- Fitxa i mapes
- Recorregut
- Llocs d´interès
- Fotos
- Comentaris ()
- Rutes guiades properes
- Establiments propers
Notable
Excursions més exigents o bé perquè són més llargues o amb major desnivell o amb alguna dificultat concreta.550m
16 km
6:00h
1.755m
Plan des Banhs
2.237m
Salardú
Itinerari parcialment circular de 16 km de longitud per la capçalera de la ribera de l'Aiguamòg i la zona lacustre de Colomèrs. El punt de sortida i arribada és al Plan des Banhs. El primer tram de la ruta ens porta fins al refugi de Colomèrs passant per la cascada i la zona d'Aigües Tòrtes, el Pletiu dera Montanheta i l'estany dera Lòssa. Des del refugi fem la volta curta als estanys de Colomèrs visitant els estanys Mòrt, Garguilhs de Jos, Cabidornats, Long i Clòto. Des de l'estany Clòto agafem la variant de baixada que ens porta directament fins a l'estany dera Lòssa. Des d'aquest punt tornem fins als Banys de Tredòs -al Plan des Banhs- desfent el camà efectuat a l'anada. Proposem començar la ruta al Plan des Banhs per tal de poder descobrir la bonica zona d'Aigües Tòrtes i del Pletiu dera Montanheta, que recompensa -sens dubte!- l'esforç.
En aquesta guia us presentem un dels millors circuits d'alta muntanya dels Pirineus. Enmig d'un entorn natural extraordinari, dins del meravellós Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, descobrim l'espectacular circ de Colomèrs. Concretament la ruta transcorre per la zona perifèrica del parc nacional, l'únic de tot Catalunya i figura administrativa de mà xima protecció ambiental. La vall i el circ de Colomèrs es troben situats al SE de la comarca de la Val d'Aran, al Naut Aran, ben a prop del lÃmit amb l'Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà . Ens endinsem al parc nacional per la vall d'Aiguamòg, una de les principals vies d'accés al parc des de la vall d'Aran, juntament amb les properes vall de Ruda i vall de Valarties. Són molts els visitants i excursionistes que arriben a Colomèrs per gaudir d'una de les majors concentracions d'estanys d'aigua cristal·lina i d'origen glacial dels Pirineus, amb llacs preciosos, de formes i mides molt diferents. Al seu torn, el Gran Tuc de Colomèrs, el Tuc de Ratera, el Tuc de Sendrosa, la Creu de Colomèrs,... són algunes de les muntanyes que ronden els 3.000m d'altitud i defineixen el circ de Colomèrs, un grandiós amfiteatre natural. Amb aquesta excursió podrem conèixer els processos de modelat glacial que fa milers d'anys van anar conformant el circ, els estanys i les valls, per l'erosió produïda per les enormes llengües de gel que cobrien la zona. L'itinerari que us proposem en aquesta guia segueix dos dels itineraris senyalitzats pel Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici: primer l'"Itinerari 2. Camà dels Banys de Tredòs al refugi de Colomèrs" i després l'"Itinerari 6. Circuit curt del circ de Colomèrs", amb alguna petita variació que fa més atractiva la ruta.
Track de la ruta
En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.
Més informació
: 6:00h en total: 2:15h des del punt d'inici fins al refugi de Colomèrs, 1:45h per a fer tota la volta als estanys des del refugi fins al trencall de l'estany Clòto de Baish i 2:00h per tornar al Plan des Banhs passant per l'estany dera Lòssa.
: Notable. La ruta no presenta cap dificultat tècnica destacable més enllà de ser un recorregut que transcorre per terreny d'alta muntanya. L'exigència fÃsica de la ruta és notable, degut a la distà ncia i el desnivell que cal superar. Recomanem a les persones menys entrenades valorar la possibilitat de començar l'itinerari al trencall del camà al refugi de Colomèrs (a l'estiu) o al Pònt dera Montanheta (fora temporada).
: Des de finals de primavera fins a la tardor (si no volem trobar neu). A l'hivern es pot fer el recorregut amb raquetes de neu o esquÃs de muntanya. Si fem la ruta a finals de primavera o a la tardor evitarem trobar-hi l'alta freqüència de visitants de la temporada de l'estiu.
:
· Val d'Aran. Sèrie E0. 1:40.000. Editorial Alpina.
· Base topogrà fica de Catalunya 1:25.000. Institut Cartogrà fic i Geològic de Catalunya (ICGC).
:
· La ruta està senyalitzada amb diferents senyals verticals i marques de pintura groga.
· Si fem la ruta durant la temporada estival (des del 15/06 al 15/09) tenim l'opció d'escurçar l'itinerari proposat (gairebé unes 3h i uns 9 km) agafant el servei de taxis 4x4 del parc nacional que fan el trajecte des dels Banys de Tredòs fins al trencall del camà al refugi de Colomèrs (recomanem informar-se prèviament dels horaris).
· Fora de la temporada estival la pista que puja des dels Banys de Tredòs està oberta als visitants fins al Pònt dera Montanheta (zona de pÃcnic).
· Normalment, a l'hivern, la carretera asfaltada que puja des de Salardú està oberta només fins a la Borda Montardà (per la neu). Per tant, des d'aquest punt cal pujar fins als Banys de Tredòs amb raquetes de neu o esquÃs de muntanya. En aquest cas, com que el recorregut s'allargaria bastant, una bona opció és planificar la ruta en dos dies, fent nit al refugi de Colomèrs (consultar dies d'obertura del refugi).
Des de Salardú agafem la pista asfaltada que puja per la vall d'Aiguamòg fins al Plan des Banhs (8 km). En aquest punt, el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici ha habilitat un gran aparcament per a estacionar-hi els vehicles. Al costat de l'aparcament hi trobem una caseta d'informació del parc nacional, la parada de taxis i el complex dels Banhs de Tredòs.
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Aquesta guia web i PDF ha estat publicada amb el suport del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida i Foment Torisme Val d'Aran
Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Aixà mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquà descrita. Tots els temps són efectius i prenen un carà cter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.
La nostra selecció d´establiments propers recomanats
-
Passeig dera Llibertat, 11, 25530 VielhaL’Hotel Albares és un allotjament familiar molt acollidor i amb totes les comoditats situat estratègicament just al centre de Vielha, al cor de la Vall d’Aran. És un hotel ideal per fer base i recuperar forces després de gaudir de les infinites excursions de tot tipus que podem fer a la zona.
-
Plaça Pica, 10, 25598 SalardúL'Hotel deth PaÃs és un petit negoci familiar situat a Salardú (Vall d'Aran, Pirineu de Lleida). Disposa de 18 acollidores habitacions i és un lloc ideal per descobrir la Val d'Aran i el Parc Nacional.
Què més podem visitar?
-
Sant Andreu de Salardú
La preciosa església de Sant Andreu de Salardú presenta elements arquitectònics romà nics, gòtics i renaixentistes. Destaquen la portalada, on observem un sensacional arc amb arquivoltes, el campanar de planta octogonal i, a l'interior, la fabulosa talla del Crist de Salardú, una de les obres més representatives del romà nic aranès.
Coordenades GPS: 42.707547º 0.901973º
-
PyrenMuseu de Salardú
El PyrenMuseu està situat a les instal·lacions de l'antic refugi Rosta, a Salardú. El museu ens proposa un recorregut per la història de l'excursionisme, el pirineisme i l'alpinisme en una exposició en la que descobrim eines, fotografies, mapes cartogrà fics, rutes o grans aventurers i personatges històrics.
Coordenades GPS: 42.706573º 0.901100º
-
El port de la Bonaigua
El port de la Bonaigua és un coll de muntanya situat a 2.076m d'altitud que comunica la Val d'Aran (vessant atlà ntic dels Pirineus) amb el Pallars Sobirà (vessant mediterrani). La llarga ascensió per la carretera C-28 des de qualsevol dels seus dos costats és tot un repte per als ciclistes més ben preparats i ha estat punt de pas d'etapes del Tour de França i de la Vuelta a Espanya.
Coordenades GPS: 42.664240º 0.978774º
-
Banhs de Tredòs
Les aigües del balneari de Bahns de Tredòs -situat a uns 1.800 d'altura als peus de l'espectacular circ de Colomers- són conegudes per les seves propietats minerals. El seu alt contingut en sofre les converteix en ideals pel tractament de problemes dermatològics, articulars i respiratoris.
Coordenades GPS: 42.655046º 0.927647º
-
Estació d'esquà de Baqueira-Beret
Baqueira-Beret és una estació d'esquà alpà situada entre la Vall d'Aran i el Pallars Sobirà . Les instal·lacions disposen de més de 150 km de pistes repartides en tres sectors i és molt apreciada per la bona qualitat i abundà ncia de la neu que hi trobem i per la gran oferta de serveis que l'acompanyen. També pel fet de ser el destà escollit per diversos famosos i polÃtics.
Coordenades GPS: 42.699046º 0.939586º
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Recorregut
Plan des Bahns, punt d'inici de la ruta.
Panell informatiu sobre el circ de Colomèrs.
Caseta d'informació del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i algunes panells explicatius.
Deixem enrere l'aparcament i el complex dels Banhs de Tredòs -un petit hotel balneari de muntanya que aprofita una de les surgències d'aigua calenta de la vall-. Avancem pel costat dret orogrà fic del riu d'Aiguamòg, seguint un sender ben marcat i definit. El riu d'Aiguamòg és afluent del riu de Ruda, amb el que conflueix a prop del poble de Tredòs.Hotel-balneari Banhs de Tredòs.
El sender avança plà cidament.
Cascada d'Aigües Tòrtes.
Cabana deth Vertedèro o d'Aigües Tòrtes.
Reprenem la marxa pel mateix sender per on anà vem, alternant trams boscosos i clarianes. Arribem a un pont de fusta que ens permet creuar el riu i passar a l'altra riba.Creuem el riu d'Aiguamòg per un pont de fusta.
Paisatge idÃl·lic.
Vistes del pla d'Aigües Tòrtes des del mirador.
Vall de fons pla afectada per un procés de rebliment de sediments, amb el riu formant les "aigües tortes".
Continuem la ruta seguint el corriol, ara en baixada, que voreja tot el planell d'Aigües Tòrtes per la dreta. Des d'alguna clariana del bosc podem observar, a l'altre vessant de la vall (E), les imponents canals que baixen de la serra de Sendrosa, torrenteres de dinà mica mixta (torrencial i nival) on podem observar clarament les seves tres parts principals: a la part superior la conca de recepció, després el canal de desguàs i, finalment, el con de dejecció, on s'acumulen tots els materials que l'aigua ha arrastrat i, a l'hivern, les allaus de neu.En alguns trams humits i inundats, unes passarel·les ens ajuden a avançar més còmodament.
Vista de les torrenteres que baixen de la serra de Sendrosa.
Els picots viuen majorità riament en boscos subalpins, on fan els seus nius colpejant els troncs amb el seu bec.
Pista del Pònt dera Montanheta.
Reprenem la marxa seguint el corriol que va guanyant desnivell escurçant les llaçades que fa la pista. En plena temporada d'estiu serà fà cil trobar-nos algun taxi 4x4 que puja per la pista. Si observem les roques que hi ha a prop del camÃ, veurem que tenen formes arrodonides i estan molt polides, això és resultat de l'acció del gel de l'antiga glacera.Vistes al coll i al pic de Sendrosa.
Mirem enrere i podem observar clarament la tÃpica forma d'"U" de les valls d'origen glacial.
El sender avança ben a prop de la pista asfaltada.
El pi negre és el gran dominador de l'alta muntanya.
Trencall amb el sender que puja fins al refugi de Colomèrs.
A partir d'aquest punt, un corriol evident i ben fressat ascendeix per un barranquet dret i pedregós entre plantes herbà cies que ens arriben fins als genolls (entre elles la gerdera).Comencem la pujada cap a Colomèrs per un tram de fort pendent.
Un cop superat el llindar rocós tÃpic de les valls glacials, la pujada s'acaba i continuem per una zona planera, que ens serveix per recuperar forces. Unes passarel·les de fusta ens faciliten la progressió, sobretot quan el terreny està ple d'aigua.Recuperem forces per un tram planer, ja a prop del primer dels estanys que visitarem.
Arribem a l'estany dera Lòssa, un singular estany entre prats i herbassars, el primer dels set estanys que visitarem durant la ruta.El bucòlic estany dera Lòssa.
Creuem un pont de fusta i girem a la dreta barranc amunt.
La pujada s'accentua i, al cap de poca estona, ja podem veure la presa de l'estany. Pugem fent alguna ziga-zaga i connectem amb el camà que ve del Coret de Clòto (esquerra).Última pujada forta poc abans d'arribar a l'estany Major de Colomèrs.
Presa de l'estany Major de Colomèrs.
Cada cop estem més elevats i tenim millors vistes de les muntanyes de la Val d'Aran: el Maubèrme al fons.
Seguim a la dreta i arribem a la presa i a l'impressionant estany Major de Colomèrs, situat en una gran cubeta excavada pel gel. Ens sorprenen la grandà ria de l'estany i la bellesa del paisatge granÃtic on es troba. A l'altra banda de la presa veiem l'antic refugi (O) i el nou refugi de Colomèrs (SO).Presa i estany Major de Colomèrs. Al fons, el refugi antic de Colomèrs.
Panorà mica de l'estany Major de Colomèrs amb el refugi de Colomèrs a l'altre costat de l'estany.
El refugi de Colomèrs, es troba alçat per sobre de l'estany, amb unes vistes immillorables de l'entorn.
Detall d'una paret granÃtica polida amb estries de grans dimensions que ens indiquen el sentit d'avanç del gel.
Creuem la presa, al fons el refugi vell de Colomèrs.
Refugi vell de Colomèrs.
Voregem l'estany deixant el sender que puja cap al port de Caldes i de seguida arribem al nou refugi de Colomèrs (2:15h - 2.135m). És un refugi guardat propietat del Conselh Generau d'Aran, en funcionament des de l'any 2008 i que disposa d'unes 60 places (www.refugicolomers.com). Abans aquest refugi s'utilitzava com a refugi d'hivern (quan el refugi guardat no es trobava en funcionament) i el que actualment és l'antic refugi era el refugi guardat de Colomèrs. El refugi de Colomèrs és punt de pas de la popular travessa Carros de Foc que fa la volta al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici passant pels nou refugis guardats del parc. Des del refugi gaudim d'unes bones vistes de l'entorn i és un bon punt per descansar i recuperar forces abans de reprendre la ruta.Arribant al refugi nou de Colomèrs, al fons el pic de Ratera.
Vistes des del refugi de Colomèrs. Al fons, coll i pic de Sendrosa i, a la dreta, el port de Ratera.
Pas estret equipat amb una cadena per ajudar-nos a pujar amb seguretat.
Estany Mòrt amb el Tuc deth Pòrt, el port de Caldes i el Tuc deth Cap deth Pòrt al fons.
El voregem per l'esquerra i arribem al trencall de la Volta Llarga (2:45h - 2.237m). Si seguÃssim recte pel sender amb marques vermelles (S) farÃem l'itinerari circular que puja fins al fons del circ (2.600m) i passa per bastants més estanys. Nosaltres girem a l'esquerra i baixem cap a l'estany Garguills de Jos.Baixant cap a l'estany Garguills de Jos.
Voregem l'estany Garguills de Jos.
Creuem el desguàs d'aquest estany, el voregem i seguim cap a una zona d'aiguamolls. Fem un tram de pujada, assolim un collet i a continuació baixem cap a l'estany des Cabidornats. Un estany que presenta la singularitat de tenir una illa al mig.Bonic tram planer amb aiguamolls.
Estany de Cabidornats, amb la seva illa caracterÃstica al mig.
Estany Long amb el bonic pic de Ratera al fons.
Girem a l'esquerra (cap a la dreta ens n'anirÃem cap a l'estany Obago i al Port de Ratera) i voregem l'estany Long per l'esquerra. Deixem enrere el corriol que s'enfila cap al Coret de Clòto i agafem el corriol que, seguint el desguà s de l'estany Long, baixa per un barranc fins a l'estany Clòto de Baish.Estany Clòto de Baish.
Voregem aquest estany per l'esquerra, fem una curta pujada i, just abans de baixar cap al seu desguà s, arribem al trencall cap a l'estany dera Lòssa (4:00h - 2.148m).Trencall on girem a l'esquerra i agafem el sender que ens porta directes a l'estany dera Lòssa.
Girem a l'esquerra i seguim per un sender menys marcat que l'anterior on hem d'estar atents a les fites. Després d'un primer tramet planer, el camà davalla amb força per l'esquerra del barranc. Cal parar atenció, el terreny és irregular i molt pedregós.Fem un tram força pedregós i en forta baixada fins a l'estany dera Lòssa.
El pendent se suavitza arribant a les immediacions de l'estany dera Lòssa.
Planell d'Aigües Tòrtes.
El riu d'Aiguamòg forma les Aigües Tòrtes enmig de prats i pins negres.
Aigües Tòrtes.
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!
Ruta molt bonica, però el servei de taxis fa que pugi molta gent que no ho faria. De totes maneres el paisatge és espectacular i pujar des de baix a peu et permet veure paisatges que d'altra manera no veuries.
Varem fer aquesta ruta l' any passat. Es exigent i accesible. Varem estar tot el dia. Ruta llarga. Paissatge, llacs, entorn espectacular. Hi havia alguna zona que estava poc senyalitzada. Molt recomanable, amb bon calçat i ganes de gaudir de la natura
Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.
Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.