Avisos / Incidències / Actualitzacions
- Fitxa i mapes
- Recorregut
- Llocs d´interès
- Fotos
- Comentaris ()
- Rutes guiades properes
- Establiments propers
Baixa
Passejades curtes, amb poc desnivell i sense dificultats.157m
3 km
1:45h
344m
PÃ rquing Gorges de la Fou
470m
Arles
Passeig de 3 km de longitud (anada i tornada) pels canyons de la Fou, coneguts popularment com a Gorges de la Fou. Primer avancem uns 150m per camà de terra i immediatament ens endinsem a les gorges. Seguim en tot moment una passarel·la metà l·lica amb baranes i ben protegida que remunta un tram de 1.500m d'aquest estret canyó.
Les Gorges de la Fou són un canyó de 1.739m de longitud total que l'aigua ha anat excavant a la roca calcà ria durant centenars de milers d'anys. El canyó té una profunditat mitjana de 200m i en alguns trams arriba als 250m. La caracterÃstica que fa que aquestes gorges siguin més espectaculars és la seva estretor, que en alguns trams no supera els 70 cm, essent unes de les més estretes del món. Grà cies a una passarel·la metà l·lica que hi ha instal·lada, es pot visitar un tram de 1.500m de canyó. Tant a l'inici com al llarg del recorregut trobem diversos punts d'observació i alguns panells explicatius que ens donen informació sobre les caracterÃstiques geològiques del canyó, la seva història, anècdotes relacionades amb les espectaculars formes que fa la roca i informació de les plantes i vegetació que hi podem trobar.
Track de la ruta
En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.
Més informació
: 1:45h en total: 0:55h des del punt d'inici fins al final del recorregut i 0:50h de tornada pel mateix itinerari (ara en lleugera baixada).
: Baixa. Es tracta d'una excursió fà cil i apta per a tothom.
: Les Gorges de la Fou estan obertes al públic d'abril a novembre. (Més informació sobre les dates exactes d'obertura i els seus horaris a l'oficina de turisme de l'Alt Vallespir: tel.: +33 468 391199, e-mail: info@tourisme-haut-vallespir.com).
: Res en especial. A l'entrada de les Gorges de la Fou us entregaran un casc, que és obligatori portar posat durant tot el recorregut.
:
· Ceret Amelie-Les-Bains Palalda Vallee du Tech. TOP25 2449OT. 1:25.000. IGN.
: L'itinerari és adequat per fer amb nens: el camà és fà cil i el pas pel canyó és molt atractiu i està ben protegit. L'entrada a les Gorges de la Fou és de pagament (Més informació sobre les tarifes vigents a l'oficina de turisme de l'Alt Vallespir: tel.: +33 468 391199, email: info@tourisme-haut-vallespir.com).
S'arriba a les Gorges de la Fou per la carretera D-115 en el tram que hi ha entre Arles i Prats de Molló. A 2 km d'Arles, hem d'agafar una pista asfaltada que s'enfila pel vessant de la muntanya. Una gran indicació de "Gorges de la Fou" ens assenyala el camÃ. Després de 500m arribem ja a l'aparcament de l'entrada de les Gorges de la Fou. Aquest aparcament és gratuït.
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Aixà mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquà descrita. Tots els temps són efectius i prenen un carà cter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.
Què més podem visitar?
-
La torre de CortsavÃ
Es tracta d'una torre circular amb un contrafort de mitja lluna posterior a la construcció original. La funció de la torre de Cortsavà era de comunicació: poder enviar o transmetre senyals a altres torres de la regió durant les invasions. Situada a dalt d'un turó, té unes boniques vistes sobre el poble, el Vallespir i el mar. Hi podem arribar ens uns pocs minuts per un sender una mica en mal estat que surt de la part alta del poble. La torre no està oberta als visitants.
Coordenades GPS: 42.466273º 2.576808º
-
Monestir de Santa Maria d'Arles
L'abadia de Santa Maria d'Arles està situada al centre del poble d'Arles, a la comarca del Vallespir. El monestir fou fundat l'any 778 per un monjo anomenat Castellà i la seva primera ubicació fou als antics banys termals d'Arles. Posteriorment, al segle X, fou traslladat a la seva ubicació actual. Cal destacar especialment l'església romà nica i el claustre gòtic.
Coordenades GPS: 42.45610º 2.63485º
-
La torre de Vetera
La torre de Vetera (en francés Tour de Batère) és una torre de vigilà ncia i de senyals medieval situada al capdamunt d'un turó (1.439m) de la carena muntanyosa que hi ha entre les comarques del Vallespir i del Rosselló. La torre té forma circular, i fa 4m i mig de dià metre interior. S'hi pot accedir per una pista que va del poble de Cortsavà a Vallmanya.
Coordenades GPS: 42.50842º 2.57663º
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Recorregut
Entrada al recinte.
Comprem les entrades i ens equipem amb el casc que ens entreguen, que és obligatori portar posat durant tot l'itinerari: encara que el recorregut està ben protegit, hi ha el risc de caiguda de pedres (no hem d'oblidar que a la part superior de les parets del canyó hi viu una gran varietat d'animals).Primer tram de terra que ens dóna accés al canyó.
Un gran panell ens ofereix informació sobre la vegetació que trobarem durant tot el recorregut i sobre les caracterÃstiques geològiques de la zona que han causat la formació d'aquest espectacular canyó.Panell informatiu.
Durant el recorregut anirem trobant també petits panells complementaris que ens indicaran les plantes que viuen a l'interior del canyó.Panells explicatius de la vegetació existent a dins del canyó.
Entrada al canyó de la Fou.
Ens endinsem en l'estretor del canyó. Un senyal ens recorda que en cas de pluja la passarel·la pot relliscar. Atenció!, recomanem prestar atenció durant tot el camà encara que no hagi plogut: en funció de la quantitat d'aigua que porti el torrent de la Fou, aquest pot esquitxar la passarel·la i deixar-la realment relliscosa.Inici del canyó.
Avancem per una estreta passarel·la metà l·lica, de pis enreixat, baranes d'acer i sostinguda per bigues clavades a la roca que no presenta cap complicació. L'estretor i la humitat creen un clima particular que fa que la vegetació sigui rica i variada i algunes plantes només creixin aquÃ.La vegetació és rica i variada, i totalment diferent a la que hi ha fora del canyó.
La longitud total del canyó és de 1.739m, dels quals en visitem 1.500m, i té una profunditat mitjana de 200m que arriba fins als 250m en alguns punts.Pas estret entre les roques.
En algun tram la separació entre les parets és d'uns 70 cm. És un dels canyons més estrets del món.1.500m de passarel·la metà l·lica ens permeten descobrir el canyó.
Gruta de Sant Joan Baptista.
Telèfon d'emergències.
Una de les moltes llegendes de les Gorges de la Fou ens parla d'un aventurer i explorador local, Père Besti, reconegut com un excel·lent i arriscat gimnasta, que s'endinsava a les gorges buscant nius d'à guiles. Una roca, l'anomenada Roca de l'Àguila, du el nom en honor seu.Roca de l'Àguila.
Detall de la Roca de l'Àguila.
L'origen del nom del torrent de la Fou prové d'una antiga paraula catalana que vol dir precipici. Anem avançant i ens trobem una imatge de Nostra Senyora de les Canyons de la Fou.Ens trobem una imatge de Nostra Senyora de les Canyons de la Fou.
Detall de Nostra Senyora de les Canyons de la Fou.
Arribem a la meitat del recorregut (750m) i ens endinsem a la gruta de Can Pey, una de les moltes grutes, coves i cavitats d'aquest massÃs calcari.Gruta de Can Pey.
Durant el recorregut, trobem diversos racons on podem descansar i gaudir de l'estretor del lloc, sempre amb el murmuri de l'aigua de fons.Zona de descans.
Gran varietat de formacions rocoses.
El microclima existent, les ombres i la constant remor de l'aigua, fa que aquest indret sigui encara més majestuós.La passarel·la està ben protegida en tot moment.
Les Gorges de la Fou amaguen una gran varietat de llegendes i històries.
Aquesta gruta va servir de refugi a trabucaires i delinqüents.
En alguns trams l'amplada és mÃnima, 70 cm, tenim les dues parets a tocar. Malgrat l'estretor del canyó, en cap moment passem por, encara que sembli que la muntanya ens "abraci".Passos molt estrets, amb separacions mÃnimes de fins a 70 cm.
Arribem a l'anomenada gruta dels Trabucaires (a 1.000m de l'inici). Aquesta gruta és un dels passos més bonics, espectaculars i impressionants de tot el recorregut.Gruta dels Trabucaires.
Una escala ens permet superar un petit salt d'aigua.
Passem a prop de la roca que es coneix com a Pedra del Soldat, on hi ha una petita terrassa d'herba. Es diu que un dia un pastor va trobar aquà una ovella que havia perdut: l'ovella havia caigut rodant fins que va anar a parar, miraculosament, justament a la petita terrassa d'herba.La Pedra del Soldat.
Després de superar aquests passos estrets la muntanya es relaxa i el canyó es va obrint a poc a poc.El canyó s'obre una mica en el tram final del recorregut.
Finalment arribem al final de la passarel·la de les Gorges de la Fou (0:55h - 470m), on hi ha una última i à mplia zona de descans. Una plataforma ens permet observar el fons de la vall.Àmplia zona de descans.
Final del recorregut.
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!
Desgraciadament, tancades des de que hi va haver una important i greu esllavissada a la tardor de 2018.
No hi ha fonts i és ifÃcil accedirhi en transport públic...
pensava que es podia baixar als rius o a l'aigua...
la ruta val la pena fer-la perquè no té cap dificultat això si aconsello calçat apropiat perquè les passarel·les en alguns trams estan humides i rellisquen una mica
(Comentari introduït originà riament en castellà )
Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.
Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.