pdf-ruta58
Camí del Portús des d'Adons

Descobrim el paisatge àrid de la vall d'Adons a la serra de Sant Gervàs: l'evolució geològica i l'acció humana

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d'interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
 • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Mitjana

Caminades de distància i desnivell moderats que no superen els 14 km de llargada ni els 600m de desnivell.
desnivelDesnivell acumulat

430m

Distància totalDistància total

5,5 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

2:10h

altitud_minimaAltitud mínima

1.319m

distanciaPunt de sortida / arribada

Adons

altitud_maximaAltitud màxima

1.690m

distanciaPoblació més propera

Adons

banner apadrina

Recorregut lineal de 5,5 km de longitud (anada i tornada) que recorre la vall d'Adons a l'arrodonida cara nord de la serra de Sant Gervàs. Des del poblet d'Adons pugem pels antics prats de Lo Cumó, la pala de l'Avedoga i assolim el pas del Portús -lo Portús-, que travessem per veure l'altre vessant de la muntanya amb les seves parets verticals. L'itinerari és fàcil i no presenta cap dificultat tècnica. Només cal estar atents a les indicacions per poder trobar el Portús.

Aquest itinerari ens descobreix una zona de gran interès, tant a nivell geològic com a nivell faunístic. Si bé durant el primer tram de la ruta el terreny ens mostra molts efectes de l'acció humana en el paisatge, a mesura que anem guanyant altura trobem alguns indicis de modelat càrstic -els rasclers- i, finalment, quan arribem al pas del Portús i creuem al vessant S de la muntanya, podem observar la bellesa i l'espectacularitat de les parets verticals, amb les seves coves riques en estalactites i estalagmites resultat de l'acció de les aigües de la pluja i el gel en la roca calcària. Aquest territori és ideal per les aus rapinyaires, destacant especialment el voltor i el trencalòs, i per la proliferació de vegetació adaptada a aquest medi com, per exemple, la corona de rei.

Mapa cartogràfic

mapa
Institut Cartogrfic i Geolgic de Catalunya (ICGC), disponible a www.icgc.cat.

© Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

Aquest croquis aproximat amb l'itinerari de la ruta ha estat creat a partir del mapa "Base Cartogràfica de Catalunya. 1:25.000." propietat de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), disponible a www.icgc.cat..

Recorregut de la ruta

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

trkTwoNav (.trk) gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Punts importants de pas (Waypoints)

Punt de pas
Temps
Altura
Latitud
Longitud
 •  Adons
  0:00h

  Warning: mysqli_connect(): (HY000/1203): User dbo387052238 already has more than 'max_user_connections' active connections in /homepages/41/d373309009/htdocs/rutaspirineos/prova2/prova3/Lib/FuncProp.php on line 566
  No se pudo conectar a la base de datos: