pdf-ruta35
Itinerari megalític de Capmany

Molt a prop de la frontera amb França hi trobem Capmany, un poble situat als contraforts de la serra de l'Albera i amb un secret ben amagat: els seus dòlmens i menhirs!

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
 • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Mitjana

Caminades de distància i desnivell moderats que no superen els 14 km de llargada ni els 600m de desnivell.
desnivelDesnivell acumulat

110m

Distància totalDistància total

11,8 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

2:50h

altitud_minimaAltitud mínima

110m

distanciaPunt de sortida / arribada

Plaça Major

altitud_maximaAltitud màxima

192m

distanciaPoblació més propera

Capmany

banner apadrina

Ruta circular pels voltants de Capmany ideal per als amants dels monuments megalítics, donat que podem visitar fins a vuit dòlmens i menhirs. Es tracta d'una excursió sense desnivell però de llargada considerable, aconsellada per a gent acostumada a caminar.

A tan sols deu quilòmetres de la Jonquera s'alça el llogarret de Capmany, a l'Alt Empordà. El seu entorn està format per terreny força accidentat i envoltat de serres, com la Comunera, la Blanca dels Estanys, la Solana, Bosquerós i la serra d'Horta. Passejant pels seus voltants veiem pertot arreu grans extensions de sureres i alzinars i diversos torrents i rieres, a més de nombrosos menhirs i dòlmens, amagats enmig dels boscos.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 2:50h en total. 1h des de Capmany fins al trencall de la Barraca del Lladre, 0:35h des d'aquest punt fins que coincidim amb el camí de la Jonquera, 0:35h addicionals fins al trencall de la Verneda i 0:40h des d'aquest punt fins a Capmany.

: Tot l'any.

:

· Alt Empordà. 1:50.000. Editorial Alpina.
· Base topogràfica de Catalunya 1:25.000. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

: L'itinerari està senyalitzat amb marques de pintura groga i senyals verticals de la xarxa de senders Itinerànnia. La zona propera al Mas del Quer Afumat és un camp de tir, per seguretat es recomana no sortir del camí senyalitzat. En alguns trams hi ha una doble senyalització que pot comportar confusió, en cas de dubte recomanem la utilizació del track GPS.

Com arribar-hi en cotxe

Des de la carretera N-II, entre Figueres i la Jonquera, agafem el trencall de la carretera GI-602 que ens porta fins a Capmany. Trobem aparcament a la plaça Major del poble.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

 • partner_image_216
  Riba es Pianc, 3, 17488 Cadaqués
  L'Hotel Playasol està situat a la badia de Cadaqués, en un indret privilegiat des d'on podem gaudir d'una de les millors panoràmiques del poble. Les seves instal·lacions han estat renovades fa poc i són fantàstiques i el seu personal ens ofereix un tracte acollidor i molt professional. Una experiència inoblidable!

Què més podem visitar?

 • Cellers de la DO Empordà
  Cellers de la DO Empordà

  Campmany és un dels centres vinícoles més importants de l'Empordà. Actualment hi trobem nou cellers adherits a la DO Empordà i un desè que no hi està adscrit. La gamma de vins empordanesos és molt àmplia, des de negres complexos i fragants fins a blancs frescos i saborosos. Més info a www.doemporda.cat

  Coordenades GPS: 42.372809º 2.920058º

 • Museu i parc del castell de Peralada
  Museu i parc del castell de Peralada

  Dins l'antic Convent del Carme hi ha el Museu del Castell amb una de les col·leccions privades més espectaculars de tot Catalunya. A fora hi trobem el parc del castell, dissenyat l'any 1877 i que compta amb una colònia de cigonya blanca, un jardí francès de roses, teixos i una alzina de més de dos-cents anys.

  Coordenades GPS: 42.308039º 3.011301º

 • Museu de l´Exili de la Jonquera
  Museu de l'Exili de la Jonquera

  Milers de persones van creuar la frontera francesa camí de l'exili durant els últims dies de la Guerra Civil Espanyola. Un cop a França, molts d'ells van ser reclosos en camps de concentració en condicions d'una duresa extrema. A la Jonquera, el Museu Memorial de l'Exili recorda i ret homenatge a totes aquestes persones. (Més informació: www.museuexili.cat)

  Coordenades GPS: 42.416099 º 2.873526º

 • Embassament de Darnius Boadella
  Embassament de Darnius Boadella

  El pantà de Darnius - Boadella està situat a la conca alta del riu Muga i s'estén pels municipis de Darnius, Terrades i Sant Llorenç de la Muga. A les aigües de l'embassament està permès banyar-se i realitzar activitats aquàtiques com el caiac o la pesca. Un dels millors punts d'accés a l'aigua és pel Club Nàutic de Darnius.

  Coordenades GPS: 42.351085 º 2.826502º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem l'itinerari a la plaça Major de Capmany (0:00h - 106m). Avancem pel carrer Major fins a la plaça i l'església de Sant Sebastià i continuem pel carrer de Santa Llúcia. Quan arribem a un creuament de carrers on hi ha un senyal vertical d'Itinerànnia, agafem el camí de l'esquerra i sortim del poble pel carrer Jonquera. Itinerari megalític de Capmany 1

Plaça del Dolmen, a Capmany.

Itinerari megalític de Capmany 1

Plaça del Fort.

Itinerari megalític de Capmany 1

Ajuntament i església de Santa Àgata.

Itinerari megalític de Capmany 1

Campanar de l'església de Santa Àgata.

Itinerari megalític de Capmany 1

Plaça Major de Capmany.

Itinerari megalític de Capmany 1

Placa d'un celler a Capmany.

Itinerari megalític de Capmany 1

Botes de vi.

Itinerari megalític de Capmany 1

Església de Sant Sebastià.

Itinerari megalític de Capmany 1

Detall d'una casa del poble de Capmany.

Itinerari megalític de Capmany 1

Casa de poble a Capmany.

Itinerari megalític de Capmany 1

Pal indicador de l'itinerari.

Veiem una paret de pedra seca i deixem enrere les cases de Capmany. Arribem a una bifurcació de camins on prenem la pista de l'esquerra (O). En aquest punt iniciem el recorregut megalític de Capmany. Avancem entre camps i vinyes i ben aviat trobem un indicador que ens marca la ubicació d'una "Barraca i pedra granítica". Itinerari megalític de Capmany 1

Cultius de vinya a Capmany.

Itinerari megalític de Capmany 1

Camps d'oliveres.

Itinerari megalític de Capmany 1

Paret de pedra seca i alzina surera.

Seguim en direcció a la font del Coll de la Mata i el Mas Martí. Passem pel costat d'aquesta masia i continuem fins a la Pedra del Sacrifici i la font del Capità. Sortim un moment del camí i visitem aquests dos elements. Tornem a l'itinerari principal i a continuació ens trobem els monuments megalítics del menhir Vidal, la Pedra Dreta Comanera I i, uns 500m més endavant, la Pedra Dreta Comanera II. Itinerari megalític de Capmany 1

Boscos de pi blanc i brolles de romaní.

Seguim avançant i aviat arribem al trencall del dolmen de la Barraca del Lladre (1:00h - 187m), un element megalític que pertany al municipi d'Agullana. Per visitar-lo, hauríem de seguir recte (NO) per la pista de terra (900m anada i tornada). Des del trencall del dolmen de la Barraca del Lladre continuem l'itinerari megalític de Capmany per la pista que surt a mà dreta (NE). El següent monument megalític que ens trobem és el dolmen del Mirgoler. Després passem per la zona de Serrat Alegre i durant un tram coincidim amb el camí de la Jonquera (1:35h - 178m), que no triguem a deixar per agafar una pista més estreta (NE) que ens porta directament fins al menhir del Querafumat. Just en aquest punt desemboquem a una pista asfaltada -l'anomenat Camí dels Estanys- que agafem en direcció a Capmany (SE). Itinerari megalític de Capmany 1

Menhir del Querafumat.

Itinerari megalític de Capmany 1

Cruïlla al camí dels Estanys.

Arribem a l'altura del Mas Oliva, on deixem la via asfaltada i continuem per una pista de terra (E). Passem pel dolmen i el menhir del Querafumat II i arribem a una cruïlla on surt un corriol pel mig del bosc que ens condueix de nou a una altra pista. Som al trencall de la Verneda (2:10h - 152m), on seguim la pista de l'esquerra (NE) i visitem la font i el dolmen de la Verneda (tot seguint un corriol). Tornem enrere i des del trencall continuem per la pista en clara direcció S. El següent i últim monument megalític que visitem és la Pedra Oscil·lant (2:40h - 140m). Itinerari megalític de Capmany 1

Mas del Quer Afumat.

Itinerari megalític de Capmany 1

Vistes de l'Albera.

Itinerari megalític de Capmany 1

Bosc de suros.

Itinerari megalític de Capmany 1

Dolmen del Querafumat.

Itinerari megalític de Capmany 1

Menhir del Querafumat II.

Itinerari megalític de Capmany 1

Indicador de la ruta.

Itinerari megalític de Capmany 1

Camí a la font de la Verneda.

Itinerari megalític de Capmany 1

Molí a la Verneda.

Itinerari megalític de Capmany 1

Camps de la Verneda.

Itinerari megalític de Capmany 1

Feixes de pedra seca.

Itinerari megalític de Capmany 1

Dolmen de la Verneda.

Itinerari megalític de Capmany 1

Vistes a la serra de l'Albera.

Itinerari megalític de Capmany 1

Murs de pedra seca i pi blanc.

Itinerari megalític de Capmany 1

Serra de l'Albera.

Itinerari megalític de Capmany 1

Blocs granítics entre la brolla de romaní.

Itinerari megalític de Capmany 1

Mosaic de camps, alzinars i pinedes.

Itinerari megalític de Capmany 1

Estranyes formes dels blocs granítics.

Arribem novament a Capmany, on entrem pel carrer Alt, i desfem el camí fins a la plaça Major de Capmany (2:50h - 106m), punt d'inici i final d'aquest itinerari megalític. Itinerari megalític de Capmany 1

Església de Santa Àgata a Capmany.

Itinerari megalític de Capmany 1

Vistes del poble de Capmany.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!


13 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta