pdf-ruta40
Camí de l'Aigua a l'Alta Ribagorça

Recorregut natural i cultural pels paisatges de l'Alta Ribagorça resseguint el curs dels rius Noguera Ribagorçana i Noguera de Tor des de la font de la Mena fins a Caldes de Boí

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
 • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Notable

Excursions més exigents o bé perquè són més llargues o amb major desnivell o amb alguna dificultat concreta.
desnivelDesnivell acumulat

1.250m

Distància totalDistància total

27,5 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

8:50h

altitud_minimaAltitud mínima

820m

distanciaPunt de sortida / arribada

Àrea de la font de Mena

altitud_maximaAltitud màxima

1.446m

distanciaPoblació més propera

El Pont de Suert

banner apadrina

Itinerari lineal de gairebé 28 km de longitud (només anada) que comença a la font de la Mena, al sud del Pont de Suert, i va resseguint el curs dels rius Noguera Ribagorçana i Noguera de Tor ens porta fins al balneari de Caldes de Boí. Sempre caminant a prop de l'aigua, passem per Pont de Suert, Castilló de Tor, Llesp i Coll. Travessem el Salencar de Barruera, on podem observar vegetació i ocells aquàtics, continuem Vall de Boí amunt fins al nucli de Boí i, finalment, arribem al balneari de Caldes de Boí.

Aquesta ruta tan emblemàtica de la comarca de l'Alta Ribagorça ens permet gaudir d'una mescla de patrimoni històric i cultural, l'observació de bonics paisatges de muntanya marcats sempre per la presència de l'aigua s'alterna amb la visita a diversos nuclis de població que encara conserven tot el seu encant. La proximitat al riu ens regala la presència d'arbres de ribera, salancars, i animals aquàtics mentre que als vessants de la vall observem pinedes i rouredes. Recorrem vells camins que antigament eren la principal via de comunicació entre els pobles i que amb els seus ponts i murs construïts pedra sobre pedra formen part del patrimoni cultural del nostre país i ens recorden com era la vida en aquestes valls fa no gaire temps enrere.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 8:50h en total: 0:55h des de l'àrea de pícnic de la font de la Mena fins al Pont de Suert, 2:15h des del Pont de Suert fins a Llesp, 2:25h des de Llesp fins a Barruera, 1:15h des de Barruera fins a Boí i 2:00h des de Boí fins al balneari de Caldes de Boí.

: Notable. La ruta no presenta cap dificultat tècnica. L'exigència física és alta, derivada de la llarga distància i desnivell que cal superar.

: Tot l'any. A l'hivern podem trobar neu a la part final del recorregut, en aquest cas s'haurà de valorar si és necessari l'ús de raquetes de neu o d'algun altre material hivernal.

: Res en especial.

:

· Mapa comarcal de Catalunya 1:50.000. Alta Ribagorça - 05. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

: La ruta descrita en aquesta guia és llarga però també ofereix moltes possibilitats per ser flexibilitzada, ja sigui amb l'objectiu de reduir-ne l'exigència física o bé per facilitar la logística i accessos als punts d'inici i final (que excepcionalment en aquesta ruta són punts diferents). Així doncs, si arribem amb transport públic té molt de sentit començar la ruta al mateix nucli de Pont de Suert, que és el poble més ben comunicat de la comarca, i podem plantejar acabar-la a Boí, on les opcions de transport són més àmplies que a Caldes de Boí (només taxis). Si el que volem és escurçar la ruta per reduir-ne l'exigència, podem plantejar-nos realitzar el tram inferior o central, per exemple Pont de Suert - Barruera o Pont de Suert - Boí o bé realitzar el tram final, des de Llesp o des de Barruera fins a Caldes de Boí. Si disposem de dos vehicles, podem deixar-ne un al punt final de l'itinerari i fer combinació de vehícles.

Com arribar-hi en transport públic

Podem arribar al Pont de Suert des de Barcelona o des de Lleida amb la companyia d'autobusos ALSA. Per moure'ns pels nuclis de la Vall de Boí des del Pont de Suert tenim tres opcions: la línia d'autobús que fa el trajecte Vielha - Pla de l'Ermita, l'autobús del Parc Nacional durant els mesos d'estiu o bé desplaçar-nos amb un taxi local. Més informació, horaris i contactes: Vall de Boí - transport públic. El punt d'inici de la ruta completa a l'àrea de la font de la Mena només és accessible amb taxis locals. Caldes de Boí, punt final de la ruta en el seu format complet, només és accessible amb taxis locals. Veure l'apartat "Observacions" per més informació.

Com arribar-hi en cotxe

El punt d'inici d'aquesta ruta és a l'àrea de pícnic de la font de Mena, situada a 100m del punt quilomètric 345 de la carretera N-260. Per arribar-hi des del Pont de Suert, hem de sortir d'aquest poble pel seu extrem S i seguir les indicacions de la Pobla de Segur, l'àrea està situada a 3 km del Pont de Suert. Si venim des del Pont de Montanyana per la carretera N-230, just abans d'entrar al Pont de Suert hem de desviar-nos per la N-260 en direcció a la Pobla de Segur, arribem a l'àrea de la font de la Mena després de 2 km des del trencall de carreteres. Si arribem des de la Pobla de Segur - Senterada, trobem l'àrea de la Font de la Mena a la mateixa carretera per on venim (N-260), 3 km abans d'arribar al Pont de Suert.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

 • partner_image_208
  Carretera del Parc Nacional d´Aigüestortes, s/n, 25528 Boí
  Els apartaments La Peguera estan situats en dues ubicacions privilegiades de la vall de Boí: al poble de Barruera i a la carretera d'entrada del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici per Sant Nicolau. La Peguera ens ofereix apartaments totalment equipats i de mides i característiques diferents. Destaquem especialment el bon tracte que ens ofereix la Isabel i us recomanem que us deixeu aconsellar per ella sobre les moltíssimes excursions que es poden realitzar des d'aquí!
 • partner_image_247
  Plaça Treio 4, 25528 Boí
  L'Hostal i Hotel Pey de Boí està situat just al centre de Boí, al cor de la Vall de Boí. Ofereix diversos tipus d'habitacions, totes elles molt acollidores i còmodes i el seu restaurant ofereix bona cuina tradicional de muntanya amb els millors productes locals. El Pey és la base ideal per descobrir la vall i el Parc Nacional!
 • partner_image_262
  Carrer Major s/n Barruera
  L'hotel Farré d'Avall està situat en una antiga casa pairal de pedra al bonic poble de Barruera, a la Vall de Boí. També disposa de restaurant i és una base ideal per descobrir els tresors naturals i històrics de l'entorn, com el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i les esglésies romàniques de la vall.

Què més podem visitar?

 • Col·lecció d´Art Sacre de la Ribagorça
  Col·lecció d'Art Sacre de la Ribagorça

  L'església Vella de l'Assumpció de Maria del Pont de Suert acull des de l'any 2001 la Col·lecció d'Art Sacre de la Ribagorça. Destaquen especialment els retaules de l'època barroca -alguns originals de l'església, d'altres traslladats des d'altres capelles de la zona-, les talles de diverses mides i períodes i algunes peces d'orfebreria.

  Coordenades GPS: 42.409029º 0.740877º

 • Centre del Romànic de la Vall de Boí
  Centre del Romànic de la Vall de Boí

  A la Vall de Boí hi trobem un conjunt de nou esglésies romàniques declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Al bell mig d'una de les valls més boniques del Pirineu hi trobem joies com Sant Climent, Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí o Santa Eulàlia d'Erill la Vall amb el seu magnífic campanar. Més informació i horaris aquí.

  Coordenades GPS: 42.5244231º 0.8258553º

 • La Fira de la Girella
  La Fira de la Girella

  La Fira de la Girella se celebra anualment al Pont de Suert (el tercer o quart diumenge d'octubre) i té com a objectiu la divulgació de les tradicions de la zona i la dinamització turística del municipi. La gran protagonista de la fira és la girella, un embotit tradicional del Pirineu elaborat amb carn de corder i arròs.

  Coordenades GPS: 42.407286º 0.740377º

 • Balneari de Caldes de Boí
  Balneari de Caldes de Boí

  El complex termal de Caldes de Boí es troba a la capçalera de la Vall de Boí, enmig d'un marc natural incomparable. És un lloc ideal per passar uns dies de descans i de relax. Les seves aigües termals, provinents de fonts naturals, tenen propietats curatives. S'hi accedeix per la carretera LV-5000 des de Barruera.

  Coordenades GPS: 42.5615373º 0.8410066º

 • Centre de Fauna del Pont de Suert
  Centre de Fauna del Pont de Suert

  El Centre de Fauna del Pont de Suert està situat en un sector de la piscifactoria del Pont de Suert, just a l'entrada sud del poble, i es dedica a la cria i conservació de mamífers semi aquàtics com la llúdriga i el visó i d'amfibis com el tritó del Montseny, en greu perill d'extinció. Per a més informació i/o per concertar les visites: 675 781 875 o 973 691 213, infocentredefauna.daam@gencat.cat.

  Coordenades GPS: 42.400645º 0.742206º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Sortim de la font de la Mena (0:00h - 835m), on hi ha un aparcament i una zona de pícnic al costat del Riuet del Convent. Aquí comença el Camí de l'Aigua, hi veiem un mapa explicatiu i les primeres senyalitzacions de color grana en uns pals de fusta, que ens acompanyaran durant tota la ruta. Comencem a caminar en direcció al Pont de Suert, creuant uns metres més endavant la carretera N-260 i abordant la primera pujada -i la més exigent- del recorregut. Passem d'una vegetació de ribera a un terreny més sec, amb romaní, boix, roser silvestre i alguna alzina. Un cop a dalt observem a la llunyania l'embassament d'Escales, construït l'any 1955. Anem baixant per un terreny molt agradable fins que arribem a l'entrada del Pont de Suert (0:55h - 844m). Camí de l

Zona de pícnic i aparcament de la font de la Mena.

Camí de l

Roser silvestre.

Camí de l

Pregadeu (Mantis religiosa).

Camí de l

Vistes a l'embassament d'Escales.

Camí de l

Roques minerals que trobem durant la pujada.

Camí de l

Camí de baixada cap al Pont de Suert.

Camí de l

El Pont de Suert.

Abans d'entrar al nucli del Pont de Suert creuem la carretera i anem a buscar el riu Noguera Ribagorçana, que seguim per la seva vora aigües amunt a través d'un camí pla apte per a bicis. Seguint en tot moment els senyals granes del Camí de l'Aigua, creuem el riu un parell de cops i finalment arribem a la confluència entre la Noguera Ribagorçana i la Noguera de Tor. En aquest punt deixem enrere la Ribagorçana i comencem a resseguir les aigües del riu Noguera de Tor, que ens guiarà fins al final del nostre recorregut. Deixem exclusivament la vegetació de ribera i entrem en un bosc de roures que ens protegeix del sol i, si fem la ruta a l'estiu, agrairem molt. Anem avançant en direcció NE. Arribem a una zona on el camí es fa més estret i el bosc s'obre, fet que ens permet observar a l'altra banda del riu el nucli de Castilló de Tor (2:00h - 882m), amb l'ermita de la Mare de Déu del Remei i l'antic pont de pedra. Camí de l

El riu Noguera Ribagorçana.

Camí de l

Roureda.

Camí de l

Pont de pedra amb Castilló de Tor al fons.

Seguim avançant pel costat esquerra orogràfic del riu i entrem en una zona més humida on el liquen tenyeix els arbres i les roques. Tot i que deixem enrere desviacions a banda i banda, l'orientació és fàcil perquè el Camí de l'Aigua està força ben senyalitzat. L'acció humana segueix molt present en el paisatge, amb alguna clariana que correspon a camps de pastura i algunes pinedes plantades com a conseqüència de la tala de roures. Abans d'arribar a l'altura del nucli de Llesp, passem pel Salencar de Llesp, on hi ha una zona d'observació d'animals aquàtics i panells explicatius. Deixem enrere el pont del poble de Llesp (3:10h - 940m) -que està situat just a l'altra banda del riu- i nosaltres continuem remuntant la vall caminant durant una bona estona ben a prop de les aigües del Noguera de Tor. Camí de l

Liquen a les roques del camí.

Camí de l

A poc a poc anem guanyant alçada.

Camí de l

Panells explicatius del Salencar de Llesp.

Camí de l

Punt d'observació d'animals aquàtics.

Arribem a una zona on ens allunyem del riu i guanyem una mica d'altura. A l'altra banda de la vall observem el poble de Coll, encara a més alçada que nosaltres. A poc a poc tornem a baixar i ens trobem amb un tram de carretera i algunes bordes. Camí de l

El camí segueix a prop del riu.

Camí de l

El liquen tenyeix els arbres.

Camí de l

Caminem uns minuts per carretera.

Els murs de pedra seca ens separen dels camps de pastura. Passem per la casa del Batlle i la casa Capdevila i aviat arribem a la palanca o pont de Saraís (4:20h - 1.002m). Camí de l

Bordes abans d'arribar al pont de Saraís.

Seguim amunt, ara en clara direcció N, passem per una zona on la vall es tanca una mica i, poc abans d'arribar a la presa de Cardet, creuem a la riba dreta orogràfica del Noguera de Tor. Remuntem uns metres i ens situem a la riba de les aigües de l'embassament de Cardet. Des d'aquest punt podem observar els canvis de vegetació: a la nostra dreta hi tenim el bosc de ribera i el Salencar de Barruera, mentre que amb l'alçada i l'orientació del terreny observem boscos mixtos de pollancres i bedolls i terreny de tarteres. Avancem per la riba del riu en direcció al poble de Barruera, deixem enrere a l'esquerra el camp de futbol i una zona habilitada per a autocaravanes. Camí de l

Salencar de Barruera amb el poble al fons.

Camí de l

Panell d'interpretació de la fauna.

Camí de l

Uns bancs de fusta ens permeten descansar.

Camí de l

El camí avança plàcidament pel costat del riu.

Camí de l

Passeig habilitat al costat del riu.

Arribem al pont penjant de Barruera (5:35h - 1.087m), el creuem i passem a l'altra banda de la Noguera de Tor. Seguim remuntant el riu aigües amunt per aquest costat.  Camí de l

Pont penjant de Barruera.

Camí de l

Vistes a l'església de Sant Fèlix de Barruera.

Camí de l

Un pescador dins del riu.

Abordem ara un tram on el camí planeja i anem trobant panells d'interpretació de fauna i flora. Passem per un terreny de tarteres on el tipus de roca canvia a les pissarres i, al fons, ja apareixen les altes muntanyes del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Arribem a un punt on ens allunyem una mica més del riu i comencem la pujada cap a Boí per l'empedrat camí antic. Fem una primera parada a un mirador des d'on gaudim de bones vistes panoràmiques de la vall i veiem bona part del que portem trepitjat i del que ens falta per caminar. Camí de l

Els murs de pedra seca són un element patrimonial característic de la majoria de les valls del Pirineu.

Camí de l

Aigües netes i cristal·lines del riu Noguera de Tor, eix vertebrador de la Vall de Boí.

Camí de l

Zona de tarteres.

Camí de l

Mirador del Camí de l'Aigua.

Camí de l

Panoràmica de tota la vall des del mirador.

Camí de l

Ja queda molt poc per arribar a Boí.

Camí de l

Panells informatius a l'entrada de Boí.

Seguim guanyant alçada i aviat trobem l'entrada al poble de Boí (6:50h - 1.255m), d'una bellesa i autenticitat singulars. Creuem el poble de Boí, observant les seves característiques cases de pedra i l'antiquíssima església romànica de Sant Joan. Camí de l

Església de Sant Joan de Boí.

Camí de l

Vistes a Erill la Vall amb la seva església de Santa Eulàlia que sobresurt entre les cases.

Atenció, pot ser una mica dificultós trobar el camí senyalitzat que surt del nucli de Boí. Ens hem de situar darrera el cementiri (N), creuar la carretera i dirigir-nos cap al darrera de les últimes cases del poble. Sortim per un caminet envoltat de murs de pedra seca i branques, que avança a mig vessant de la muntanya pel costat dret de la carretera. Arribem a un punt on el camí fa una corba pronunciada i baixa cap a la carretera, via per on creuem el riu i canviem altre cop de riba. A partir d'aquí la vegetació segueix canviant i fins al final de la ruta entrarem en un bosc de pi roig, bedoll i finalment alguns avets Camí de l

Camí que surt de Boí.

Camí de l

Comencem a trobar granit.

Camí de l

La vegetació canvia amb l'alçada.

Camí de l

Zona de descans amb bancs i taules al Camí de l'Aigua.

Camí de l

Arribant a Caldes de Boí trobem un panell informatiu.

Anem pujant poc a poc pel costat dret orogràfic del riu fins que comencem a notar l'olor a sofre, que ens indica que les aigües termals són ben a prop. Finalment arribem a l'antic balneari de Caldes de Boí (8:50h - 1.460m), punt final d'aquesta ruta tan completa i apassionant per l'Alta Ribagorça. Camí de l

Font a l'entrada de Caldes de Boí.

Camí de l

Caldes de Boí.

Camí de l

Jardins de Caldes de Boí.

Camí de l

Plaça porticada a Caldes de Boí.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!

juan
28-01-2021 18:08:46h

Ha estat tot un privilegi poder haver estat allà de vacances, visitar pics com a els beciberry, el comaslasvienes, el Comaloforno, el Montarto, i tants altres com els més de 200 llacs que allà en l'alta ribagorça, i què dir del romànic, la fauna, i tots les paisatges, l'aigua, és que ho té tot, del que a mi m'encanta.

1 vot
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta