pdf-ruta61
Circuit dels volcans, laves i antics llacs

Ruta fàcil i molt bonica que ens permet descobrir els volcans adormits de la capital de la Garrotxa.

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
 • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Mitjana

Caminades de distància i desnivell moderats que no superen els 14 km de llargada ni els 600m de desnivell.
desnivelDesnivell acumulat

175m

Distància totalDistància total

10,8 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

2:40h

altitud_minimaAltitud mínima

435m

distanciaPunt de sortida / arribada

Parc Nou d'Olot

altitud_maximaAltitud màxima

604m

distanciaPoblació més propera

Olot

banner apadrina

Excursió circular de quasi 11 km pels voltants d'Olot, la capital de la comarca gironina de la Garrotxa. Des d'Olot ens encaminem cap a les Preses i el volcà del Racó. A continuació passem pel veïnat de Pocafarina i arribem a la Moixina, des d'on retornem al punt d'inici. L'itinerari segueix pistes i camins fàcils. Tant la distància com el desnivell la fan una excursió apta per a tots els públics.

La plana i la muntanya s'alternen d'una manera harmoniosa en aquesta bonica ruta que transcorre entre els municipis d'Olot i les Preses, parcialment dins del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Olot, de quasi 30 km2, compta amb quatre volcans: el Montolivet, el Montsacopa, la Garrinada i el Bisaroques. Al seu torn, a les Preses hi trobem el volcà del Racó, la fageda del Corb i el pintoresc parc de Pedra Tosca.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 2:40h en total. 1:10h des d'Olot fins a les Preses, 0:35h des de les Preses fins al cràter del volcà del Racó i 0:55h des d'aquest punt fins a Olot.

: Tot l'any.

:

· Garrotxa-Zona Volcànica. 1:25.000. Editorial Alpina.
· Base topogràfica de Catalunya 1:25.000. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

Com arribar-hi en cotxe

Des de Barcelona agafem la C-33 fins a Mollet i després la C-17 fins a Vic. Des d'allà prenem la C-37 fins a la Vall d'en Bas i la C-152 fins a Olot. El punt d'inici de l'excursió és al Parc Nou d'Olot, darrera el Museu dels Volcans de la Garrotxa. Des de Girona agafem l'AP-7 en direcció a França fins la sortida 6, la C-66 fins a Besalú i després la A-26 fins a Olot.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

Què més podem visitar?

 • Museu comarcal de la Garrotxa
  Museu comarcal de la Garrotxa

  El museu i l'arxiu comarcals es troben al centre d'Olot des del 1987, en un edifici sobri del segle XVIII conegut com l'Hospici. Allà hi trobem el quadre "La càrrega" de Ramon Casas i una exposició d'obres originals per als cartells modernistes de la casa de tabac Cigarrillos París. L'escultor Miquel Blay és un altre dels artistes modernistes que podreu trobar a les sales del Museu.

  Coordenades GPS: 42.181372º 2.489344º

 • Museu dels Volcans
  Museu dels Volcans

  El Museu dels Volcans és la secció de Ciències Naturals del Museu de la Garrotxa i es troba situat a l'interior del Parc Nou a la Torre Castanys. Allà descobrim per què a la Garrotxa hi ha volcans i de quin tipus són, a més de reviure els terratrèmols que van enderrocar la vila d'Olot al segle XV amb el simulador de terratrèmols.

  Coordenades GPS: 42.171240º 2.480097º

 • Volcà Montsacopa
  Volcà Montsacopa

  El Montsacopa té un cràter arrodonit producte d'una erupció de fa uns 100.000 anys. Declarat Reserva Natural del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, està integrat plenament dins la ciutat. L'església de Sant Francesc i les dues torres de guaita, que envolten el cràter fan del Montsacopa un indret d'incomparable bellesa paisatgística.

  Coordenades GPS: 42.187193º 2.488525º

 • Estudi d´arquitectura RCR - Pista d´atletisme d´Olot
  Estudi d'arquitectura RCR - Pista d'atletisme d'Olot

  RCR Arquitectes -dels arquitectes Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta- és un estudi d'arquitectura reconegut mundialment i guanyador del premi Pritzer l'any 2017. Té la seu a Olot, on ha executat diverses obres, com la reforma del restaurant Les Cols o el camp d'atletisme Tussols-Basil, on s'integra la pista i la natura de forma excepcional, i del que indiquem les coordenades geogràfiques.

  Coordenades GPS: 42.172144º 2.466290º

 • El volcà del Croscat
  El volcà del Croscat

  El volcà del Croscat és el volcà més alt de la península ibèrica i es troba situat a mig camí d'Olot i Santa Pau, dins del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, en una zona relativament plana entre les serres del Corb - Finestres, Sant Julià del Mont i l'altiplà de Batet. Es tracta d'un únic edifici volcànic format per un con d'escòries en forma de ferradura amb un aflorament excepcional de grederes que ens permet contemplar l'estructura interna.

  Coordenades GPS: 42.148747º 2.531733º

 • La Fageda d´en Jordà
  La Fageda d'en Jordà

  La Reserva Natural de la Fageda d'en Jordà està situada al vell mig de la zona volcànica de la Garrotxa i s'hi accedeix des de l'àrea de Can Serra, a la carretera que va a Santa Pau. Aquesta fageda destaca per estar situada sobre una colada de lava del volcà del Croscat i en una zona plana i plena de tossols, petits turons típics de les zones volcàniques. Hi ha diversos camins pedestres que la recorren i es pot visitar durant tot l'any, tot i que durant la tardor i la primavera és quan la seva bellesa cromàtica la fa més espectacular.

  Coordenades GPS: 42.155031º 2.516208º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem la ruta a l'aparcament del Parc Nou (0:00h - 437m). Seguim l'Avinguda Santa Coloma en direcció al centre d'Olot. Just abans de creuar el pont girem a l'esquerra per un petit sender que ressegueix el riu. Arribem a les Fonts de Sant Roc, on prenem la Via Verda del Carrilet en direcció a les Preses. Trobem l'antic baixador de Codella i l'accés al Parc de Pedra Tosca. Circuit dels volcans, laves i antics llacs 1

Museu dels volcans al parc Nou.

Circuit dels volcans, laves i antics llacs 1

Via Verda del Carrilet.

Tot seguit creuem la carretera local GIP-5226 i continuem pel traçat de la via verda en direcció a Les Preses. Ens trobem a la Vall d'en Bas. Aquesta gran plana havia estat un llac que es va omplir amb l'erosió dels sediments provinents de les muntanyes dels voltants. És per això que la fertilitat dels sòls de la vall és molt alta, també gràcies a la proximitat de l'aigua freàtica. Circuit dels volcans, laves i antics llacs 1

El Puigsacalm sobre la vall d'en Bas.

Prop de Les Preses creuem una carretera local i seguim en direcció al centre d'aquesta població. Aviat arribem a la carretera principal C-152 i la creuem (1:10h - 463m). Circuit dels volcans, laves i antics llacs 1

El Puigsacalm sobre el poble de les Preses.

Circuit dels volcans, laves i antics llacs 1

Detall del campanar de l'església de les Preses.

Circuit dels volcans, laves i antics llacs 1

El rellotge de l'església de Sant Pere.

Al carrer Marboleny ens trobem l'encreuament d'Itinerànnia G72-Les Preses. Nosaltres continuem la ruta en direcció a "Olot pel volcà Racó". Ens dirigim cap a la piscina municipal de les Preses pel carrer Josep Tarradellas. Just després del pont de la piscina girem a l'esquerra i comencem a enfilar-nos cap al volcà, per l'interior d'una roureda amb boix. Aviat arribem al cràter del volcà del Racó (1:45h - 604m). Aquest volcà es va formar per una explosió que va rebentar el braç de la muntanya. Posteriorment es va conformar un con volcànic, que coincideix amb el vessant per on baixarem a continuació. Circuit dels volcans, laves i antics llacs 1

La serra del Corb des de les Preses.

Circuit dels volcans, laves i antics llacs 1

Masia a les Preses.

Circuit dels volcans, laves i antics llacs 1

Roureda prop de les Preses.

Circuit dels volcans, laves i antics llacs 1

El volcà del Racó.

Circuit dels volcans, laves i antics llacs 1

La Fageda d'en Jordà i el volcà del Croscat.

A partir d'aquí el camí inicia un descens pronunciat, que hem d'anar seguint ignorant les bifurcacions. Trobem l'encreuament de la xarxa Itinerànnia G143-Volcà Racó i seguim en direcció a Olot. Circuit dels volcans, laves i antics llacs 1

Pal indicador d'Itinerànnia al volcà del Racó.

Circuit dels volcans, laves i antics llacs 1

Vistes al Bassegoda des del volcà del Racó.

Circuit dels volcans, laves i antics llacs 1

El volcà del Croscat.

Circuit dels volcans, laves i antics llacs 1

Els colors de la fageda.

Circuit dels volcans, laves i antics llacs 1

El cromatisme de la fageda.

Creuem la carretera GIV-5242 i entrem al veïnat de Pocafarina per un carrer asfaltat. Al cap d'uns 150m girem a la dreta i a continuació agafem una pista que surt a mà esquerra. Estem caminant per sobre del corrent de lava, a la zona del Bosc de Tosca, per un camí entre murs de pedra volcànica construïts amb la tècnica de la pedra seca. Circuit dels volcans, laves i antics llacs 1

El massís del Canigó sobre la ciutat d'Olot.

Circuit dels volcans, laves i antics llacs 1

Escòria volcánica.

Circuit dels volcans, laves i antics llacs 1

Detall dels piroclastos vesiculats dels productes volcànics.

Quan el camí s'acaba seguim la pista asfaltada cap a l'esquerra i, poc després, ens desviem a la dreta per una altra pista fins que arribem a la Moixina (2:25h - 439m), on l'aigua que circula per sota el corrent de lava del Croscat aflora a la superfície en forma de deus, entre turonets rocosos amb roures pènols. Continuem a l'esquerra per una pista asfaltada que ens porta fins a una rotonda. Creuem la carretera i seguim per una pista mig asfaltada. Al final girem a la dreta fins al Casal dels Volcans i, creuant el parc, arribem a l'aparcament del Parc Nou (2:40h - 437m), punt d'inici de la nostra ruta. Circuit dels volcans, laves i antics llacs 1

La ciutat d'Olot i el Pirineu oriental.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!


5 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta