pdf-ruta30
Les fonts de Peramola (Camí de les Fonts)

Passejada de caire històrico-cultural pels carrers de Peramola i el Camí de les Fonts

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
 • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Baixa

Passejades curtes, amb poc desnivell i sense dificultats.
desnivelDesnivell acumulat

50m

Distància totalDistància total

1,6 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

0:37h

altitud_minimaAltitud mínima

553m

distanciaPunt de sortida / arribada

Plaça Josep Roca de Peramola

altitud_maximaAltitud màxima

583m

distanciaPoblació més propera

Peramola

Itinerari circular d'1,6 km de longitud que transcorre pels mateixos carrers de Peramola i per alguns trams de camí de terra ample, còmode i ben senyalitzat.

Aquesta tranquil·la i agradable passejada ens permet descobrir el casc antic del poble de Peramola -cases centenàries, carrerons estrets i una plaça preciosa- i l'anomenat "Camí de les Fonts", un itinerari senyalitzat que ens acosta a diverses de les moltes fonts d'aigua que hi ha a Peramola.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 0:37h en total: 0:05h des de la plaça Josep Roca fins al punt d'inici del Camí de les Fonts, 0:27h per recórrer tot el Camí de les Fonts i arribar fins al pont romànic de la Vila i 0:05h per anar des d'aquest punt fins a la plaça Josep Roca altre cop.

: Baixa. Es tracta d'una excursió fàcil i apta per a tothom.

: Tot l'any. Les èpoques en que les fonts brollen amb més intensitat són la primavera i la tardor. A l'estiu o en períodes de sequera poden assecar-se completament.

: Res en especial.

:

Base topogràfica de Catalunya 1:25.000. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

: L'itinerari és adequat per fer amb nens: el camí és fàcil i presenta atractius diversos (aigua, espais per jugar i descansar, panells explicatius).

Com arribar-hi en cotxe

Des de la carretera C-14 (Oliana - Coll de Nargó), agafem la carretera LV-5118 cap a Peramola. Aquest trencall cap a Peramola el trobem just al costat d'un pont que fa la C-14 a sobre del riu Segre (3 km al N d'Oliana i 800m al S de la presa del pantà d'Oliana). Avancem 4,2 km per la carretera LV-5118 i arribem a un altre trencall, nosaltres ens desviem a la dreta seguint sempre les indicacions de Peramola. Deixem enrere a la nostra dreta el veïnat del Roser i entrem al nucli de Peramola pel carrer Frederic Ribó fins arribar a la plaça Josep Roca. Hi ha diversos espais habilitats per a estacionar-hi vehicles.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

 • partner_image_125
  Can Boix, s/n, 25790 Peramola
  Als peus dels cingles de la serra de Sant Honorat, al terme municipal del pintoresc poble de Peramola, hi trobem un clàssic: l'Hotel Can Boix de Peramola, que ens ofereix unes instal·lacions de luxe. Si bé enmig d'un entorn molt singular, Can Boix és alhora una destinació de per se.

Què més podem visitar?

 • Església de Santa Llúcia de Tragó
  Església de Santa Llúcia de Tragó

  Santa Llúcia és una església romànica d'una sola nau amb coberta de volta de canó i que sembla que fou construïda al segle XI. L'església és preciosa i des de la seva part posterior tenim unes molt bones vistes del riu Segre i del poble d'Oliana. Està situada a les rodalies del nucli de Tragó (en direcció sud).

  Coordenades GPS: 42.0566212º 1.297450º

 • Ermita de Sant Andreu del Castell a Oliana
  Ermita de Sant Andreu del Castell a Oliana

  A un quilòmetre de la carretera principal, hi trobem l'ermita de Sant Andreu del Castell: una bonica capella romànica-llombarda que consta d'una única nau i un àpside semicircular. Situada a dalt del turó on s'ubicava el nucli antic del poble i molt lligada a la història de la vila primitiva d'Oliana, l'ermita, del s. XI, és considerada Bé Cultural d'Interès Nacional des de l'any 1949.

  Coordenades GPS: 42.0857821º 1.2995016º

 • El Pou de Gel d´Oliana
  El Pou de Gel d'Oliana

  De l'entrada sud d'Oliana en surt un camí que al cap de cent metres ens deixa al Pou de Gel. La singular construcció està situada a mig vessant d'un turó i resta totalment soterrada; s'hi accedeix per un túnel estretíssim. La visita, complementada amb plafons a mode d'exposició, ens permet aprofundir en la utilització d'aquest pou que temps enrere fou utilitzat per a conservar-hi glaç i neu. (Per visitar-lo cal contactar amb l'ajuntament: 973 470 035)

  Coordenades GPS: 42.0644535º 1.3176011º

 • Casa de la Vila d´Oliana
  Casa de la Vila d'Oliana

  L'edifici on s'ubica l'Ajuntament d'Oliana és una obra de Fité & Mejón Arquitectes que es projectà l'any 1990 amb l'objectiu de construir "una casa de tots", que transcendís les funcions pròpies d'un ajuntament i integrés espais separats habilitats per a les diverses associacions i clubs locals d'Oliana.

  Coordenades GPS: 42.0661798º 1.3121053º

 • Museu de la Moto de Bassella
  Museu de la Moto de Bassella

  El primer museu d'Espanya dedicat exclusivament al món de les dues rodes i un dels millors museus d'Europa sobre el motociclisme: 1000m2 d'exposició, més de 200 motos de totes les èpoques i material gràfic i audiovisual. L'edifici del Museu de la Moto de Bassella està construït amb pedres, teules i materials centenaris i se situa al cor del Prepirineu català.

  Coordenades GPS: 42.005896º 1.293774º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Des de la plaça Josep Roca de Peramola (0:00h - 568m) agafem el carrer Frederic Ribó en direcció a l'entrada del poble. Les fonts de Peramola (Camí de les Fonts) 1

Plaça Josep Roca.

Les fonts de Peramola (Camí de les Fonts) 1

Sortim de la plaça Josep Roca pel carrer Frederic Ribó.

Mot aviat arribem a l'anomenada Font del Gat (0:02h - 572m), la primera font de les moltes que ens trobarem al llarg d’aquest itinerari. Les fonts de Peramola (Camí de les Fonts) 1

La Font del Gat.

Deixem enrere aquesta font i gairebé immediatament arribem al safareig de Peramola (0:03h - 573m). En aquest punt hem de seguir cap a l'esquerra (NO), en direcció a Cortiuda. Les fonts de Peramola (Camí de les Fonts) 1

Safareig de Peramola.

Després de caminar uns 80m, ens trobem amb un trencall a l'esquerra (0:05h -575m): és el "Camí de les Fonts". Un panell explicatiu ens mostra l'itinerari que seguirem i ens dóna algunes explicacions. Les fonts de Peramola (Camí de les Fonts) 1

Trencall del Camí de les Fonts.

Les fonts de Peramola (Camí de les Fonts) 1

Panell explicatiu del Camí de les Fonts.

El camí, que és molt agradable, comença a remuntar el barranc de Peramola. Les fonts de Peramola (Camí de les Fonts) 1

Remuntem el barranc de Peramola.

Les fonts de Peramola (Camí de les Fonts) 1

Alguns bancs a la vora del camí.

Les fonts de Peramola (Camí de les Fonts) 1

El camí és molt agradable.

Seguim avançant fins a un pont. En aquest punt el camí fa un gir de quasi 180º a l'esquerra i just després hi ha una desviació a la dreta (0:11h - 575m). Si seguíssim recte avall (esquerra) tornaríem a Peramola per l'altra banda del barranc, és el camí que seguirem després, però abans anirem a visitar algunes fonts que queden barranc amunt (NO). Per tant, nosaltres ara agafem la desviació de la dreta i pugem fins a la carretera. Les fonts de Peramola (Camí de les Fonts) 1

Pont i gir de quasi 180º a l'esquerra.

Les fonts de Peramola (Camí de les Fonts) 1

Desviació a la dreta per pujar a la carretera.

Les fonts de Peramola (Camí de les Fonts) 1

Panell explicatiu de l'Espai Natural i Protegit de la serra d'Aubenç i Roc de Cogul.

Resseguim la carretera enrere durant uns metres (cap a la dreta) i aviat trobem un caminet a l'esquerra. L’agafem. Ens porta fins a l'Espai Miquel Martí i Pol (0:15h - 578m) on hi ha la Font d'en Vila. Les fonts de Peramola (Camí de les Fonts) 1

Resseguim la carretera uns metres enrere.

Les fonts de Peramola (Camí de les Fonts) 1

Agafem un caminet que surt des de la carretera cap a l'esquerra.

MIQUEL MARTÍ I POL I PERAMOLA

El poeta Miquel Martí i Pol passava algunes temporades a Peramola. L'Espai Miquel Martí i Pol s'ha erigit en memòria del conegut poeta català. En aquest espai hi ha una pedra, obra de l'escultor Toni Comella, amb un poema de Martí i Pol gravat.

 Les fonts de Peramola (Camí de les Fonts) 1

Espai Miquel Martí i Pol.

Les fonts de Peramola (Camí de les Fonts) 1

Poema de Miquel Martí i Pol gravat en una pedra. Escultura de Toni Comella.

Les fonts de Peramola (Camí de les Fonts) 1

Font d'en Vila.

Deixem enrere l'Espai Miquel Martí i Pol i continuem avançant torrent amunt. Aviat arribem a una antiga sínia. Encara uns metres més amunt, hi trobem la Font del Cristo i la Font del Poble (0:17h - 580m). Les fonts de Peramola (Camí de les Fonts) 1

Caminem torrent amunt.

Les fonts de Peramola (Camí de les Fonts) 1

Sínia.

Les fonts de Peramola (Camí de les Fonts) 1

Mirada enrere des de la Font del Cristo.

Pel mateix camí, retornem al punt on abans hem creuat el barranc i baixem fins al camí que abans havíem deixat enrere. Avancem ara pel marge dret del barranc fins a la Font del Caner (0:22h - 573m). En aquest punt hi trobem una àrea de descans i diversos panells amb imatges i explicacions sobre la flora i la fauna de l'entorn. Les fonts de Peramola (Camí de les Fonts) 1

Àrea de descans de la Font del Caner.

Les fonts de Peramola (Camí de les Fonts) 1

Panell amb imatges de la vegetació típica de la zona.

Les fonts de Peramola (Camí de les Fonts) 1

Font del Caner.

Seguim torrent avall i no triguem en arribar a la Font del Mig (0:27h - 553m). En aquest punt encara hi trobem restes de "La Manteguera", una antiga indústria fundada l'any 1925 per cinc famílies de Peramola on s'elaborava la mantega i el formatge "Pirineus". Les fonts de Peramola (Camí de les Fonts) 1

Seguim baixant pel barranc de Peramola.

Les fonts de Peramola (Camí de les Fonts) 1

Avancem pel costat del torrent del barranc de Peramola.

Les fonts de Peramola (Camí de les Fonts) 1

Font del Mig.

Les fonts de Peramola (Camí de les Fonts) 1

Restes de "La Manteguera".

Continuem el nostre camí i arribem a la Font i el pont romànic de la Vila (0:32h - 555m). Les fonts de Peramola (Camí de les Fonts) 1

Arribem al pont de la Vila.

Les fonts de Peramola (Camí de les Fonts) 1

Detall al Pont de la Vila.

Les fonts de Peramola (Camí de les Fonts) 1

Pont de la Vila.

Les fonts de Peramola (Camí de les Fonts) 1

Font de la Vila.

Creuem el pont i trobem una pista esportiva descoberta. La rodegem per la seva dreta i a continuació pugem pel camí de la dreta fins al casc antic de Peramola. Rodegem un mur de pedra i seguim per un carrer estret fins a la bonica plaça Josep Roca (0:37h - 568m). Les fonts de Peramola (Camí de les Fonts) 1

Pista esportiva.

Les fonts de Peramola (Camí de les Fonts) 1

Pugem cap al casc antic de Peramola.

Les fonts de Peramola (Camí de les Fonts) 1

Casc antic de Peramola abans d'arribar a la plaça Josep Roca.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!


5 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta