escarpades muntanyes que atorguen a l'indret un gran ambient d'alta muntanya. Entre elles, hi trobem la Forcanada o Malh des Pois, el Malh dera Artiga i la Tuca Blanca de Pomèro, totes elles delícies pels més muntanyencs.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 1:10h en total. 0:02h des de l'aparcament fins als Uelhs deth Joèu, 0:33h des d'aquest punt fins al Plan dera Artiga, 0:20h per anar fins a la cascada i tornar, i 0:15h per baixar per la carretera fins al punt inicial.

: Baixa. Es tracta d'una excursió fàcil i apta per a tothom.

: La millor època per visitar i gaudir d'aquest magnífic paisatge d'aigua i vegetació va des de finals de primavera fins a finals de tardor. Fora d'aquesta època, és molt probable trobar-hi neu.

:

Val d'Aran. Sèrie E0. 1:40.000. Editorial Alpina.

: L'itinerari, que està senyalitzat, transcorre per un lloc ideal per acostar-s'hi amb família i amb nens petits. Les zones humides i una mica assolellades de la vall són riques en maduixes. La ruta es pot realitzar indistintament en els dos sentits de la marxa. Fins i tot, tenim l'opció de començar-la al Plan dera Artiga, on podem arribar en cotxe si continuem recte aproximadament 1 km més després de deixar enrere l'aparcament dels Uelhs deth Joèu. Durant algunes èpoques de l'any, l'indret és molt freqüentat i la pista molt transitada; per aquest motiu recomanem, sobretot si veniu amb nens petits, que pugeu fins a l'aparcament de l'Artiga de Lin en cotxe i feu el recorregut només en el seu primer tram fins als Uelhs deth Joèu i, de tornada, desfeu el mateix camí d'anada. Atenció: des de mitjans del mes de juliol fins a mitjans del mes de setembre hi ha restriccions al trànsit motoritzat per la pista d'accés al paratge de l'Artiga de Lin en els seus últims 3 km. Durant aquest període funciona el servei del tren turístic de l'Artiga de Lin per la qual cosa cal estacionar els vehicles a l'aparcament que trobem just abans de l'ermita de la Mare de Déu de la Artiga de Lin i al costat del Centre d'Interpretació de l'Artiga de Lin. Més informació a www.visitvaldaran.com.

Com arribar-hi en cotxe

Al poble d'Es Bòrdes, a 7 km de Viella seguint per la N-230, en direcció França, a la plaça del poble, hi comença la carretera asfaltada que remunta tota la vall del riu Joèu. Seguint aquesta carretera durant aproximadament uns 7 km arribem a l'aparcament dels Uelhs deth Joèu, on podem estacionar el vehicle.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

 • partner_image_625
  Passeig dera Llibertat, 11, 25530 Vielha
  L’Hotel Albares és un allotjament familiar molt acollidor i amb totes les comoditats situat estratègicament just al centre de Vielha, al cor de la Vall d’Aran. És un hotel ideal per fer base i recuperar forces després de gaudir de les infinites excursions de tot tipus que podem fer a la zona.
 • partner_image_317
  Plaça Pica, 10, 25598 Salardú
  L'Hotel deth País és un petit negoci familiar situat a Salardú (Vall d'Aran, Pirineu de Lleida). Disposa de 18 acollidores habitacions i és un lloc ideal per descobrir la Val d'Aran i el Parc Nacional.

Què més podem visitar?

 • Font de Gresilhon
  Font de Gresilhon

  Pujant per la vall de l'Artiga de Lin, una mica abans d'arribar a l'aparcament dels Uelhs deth Joèu, trobem la bonica font de Gresilhon. La font pren el nom de la planta que creix a la seva vora, el creixen, greshilon en aranès. A la primavera quan és tendra, es pot menjar en amanides. La font està situada al mateix peu de la carretera a mà dreta pujant; ens convida a parar-nos-hi i a refrescar-nos una mica.

  Coordenades GPS: 42.6905930º 0.7075550º

 • Centre històric de Vielha
  Centre històric de Vielha

  La ciutat de Vielha és la capital de la Val d'Aran i una de les poblacions més dinàmiques de tot el Pirineu. Vielha està situada just a la confluència dels rius Garona i Nere, al centre geogràfic de la vall. El nucli antic conserva edificis dels segles XVI i XVII i creix entorn de l'església de Sant Miquèu.

  Coordenades GPS: 42.702744º 0.794914º

 • Ermita de la Mare de Déu de l´Artiga
  Ermita de la Mare de Déu de l'Artiga

  L'ermita es troba al peu de la carretera que puja fins a l'Artiga de Lin. Es tracta d'una mena de capella quadrada semi soterrada i tancada amb una reixa. La llegenda diu que un pastor va trobar aquesta Mare de Déu en un punt de la muntanya i que se la va emportar al poble. Miraculosament, l'endemà, la Mare de Déu tornava a estar situada al mateix punt de la muntanya on l'havia trobat el dia anterior. I així successivament. Finalment el poble va decidir construir-li una ermita just al punt on ella sempre tornava.

  Coordenades GPS: 42.6969803º 0.7074477º

 • Àrea de pícnic de la vall de l´Artiga de Lin
  Àrea de pícnic de la vall de l'Artiga de Lin

  Poc després de deixar a mà esquerra la carretera que es dirigeix cap al bosc de Varicauba, trobem aquesta àrea de pícnic. Aquest espai, situat a la banda esquerra de la carretera tot pujant, disposa de taules, barbacoes, una font i una zona per aparcar els cotxes. Pot ser un bon lloc al bell mig del vall de l'Artiga de Lin per descansar, menjar i beure una mica.

  Coordenades GPS: 42.7173444º 0.7230903º

 • Centre d´Interpretació de l´Artiga de Lin
  Centre d'Interpretació de l'Artiga de Lin

  El Centre d'Interpretació de l'Artiga de Lin, situat ben a prop de l'ermita de la Mare de Déu de l'Artiga, ofereix als visitants l'oportunitat d'endinsar-se en el coneixement del paratge natural de l'Artiga de Lin: glaciacions, flora, fauna, patrimoni, geografia, història... L'exposició consta de diverses sales i d'un recorregut interactiu que apropa el visitant a la realitat d'aquesta vall aranesa tan rica des del punt de vista de la biodiversitat però, alhora, tan fràgil.

  Coordenades GPS: 42.697933º 0.708914º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Des de l'aparcament dels Uelhs deth Joèu (0:00h - 1.393m) baixem caminant en direcció al riu per un petit tram de camí que en un parell de minuts ens deixarà just davant de les fonts del riu Joèu. Artiga de Lin i Uelhs deth Joèu 1

Un panell explicatiu situat al costat de l'aparcament ens permet situar-nos i estudiar la ruta que farem.

A mesura que avancem entre mig del bosc cada cop sentim més a prop el brogit de les aigües de la cascada. Artiga de Lin i Uelhs deth Joèu 1

Primer tram abans d'arribar a la cascada.

Arribem a davant dels Uelhs deth Joèu (0:02h - 1.370m), una sorollosa surgència d'aigua que s'obre pas per entre les roques recobertes de molsa d'una gran tartera que es troba situada enmig d'un entorn ric en vegetació. L'aigua surt d'entre les roques de la muntanya cap a l'exterior amb força i energia. Artiga de Lin i Uelhs deth Joèu 1

Uns bancs permeten descansar a aquells que ho desitgin.

D'ON VENEN LES AIGÜES DEL RIU JOÈU?

L'origen de les aigües del riu Joèu va ser discutit durant molt de temps. Ja al segle XVIII alguns científics aventuraven que podien venir dels gels de la Maladeta que, aleshores, a través del Forat d'Aigualluts, alimentaven el riu Joèu i el riu Garona. Després de moltes prediccions i hipòtesis, va ser finalment Norbert Casteret, l'any 1931, qui va poder demostrar que era la Maladeta qui servia les aigües al Joèu. Va muntar una expedició amb la seva mare, la seva muller i unes amigues i van vessar al Forat d'Aigualluts un colorant anomenat fluoresceïna. Van partir l'expedició en dos, uns van anar a veure el riu Éssera i ell i la seva mare van baixar fins als Uelhs deth Joèu. Allí varen poder comprovar que les aigües brollaven d'un preciós color verd, demostrant així que eren, doncs, els gels de l'Aneto i la Maladeta els qui aportaven cabal al riu Joèu.A peu per les carenes Atlàntiques de l'Aran (Rafael Lopez-Monne 2007 - Arola Editors)

Un mirador a escassa distància de la cascada ens permet contemplar còmodament aquest meravellós espectacle de la naturalesa. En aquest indret és on neix el riu Joèu que, generosament més endavant, desembocarà les seves aigües al riu Garona, un dels rius més importants de França que fa d'eix vertebrador de la Vall d'Aran fins a la frontera.
 Artiga de Lin i Uelhs deth Joèu 1

Uelhs deth Joèu.

Per continuar la nostra ruta passem per un pont metàl·lic que ens permet creuar els primers metres del riu Joèu. Artiga de Lin i Uelhs deth Joèu 1

Pont metàl·lic per creuar el riu.

El petit sender voreja la cascada i comença a pujar per entre el bosc d'avets i de faigs entre ufanoses falgueres i altres tipus de vegetació. El camí està ben cuidat, però a vegades es presenta relliscós per la humitat ambiental, per tant, us recomanem donar la mà als nens. Al llarg del recorregut anem trobant bancs, panells informatius, escales i baranes de fusta. Aquesta és una zona molt concorreguda sobretot durant els mesos d'estiu. Molts turistes vinguts d'arreu s'acosten fins a la vall de l'Artiga de Lin per admirar-ne la seva singularitat. Artiga de Lin i Uelhs deth Joèu 1

Comencem a pujar per entre mig del bosc per un camí ben senyalitzat.

Artiga de Lin i Uelhs deth Joèu 1

Pugem pel mig del bosc de l'Artiga de Lin.

Artiga de Lin i Uelhs deth Joèu 1

El sender està ben mantingut amb troncs de fusta que fan d'escales.

Després de pujar durant una estona per entre mig del bosc, el camí esdevé més ample i definit. Trobem una senyalització que ens indica que hem de prendre el camí de la dreta i, per tant, deixar enrere la pista que surt cap a la nostra esquerra. A partir d'aquí, el camí és més pla i es fa més relaxadament. Artiga de Lin i Uelhs deth Joèu 1

Senyalització.

Passem per entre un arc de pedra. Trobem un banc de fusta que ens pot servir per descansar i observar relaxadament l'entorn del meravellós bosc de l'Artiga de Lin, que té el seu major apogeu a la tardor i a la primavera. Artiga de Lin i Uelhs deth Joèu 1

Passem per entre un arc de pedra i pel costat d'un banc.

Artiga de Lin i Uelhs deth Joèu 1

Avancem tot passejant.

Al cap de pocs minuts arribem al portal de pedra (0:20h - 1.470m) que ens permet accedir al pla de l'esquerra de l'Artiga de Lin. Des d'aquest punt tenim unes vistes impressionants de tot el circ de l'Artiga de Lin amb la gran extensió de prats, el Barranc des Pois i el coll dels Aranesos (Còth des Aranesi). Val la pena que parem un moment i contemplem aquest bonic paratge. Artiga de Lin i Uelhs deth Joèu 1

Pla de l'esquerra de l'Artiga de Lin.

Entre les escarpades muntanyes que podem observar, ens sorprenen per la seva majestuositat el Malh dera Artiga (2.710m) i el Tuc de Neres (2.582m). Més al fons, el Malh des Pois (2.881m), també conegut com la Forcanada, s'alça majestuosament per sobre del coll dels Aranesos. Seguim pel camí que avança suaument en direcció S. Artiga de Lin i Uelhs deth Joèu 1

La Forcanda és una de les muntanyes més emblemàtiques de la Vall d'Aran.

Travessant el pont de les Garonetes (0:25h - 1.468m) creuem la vall i el riu del Barranc des Pois. Artiga de Lin i Uelhs deth Joèu 1

Travessem el riu pel pont de les Garonetes. Al fons, a davant nostre, el Tuc de Neres.

Seguim la pista i aviat arribem a la cabana d'Artiga de Lin (0:30h - 1.480m), situada a la banda esquerra de la pista. Artiga de Lin i Uelhs deth Joèu 1

Cabana d'Artiga de Lin i, al fons, la cascada de Pomèro.

Artiga de Lin i Uelhs deth Joèu 1

Cabana de l'Artiga de Lin.

Continuem avançant per la pista una mica més fins que arribem al pla de la dreta de l'Artiga de Lin i al refugi de l'Artiga de Lin (0:35h - 1.470m). El refugi, que disposa de 28 places, va ser construït sota criteris d'eficiència energètica i és propietat del Conselh Generau d'Aran (més informació: http://artigadelin.com). Unes taules al costat del refugi i uns panells explicatius ens convidem a fer una parada aquí. Una mica per sota de la pista també trobem una àrea de pícnic amb bancs i taules per poder menjar i descansar. Artiga de Lin i Uelhs deth Joèu 1

Refugi de l'Artiga de Lin.

Des d'aquest punt tenim unes boniques vistes del circ de muntanyes de l'Artiga de Lin, una zona contigua a la vall de Benasc. I és que a l'Artiga hi conflueixen tres valls amb els seus corresponents rius i barrancs que donen accés a tres populars colls que la separen de la vall de Benasc: el barranc de Pomèro amb el port de la Picada, el Barranc dera Ribèra amb el Còth deth Hòro i el Barranc des Pois amb el Còth des Aranesi. L'extensió d'esplèndids prats de l'Artiga de Lin encara continua servint de pastura pel bestiar. De fet, les artigues són boscos que s'han talat per obtenir pastures pels ramats. Són moltes les flors que donen color als prats de l'Artiga de Lin. Entre elles cal anar en compte amb la família dels acònits, unes plantes molt boniques de color blau violeta que són molt verinoses.  Artiga de Lin i Uelhs deth Joèu 1

Paisatge idíl·lic a l'Artiga de Lin.

Al costat del refugi un pal indicador ens marca la direcció (NO) que hem de prendre per arribar fins a la cascada de Pomèro. Des d'aquest mateix punt, surten els camins que van cap a la cabana de Pomèro (45min) i fins al port de la Picada (2:30h-3h). Nosaltres prenem el camí poc fresat que en uns 10min en ha de deixar a la cascada de Pomèro. Artiga de Lin i Uelhs deth Joèu 1

Les senyalitzacions ens indiquen el camí per arribar fins a la cascada de Pomèro.

Val la pena fer aquesta petit passejada per veure aquest salt d'aigua. Depenent de l'època de l'any en que ens hi acostem el salt anirà més o menys carregat d'aigua. Artiga de Lin i Uelhs deth Joèu 1

Caminem per entre el bosc tot fent una lleugera pujada.

Al cap de pocs minuts ja podem veure de ben a prop la cascada de Pomèro (0:45h - 1.490m) amb les seves aigües precipitant-se barranc avall. Artiga de Lin i Uelhs deth Joèu 1

Cascada de Pomèro.

Desfem el camí que hem fet i tornem al refugi de l'Artiga de Lin. Artiga de Lin i Uelhs deth Joèu 1

Tornant de la cascada de Pomèro.

Just al costat del refugi trobem el pàrquing de l'Artiga de Lin. En cas de no fer l'itinerari circular podem pujar fins aquest punt en cotxe. Artiga de Lin i Uelhs deth Joèu 1

Panell informatiu al costat del pàrquing.

Agafem la pista asfaltada de baixada i caminant uns 15min tornem a estar altre cop a l'aparcament del Uelhs deth Joèu (1:10h - 1.393m), on tenim el cotxe aparcat. Artiga de Lin i Uelhs deth Joèu 1

Última mirada enrere al Plan dera Artiga amb el Malh dera Artiga i el Còth deth Horo al fons.

Artiga de Lin i Uelhs deth Joèu 1

Un ramat de vaques pujant per la pista asfaltada cap al Plan dera Artiga.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!

Maria
07-08-2019 21:49:23h

La ruta en si i l'excursió està bé. Actualment cal deixar el cotxe en un pàrquing i posteriorment es pot seguir caminant o bé pujar en un petit autobús. El problema és que per accedir al pàrquing hi ha 12 kms des del poble d'Es Bòrdes per una carretera amb únic carril per a tots dos sentits sense cap barana, el que és bastant perillós. Nosaltres vam trigar 35 minuts a recórrer aquests 12 kms. Si és aquesta ruta és la més turística de la Vall d'Aran haurien de posar dos carrils i/o una barana per fer el camí més segur, tal com estan els ports i els camins a la majoria dels pobles. Gràcies.
(Comentari introduït originàriament en castellà)

sergio
08-07-2019 13:55:02h

Podem pujar amb autocaravana fins al parking?

Silvia Romero
26-06-2013 17:05:15h

Una excursió fàcil per fer en família. Els bancs que anem trobant en el camí ens permetran gaudir de la natura i reprendre una mica d'alè si la fem amb familiars poc acostumats a fer caminades. Segur que cobrirà expectatives!

32 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta
WEBCAMS
A l´hivern, per donar-nos idea de l´estat de la innivació