pdf-ruta34
GRP - Etapa 1: Aixovall - Refugi de Claror

La primera etapa del GRP d'Andorra ens enlaira fins al singular i sobrecollidor pic Negre que ens serveix de porta de entrada al terreny d'alta muntanya que caracteritzarà la travessa

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
dificultad
Dificultat

Alta (F)

Rutes d'alta muntanya en terreny poc abrupte en el qual no hi ha grans dificultats. És necessari certa experiència i entrenament suficient per a aquest tipus de terrenys. Pot ser necessari utilitzar les mans per guardar l'equilibri en algun moment puntual. Es tracta d'itineraris força fàcils amb pendents suaus (màxim 30-35°). F (Fàcil) és ja un grau de dificultat, no és dificultat 0.
desnivelDesnivell acumulat

+2.200m / -850m

Distància totalDistància total

20,5 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

9:20h

altitud_minimaAltitud mínima

900m

distanciaPunt d´inici de l´etapa

Aixovall

altitud_maximaAltitud màxima

2.643m

distanciaPunt final de l´etapa

Refugi de Claror

banner apadrina

Aquesta primera etapa del GRP d'Andorra és llarga -20 km de longitud- i molt exigent físicament, hem de superar un desnivell positiu acumulat de més de 2000m. L'itinerari comença a la població d'Aixovall i primer ens condueix en direcció S i evitant la carretera fins a Sant Julià de Lòria. Des d'aquí comencem a ascendir sense descans, passant per diverses ermites i pels pintorescos nuclis de població d'Aubinyà i Juberri. La vegetació arbòria ens protegeix del sol fins al refugi lliure de Roca de Pimes, a partir d'aquí els arbres i els arbustos donen pas als prats alpins. Continuem guanyant altura, el verd desapareix i els colors negres i rogencs de les pissarres del pic Negre prenen el relleu. Després d'assolir el cim, baixem pel torrent fins al refugi lliure de Claror.

El fort gradient altitudinal que ens trobem en aquesta primera etapa del GRP ens permet observar l'evolució i els canvis en el paisatge i la vegetació a mesura que anem guanyant alçada. Comencem a l'estatge muntà, on roures, alzines, boixos i exemplars de pi blanc es combinen amb avellaners, cirerers i camps de conreu i pastura que denoten la presència d'activitat agrícola i ramadera des de fa segles. Més amunt travessem boscos de pi roig i pi negre -el gran protagonista de l'estatge subalpí- i, per sobre dels 2.300m, ens endinsem en l'estatge alpí, amb els seus característics prats, que a l'estiu són un espai de pastura ideal per a cavalls i vaques. Finalment, ens trobem l'aridesa quasi lunar del pic Negre amb els seus característics sòls pissarrosos.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 9:20h en total: 1:00h des del punt d'inici fins al coll de Jou, 0:40h des d'aquest punt fins al centre comercial, 1:10h des del centre comercial fins a Aubinyà, 0:40h més fins a Juberri, 2:25h des de Juberri fins a la Rabassa, 0:25h d'aquest punt fins al refugi de Pimes, 2:10h des del refugi fins al pic Negre i 0:50h des del pic fins al refugi de Claror.

: Alta (F). No té cap dificultat tècnica, però físicament és molt exigent degut a la distància i el desnivell que hem de superar.

: Estiu i principis de tardor. La resta de l'any trobarem neu i gel en cotes altes.

:

Andorra. 1:40.000. Editorial Alpina.

: Si es volgués, es pot escurçar el recorregut dormint al refugi de Roca de Pimes i allargant la segona etapa, que és més suau.

: El primer punt d´aigua el trobem a la zona del centre comercial situat al sud de Sant Julià de Lòria. Allà cal proveir-nos bé d´aigua ja que fins a les instal·lacions de Naturlandia (a la Rabassa) no tornarem a trobar un punt d´aigua fiable. A Naturlandia també hem d´omplir bé les cantimplores, no trobarem aigua fins al refugi de Claror.

: Dormim en refugi lliure, ja sigui al refugi de Claror o una mica abans, escurçant la primera etapa, al refugi de Roca de Pimes. Cal que ho tinguem en compte quan planifiquem l´etapa.

: A Sant Julià de Lòria tots els serveis estan coberts (botigues, supermercats, farmàcies, bars, restaurants,...). A les instal·lacions de Naturlandia (la Rabassa) trobem un bar-restaurant.

: El GRP està senyalitzat amb dues franges paral·leles de colors groc i vermell. Sobre el terreny trobem aquestes marques grogues i vermelles en roques, arbres, fites i senyalització vertical. Cal estar atents en els trams on el GRP coincideix amb GR´s (marques blanques i vermelles) o amb itineraris de petit recorregut (normalment senyalitzats amb marques grogues). En aquests trams, a vegades el GRP se serveix d´aquestes altres senyalitzacions i només trobem les marques grogues i vermells en cruïlles o desviacions. Per tant, cal parar atenció als trencalls i anar identificant adequadament els canvis de senyalització. En cas de poca experiència en muntanya, recomanem utilitzar la cartografia recomanada i/o el track GPS que es faciliten.

: Agost 2018

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

 • partner_image_783
  Carrer del Casal, 3, AD400 Arinsal
  Les Avellanes és un bonic xalet de muntanya que combina amb molt d'encert el respecte per la natura i les comoditats actuals. Està ubicat al bell poblet d’alta muntanya d’Arinsal, un indret ideal per gaudir de rutes de senderisme de totes les característiques i per a conèixer el Principat d’Andorra.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
El punt d'inici d'aquesta primera etapa del GRP és a la població d'Aixovall (0:00h - 930m). Davant de l'hotel Peralba veiem un senyal enlairat amb les franges groga i vermella del GRP que ens indica el camí cap al coll de Jou (entre d'altres) i ens marca el començament d'aquesta gran aventura, la volta al país dels Pirineus. GRP - Etapa 1: Aixovall - Refugi de Claror 1

Punt d'inici del GRP.

A la cantonada de l'hotel Peralba trobem un carrer que avança en perpendicular a la carretera i ens apropa al riu d'Os de Civís, afluent del riu Valira. Arribem al riu i a la nostra dreta veiem un pont de fusta que el creua. GRP - Etapa 1: Aixovall - Refugi de Claror 1

Pont de fusta que creua el riu.

Després de travessar el riu d'Os de Civís, seguim les indicacions i les marques grogues i vermelles del GRP i abordem un primer tram de pujada en el que guanyem uns 100m de desnivell positiu. Després d'aquest primer esforç, comencem a flanquejar la muntanya avançant entre pins, alzines i boix i amb el nucli de Sant Julià de Lòria a sota nostre, a l'esquerra. GRP - Etapa 1: Aixovall - Refugi de Claror 1

Entre pins, alzines i boix.

GRP - Etapa 1: Aixovall - Refugi de Claror 1

Sant Julià de Lòria.

Caminem mantenint l'alçada atents als trencalls i a la senyalització. GRP - Etapa 1: Aixovall - Refugi de Claror 1

Avancem mantenint la cota.

Finalment arribem al coll de Jou (1:00h - 1.140m). Des d'aquest punt podem observar, a l'E i a contrallum, el punt més alt que assolirem en aquesta primera etapa: el pic Negre de Claror, que és fàcilment identificable des d'aquí gràcies a un panell interpretatiu que hi ha instal·lat al coll. GRP - Etapa 1: Aixovall - Refugi de Claror 1

Vistes des del coll de Jou cap a l'E.

Baixem per un caminet que surt des de l'esquerra del panell. Seguim un tram de la carretera de Fontaneda en direcció a Sant Julià, cal estar atents a les marques per evitar al màxim la carretera i aprofitar les diverses dreceres que van apareixent. GRP - Etapa 1: Aixovall - Refugi de Claror 1

Dreceres baixant des del coll de Jou.

Arribem al fons de vall i desemboquem a la carretera principal CG-1, que seguim en direcció a Espanya. Passem per un centre comercial (1:40h - 900m) on podem aprofitar per carregar provisions (no oblidem que avui dormirem en un refugi lliure). Seguim avançant i, una mica més endavant, creuem la carretera i trobem una rampa en ziga-zaga ben indicada, és l'inici de la llarga ascensió que ens portarà fins al pic Negre. GRP - Etapa 1: Aixovall - Refugi de Claror 1

Rampa en ziga-zaga.

Ara les marques van variant, però es llegeixen fàcilment i ens condueixen fins al pintoresc poble d'Aubinyà. El creuem amunt, amb tendència cap a la dreta, deixant la petita i preciosa església de Sant Romà d'Aubinyà (2:50h - 1.240m), del segle XV, enrere a la nostra esquerra. GRP - Etapa 1: Aixovall - Refugi de Claror 1

Cases d'Aubinyà.

GRP - Etapa 1: Aixovall - Refugi de Claror 1

Sant Romà d'Aubinyà.

A continuació coincidim amb un tram del GR 7. Seguim una pista asfaltada que planeja en direcció S i que ens porta fins a la carretera de Juberri. Avancem per aquesta via fins a Juberri i comencem a creuar aquest petit nucli de població. Després d'una corba tancada a l'esquerra, trobem unes marques grogues i vermelles del GRP que ens fan girar a la dreta pel carrer del Bosc (3:30h - 1.350m). Avancem uns 100m i trobem noves marques del GRP que ara ens fan agafar un caminet que surt cap a la nostra esquerra i que s'endinsa en un bosc de pi roig que ens protegeix del sol i que ens acompanyarà fins a la Rabassa. GRP - Etapa 1: Aixovall - Refugi de Claror 1

Caminet que surt des del carrer del Bosc (Juberri) i que ens porta cap al bosc.

GRP - Etapa 1: Aixovall - Refugi de Claror 1

Senyals grocs i vermells del GRP que ens guien a través del bosc de pi roig.

La pujada és llarga i sostinguda. Ja per sobre de la cota dels 2.000m, les marques del GRP ens condueixen fins a una pista de terra. GRP - Etapa 1: Aixovall - Refugi de Claror 1

Desemboquem a una pista de terra.

Agafem aquesta pista cap a l'esquerra i arribem a la Rabassa (5:55h - 2.030m). GRP - Etapa 1: Aixovall - Refugi de Claror 1

Arribem a la Rabassa - Naturlandia.

Creuem les instal·lacions de Naturlandia (bar-restaurant inclòs, des d'aquest punt ja no trobarem aigua fins passat el pic Negre) i seguim la pista que ens porta pel llom de la muntanya fins al refugi lliure de Pimes (6:20h - 2.160m). GRP - Etapa 1: Aixovall - Refugi de Claror 1

Refugi lliure de Pimes.

A partir d'aquí el bosc s'obre i la pista per on avancem comença a travessar grans extensions de prats que a l'estiu són un paradís per a vaques i cavalls. N'està ple! GRP - Etapa 1: Aixovall - Refugi de Claror 1

Avancem per pista entre prats de pastura.

En aquest tram ens trobem diversos creuaments de pistes on cal que estem atents a les marques del GRP per no desviar-nos. GRP - Etapa 1: Aixovall - Refugi de Claror 1

Prats de pastura.

GRP - Etapa 1: Aixovall - Refugi de Claror 1

Prats de pastura.

GRP - Etapa 1: Aixovall - Refugi de Claror 1

Prats de pastura.

A mesura que anem guanyant altura els prats van desapareixent i donen pas a la pedra. GRP - Etapa 1: Aixovall - Refugi de Claror 1

La pedra i la roca passen a ser els protagonistes.

Si mirem cap al N-NE ja veiem el pic Negre contrastat sobre una falda de tons marrons, verds i grocs. GRP - Etapa 1: Aixovall - Refugi de Claror 1

El pic Negre, el nostre proper objectiu.

Finalment, després d'unes últimes rampes més dures, assolim el cim del pic Negre de Claror (8:30h - 2.640m). Des d'aquí, les vistes són meravelloses! Podem veure l'espectacular cara nord de la serra del Cadí (S), els grans sostres d'Andorra (N) i intuir gran part del recorregut que ens espera els propers dies. Al seu torn, el terreny que ens rodeja és d'una pissarra negre i rogenca que ens transporta a un paisatge quasi extraterrestre. GRP - Etapa 1: Aixovall - Refugi de Claror 1

Vistes des del pic Negre.

GRP - Etapa 1: Aixovall - Refugi de Claror 1

El cim del pic Negre.

Baixem del pic en direcció E fins al primer collet -el port Negre- i, des d'aquí, seguim les marques del GRP que ens porten torrent avall (N) fins a deixar-nos a l'encantador refugi lliure de Claror (9:20h - 2.275m). Aquest refugi es troba a la capçalera de la vall de Claror, declarada patrimoni de la humanitat per la UNESCO en la categoria de paisatge cultural, juntament amb la veïna vall de Madriu. Les vistes i l'entorn que ens acompanyaran aquesta primera nit són idíl·liques! GRP - Etapa 1: Aixovall - Refugi de Claror 1

Tram que ens falta des del port Negre fins al refugi de Claror.

GRP - Etapa 1: Aixovall - Refugi de Claror 1

El torrent del refugi de Claror.

GRP - Etapa 1: Aixovall - Refugi de Claror 1

Refugi de Claror.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!

Daniela Latorre
11-08-2019 04:25:46h

Es fa molt feixuc caminar per pistes des de Juverri fins a arribar al Pic Negre. Recomano anar des d'Aixovall o Aixirivall en direcció a Refugi de Prat Primer i des d'allà al de Claror.

2 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta