- Fitxa i mapes
- Recorregut
- Llocs d´interès
- Fotos
- Comentaris ()
- Rutes guiades properes
- Establiments propers
Notable
Excursions més exigents o bé perquè són més llargues o amb major desnivell o amb alguna dificultat concreta.680m
10,1 km
3:45h
573m
Safareig de Peramola
995m
Peramola
Itinerari circular de 10,1 km de longitud per la Roca del Corb i el Roc de Cogul. El punt de sortida i arribada de la ruta és el safareig públic de Peramola. Durant el primer tram de la ruta avancem per corriols i pistes fins arribar als peus de l'espectacular Roca del Corb. Pugem fins a l'ermita de Sant Salvador del Corb per un corriol en fort pendent. Després de visitar-la, tornem a baixar fins a la base de la Roca i, a continuació, ascendim al capdamunt de l'altiplà de la Roca del Corb; aquest tram requereix fer una grimpada per un terreny rocós que està equipat amb cadenes. Atenció!, si optem per fer aquesta pujada el grau de dificultat de la ruta augmenta a "Alta"; ara bé, podem obviar aquesta ascensió i prosseguir la ruta sense que aquesta perdi cap interès. Desfem la grimpada i descendim altre cop fins a la base de la Roca. La rodegem completament passant per la Casa del Corb, que és, sens dubte, un dels indrets més singulars de tot el Prepirineu català . Seguim per corriols i pistes fins al Roc de Cogul i, després d'admirar les grans vistes que ens ofereix, baixem altre cop cap a Peramola.
A la serra de Sant Honorat podem identificar-hi tres unitats ben diferenciades, d'est a oest: el Roc de Rombau (991m), les Roques de Sant Honorat (1.068m) i la Roca del Corb (995m). Aquesta ruta que us proposem aquà ens porta a descobrir la Roca del Corb, la més occidental de les tres. Durant l'itinerari ascendirem fins a l'ermita romà nica de Sant Salvador del Corb -la més petita de Catalunya-, visitarem diverses balmes troglodÃtiques i caminarem pel capdamunt d'un espectacular altiplà rodejat de cingles vertiginosos. També descobrirem el Roc de Cogul, un excel·lent mirador que s'aixeca just per sobre del poble de Peramola.
Track de la ruta
En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.
Més informació
: Agulla del Corb (956m), Roca del Corb (995m) i Roc de Cogul (885m)
: 3:45h en total: 0:50h des del punt d'inici fins als peus de la Roca del Corb, 0:55h per visitar l'ermita de Sant Salvador del Corb i l'altiplà de la Roca del Corb, 1:15h per rodejar la Roca del Corb i assolir el cim del Roc de Cogul, 0:45h des d'aquest cim fins que arribem altre cop a Peramola.
: Notable. L'ascensió a l'ermita de Sant Salvador del Corb no presenta dificultats tècniques malgrat que el pendent és acusat. L'ascensió a l'altiplà de la Roca del Corb sà que presenta dificultats tècniques: cal grimpar per un tram rocós que està equipat amb diverses cadenes metà l·liques que hi ha col·locades estratègicament. Classifiquem aquesta ruta amb el grau de dificultat "Notable" perquè la ruta es pot fer igualment sense realitzar aquesta ascensió (grimpada); si ho volem aixÃ, només cal que anem resseguint la base de la Roca sense desviar-nos per pujar-hi -punt de pas 10-. La dificultat de la ruta considerant aquesta grimpada passa a ser "Alta".
: Tot l'any.
: Res en especial.
:
Base topogrà fica de Catalunya 1:25.000. Institut Cartogrà fic i Geològic de Catalunya (ICGC).
: L'itinerari està senyalitzat sobre el terreny amb el nom de "Ruta del Corb". En algun punt també hi ha panells indicatius amb explicacions de la geologia, història, fauna i flora de la zona.
Des de la carretera C-14 (Oliana - Coll de Nargó), agafem la carretera LV-5118 cap a Peramola. Aquest trencall cap a Peramola el trobem just al costat d'un pont que fa la C-14 a sobre del riu Segre (3 km al N d'Oliana i 800m al S de la presa del pantà d'Oliana). Avancem 4,2 km per la carretera LV-5118 i arribem a un altre trencall, nosaltres ens desviem a la dreta seguint sempre les indicacions de Peramola. Deixem enrere a la nostra dreta el veïnat del Roser i entrem al nucli de Peramola. Arribem directament al safareig de Peramola, punt d'inici de la ruta, i que es troba just a la cruïlla entre el carrer Frederic Ribó i la carretera de Cortiuda (avinguda Roser Roca). Podem estacionar els vehicles sense problemes en aquests carrers.
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Aixà mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquà descrita. Tots els temps són efectius i prenen un carà cter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.
La nostra selecció d´establiments propers recomanats
-
Can Boix, s/n, 25790 PeramolaAls peus dels cingles de la serra de Sant Honorat, al terme municipal del pintoresc poble de Peramola, hi trobem un clà ssic: l'Hotel Can Boix de Peramola, que ens ofereix unes instal·lacions de luxe. Si bé enmig d'un entorn molt singular, Can Boix és alhora una destinació de per se.
Què més podem visitar?
-
Nucli antic de Peramola i les seves fonts
Peramola és un municipi de l'Alt Urgell que compta amb aproximadament 400 habitants i també inclou els nuclis de Castell-llebre, Cortiuda, Nuncarga i Tragó. El topònim -Peramola- es deu a la gran mola de pedra que domina aquesta encantadora població i que es coneix com la Mola de Sant Honorat. Podem passejar pels seus carrers, descobrir els tresors romà nics que ens ofereix o bé resseguir el Camà de les Fonts.
Coordenades GPS: 42.0571750º 1.2677496º
-
Església de Santa Llúcia de Tragó
Santa Llúcia és una església romà nica d'una sola nau amb coberta de volta de canó i que sembla que fou construïda al segle XI. L'església és preciosa i des de la seva part posterior tenim unes molt bones vistes del riu Segre i del poble d'Oliana. Està situada a les rodalies del nucli de Tragó (en direcció sud).
Coordenades GPS: 42.0566212º 1.297450º
-
Ermita de Sant Andreu del Castell a Oliana
A un quilòmetre de la carretera principal, hi trobem l'ermita de Sant Andreu del Castell: una bonica capella romà nica-llombarda que consta d'una única nau i un à pside semicircular. Situada a dalt del turó on s'ubicava el nucli antic del poble i molt lligada a la història de la vila primitiva d'Oliana, l'ermita, del s. XI, és considerada Bé Cultural d'Interès Nacional des de l'any 1949.
Coordenades GPS: 42.0857821º 1.2995016º
-
El Pou de Gel d'Oliana
De l'entrada sud d'Oliana en surt un camà que al cap de cent metres ens deixa al Pou de Gel. La singular construcció està situada a mig vessant d'un turó i resta totalment soterrada; s'hi accedeix per un túnel estretÃssim. La visita, complementada amb plafons a mode d'exposició, ens permet aprofundir en la utilització d'aquest pou que temps enrere fou utilitzat per a conservar-hi glaç i neu. (Per visitar-lo cal contactar amb l'ajuntament: 973 470 035)
Coordenades GPS: 42.0644535º 1.3176011º
-
Casa de la Vila d'Oliana
L'edifici on s'ubica l'Ajuntament d'Oliana és una obra de Fité & Mejón Arquitectes que es projectà l'any 1990 amb l'objectiu de construir "una casa de tots", que transcendÃs les funcions pròpies d'un ajuntament i integrés espais separats habilitats per a les diverses associacions i clubs locals d'Oliana.
Coordenades GPS: 42.0661798º 1.3121053º
-
Museu de la Moto de Bassella
El primer museu d'Espanya dedicat exclusivament al món de les dues rodes i un dels millors museus d'Europa sobre el motociclisme: 1000m2 d'exposició, més de 200 motos de totes les èpoques i material grà fic i audiovisual. L'edifici del Museu de la Moto de Bassella està construït amb pedres, teules i materials centenaris i se situa al cor del Prepirineu català .
Coordenades GPS: 42.005896º 1.293774º
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Recorregut
Safareig de Peramola.
Després de caminar 100m, deixem la carretera enrere i pugem per un carrer que surt a mà esquerra i que creua el veïnat del Roser.Deixem la carretera enrere i pugem cap al veïnat del Roser.
Molt aviat arribem a la bonica capella del Roser (0:03h - 575m).Capella del Roser.
Deixem la capella enrere i girem primer a l'esquerra i després a la dreta. Seguim en tot moment les indicacions de "Ruta del Corb". Ens allunyem definitivament de les cases de Peramola caminant por un camà agradable i còmode que puja molt suaument. No triguem en arribar a les ruïnes de la Casa de Nerola (0:13h - 615m), una antiga masia que actualment està abandonada. Deixem la casa a la nostra dreta i seguim avançant en direcció N per la base del Roc de Cogul i del Roc de Nerola, que ens queden a la nostra esquerra.Casa de Nerola.
Molt aviat arribem a una bifurcació, nosaltres agafem el camà de l'esquerra en direcció al Grau de Porta/Ruta del Corb.Trencall: nosaltres agafem el camà de l'esquerra cap al Grau de Porta/Ruta del Corb.
Grau de Porta.
Vistes dels camps de Peramola, la plana d'Oliana i la cua del pantà de Rialb des del Grau de Porta.
Per la dreta arriba el camà que puja des de l'hotel Can Boix de Peramola. Nosaltres continuem pel camà de l'esquerra en direcció a Quatre Camins / Roca del Corb. La pujada se suavitza. Avancem per un tram boscós fins que arribem a Quatre Camins (0:40h - 811m), com el seu nom indica, un creuament de camins (pistes). A l'esquerra hi veiem la pista que ens portaria directament cap al Roc de Cogul, és el camà que seguirem després de tornada. Nosaltres ara hem de girar a la dreta i seguir per la pista que hi ha més a la dreta, en direcció a la Roca del Corb (N).Quatre camins, nosaltres girem a la dreta.
Mirada enrere: pista de l'esquerra cap al Roc de Cogul (al fons).
Avancem per un camà ample i còmode. Passem pel costat del conegut forat del Corb situat a mà esquerra, una curiosa cavitat d'uns 50m de profunditat.Forat del Corb.
Arribant a la base de la Roca del Corb.
Trencall de la Casa del Corb i panell informatiu.
A l'esquerra hi ha un corriol que ens portaria fins a la Casa del Corb. No l'agafem, és el camà per on arribarem després de rodejar tota la Roca. Per tant, nosaltres continuem avançant per la pista (dreta) rodejant la Roca del Corb en sentit antihorari.Rodegem la Roca del Corb en sentit antihorari (la Roca ens queda a la nostra esquerra en tot moment).
A mà esquerra veiem una construcció a l'interior d'una balma a la que es pot accedir per un petit corriol (20m).Balma.
Interior de la balma.
Seguim avançant per la pista. Tenim la Roca de Sant Honorat just al davant i la vall del Segre amb els camps de Peramola a la nostra dreta. El panorama és espectacular.Roca de Sant Honorat.
Vall del Segre i camps de Peramola.
La pista va girant a poc a poc cap a l'esquerra i arribem al desviament de Sant Salvador del Corb (0:55h - 878m).Desviament de Sant Salvador del Corb.
Agafem el corriol que surt cap a l'esquerra i puja en fort pendent. Anem seguint les fites de pedres fins que arribem a l'ermita de Sant Salvador del Corb (1:07h - 940m), que està catalogada com l'ermita romà nica més petita de Catalunya.Pugem cap a l'ermita de Sant Salvador en fort pendent.
Restes de l'ermita de Sant Salvador del Corb.
Cap allà l'any 1905, la famÃlia que vivia a la Casa del Corb va voler casar la seva filla Tereseta amb un noi de Solsona, que també era d'una casa de pagès amb pocs recursos. Van preparar un gran à pat de celebració -cabrits rostits, botifarra, llom, conills, pernils, llonganisses, formatges, postres de tota mena, bon vi, mistela i ratafia- i van convidar a tots els parents i amics. Ja estava tot preparat per celebrar el casament, però el nuvi no es presentava... I després de molt esperar-lo, quan ja es feia tard, i amb el gran festà a punt, van decidir fer l'à pat i com a mÃnim gaudir del bon menjar que havien preparat. L'ambient era cada cop més eufòric, i quan anaven per les postres ja tothom ballava i cantava. I la núvia, passada ja la primera tristor, es va alegrar tant que ja picava l'ullet a un altre fadrÃ, parent llunyà . Tant es van agradar que amb el permÃs dels pares es van prometre aquell mateix dia i es van casar al cap de tres mesos. Llavors no van convidar a ningú, ja que no es podien permetre el luxe de gastar tant una altra vegada. Van viure molts anys en una casa de la contrada i van tenir tres fills.
I què li havia passat al nuvi de Solsona que no es va presentar? Doncs es veu que havia encarregat un vestit nou de vellut expressament pel casament a un sastre d'Oliana. Va sortir de casa amb la roba que portava a sobre, tota apedaçada perquè no en tenia cap altra. Va pensar que quan arribés a cal sastre es trauria la roba vella i es vestiria amb el vestit de vellut. Quan el sastre li va demanar els diners pel vestit, el noi no en portava, pensava pagar més endavant quan en tingués. Però el sastre li va dir que sense diners no li donava el vestit. Ell va insistir argumentant que s'anava a casar i que no es podia casar pas amb la roba apedaçada que portava... Però el sastre li digué que ni parlar-ne i que ja podia marxar. El nuvi, avergonyit, se'n va tornar cap a casa seva.
Extret del llibre "Fusta de Boix (Can Boix 1763 - 1992)", Jesús Pallarès i Bach, 1992 (Hotel Can Boix de Peramola)
Figura de la Mare de Déu en un racó de l'ermita.
Cim de l'Agulla del Corb.
L'altiplà de la Roca del Corb (O) des de l'Agulla del Corb.
El Roc de Cogul (S) des de l'Agulla del Corb.
Tornem fins a la base de la Roca del Corb i seguim rodejant-la en direcció O per la pista. Entrem en un tram de vegetació més densa i, en un gir que fa el camà cap a la dreta, a l'esquerra hi veiem un petit corriol que s'endinsa al bosc, és el trencall cap a la Roca del Corb (1:25h - 885m). Atenció! L'ascensió a l'altiplà de la Roca del Corb requereix grimpar per un tram rocós que està equipat amb diverses cadenes metà l·liques. La dificultat de la ruta considerant aquesta grimpada és "Alta". Si es vol evitar aquesta dificultat i continuar amb la ruta, només cal que continuem resseguint la base de la Roca en direcció al punt de pas número 12.Corriol que s'endinsa al bosc: és el camà que puja cap a la Roca del Corb.
Canaleta que ens porta fins al collet que hi ha entre l'Agulla del Corb i la Roca del Corb.
A les parets de la Roca del Corb, a la nostra dreta (O), hi veiem diverses cadenes metà l·liques instal·lades a la roca. Grimpem roca amunt amb l'ajuda d’aquestes cadenes i guanyem uns quants metres d'altitud. Un cop hem superat aquesta primera dificultat, flanquegem la Roca cap a la dreta (N). Just quan el flanqueig ens obliga a girar cap a l'esquerra per seguir rodejant la roca, grimpem altre cop amunt fins assolir l'altiplà de la Roca del Corb. Algunes fites desdibuixades ens ajuden a identificar aquest punt on hem de fer aquesta segona grimpada.Primera grimpada. Unes cadenes metà l·liques ens ajuden.
Després de superar la primera grimpada, flanquegem cap a la dreta (N).
Segona grimpada.
Caminem per l'altiplà en direcció al cim de la Roca del Corb (1:45h - 995m). Tenim unes vistes espectaculars de la Roca de Sant Honorat, del vessant S de la serra d'Aubenç, de la serra de Boumort (Pallars Jussà ) i de les terres de la Noguera.Caminem per l'altiplà de la Roca del Corb en direcció al seu cimet (al fons).
Cim de la Roca del Corb.
Vistes de la Roca de Sant Honorat des de la Roca del Corb.
Rodegem la Roca del Corb.
Corral del Corb.
Interior del Corral del Corb.
Deixem el corral enrere i seguim vorejant les espectaculars parets de la cara O de la Roca del Corb. Superem un tram on hi ha una cadena que ens ajuda a mantenir l'equilibri i arribem a l'habitatge troglodÃtic de la Casa del Corb (2:30h - 895m). Visitem la Casa pel seu interior, hi ha diverses estances i un forn per a coure pa molt ben conservat. La balma natural i l'aprofitament que se'n feia amb la construcció d'una única paret exterior és espectacular.Tram on hi ha una cadena que ens ajuda a mantenir l'equilibri.
Casa del Corb.
Porta de la Casa del Corb.
Interior de la Casa del Corb.
Forn de pedra que hi ha a la Casa del Corb.
Desfem el camà en direcció a Quatre Camins.
Arribem als peus del Roc de Cogul i ens trobem un nou creuament de camins (2:50h - 813m). Nosaltres seguim pel camà que tenim recte endavant i que s'enfila cap al cim del Roc de Cogul sense pèrdua.Creuament de pistes. Nosaltres seguim recte endavant pel camà que s'enfila directe cap al Roc de Cogul.
Primer pugem per una pista ampla i després el camà es fa més estret. Finalment arribem al Roc de Cogul (3:00h - 885m), que ens ofereix unes vistes privilegiades de Peramola, la vall del Segre i la serra de Sant Marc. Aquesta muntanya se situa just per sobre del nucli de Peramola i és una muntanya molt emblemà tica i simbòlica pels peramolins.Vistes de la vall del Segre, la serra de Sant Marc i Peramola des del Roc de Cogul.
Un panell ens ajuda a identificar les muntanyes de l'entorn.
Cim del Roc de Cogul.
Roc de Rombau i hotel Can Boix de Peramola des del Roc de Cogul.
Vistes d'Oliana des del Roc de Cogul. Al fons, serralada del Port del Comte.
Camp d'oliveres.
Arribem de nou al safareig de Peramola (3:45h - 573m), punt d'inici i final d'aquesta sensacional excursió a la Roca del Corb i el Roc de Cogul.Entrem a Peramola per l'Avinguda Roser Roca i arribem al safareig de Peramola.
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!
Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.
Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.