- Fitxa i mapes
- Recorregut
- Llocs d´interès
- Fotos
- Comentaris ()
- Rutes guiades properes
- Establiments propers
Mitjana
Caminades de distà ncia i desnivell moderats que no superen els 14 km de llargada ni els 600m de desnivell.426m
5,5 km
2:20h
730m
Plaça de Sant Francesc - Berga
1.156m
Berga
Caminada circular de quasi cinc quilòmetres que ens mena fins al Santuari de Queralt, al capdamunt de la serra homònima. El recorregut està senyalitzat amb marques blanques i grogues del PRC-73 i marques verdes i blanques. L'itinerari transcorre per camins fà cils i ben trepitjats. Es tracta d'una excursió ideal per a fer en famÃlia, ja que no té cap dificultat.
L'itinerari comença a la plaça Sant Francesc de Berga, just a tocar del convent del mateix nom. Des d'aquà pugem pel carrer Pinsania i ens endinsem al barri homònim, una zona lligada al passat industrial de la vila. Creuem la carretera de Sant Llorenç i seguim amunt pel camà asfaltat fins a la carretera de Queralt. Seguim carretera amunt i al cap de ben poc ens endinsem en la fageda de Queralt, just a tocar de la font de Mossèn Guiu. Passem per l'ermita de la Sagrada FamÃlia, la capella de Sant Antoni i arribem al Santuari de Queralt. Després de gaudir de l'esplèndid panorama d'aquest balcó natural, davallem cap a Berga pel camà de la Drecera, seguint marques de PR i trobant-nos diferents capelles, com la dels Dolors, la de Sant Jaume i la de Sant Jacint. Aquesta excursió permet, en poca estona i una agradable passejada, gaudir d'unes esplèndides vistes de la Catalunya central. Fins i tot es veu Montserrat! A més, durant el recorregut podrem conèixer diferents tipus de boscos, des de la fageda de l'Obaga fins al bosc mediterrani de la Drecera.
Track de la ruta
En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.
Més informació
: 2:20h en total. 1:20h des del punt d'inici fins al Santuari de Queralt pujant per la Obaga i 1:00h per tornar a Berga pel camà de la Drecera.
: Mitjana. La ruta no presenta cap dificultat tècnica però en algun tram el camà s'enfila vigorosament.
: Tot l'any.
:
Rasos de Peguera - Serra d'Ensija. 1:25.000. Editorial Alpina.
: Cal tenir en compte que durant l'ascensió al Santuari de Queralt creuem diverses vegades la carretera que hi puja, per la qual cosa hem d'anar amb compte amb el trà nsit rodat.
La companyia d'autobusos ALSA opera els trajectes Barcelona - Berga i Manresa - Berga amb regularitat. A la seva web es mostren tots els horaris i es pot fer la reserva (www.alsa.es). Atenció!, els bitllets no acostumen a estar en venta fins a 3-4 setmanes abans de la ruta.
Per altra banda, la companyia d'autobusos SAGALÉS opera les lÃnies Solsona - Berga i Vic - Berga amb regularitat. A la seva web es mostren tots els horaris (www.sagales.com).
Per arribar a Berga prenem la C-16 (eix del Llobregat) o bé la C-26 (que uneix Ripoll amb Solsona). Un cop allà , per no embolicar-se pels estrets i sinuosos carrers de Berga, la millor opció és estacionar el vehicle al passeig de la Indústria. Per fer-ho prenem la sortida de Berga centre i a la rotonda prenem el carrer Vila Casserres fins al passeig de la Indústria.
Un cop haguem estacionat el vehicle, ens encarem cap a la ronda Moreta, girem cap a la plaça del Dr. Saló, arribem a la plaça Sant Pere i prenem el carrer de la Mare de Déu dels Àngels, passem la placeta de la Ciutat i girem a la dreta pel carrer Sant Francesc fins que arribem a l'església de Sant Francesc, punt d'inici d'aquesta excursió.
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Aixà mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquà descrita. Tots els temps són efectius i prenen un carà cter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.
La nostra selecció d´establiments propers recomanats
-
Ctra. B-400 Km 13,5, 08697 SaldesEl Cà mping Repòs del Pedraforca, als peus del mateix Pedraforca i presidit per la seva ja mÃtica silueta, és la base ideal per a practicar senderisme i aprofitar aquest seu entorn natural privilegiat. Ells mateixos disposen d'una guia amb 40 itineraris i us podran aconsellar molt bé. Una gran descoberta per a gaudir tota la famÃlia!
-
Carretera de Berga s/n., 25716 GósolL'hostal i restaurant Cal Franciscó està situat a l'entrada de Gósol i és el punt de trobada ideal per fer tot tipus de rutes al massÃs del Pedraforca o a la serra del Verd. L'allotjament disposa de 24 habitacions acollidores i el seu bar i restaurant de cuina casolana està obert a tothom.
Què més podem visitar?
-
La Patum de Berga
La Patum de Berga, declarada Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, és una festa tradicional i popular que se celebra a Berga durant la festivitat de Corpus. La Patum consta de diversos actes i representacions on els elements religiosos -l'origen de la festa és pagà , però fou assimilada i readaptada per l'església durant l'edat mitjana-, la pirotècnia i el foc són protagonistes.
Coordenades GPS: 42.104257º 1.846014º
-
Museu Colònia Vidal Puig-reig
El Museu de la Colònia Vidal, que fou una de les colònies industrials més grans de la vall del Llobregat durant la revolució industrial, ens explica com era la vida en una colònia a principis del segle XX. Durant la visita podem veure com eren els espais més destacats de la colònia (l'escola, el bar, la fà brica, els habitatges,...) i entendre com era la vida dels treballadors i les famÃlies en una colònia del nostre paÃs.
Coordenades GPS: 41.944164º 1.881436º
-
Església de Sant Quirze de Pedret
L'església de Sant Quirze de Pedret, dins el comtat de Berga i la jurisdicció del bisbat d'Urgell, té uns orÃgens molt poc documentats. La primera notÃcia del lloc és de l'any 983, que surt esmentat Pedret com un dels dominis del monestir de Sant Llorenç prop Bagà , en la seva acta de consagració i dotació. Avui l'església només té culte el dia de la festa anual i depèn de l'església parroquial de Berga. L'any 1989 s'inicià la segona i definitiva restauració.
Coordenades GPS: 42.107471º 1.883649º
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Recorregut
El convent de Sant Francesc de Berga.
Sortim en direcció N pel carrer Pinsania, pintat amb marques de PR, fins a la carretera BV-4241 (0:10h - 781m) que va a Sant Llorenç de Morunys. Les vistes des d'aquà són molt boniques.Vistes sobre Berga des del carrer Pinsania.
Una altra vista bucòlica de Berga.
Creuem la carretera i prenem la drecera a Queralt, per camà asfaltat. Uns metres més endavant les marques de PR (i de GR) tomben a l'esquerra. Prenem aquest corriol, que s'enfila dret, tot fent drecera.El camà de pujada s'enfila dret.
Arribem al carrer Montseny de la urbanització Balcó del Berguedà . L'agafem a mà dreta i uns metres més endavant tornem a girar a la dreta, tot seguint les marques blanques i grogues del PR.Carrer Montseny, amb vistes.
Tram al costat de la carretera.
Prenem un corriol que s'allunya de la carretera cap a l'O, senyalitzat amb punts grocs. Al cap de pocs metres tornem a agafar el sender de l'esquerra, en pujada. A la dreta ens queda l'à rea de pÃcnic de la font de Mossèn Guiu, un indret on refrescar-se de la calor de l'estiu.Caminet que s'endinsa al bosc, que ja no ens deixarà fins arribar al santuari.
Enfilem el camà de pujada al santuari per una pinassa espessa que no deixa entrar el sol, tot seguint marques verdes i blanques i, també, punts grocs. Creuem la carretera en una corba i veiem l'ermita de la Sagrada FamÃlia.Ermita de la Sagrada FamÃlia.
Des d'aquà seguim endavant per un corriol que va travessant la carretera diverses vegades, tot fent drecera.Camà dins del bosc.
Capella de Sant Antoni.
Dins la fageda.
El camà es fa més dret, fent alguna ziga-zaga, i arribem al pà rquing del Santuari de Queralt (1:15h - 1.127m).Balcó-mirador des del pà rquing.
Escultura al costat del pà rquing.
Després de fer algunes fotografies des d'un mirador proper al pà rquing, pugem les escales d'accés al Santuari de Queralt (1:20h - 1.156m), anomenat popularment el balcó de Catalunya degut a les bones vistes que ens ofereix. Des d'aquà veiem Montserrat, el Montseny, les muntanyes berguedanes... L'indret on avui s'aixeca el santuari sembla que hauria estat ocupat pel castell de Guillem de Berguedà . El conjunt l'integren el santuari, on es venera la imatge de la Mare de Déu de Queralt, i un edifici annex que avui acull un restaurant i l'estació del funicular inclinat que procedeix dels aparcaments. Ben a prop del santuari hi trobem una font, la darrera de tot el recorregut.El Santuari de Queralt des de les escales d'accés.
L'actual església és un edifici construït al segle XVIII, d'estil renaixentista, amb una nau central i dues de laterals. El projecte de l'actual retaule es deu a l'arquitecte Ramon Masferrer mentre que l'altar actual va ser ideat per Mossèn Josep M. BallarÃn quan va ser capellà custodi del santuari.Església de la Mare de Déu de Queralt.
Vistes des del "balcó de Catalunya".
Un mar de paisatge s'estén davant nostre.
L'inici del camà de descens per la Drecera.
Des del camà seguim tenint unes fantà stiques vistes de Berga i el seu entorn.Camà amb vistes.
Durant el descens ens trobem diverses capelles, com la dels Dolors, la de Sant Jaume o la de Sant Jacint. Seguim avall per un camà ben fressat i, a trams, empedrat. Arribem a la carretera que puja a Queralt just al punt on abans hem continuat carretera amunt. Ara desfem el camà de pujada, entrant a la urbanització, seguint el carrer Montseny i enllaçant amb el corriol de pujada, que baixa fort.Capella dels Dolors.
Trobem algun tram amb escales.
Arribem a la carretera de Sant Llorenç de Morunys, la creuem i baixem pel carrer Pinsania fins a la plaça de Sant Francesc de Berga (2:20h - 730m), punt d'inici de l'excursió.Final de la ruta, a la plaça Sant Francesc.
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!
Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.
Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.