pdf-ruta22
Camí del Portús des d'Adons

Descobrim el paisatge àrid de la vall d'Adons a la serra de Sant Gervàs: l'evolució geològica i l'acció humana

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
 • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Mitjana

Caminades de distància i desnivell moderats que no superen els 14 km de llargada ni els 600m de desnivell.
desnivelDesnivell acumulat

430m

Distància totalDistància total

5,5 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

2:10h

altitud_minimaAltitud mínima

1.319m

distanciaPunt de sortida / arribada

Adons

altitud_maximaAltitud màxima

1.690m

distanciaPoblació més propera

Adons

banner apadrina

Recorregut lineal de 5,5 km de longitud (anada i tornada) que recorre la vall d'Adons a l'arrodonida cara nord de la serra de Sant Gervàs. Des del poblet d'Adons pugem pels antics prats de Lo Cumó, la pala de l'Avedoga i assolim el pas del Portús -lo Portús-, que travessem per veure l'altre vessant de la muntanya amb les seves parets verticals. L'itinerari és fàcil i no presenta cap dificultat tècnica. Només cal estar atents a les indicacions per poder trobar el Portús.

Aquest itinerari ens descobreix una zona de gran interès, tant a nivell geològic com a nivell faunístic. Si bé durant el primer tram de la ruta el terreny ens mostra molts efectes de l'acció humana en el paisatge, a mesura que anem guanyant altura trobem alguns indicis de modelat càrstic -els rasclers- i, finalment, quan arribem al pas del Portús i creuem al vessant S de la muntanya, podem observar la bellesa i l'espectacularitat de les parets verticals, amb les seves coves riques en estalactites i estalagmites resultat de l'acció de les aigües de la pluja i el gel en la roca calcària. Aquest territori és ideal per les aus rapinyaires, destacant especialment el voltor i el trencalòs, i per la proliferació de vegetació adaptada a aquest medi com, per exemple, la corona de rei.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 2:10h en total: 1:10h d'anada i 1:00h de tornada.

: Tardor, estiu i primavera. La ruta també es pot realitzar a l'hivern si les condicions meteorològiques són adients.

: Res en especial.

:

Base Cartogràfica de Catalunya. 1:25.000. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

: No hi ha fonts durant el recorregut. Tot i que no és una ruta llarga, recomanem portar roba d'abric perquè és una zona on són molt habituals els canvis sobtats de temps.

Com arribar-hi en cotxe

Arribem al petit nucli d'Adons des de la carretera N-260 que uneix el Pont de Suert (Alta Ribagorça) i Senterada - la Pobla de Segur (Pallars Jussà) pel coll de Perves. El trencall cap a Adons es troba situat entre els punts quilomètrics 336 i 335 de la N-260. Agafem la carretera d'Adons i arribem al poble al cap de 4,3 km (des del trencall). Just a l'entrada del poble trobem una esplanada de gespa a mà dreta on podem estacionar els vehicles.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

 • partner_image_208
  Carretera del Parc Nacional d´Aigüestortes, s/n, 25528 Boí
  Els apartaments La Peguera estan situats en dues ubicacions privilegiades de la vall de Boí: al poble de Barruera i a la carretera d'entrada del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici per Sant Nicolau. La Peguera ens ofereix apartaments totalment equipats i de mides i característiques diferents. Destaquem especialment el bon tracte que ens ofereix la Isabel i us recomanem que us deixeu aconsellar per ella sobre les moltíssimes excursions que es poden realitzar des d'aquí!
 • partner_image_247
  Plaça Treio 4, 25528 Boí
  L'Hostal i Hotel Pey de Boí està situat just al centre de Boí, al cor de la Vall de Boí. Ofereix diversos tipus d'habitacions, totes elles molt acollidores i còmodes i el seu restaurant ofereix bona cuina tradicional de muntanya amb els millors productes locals. El Pey és la base ideal per descobrir la vall i el Parc Nacional!
 • partner_image_262
  Carrer Major s/n Barruera
  L'hotel Farré d'Avall està situat en una antiga casa pairal de pedra al bonic poble de Barruera, a la Vall de Boí. També disposa de restaurant i és una base ideal per descobrir els tresors naturals i històrics de l'entorn, com el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i les esglésies romàniques de la vall.

Què més podem visitar?

 • Col·lecció d´Art Sacre de la Ribagorça
  Col·lecció d'Art Sacre de la Ribagorça

  L'església Vella de l'Assumpció de Maria del Pont de Suert acull des de l'any 2001 la Col·lecció d'Art Sacre de la Ribagorça. Destaquen especialment els retaules de l'època barroca -alguns originals de l'església, d'altres traslladats des d'altres capelles de la zona-, les talles de diverses mides i períodes i algunes peces d'orfebreria.

  Coordenades GPS: 42.409029º 0.740877º

 • La Fira de la Girella
  La Fira de la Girella

  La Fira de la Girella se celebra anualment al Pont de Suert (el tercer o quart diumenge d'octubre) i té com a objectiu la divulgació de les tradicions de la zona i la dinamització turística del municipi. La gran protagonista de la fira és la girella, un embotit tradicional del Pirineu elaborat amb carn de corder i arròs.

  Coordenades GPS: 42.407286º 0.740377º

 • Santa Maria de Viu de Llevata
  Santa Maria de Viu de Llevata

  La bonica església romànica de Santa Maria, situada al petit nucli de Viu de Llevata i declarada Bé Cultural d'Interès Nacional, fou consagrada l'any 1.108, fet que la converteix en la més antiga de l'Alta Ribagorça. Disposa d'una sola nau amb un absis amb arcuacions llombardes. La porta d'entrada, amb arquivoltes i capitells, està situada a la façana sud.

  Coordenades GPS: 42.369447º 0.812384º

 • Centre de Fauna del Pont de Suert
  Centre de Fauna del Pont de Suert

  El Centre de Fauna del Pont de Suert està situat en un sector de la piscifactoria del Pont de Suert, just a l'entrada sud del poble, i es dedica a la cria i conservació de mamífers semi aquàtics com la llúdriga i el visó i d'amfibis com el tritó del Montseny, en greu perill d'extinció. Per a més informació i/o per concertar les visites: 675 781 875 o 973 691 213, infocentredefauna.daam@gencat.cat.

  Coordenades GPS: 42.400645º 0.742206º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem l'itinerari a l'antic nucli d'Adons (0:00h - 1.264m). A l'esplanada de gespa que hi ha a l'entrada del poble (a la dreta) hi ha una senyalització de color verd que ens marca l'inici de la ruta. Als voltants del poble veiem camps de pastura pel bestiar i l'acció humana també es fa palesa a les vores del camí on distingim pollancres, rosers silvestres, perers i d'altres arbres fruiters. Just abans de començar la pujada trobem un creuament de camins on se senyala el camí cap al pas del Portús. A partir d'aquí comencem una ascensió moderada a través d'una zona força pedregosa que permet una vegetació d'arbustos adaptada a les baixes temperatures de l'hivern, com per exemple el ginebró, el boix i, també, el pi roig. Després de la primera part de la pujada arribem a Lo Cumó (0:40h - 1.498m), una zona de prats. És sorprenent la forma de les roques que anem trobant i els anomenats rasclers, conjunt de solcs, d'estries i de canals separats per arestes tallants que s'originen a la superfície de les roques calcàries com a conseqüència de l'erosió de l'aigua i el gel. Camí del Portús des d

Panell inici de ruta.

Camí del Portús des d

Poble d'Adons.

Camí del Portús des d

Senyalització encreuament.

Camí del Portús des d

Rodalies d'Adons.

Camí del Portús des d

Inici de la pujada amb el poble d'Adons al fons.

Camí del Portús des d

Roques deformades per l'acció de l'aigua.

Camí del Portús des d

Roser silvestre a la vora del camí.

Camí del Portús des d

Vistes del poble d'Adons després de la primera pujada.

Continuem pujant i els prats van desapareixent. Comencem a veure algun pi roig enmig d'una gran quantitat de boix i ginebró, i algun que altre bolet. També intuïm la presència de cabirols (petjades que observem al terra) i seguim trobant rasclers que encara conserven aigua de l'última pluja. Una de les grans particularitats d'aquesta zona, gràcies al canvi d'altitud, és la presència d'algun avet. Ens trobem a la pala de l'Avedoga, nom que li ve donat perquè antigament aquí hi havia una gran avetosa que va desaparèixer degut a l'aprofitament forestal per part dels humans. Finalment, la pujada acaba i ens trobem en una zona plena d'arbustos, des d'on ens sorprèn la visió, a l'altra banda, d'unes parets verticals de color vermellós, acompanyades pel vol de diversos voltors comuns i algun trencalòs. Uns metres més enllà, amagat, hi ha el pas del Portús (1:00h - 1.665m) dues parets verticals contraposades que conformen un passadís que ens condueix fins a l'altra banda de la muntanya. Si ens hi fixem, a les parets del pas hi podem veure la corona de rei (Saxifraga longifolia), una planta endèmica del Pirineu calcari. Camí del Portús des d

Aranya tigre.

Camí del Portús des d

Rasclers.

Camí del Portús des d

Vegetació dominada pel boix i altres tipus d'arbustos.

Camí del Portús des d

Voltor comú, un dels grans atractius de la ruta.

Camí del Portús des d

Una de les fites que ens marquen el camí.

Quan sortim de lo Portús, les vistes són sorprenents! Veiem parets gegants de roca calcària amb coves amb estalactites i estalagmites que metres més amunt serveixen de refugi per les aus i que algunes s'han equipat com a vies d'escalada esportiva. Caminem uns metres cap a la dreta (O) pel costat de les enormes parets fins que arribem al mirador de la serra de Sant Gervàs (1:10h - 1.633m), una petita zona des d'on podem gaudir i fotografiar l'enorme extensió que es presenta davant nostre: la Terreta. Camí del Portús des d

L'efecte del gel sobre les roques.

Camí del Portús des d

Pas del Portús.

Camí del Portús des d

Corones de Rei.

Camí del Portús des d

Modelat càrstic de la roca calcària.

Camí del Portús des d

Altíssimes parets que acullen els nius dels voltors i d'altres rapinyaires.

Camí del Portús des d

Vistes a l'Avedoga d'Adons, un dels cims predominants de la serra de Sant Gervàs.

Camí del Portús des d

Vistes al massís de l'Aneto-Maladeta.

Camí del Portús des d

Vistes a la Pala del Teler, la cota més alta de tota la serra.

Tornem al nucli d'Adons (2:10h - 1.264m) desfent el mateix camí que hem fet de pujada. Camí del Portús des d

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!


6 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta