- Fitxa i mapes
- Recorregut
- Llocs d´interès
- Fotos
- Comentaris ()
- Rutes guiades properes
- Establiments propers
Baixa
Passejades curtes, amb poc desnivell i sense dificultats.90m
3 km
1:10h
1.393m
Aparcament Uelhs deth Joèu
1.490m
Es Bòrdes
Excursió circular que dura poc més d'una hora i ens descobreix un dels paisatges més impressionants i sorprenents de la Vall d'Aran. El petit circuit que us proposem ens porta a peu fins a les esplèndides fonts del riu Joèu (Uelhs deth Joèu). Tot seguit, remuntant per un camà ben definit fins al Plan dera Artiga, passem pel costat del refugi de l'Artiga de Lin. Allà , ens desviem una mica per anar a veure la bonica cascada de Pomèro. La baixada la fem per la pista forestal asfaltada fins que trobem altre cop l'aparcament dels Uelhs deth Joèu.
El paratge de l'Artiga de Lin és considerat per molts el racó natural més bonic de la Vall d'Aran. La vall de l'Artiga de Lin, formada per frondosos boscos i plena d'aigua que sorgeix d'innumerables racons, és d'una gran bellesa. A la capçalera de la vall, al Plan dera Artiga el paisatge s'adorna d'escarpades muntanyes que atorguen a l'indret un gran ambient d'alta muntanya. Entre elles, hi trobem la Forcanada o Malh des Pois, el Malh dera Artiga i la Tuca Blanca de Pomèro, totes elles delÃcies pels més muntanyencs.
Track de la ruta
En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.
Més informació
: 1:10h en total. 0:02h des de l'aparcament fins als Uelhs deth Joèu, 0:33h des d'aquest punt fins al Plan dera Artiga, 0:20h per anar fins a la cascada i tornar, i 0:15h per baixar per la carretera fins al punt inicial.
: Baixa. Es tracta d'una excursió fà cil i apta per a tothom.
: La millor època per visitar i gaudir d'aquest magnÃfic paisatge d'aigua i vegetació va des de finals de primavera fins a finals de tardor. Fora d'aquesta època, és molt probable trobar-hi neu.
:
Val d'Aran. Sèrie E0. 1:40.000. Editorial Alpina.
: L'itinerari, que està senyalitzat, transcorre per un lloc ideal per acostar-s'hi amb famÃlia i amb nens petits. Les zones humides i una mica assolellades de la vall són riques en maduixes. La ruta es pot realitzar indistintament en els dos sentits de la marxa. Fins i tot, tenim l'opció de començar-la al Plan dera Artiga, on podem arribar en cotxe si continuem recte aproximadament 1 km més després de deixar enrere l'aparcament dels Uelhs deth Joèu. Durant algunes èpoques de l'any, l'indret és molt freqüentat i la pista molt transitada; per aquest motiu recomanem, sobretot si veniu amb nens petits, que pugeu fins a l'aparcament de l'Artiga de Lin en cotxe i feu el recorregut només en el seu primer tram fins als Uelhs deth Joèu i, de tornada, desfeu el mateix camà d'anada. Atenció: des de mitjans del mes de juliol fins a mitjans del mes de setembre hi ha restriccions al trà nsit motoritzat per la pista d'accés al paratge de l'Artiga de Lin en els seus últims 3 km. Durant aquest perÃode funciona el servei del tren turÃstic de l'Artiga de Lin per la qual cosa cal estacionar els vehicles a l'aparcament que trobem just abans de l'ermita de la Mare de Déu de la Artiga de Lin i al costat del Centre d'Interpretació de l'Artiga de Lin. Més informació a www.visitvaldaran.com.
Al poble d'Es Bòrdes, a 7 km de Viella seguint per la N-230, en direcció França, a la plaça del poble, hi comença la carretera asfaltada que remunta tota la vall del riu Joèu. Seguint aquesta carretera durant aproximadament uns 7 km arribem a l'aparcament dels Uelhs deth Joèu, on podem estacionar el vehicle.
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Aixà mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquà descrita. Tots els temps són efectius i prenen un carà cter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.
La nostra selecció d´establiments propers recomanats
-
Passeig dera Llibertat, 11, 25530 VielhaL’Hotel Albares és un allotjament familiar molt acollidor i amb totes les comoditats situat estratègicament just al centre de Vielha, al cor de la Vall d’Aran. És un hotel ideal per fer base i recuperar forces després de gaudir de les infinites excursions de tot tipus que podem fer a la zona.
-
Plaça Pica, 10, 25598 SalardúL'Hotel deth PaÃs és un petit negoci familiar situat a Salardú (Vall d'Aran, Pirineu de Lleida). Disposa de 18 acollidores habitacions i és un lloc ideal per descobrir la Val d'Aran i el Parc Nacional.
Què més podem visitar?
-
Font de Gresilhon
Pujant per la vall de l'Artiga de Lin, una mica abans d'arribar a l'aparcament dels Uelhs deth Joèu, trobem la bonica font de Gresilhon. La font pren el nom de la planta que creix a la seva vora, el creixen, greshilon en aranès. A la primavera quan és tendra, es pot menjar en amanides. La font està situada al mateix peu de la carretera a mà dreta pujant; ens convida a parar-nos-hi i a refrescar-nos una mica.
Coordenades GPS: 42.6905930º 0.7075550º
-
Centre històric de Vielha
La ciutat de Vielha és la capital de la Val d'Aran i una de les poblacions més dinà miques de tot el Pirineu. Vielha està situada just a la confluència dels rius Garona i Nere, al centre geogrà fic de la vall. El nucli antic conserva edificis dels segles XVI i XVII i creix entorn de l'església de Sant Miquèu.
Coordenades GPS: 42.702744º 0.794914º
-
Ermita de la Mare de Déu de l'Artiga
L'ermita es troba al peu de la carretera que puja fins a l'Artiga de Lin. Es tracta d'una mena de capella quadrada semi soterrada i tancada amb una reixa. La llegenda diu que un pastor va trobar aquesta Mare de Déu en un punt de la muntanya i que se la va emportar al poble. Miraculosament, l'endemà , la Mare de Déu tornava a estar situada al mateix punt de la muntanya on l'havia trobat el dia anterior. I aixà successivament. Finalment el poble va decidir construir-li una ermita just al punt on ella sempre tornava.
Coordenades GPS: 42.6969803º 0.7074477º
-
Àrea de pÃcnic de la vall de l'Artiga de Lin
Poc després de deixar a mà esquerra la carretera que es dirigeix cap al bosc de Varicauba, trobem aquesta à rea de pÃcnic. Aquest espai, situat a la banda esquerra de la carretera tot pujant, disposa de taules, barbacoes, una font i una zona per aparcar els cotxes. Pot ser un bon lloc al bell mig del vall de l'Artiga de Lin per descansar, menjar i beure una mica.
Coordenades GPS: 42.7173444º 0.7230903º
-
Centre d'Interpretació de l'Artiga de Lin
El Centre d'Interpretació de l'Artiga de Lin, situat ben a prop de l'ermita de la Mare de Déu de l'Artiga, ofereix als visitants l'oportunitat d'endinsar-se en el coneixement del paratge natural de l'Artiga de Lin: glaciacions, flora, fauna, patrimoni, geografia, història... L'exposició consta de diverses sales i d'un recorregut interactiu que apropa el visitant a la realitat d'aquesta vall aranesa tan rica des del punt de vista de la biodiversitat però, alhora, tan frà gil.
Coordenades GPS: 42.697933º 0.708914º
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Recorregut
Un panell explicatiu situat al costat de l'aparcament ens permet situar-nos i estudiar la ruta que farem.
A mesura que avancem entre mig del bosc cada cop sentim més a prop el brogit de les aigües de la cascada.Primer tram abans d'arribar a la cascada.
Uns bancs permeten descansar a aquells que ho desitgin.
L'origen de les aigües del riu Joèu va ser discutit durant molt de temps. Ja al segle XVIII alguns cientÃfics aventuraven que podien venir dels gels de la Maladeta que, aleshores, a través del Forat d'Aigualluts, alimentaven el riu Joèu i el riu Garona. Després de moltes prediccions i hipòtesis, va ser finalment Norbert Casteret, l'any 1931, qui va poder demostrar que era la Maladeta qui servia les aigües al Joèu. Va muntar una expedició amb la seva mare, la seva muller i unes amigues i van vessar al Forat d'Aigualluts un colorant anomenat fluoresceïna. Van partir l'expedició en dos, uns van anar a veure el riu Éssera i ell i la seva mare van baixar fins als Uelhs deth Joèu. Allà varen poder comprovar que les aigües brollaven d'un preciós color verd, demostrant aixà que eren, doncs, els gels de l'Aneto i la Maladeta els qui aportaven cabal al riu Joèu.
A peu per les carenes Atlà ntiques de l'Aran (Rafael Lopez-Monne 2007 - Arola Editors)
Un mirador a escassa distà ncia de la cascada ens permet contemplar còmodament aquest meravellós espectacle de la naturalesa. En aquest indret és on neix el riu Joèu que, generosament més endavant, desembocarà les seves aigües al riu Garona, un dels rius més importants de França que fa d'eix vertebrador de la Vall d'Aran fins a la frontera.
Uelhs deth Joèu.
Pont metà l·lic per creuar el riu.
El petit sender voreja la cascada i comença a pujar per entre el bosc d'avets i de faigs entre ufanoses falgueres i altres tipus de vegetació. El camà està ben cuidat, però a vegades es presenta relliscós per la humitat ambiental, per tant, us recomanem donar la mà als nens. Al llarg del recorregut anem trobant bancs, panells informatius, escales i baranes de fusta. Aquesta és una zona molt concorreguda sobretot durant els mesos d'estiu. Molts turistes vinguts d'arreu s'acosten fins a la vall de l'Artiga de Lin per admirar-ne la seva singularitat.Comencem a pujar per entre mig del bosc per un camà ben senyalitzat.
Pugem pel mig del bosc de l'Artiga de Lin.
El sender està ben mantingut amb troncs de fusta que fan d'escales.
Després de pujar durant una estona per entre mig del bosc, el camà esdevé més ample i definit. Trobem una senyalització que ens indica que hem de prendre el camà de la dreta i, per tant, deixar enrere la pista que surt cap a la nostra esquerra. A partir d'aquÃ, el camà és més pla i es fa més relaxadament.Senyalització.
Passem per entre un arc de pedra. Trobem un banc de fusta que ens pot servir per descansar i observar relaxadament l'entorn del meravellós bosc de l'Artiga de Lin, que té el seu major apogeu a la tardor i a la primavera.Passem per entre un arc de pedra i pel costat d'un banc.
Avancem tot passejant.
Pla de l'esquerra de l'Artiga de Lin.
Entre les escarpades muntanyes que podem observar, ens sorprenen per la seva majestuositat el Malh dera Artiga (2.710m) i el Tuc de Neres (2.582m). Més al fons, el Malh des Pois (2.881m), també conegut com la Forcanada, s'alça majestuosament per sobre del coll dels Aranesos. Seguim pel camà que avança suaument en direcció S.La Forcanda és una de les muntanyes més emblemà tiques de la Vall d'Aran.
Travessem el riu pel pont de les Garonetes. Al fons, a davant nostre, el Tuc de Neres.
Seguim la pista i aviat arribem a la cabana d'Artiga de Lin (0:30h - 1.480m), situada a la banda esquerra de la pista.Cabana d'Artiga de Lin i, al fons, la cascada de Pomèro.
Cabana de l'Artiga de Lin.
Refugi de l'Artiga de Lin.
Des d'aquest punt tenim unes boniques vistes del circ de muntanyes de l'Artiga de Lin, una zona contigua a la vall de Benasc. I és que a l'Artiga hi conflueixen tres valls amb els seus corresponents rius i barrancs que donen accés a tres populars colls que la separen de la vall de Benasc: el barranc de Pomèro amb el port de la Picada, el Barranc dera Ribèra amb el Còth deth Hòro i el Barranc des Pois amb el Còth des Aranesi. L'extensió d'esplèndids prats de l'Artiga de Lin encara continua servint de pastura pel bestiar. De fet, les artigues són boscos que s'han talat per obtenir pastures pels ramats. Són moltes les flors que donen color als prats de l'Artiga de Lin. Entre elles cal anar en compte amb la famÃlia dels acònits, unes plantes molt boniques de color blau violeta que són molt verinoses.Paisatge idÃl·lic a l'Artiga de Lin.
Les senyalitzacions ens indiquen el camà per arribar fins a la cascada de Pomèro.
Val la pena fer aquesta petit passejada per veure aquest salt d'aigua. Depenent de l'època de l'any en que ens hi acostem el salt anirà més o menys carregat d'aigua.Caminem per entre el bosc tot fent una lleugera pujada.
Al cap de pocs minuts ja podem veure de ben a prop la cascada de Pomèro (0:45h - 1.490m) amb les seves aigües precipitant-se barranc avall.Cascada de Pomèro.
Desfem el camà que hem fet i tornem al refugi de l'Artiga de Lin.Tornant de la cascada de Pomèro.
Panell informatiu al costat del pà rquing.
Agafem la pista asfaltada de baixada i caminant uns 15min tornem a estar altre cop a l'aparcament del Uelhs deth Joèu (1:10h - 1.393m), on tenim el cotxe aparcat.Última mirada enrere al Plan dera Artiga amb el Malh dera Artiga i el Còth deth Horo al fons.
Un ramat de vaques pujant per la pista asfaltada cap al Plan dera Artiga.
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!
La ruta en si i l'excursió està bé. Actualment cal deixar el cotxe en un pà rquing i posteriorment es pot seguir caminant o bé pujar en un petit autobús. El problema és que per accedir al pà rquing hi ha 12 kms des del poble d'Es Bòrdes per una carretera amb únic carril per a tots dos sentits sense cap barana, el que és bastant perillós. Nosaltres vam trigar 35 minuts a recórrer aquests 12 kms. Si és aquesta ruta és la més turÃstica de la Vall d'Aran haurien de posar dos carrils i/o una barana per fer el camà més segur, tal com estan els ports i els camins a la majoria dels pobles. Grà cies.
(Comentari introduït originà riament en castellà )
Podem pujar amb autocaravana fins al parking?
Una excursió fà cil per fer en famÃlia. Els bancs que anem trobant en el camà ens permetran gaudir de la natura i reprendre una mica d'alè si la fem amb familiars poc acostumats a fer caminades. Segur que cobrirà expectatives!
Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.
Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.