pdf-ruta59
Pic de la Mina (2.683m) des del coll de Pimorent

Ascensió a aquest modest cim situat ben a prop de l'estació d'esquí de Porté-Puymorens

  • Fitxa i mapes
  • Recorregut
  • Llocs d´interès
  • Fotos
  • Comentaris ()
  • Rutes guiades properes
  • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Alta (F)

Rutes d'alta muntanya en terreny poc abrupte en el qual no hi ha grans dificultats. És necessari certa experiència i entrenament suficient per a aquest tipus de terrenys. Pot ser necessari utilitzar les mans per guardar l'equilibri en algun moment puntual. Es tracta d'itineraris força fàcils amb pendents suaus (màxim 30-35°). F (Fàcil) és ja un grau de dificultat, no és dificultat 0.
desnivelDesnivell acumulat

768m

Distància totalDistància total

10,5 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

3:45h

altitud_minimaAltitud mínima

1.915m

distanciaPunt de sortida / arribada

Coll de Pimorent

altitud_maximaAltitud màxima

2.683m

distanciaPoblació més propera

Portè i Pimorent

Us proposem un itinerari clàssic d'esquí de muntanya i de raquetes de neu com és la ruta que puja des del mateix coll de Pimorent -Col de Puymorens en francès- fins al cim del pic de la Mina. L'itinerari s'endinsa a la vall de Vinyola i puja al pic de la Mina pel seu llom N-NE, deixant enrere, a l'esquerra, les pistes d'esquí de Porté-Puymorens. El recorregut és obert i ample en tot moment i, juntament amb el pic, és ben visible des del mateix coll de Pimorent. La poca durada, el poc desnivell i els seus pendents suaus fan que aquesta ruta sigui idònia per a persones que s'inicien en l'ús de les raquetes de neu i/o l'esquí de muntanya. Per tant, es tracta d'una ruta força coneguda i freqüentada però no per això poc atractiva.

El pic de la Mina és una muntanya situada en territori francès (Alta Cerdanya) però a tocar d'Andorra i de Catalunya. El pic deu el seu nom a les antigues mines de ferro de Pimorent que es troben a la seva falda NO, actualment abandonades. L'edifici de les mines de Pimorent, situat a uns 2.100m d'altitud i enlairat per sobre de la carretera N-22, va ser construït a principis del segle XX i durant molt de temps es va utilitzar per allotjar els miners i les seves famílies. L'edifici va ser definitivament abandonat a principis dels anys seixanta.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: Pic de la Mina (2.683m)

: 3:45h en total: 2:15h des del coll de Pimorent fins al pic de la Mina i 1:30h per fer la baixada des del cim fins al coll de Pimorent.

: Alta (F). Es tracta d'una ascensió fàcil i ideal per a persones que s'inicien a l'alta muntanya, tant a l'estiu com a l'hivern. En dies clars, si hi ha bona visibilitat, la ruta és del tot evident.

: Tot l'any. L'itinerari aquí descrit és una bona oportunitat per iniciar-se tant en l'ús de raquetes de neu com en l'esquí de muntanya; ara bé, en aquests casos caldrà anar-hi amb el material i l'equip adequats.

: A l'hivern, segons les condicions de la neu, el piolet i els grampons poden ser-nos útils durant la part final del recorregut ja que en moltes ocasions es troba gelada i hi bufa vent fort.

:

· Cerdanya. Puigpedrós, Carlit, Tossa Plana y Puigmal. 1:25.000. Editorial Alpina.
· Carte de randonnées Nº8. Cerdagne - Capcir. 1:50000. IGN.
· Bourg Madame-Col de Puymorens. 2249OT. 1:25.000. IGN.

: Durant el recorregut no trobem cap tipus de senyalització. El fet que la ruta transcorri per algunes pistes de terra que durant la temporada d'hivern es converteixen en pistes d'esquí de l'estació de Porté-Puymorens fa que si efectuem la ruta a l'hivern, quan l'estació d'esquí està oberta, haguem de respectar aquestes pistes i progressar en tot moment per fora del domini esquiable. Si el que volem és passejar tranquil·lament sense ascendir cap pic, la zona del coll de Pimorent és també un bon lloc per passar el matí caminant una mica o posant-se les raquetes i fer algun itinerari relaxadament.

Com arribar-hi en cotxe

Podem arribar al coll de Pimorent des de tres llocs diferents: des del poble de l'Ospitalet situat a les Valls d'Ax (Arieja) per la carretera N-20/N-320, des del poble de Portè i Pimorent situat a la vall de Querol (Alta Cerdanya) per la carretera N-320 i des de Pas de la Casa (Andorra) per la N-22/N-320 passant per l'aduana Andorra-França. A dalt de tot del mateix coll de Pimorent (a la banda S) hi trobem un espai habilitat per estacionar-hi els cotxes. A la banda N del coll hi trobem un antic hotel tancat.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

Què més podem visitar?

  • Dolmen de Brangoli
    Dolmen de Brangoli

    Es tracta d'un monument neolític que es troba situat entre les poblacions de Brangoli i de Feners (està indicat). Se'l considera un dels més espectaculars que hi ha a la Catalunya Nord. Fins i tot, si entrem a dins hi podem romandre drets! Està format per una gran llosa horitzontal que fa de sostre i per tres de verticals que la sostenen.

    Coordenades GPS: 42.4813576º 1.9051741º

  • Banys romans de Dorres
    Banys romans de Dorres

    Es tracta d'uns banys romans que hi ha a l'aire lliure. L'aigua sulfurosa, provinent d'una deu, té una temperatura d'uns 40ºC. La seva situació a la cara sud de la muntanya fa que rebi molta insolació i que des dels banys es tinguin unes bones vistes de la vall. Es troben a la part baixa de la petita població de Dorres i s'hi arriba després de 5 minuts caminant.

    Coordenades GPS: 42.4850526º 1.9470380º

  • El Tren Groc de la Cerdanya
    El Tren Groc de la Cerdanya

    Es tracta de la línia ferroviària més especial i emblemàtica de la Catalunya Nord. Uneix les poblacions de La Tor de Querol, La Guingueta d'Ix, Sallagosa, Font-romeu, Montlluís, Fontpedrosa, Oleta i Vilafranca de Conflent. El traçat total de la línia és de 62 km. Es va posar en servei entre Vilafranca i Montlluís l'any 1910, fou prolongada fins a La Guingueta el 1911 i, finalment, fins a La Tor l'any 1927.

  • Port d´Envalira i Pas de la Casa
    Port d'Envalira i Pas de la Casa

    El Port d'Envalira separa Grau Roig del Pas de la Casa. Aquesta zona, Pas de la Casa, és una de les més populars d'Andorra per sopar, sortir de festa i ballar. També es considera una de les millors zones per anar de compres.

    Coordenades GPS: 42.5439579º 1.7338213º

  • El castell de Pimorent (Torre Cerdana)
    El castell de Pimorent (Torre Cerdana)

    Ben a prop del poble de Portè i Pimorent, podem visitar les ruïnes del castell de Pimorent, anomenat també "Torre Cerdana". Es tracta del primer castell de defensa o de vigilància que trobem quan baixem del coll de Pimorent cap a la vall de Querol. Construït al segle XI per defensar l'entrada de la vall va ser comprat l'any 1308 per Jaume II de Mallorca qui completà la fortificació amb el castell de Querol, situat a la part baixa de la vall.

    Coordenades GPS: 42.5436798º 1.8246919º

  • El castell de Querol
    El castell de Querol

    Aquest castell, com el seu nom indica, està situat al nucli de Querol (Carol en francès) entre els pobles de La Tor de Querol i Portè. Aquest castell formava part, juntament amb el castell de Pimorent ("Torre Cerdana"), d'un sistema de defensa de la Cerdanya. Actualment del castell només en queden dues torres, una d'elles perfectament conservada i l'altra força malmesa, ambdues situades a sobre d'un turonet que domina la vall.

    Coordenades GPS: 42.4986152º 1.8437007º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Des del costat mateix de l'aparcament del coll de Pimorent (0:00h - 1.915m), agafem l'ampla pista de terra que avança en direcció O. Durant aquest primer tram d'excursió coincidim amb l'ARP (Alta Ruta Pirineaica) o HRP (Haute Randonée Pyrénéenne en francès) que uneix el coll de Pimorent i el Pas de la Casa. Durant la temporada hivernal aquesta pista es converteix en una pista d'esquí, "Les Crêtes". És per aquest motiu que si realitzem la ruta en l'època en que l'estació d'esquí de Porté-Puymorens està en funcionament haurem de respectar les pistes progressant en tot moment per fora d'aquestes, per tal de no molestar als esquiadors, no malmetre les pistes i per evitar també qualsevol xoc amb esquiadors o motos de neu, és a dir, per seguretat. Pic de la Mina (2.683m) des del coll de Pimorent 1

Coll de Pimorent, a 1.915m d'altitud, frontera natural entre Catalunya i Occitània.

Pic de la Mina (2.683m) des del coll de Pimorent 1

Al mateix coll podem deixar-hi el vehicle.

Passem per sota d'una línia elèctrica i després per sota d'un antic remuntador. Des del primer moment, el nostre objectiu és ben visible (al SO). Podem observar clarament tot el llom pel qual pujarem fins al cim del pic de la Mina. Pic de la Mina (2.683m) des del coll de Pimorent 1

Comencem l'excursió per un terreny còmode.

Pic de la Mina (2.683m) des del coll de Pimorent 1

La muntanya de la Mina, omnipresent durant tot el recorregut.

Gaudim també d'unes bones vistes del pic de Fontfreda (tot just a la nostra esquerra), un pic amb un cim molt aplanat, la cara N del qual ens ofereix un gran nombre de canals. És per això que a l'hivern molts alpinistes s'apropen fins aquí. Pic de la Mina (2.683m) des del coll de Pimorent 1

El pic de Fontfreda destaca també per la seva majestuositat i presència.

L'excursió comença plàcidament progressant per pendents molt suaus que ens van apropant a la carena de la muntanya. A mesura que anem avançant tenim millors panoràmiques de l'estació d'esquí de Porté-Puymorens i de tot el seu domini esquiable. Passem per una cabana (0:15h - 1.967m) que es troba al costat mateix del camí. Pic de la Mina (2.683m) des del coll de Pimorent 1

Cabana de pedra i ciment.

Passada la cabana, uns metres més endavant, a la dreta, hi veiem una antiga instal·lació corresponent a les mines de Pimorent. Pic de la Mina (2.683m) des del coll de Pimorent 1

Antigues instal•lacions de les mines de Pimorent.

Pic de la Mina (2.683m) des del coll de Pimorent 1

Pujant per un terreny fàcil amb el pic de Fontfreda i el pic de la Mina com a teló de fons.

Si ens girem enrere un moment, podem observar com la bonica vall de la Coma d'en Garcia va guanyant protagonisme darrere nostre, a l'altre banda del coll de Pimorent. Al fons de la coma, el coll de la Portella de la Coma d'en Garcia (2.534m) és el punt de pas obligat per aquells que vulguin pujar fins el cim del Puig de Coma d'Or (2.826m), una altra clàssica excursió per gaudir de la zona de l'Alta Cerdanya. Pic de la Mina (2.683m) des del coll de Pimorent 1

Vistes a la Coma d'en Garcia (NE).

El camí va girant lleugerament cap a l'esquerra (SO) cap a una zona on pràcticament no hi ha cap arbre. Arribem a un creuament de pistes (0:35h - 2.067m). Abandonem l'ARP que segueix cap a la dreta en direcció al Pas de la Casa passant per les mines de Pimorent. Nosaltres seguim recte. En tractar-se d'una zona molt ampla i oberta i d'una ruta amb l'objectiu tan clar, en molts trams de la ruta nosaltres mateixos podem crear el nostre propi camí. A més, durant l'hivern, les traces de la gent que hagi pogut fer la ruta del pic de la Mina poden anar variant. Pic de la Mina (2.683m) des del coll de Pimorent 1

Creuem una pista d'esquí que ve de la dreta i seguim recte.

Pic de la Mina (2.683m) des del coll de Pimorent 1

El pic de la Mina, ben clar en tot moment a davant nostre.

Deixem enrere a la dreta una altra cabana-refugi (0:52h - 2.139m) i seguim recte per començar a pujar cap a l'evident carena que baixa del pic de la Mina. Ens trobem a prop de la base d'aquest llom i aquí comença l'ascensió pròpiament dita. Pic de la Mina (2.683m) des del coll de Pimorent 1

Cabana.

A partir d'aquí el pendent es fa més notable. Progressem deixant enrere a l'esquerra el telecadira de la Mina i a la dreta els pendents forts de l'inici del llom. Triem l'itinerari més còmode possible i creuem algunes pistes d'esquí. Progressem primer lleugerament cap a l'esquerra. Pugem paral·lelament a la pista d'esquí blava "Les Baillettes". De mica en mica ens anem desviant cap a la dreta per salvar un ressalt rocós, curt i bastant dret. Arribem a un tram més planer. Pic de la Mina (2.683m) des del coll de Pimorent 1

Pujant cap al llom del pic de la Mina.

A mesura que guanyem altitud se'ns va obrint un nou panorama al davant: el pic de la Mina i tot el circ de l'Orri de la Vinyola. Deixem la pista blava a l'esquerra i voregem per la dreta la pista d'esquí verda "La panoramique" per anar a buscar de nou el llom carener. Pic de la Mina (2.683m) des del coll de Pimorent 1

Queda clar l'itinerari que ens queda fins al cim.

Pic de la Mina (2.683m) des del coll de Pimorent 1

Voregem la pista d'esquí "La panoramique".

Pic de la Mina (2.683m) des del coll de Pimorent 1

A poc a poc el pendent augmenta.

Pic de la Mina (2.683m) des del coll de Pimorent 1

Part final de la pujada fins al cim.

Anem guanyant desnivell en clara direcció S-SO. Un cop a dalt de tot del llom, gaudim de noves vistes cap al vessant de la Coma dels Pedrons i del rec de Baladrar, reconeixent el mateix pic dels Pedrons i els pics de Fontnegra (SO). Aquest llom fa de clara partició d'aigües: a llevant les aigües baixen cap al riu de Querol (Mediterrani) i a ponent les aigües baixen cap al riu Arieja (Atlàntic). Durant l'hivern, aquest llom es troba molt sovint ventat i amb poca neu: depenent de les condicions de la neu, sovint caldrà que ens posem grampons durant aquest últim tram abans d'arribar al cim. Pic de la Mina (2.683m) des del coll de Pimorent 1

Pic dels Pedrons.

El pendent augmenta. El tram final fins al pic sol ser un xic més costerut. Un cop als peus de la piràmide cimera ens decantem cap a la dreta per tal de no atacar el cim frontalment. Pic de la Mina (2.683m) des del coll de Pimorent 1

Ja queda molt poc per arribar al cim.

Arribem a una mena de petit collet sota el cim (2:05h - 2.683m) situat a la dreta d'aquest, en una zona menys accidentada i des d'on gaudim d'unes bones panoràmiques sobre la Coma dels Pedrons. Només ens queda superar l'últim tram d'aresta, força rocós. El superem per un petit sender que passa per entre blocs de roca. Pic de la Mina (2.683m) des del coll de Pimorent 1

Part final fins al cim.

Finalment arribem al cim del pic de la Mina (2:15h - 2.683m), un bonic i privilegiat mirador des d'on tenim unes bones vistes de tot l'entorn que ens envolta i a 360º. Pic de la Mina (2.683m) des del coll de Pimorent 1

Cim del pic de la Mina (2.683m).

Observem la bonica aresta que va des del pic de la Mina fins al coll de l'Orri de la Vinyola (direcció N), un coll que separa el vessant atlàntic de l'Alta Cerdanya i l'Arieja del vessant mediterrani del Segre. Pic de la Mina (2.683m) des del coll de Pimorent 1

Vistes al S-SE.

Distingim també els pics propers de Fontfreda i el pic de les Valletes, tota la Coma de l'Orri de la Vinyola i el petit estany homònim, els pics d'Envalira, el Puigpedrós de Lanós, el Coma d'Or, el Carlit, el pic de la Cabaneta, el Nérassol,... Pic de la Mina (2.683m) des del coll de Pimorent 1

Pic de Fontfreda i pic de les Valletes amb la cresta que els uneix i que es coneix amb el nom d'"Els Orriets".

Pic de la Mina (2.683m) des del coll de Pimorent 1

Tota la Coma de l'Orri de la Vinyola i l'estació d'esquí a la part baixa de la coma.

Pic de la Mina (2.683m) des del coll de Pimorent 1

Pic Negre d'Envalira i pic d'Envalira.

Pic de la Mina (2.683m) des del coll de Pimorent 1

Vistes de les muntanyes d'Andorra.

Pic de la Mina (2.683m) des del coll de Pimorent 1

Vistes de la Coma d'en Garcia; el Puigpedrós de Lanós i el Puig de la Coma d'Or.

Pic de la Mina (2.683m) des del coll de Pimorent 1

Vistes del Carlit, la muntanya amb més altitud de la zona de l'Alta Cerdanya.

Realitzem la baixada desfent tot el camí que hem fet de pujada. Perdem altura progressivament pel llom, passem per la zona força plana que hem superat abans i arribem així, altre cop, al coll de Pimorent (3:45h - 1.915m), punt d'inici i final de la ruta. Pic de la Mina (2.683m) des del coll de Pimorent 1

Durant la baixada podrem gaudir d'unes altres bones perspectives de l'entorn.

Pic de la Mina (2.683m) des del coll de Pimorent 1

Arribant al coll, a davant nostre la Coma d'en Garcia: el Tossal Mercader, el Querforc i la cresta de les Lloses.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!

Robert
29-10-2018 12:48:06h

Bones, tinc entès que ja ha nevat per aquesta zona. Sabeu si ja es pot fer aquesta ruta?
Gràcies i molt bona web a href = "https://raquetasdenieve.online" / a
(Comentari introduït originàriament en castellà)

11 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta
WEBCAMS
A l´hivern, per donar-nos idea de l´estat de la innivació