pdf-ruta22
Ruta de la fauna de Senet

Seguim l'antic camí del port de la Gelada fins als miradors del barranc de l'Esbornada i d'Estarredono

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
 • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Mitjana

Caminades de distància i desnivell moderats que no superen els 14 km de llargada ni els 600m de desnivell.
desnivelDesnivell acumulat

465m

Distància totalDistància total

5,8 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

2:00h

altitud_minimaAltitud mínima

1.291m

distanciaPunt de sortida / arribada

Centre d'Informació de Senet

altitud_maximaAltitud màxima

1.716m

distanciaPoblació més propera

Senet de Barravés

banner apadrina

Recorregut parcialment circular de 5,8 km de longitud per l'Espai d'Interès Natural de Gelada. Comencem la ruta al poble de Senet de Barravés, a la comarca de l'Alta Ribagorça. Des d'aquí ens enfilem per un antic camí fins a la font del Planaverd, on deixem enrere el bosc i comencem a tenir bones vistes del massís de la Maladeta i els Besiberris. L'ascensió se suavitza, topem un moment amb la pista forestal per on baixarem de tornada i -seguint en tot moment pel camí marcat- assolim la collada de Ros, on trobem un refugi de pastors i, uns metres més endavant, el mirador de l'Esbornada. Fem el primer tram de tornada per la pista forestal, baixant a poc a poc per un terreny molt agradable i desviant-nos un moment per gaudir del mirador d'Estarredono. Més endavant tornem a enllaçar amb el camí antic i baixem per aquesta via fins a Senet.

Aquest itinerari ens permet descobrir la fauna i la vegetació de muntanya d'aquesta zona caracteritzada pel modelatge glacial. Comencem la ruta immersos en el bosc típic de l'estatge montà i arribem fins als prats subalpins. Els panells informatius ens ajuden a reconèixer els indicis i rastres de fauna, adaptada al clima i a la vegetació, mentre observem i prenem consciència de l'impacte de la presència humana en el paisatge. També gaudim de vistes impressionants a les altíssimes muntanyes del voltant, de més de 3.000m d'altitud, com el massís de la Maladeta i els Besiberris.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 2:00h en total: 0:55h per pujar des de Senet fins al mirador de l'Esbornada, 0:25h per anar des d'aquí fins al mirador d'Estarredono i 0:40h per baixar des d'aquest punt fins a Senet.

: Mitjana. El primer tram de la ruta presenta la pujada més acusada, després el pendent se suavitza considerablement.

: Estiu, primavera i tardor.

:

Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici - Vall de Boí. 1:25.000. Editorial Alpina.

: Tot i que l'itinerari hauria d'estar marcat en la seva totalitat amb pals de fusta amb una petjada d'isard, algunes d'aquestes marques han caigut o s'han deteriorat. No és gaire complicat trobar el camí, però recomanem estar atents i anar seguint les marques grogues de Camins Vius fins al mirador. A continuació, durant tot el tram que fem per pista forestal, la ruta no està marcada però no té pèrdua. En el sector final de la ruta desfem el camí que ja hem recorregut al principi de l'itinerari.

Com arribar-hi en cotxe

Arribem al trencall de Senet-Aneto per la carretera N-230 entre el Pont de Suert i Vielha. Aquesta sortida -ben senyalitzada- es troba a 20 km del Pont de Suert (si venim des del sud) o a 20 km de Vielha (si venim des de la Val d'Aran). Agafem el trencall i seguim les indicacions de Senet. La carretera secundària creua el riu Noguera Ribagorçana, fa un gir i ràpidament ens condueix fins a les primeres cases del poble (1 km des del trencall). El Centre d'Informació de Senet està situat just a l'entrada del poble, a la mateixa carretera. Podem estacionar allà mateix.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

 • partner_image_208
  Carretera del Parc Nacional d´Aigüestortes, s/n, 25528 Boí
  Els apartaments La Peguera estan situats en dues ubicacions privilegiades de la vall de Boí: al poble de Barruera i a la carretera d'entrada del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici per Sant Nicolau. La Peguera ens ofereix apartaments totalment equipats i de mides i característiques diferents. Destaquem especialment el bon tracte que ens ofereix la Isabel i us recomanem que us deixeu aconsellar per ella sobre les moltíssimes excursions que es poden realitzar des d'aquí!
 • partner_image_247
  Plaça Treio 4, 25528 Boí
  L'Hostal i Hotel Pey de Boí està situat just al centre de Boí, al cor de la Vall de Boí. Ofereix diversos tipus d'habitacions, totes elles molt acollidores i còmodes i el seu restaurant ofereix bona cuina tradicional de muntanya amb els millors productes locals. El Pey és la base ideal per descobrir la vall i el Parc Nacional!
 • partner_image_262
  Carrer Major s/n Barruera
  L'hotel Farré d'Avall està situat en una antiga casa pairal de pedra al bonic poble de Barruera, a la Vall de Boí. També disposa de restaurant i és una base ideal per descobrir els tresors naturals i històrics de l'entorn, com el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i les esglésies romàniques de la vall.

Què més podem visitar?

 • Església de Santa Cecília de Senet de Barravés
  Església de Santa Cecília de Senet de Barravés

  A la població de Senet, a dins del seu petit nucli urbà, hi trobem aquesta bonica església parroquial del segle XI, reformada al segle XVII. Disposa d'una torre campanar de planta quadrada de tres pisos.

  Coordenades GPS: 42.557671º 0.753195º

 • Centre del Romànic de la Vall de Boí
  Centre del Romànic de la Vall de Boí

  A la Vall de Boí hi trobem un conjunt de nou esglésies romàniques declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Al bell mig d'una de les valls més boniques del Pirineu hi trobem joies com Sant Climent, Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí o Santa Eulàlia d'Erill la Vall amb el seu magnífic campanar. Més informació i horaris aquí.

  Coordenades GPS: 42.5244231º 0.8258553º

 • Àrea de pícnic de Conangles
  Àrea de pícnic de Conangles

  A uns 2,5 km de la sortida de la boca sud del túnel de Vielha, a la N-230, trobem l'extensa àrea de pícnic de Conangles (a mà dreta pujant). Està situada a la capçalera del riu Noguera Ribagorçana i disposa de taules, barbacoes, etc. Aquesta zona es converteix en el punt de sortida de nombroses excursions per la zona perifèrica del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Per exemple, és el punt de sortida per pujar per la bonica vall de Besiberri, i arribar fins als seus llacs i el seu refugi.

  Coordenades GPS: 42.6134863º 0.7679782º

 • La Fira de la Girella
  La Fira de la Girella

  La Fira de la Girella se celebra anualment al Pont de Suert (el tercer o quart diumenge d'octubre) i té com a objectiu la divulgació de les tradicions de la zona i la dinamització turística del municipi. La gran protagonista de la fira és la girella, un embotit tradicional del Pirineu elaborat amb carn de corder i arròs.

  Coordenades GPS: 42.407286º 0.740377º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem l'itinerari al Centre d'Informació de Senet (0:00h - 1.291m), situat just a l'entrada del poble de Senet de Barravés, un dels nuclis de població del municipi ribagorçà de Vilaller. Fem uns metres pel carrer del Pont i immediatament girem a l'esquerra pel carrer Santa Cecília. Passem per darrera de l'església de Santa Cecília i seguim rodejant el poble per la seva part exterior fins que arribem a l'inici del camí vell del port de la Gelada. En aquest punt trobem un panell de color verd amb informació de la ruta. L'itinerari que proposem està senyalitzat en la seva totalitat amb marques verdes amb una petjada d'isard, però en el moment de redacció d'aquesta guia (novembre 2019) aquestes marques estan molt desgastades, en mal estat o han desaparegut, per això farem referència a d'altres senyalitzacions amb les que anirem coincidint en alguns trams del recorregut i que es troben en més bon estat. Així doncs, en el primer sector de la ruta i fins mirador de l'Esbornada seguirem els pals de fusta amb marques grogues de la senyalització del projecte Camins Vius. Ruta de la fauna de Senet 1

Poble de Senet. Cases antigues de pedra i fusta.

Ruta de la fauna de Senet 1

Inici de la ruta.

Ruta de la fauna de Senet 1

Panells explicatius de la Ruta de la fauna de Senet.

Anem pujant pel vessant de la muntanya ascendint sense descans i fent algunes ziga-zagues que ens ajuden a guanyar alçada fins que assolim una zona més plana on trobem una petita construcció de pedra per abeurar el bestiar, hem arribat a la font de Planaverd (0:30h - 1.533m), al petit altiplà de Planaverd. Ruta de la fauna de Senet 1

Font de Planaverd.

A partir d'aquí la pujada es fa més agraïda. Anem seguint el camí marcat amb els senyals grocs, que va progressant sempre per la dreta de la pista forestal. A poc a poc observem que comença a haver-hi un canvi de paisatge, de bosc dens de pi, boix, saüc, gerderes i altres arbustos típics de l'estatge montà passem a les praderies característiques de l'estatge subalpí, amb algun bosquet disseminat i més esclarissat, presència del ginebró i d'altres arbustos baixos, i flors com el còlquic pirinenc, més adaptada al fred. A mesura que anem guanyant altitud se'ns obren les vistes a la vall de la Noguera Ribagorçana: si mirem enrere observem els nuclis de Senet i d'Aneto (just a l'altre costat del riu) i, una mica més al nord, riu amunt, la presa de Senet. Ruta de la fauna de Senet 1

Canvi de vegetació. Presa de Senet al fons.

Ruta de la fauna de Senet 1

Ginebró.

Ruta de la fauna de Senet 1

Còlquic pirinenc.

Ruta de la fauna de Senet 1

Panell d'interpretació de la fauna.

Seguim avançant i arribem a un punt on coincidim altre cop amb la pista forestal (0:40h - 1.628m). Comencem aquí el sector circular de la ruta. De tornada arribarem aquí per la carretera forestal; però ara continuem pujant suaument pel camí amb marques grogues. Aviat distingim al fons (S) una construcció de pedra amb la teulada de pissarra i, al seu costat, una zona on a la primavera pasta el bestiar. Passem per aquest refugi de pastors i seguim uns metres més endavant fins al mirador de l'Esbornada (0:55h - 1.705m). Ens aturem a observar les millors vistes panoràmiques de la ruta, amb els contraforts del massís de la Maladeta i, just davant nostre, tota l'allau de pedres sedimentades al barranc durant milers d'anys. Ruta de la fauna de Senet 1

Topem amb la pista forestal. Però nosaltres seguim pujant pel camí.

Ruta de la fauna de Senet 1

Vistes cap a l'altra banda de la vall.

Ruta de la fauna de Senet 1

Card marià, típic de vegetació subalpina.

Ruta de la fauna de Senet 1

Refugi de pastors.

A partir d'aquí deixem el camí i les marques grogues i agafem ara la pista forestal, que tenim just uns metres més amunt d'on ens trobem (senyalització verda). Un cop a la pista, iniciem una baixada suau, observant les vistes impressionants que tenim del refugi de pastors amb les muntanyes al darrera. Deixem enrere a la dreta una altra pista i continuem per la de l'esquerra (N). Seguim avançant i arribem a una girada tancada, punt on deixem la pista principal un moment i ens desviem (recte endavant) per un pista secundària que ens porta fins al mirador d'Estarredono (1:20h - 1.706m), que ens ofereix una altra molt bona perspectiva de la vall. Ruta de la fauna de Senet 1

Inici de la baixada per la pista forestal.

Ruta de la fauna de Senet 1

Pista forestal que agafem de baixada.

Desfem la pista secundària fins que recuperem la pista principal i continuem baixant, avançant entre boscos esclarissats i observant la rica vegetació que caracteritza aquesta zona. Seguim avançant i just a la següent corba pronunciada cap a la dreta trobem el camí per on hem pujat abans (punt de pas número 2). Deixem la pista i agafem el camí de baixada fins al poble de Senet i el seu Centre d'Informació (2:00h - 1.291m), punt final d'aquesta bonica ruta interpretativa. Ruta de la fauna de Senet 1

Sauc, boix i esbarzers que envolten el camí.

Ruta de la fauna de Senet 1

Església del poble, amb el barranc de l'Esbornada al fons.

Ruta de la fauna de Senet 1

Senyalització de la Ruta de la Fauna de Senet.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!


2 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta