pdf-ruta293
Pedraforca 360

Excursió clàssica que dóna la volta a la mítica muntanya del Pedraforca i ens descobreix les seves quatre cares

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
 • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Notable

Excursions més exigents o bé perquè són més llargues o amb major desnivell o amb alguna dificultat concreta.
desnivelDesnivell acumulat

759m

Distància totalDistància total

17 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

4:15h

altitud_minimaAltitud mínima

1.403m

distanciaPunt de sortida / arribada

Plaça Major

altitud_maximaAltitud màxima

1.844m

distanciaPoblació més propera

Gósol

banner apadrina

Ruta circular de 17 km de longitud al voltant del Pedraforca. Fent una volta de 360º al massís, l'itinerari ens permet conèixer tots els vessants d'aquesta muntanya emblemàtica de Catalunya. La ruta surt de Gósol pel camí de la Cerdanya fins al Collell, divisòria d'aigües entre el Segre i el Llobregat i pas natural del massís del Pedraforca a la serra del Cadí. Després davalla cap al refugi Lluís Estasen, amb impressionants vistes de la cara N del Pedraforca, i continua cap al vessant E passant per sota de la tartera de Saldes. Torna a pujar cap a coll de Jou pel camí dels Miners, sota la impressionant paret calcària de la cara S i, finalment, retorna al punt d'inici a Gósol. Es tracta d'un itinerari sense dificultats tècniques i fàcil de seguir -està ben senyalitzat com a PR-C 127-, la dificultat únicament ve donada per la distància i el desnivell a superar.

Aquest itinerari circular ens permet conèixer la muntanya del Pedraforca (2.516m) pels seus quatre costats, ben diferents entre ells. El Pedraforca està situat entre els termes municipals de Saldes i Gósol, al nord-oest del Berguedà i dins del Parc Natural del Cadí-Moixeró. Limita al nord amb la serra del Cadí, al sud amb la serra d'Ensija i a l'oest amb la serra del Verd. Aquesta muntanya de silueta inconfusible atrau excursionistes i escaladors de totes les edats!

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 4:15h en total: 2:30h des de Gósol fins al refugi Lluís Estasen i 1:45h per tornar a Gósol per la mina de coll de Jou.

: Tot l'any, tot i que a l'hivern pot haver-hi neu o glaç que poden incrementar la dificultat de la ruta, podent-se requerir la utilització de material tècnic adequat.

:

· Serra del Cadí - Pedraforca. 1:25.000. Editorial Alpina.
· Base topogràfica de Catalunya 1:25.000. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

: Tota la ruta està senyalitzada amb les marques blanques i grogues del PR-C 127, però cal estar atents a les bifurcacions ja que coincidim parcialment amb el PR-C 123 i el PR-C 124 que també utilitzen les dues franges de pintura blanca i groga, i amb els GR 107 i 150 senyalitzats amb franges de pintura blanca i vermella. A l'hivern, el tram de Gósol al refugi Lluís Estasen pot estar nevat i/o glaçat, fet que n'augmenta la dificultat i l'exposició. Trobem aigua a la font Terrers, la font de la Roca i la font del refugi Lluís Estasen.

Com arribar-hi en transport públic

Podem arribar a Guardiola de Berguedà amb els autobusos de la línia regular Barcelona - Manresa - Berga - Puigcerdà pel túnel del Cadí que opera la companyia ALSA. A la seva web hi ha tota la informació d'horaris i tarifes i es pot comprar el bitllet.

Si ens desplacem des de Lleida o des de Girona podem agafar l'Eix Bus operat per la companyia TEISA (informació d'horaris i tarifes a la seva web) i enllaçar amb l'autobús ALSA a Manresa.

Per arribar a Gósol des de Guardiola de Berguedà agafem l'autobús amb servei a la demanda. El número de telèfon per sol·licitar aquest servei és el 683 388 285. La petició es pot fer de dilluns a divendres, fins a les 17h del dia anterior feiner a la data del viatge. Més informació i horaris en aquesta pàgina web del Consell Comarcal del Berguedà.

Com arribar-hi en cotxe

Des de la carretera C-16, a prop de Guardiola de Berguedà, agafem la carretera B-400 cap a Vallcebre, Saldes i Gósol. Seguim per aquesta carretera uns 24 km fins a Gósol (deixant enrere pel camí el trencall de Vallcebre i els nuclis de Maçaners i Saldes). Just a l'entrada de Gósol, a mà dreta, després de la rotonda, trobem una zona on podem aparcar els vehicles.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

 • partner_image_171
  Ctra. B-400 Km 13,5, 08697 Saldes
  El Càmping Repòs del Pedraforca, als peus del mateix Pedraforca i presidit per la seva ja mítica silueta, és la base ideal per a practicar senderisme i aprofitar aquest seu entorn natural privilegiat. Ells mateixos disposen d'una guia amb 40 itineraris i us podran aconsellar molt bé. Una gran descoberta per a gaudir tota la família!
 • partner_image_260
  Carretera de Berga s/n., 25716 Gósol
  L'hostal i restaurant Cal Franciscó està situat a l'entrada de Gósol i és el punt de trobada ideal per fer tot tipus de rutes al massís del Pedraforca o a la serra del Verd. L'allotjament disposa de 24 habitacions acollidores i el seu bar i restaurant de cuina casolana està obert a tothom.

Què més podem visitar?

 • El castell de Gósol
  El castell de Gósol

  El castell de Gósol està ubicat dalt d'un petit turó que domina la vila de Gósol. Del recinte, que ja existia al segle XI dominant una de les rutes de pas de la Catalunya central vers la Cerdanya i el Llenguadoc, només es conserven algunes restes de la muralla que tancava el costat de tramuntana.

  Coordenades GPS: 42.233987º 1.660590º

 • Centre Picasso de Gósol
  Centre Picasso de Gósol

  El Museu Municipal de Gósol acull el Centre Picasso, on es mostren reproduccions de les obres més significatives que Pablo Picasso va pintar l'any 1906, amb 24 anys, durant la seva estada a Gósol amb la seva companya Fernande Olivier, i que actualment s'exposen als museus més importants del món. Més informació: Ajuntament de Gósol (973 370 055 / ajuntament@gosol.ddl.net).

  Coordenades GPS: 42.237224º 1.659665º

 • Museu de les Trementinaires
  Museu de les Trementinaires

  Aquest museu de Tuixent ens permet descobrir qui eren les trementinaires, quines herbes i remeis elaboraven i com organitzaven les seves rutes a peu per comercialitzar els seus productes arreu de Catalunya. Al poble, també hi trobarem un jardí botànic i un jardí urbà.

  Coordenades GPS: 42.230643º 1.569124º

 • El ball de les Cosses de Gósol
  El ball de les Cosses de Gósol

  El ball de les Cosses de Gósol és una dansa tradicional que es balla Gósol per la Festa Major, el 15 d'agost, i és l'element folklòric més conegut i popular del poble. Durant el ball, els dansaires fan diversos moviments i passos per parelles, en rotllana i de quatre en quatre.

  Coordenades GPS: 42.236735º 1.660432º

 • Mirador del Gresolet
  Mirador del Gresolet

  Accedim al mirador del Gresolet des de l'aparcament del Gresolet baixant unes escales o a través d'una passarel·la adaptada per a persones amb mobilitat reduïda. Hi trobem un panell informatiu i una escultura. És un mirador excel·lent de la vall de Saldes i del massís del Pedraforca.

  Coordenades GPS: 42.2476451º 1.7231686º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem la ruta a la plaça Major de Gósol (0:00h - 1.428m) on hi ha l'escultura de La dona dels pans, en homenatge a Pablo Picasso. Sortim de la plaça pel carrer Picasso, girem a l'esquerra i, després de travessar una petita placeta, continuem en direcció N pel carrer de la Cerdanya, seguint el camí del pas dels Gosolans. Pedraforca 360 1

La dona dels pans de Picasso.

Pedraforca 360 1

Safareig del Predell.

Sortim del poble deixant enrere el turó on s'alcen les runes del castell de Gósol i les restes de l'antic poble, amb els lloms arrodonits del vessant S de la serra del Cadí davant nostre. Seguim les marques de pintura blanques i grogues del PR-C 127, que seguirem durant tota l'excursió. En aquest tram també coincidim amb les marques blanques i grogues del PR-C 123 i les blanques i vermelles del GR 107 i del GR 150. Pedraforca 360 1

Castell de Gósol.

Pedraforca 360 1

Camí de la Cerdanya i serra del Cadí.

Comencem a guanyar altura per un camí bastant fressat, primer avancem per un terreny obert amb matolls i després ens endinsem en una pineda de pi roig. Arribem a un punt on deixem enrere el camí cap al collet de la Guàrdia i continuem resseguint la muntanya fins al coll de la font Terrers (0:45h - 1.630m), on trobem la font homònima, d'aigua fresca i abundant, i on arriba una pista forestal. Pedraforca 360 1

Àrea de lleure de la Font Terrers.

Pedraforca 360 1

Font Terrers.

Deixem el coll i continuem el nostre itinerari en direcció N. Deixem enrere el PR-C 123, que se'n va a la dreta cap al coll del Verdet pel camí del torrent de la Coma dels Caners, i continuem cap al Collell pel camí del pas dels Gosolans. Pedraforca 360 1

Camí del Collell.

Travessem una pineda a estones esclarissada i entapissada de prats verds que ens permet gaudir de boniques vistes dels vessants de migjorn de la serra del Cadí. Més endavant travessem la Portella, un pas estret entre roques calcàries i des d'on gaudim d'una àmplia panoràmica de la vall de Josa amb el Cadinell al mig. Pedraforca 360 1

El Cadinell i la vall de Josa des de la Portella.

Continuem resseguint el vessant herbós i progressivament anem girant en direcció E. Sota un penyal rocós de conglomerat trobem la font de la Roca, on també raja l'aigua abundant. Pedraforca 360 1

Vessants herbosos camí del Collell.

Pedraforca 360 1

Font de la Roca.

Travessem una esllavissada on el camí ha estat arranjat i continuem pujant entre prats cap al coll, que ens queda a mà dreta. Finalment arribem al Collell (1:35h - 1.841m), coll que uneix el massís del Pedraforca amb la serra del Cadí i divisòria d'aigües entre el Segre i el Llobregat. Pedraforca 360 1

El GR 107 camí al Collell.

Pedraforca 360 1

El Collell.

Aquí deixem enrere les marques blanques i vermelles dels GRs 107 i 150, que continuen cap a al coll de Bauma, i continuem per la pista de la dreta seguint les marques blanques i grogues del PR-C 127. En aquest proper tram coincidim amb el PR-C 124, la ruta dels Segadors, que al seu torn arriba al Collell des de l'esquerra (serra Pedregosa). Continuem per la pista vorejant el vessant N del massís del Pedraforca amb les espectaculars parets que s'alcen sobre la vall de Gresolet i el seu santuari, situat al fons. Pedraforca 360 1

La pista camí al refugi Estasen.

Caminem tranquil·lament contemplant els nombrosos estimballs que cauen cap a Gresolet i les feréstegues i impressionants canals que s'alcen a la nostra dreta, amb la vertical cara N sobre nostre. Travessem nombroses canals i arribem al coll del Pi Ajagut. Just al davant ens apareix la inconfusible silueta del Gat, resseguida per la via Homedes, una via d'escalada clàssica de la cara N del Pedraforca. Pedraforca 360 1

El Gat.

Pedraforca 360 1

La cara N del Pedraforca.

Pedraforca 360 1

Serra Pedregosa i Comabona.

Continuem per la pista fins a una barrera que a l'hivern tanca el pas de vehicles motoritzats i, poc després, pugem per l'interior del bosc fins al refugi Lluís Estasen (2:30h - 1.674m). Aquest refugi va ser inaugurat l'any 1947 i es va dedicar a un dels pioners de l'escalada a Catalunya, Lluís Estasen, que al juny de 1928 va obrir la via Estasen a la cara N del Calderer, la primera gran paret escalada a Catalunya. Pedraforca 360 1

Refugi Lluís Estasen.

Des del refugi seguim les indicacions del PR-C 127 cap a Gósol, que també coincideixen amb el camí cap a l'Enforcadura per la tartera de Saldes. Poc més enllà, ja dins del bosc de pi roig, arribem a una bifurcació on deixem enrere a la dreta el camí de l'Enforcadura i continuem pel PR en direcció a Gósol (esquerra). Travessem la tartera dels Cabirols i comencem a baixar pel mig del bosc flanquejant la base de la tartera de Saldes, que ens queda amagada per l'arbrat. Pedraforca 360 1

Als peus de la cara N.

Pedraforca 360 1

Orella d'ós camí a la tartera dels Cabirols.

Pedraforca 360 1

Tartera dels Cabirols.

Pedraforca 360 1

Orquídies del Pedraforca.

Després d'una forta baixada pel mig de la pineda, comencem a remuntar passant per sota de les parets del Roget fins que arribem a una esplanada amb un prat colonitzat per gavarreres. Des d'aquesta clariana gaudim de vistes impressionants de la paret del Roget, de tons vermellosos, eclipsada per la veïna paret S del Pollegó Inferior del Pedraforca. Si girem el cap i mirem cap al S, podem contemplar una àmplia panoràmica del vessant de tramuntana de la serra d'Ensija, amb el cim de la Gallina Pelada (2.321m). Pedraforca 360 1

Baixant pel bosc de la Serra.

Pedraforca 360 1

El Roget.

Pedraforca 360 1

Gavarreres i la serra d'Ensija.

A partir d'aquí el sender es converteix en pista i, una mica més endavant, enllacem amb el camí ral de Saldes a Gósol. Continuem pujant una mica més per la pista, meravellats per la imponent verticalitat de la paret S que s'alça a la nostra dreta, i aviat comencem a davallar cap a una esplanada artificial on hi havia l'antiga mina de Coll de Jou (3:20h - 1.518m). Pedraforca 360 1

La cara S del Pollegó Inferior del Pedraforca.

Pedraforca 360 1

La mina de Coll de Jou.

Des d'aquest punt, un corriol ens condueix altra vegada per l'interior de la pineda i, fent petites pujades i baixades, anem resseguint el vessant de la muntanya fins que arribem a les envistes del poblet de Sorribes. Pedraforca 360 1

El petit llogarret de Sorribes.

Pedraforca 360 1

La tartera de Gósol.

Pedraforca 360 1

El mirador del Cap de la Creu.

A partir d'aquí ja només ens queda seguir la pista ampla que passa entre camps i prats de dall, resseguint un mur de pedra seca, i que ens retorna a la plaça Major de Gósol (4:15h - 1.428m), punt d'inici i final de la sensacional ruta Pedraforca 360. Pedraforca 360 1

Santa Maria de Gósol.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!

Carlos
22-03-2023 09:24:49h

He fet la ruta el 9/03/2023, sortint de Gósol i en sentit antihorari. La ruta ha d'estar molt bé i suportable a la primavera/estiu. La pega a la meva data és que hi havia força neu/gel a la pista que tens un cop passat el refugi fins a la llarga baixada que et torna a portar a Gosol, es fa una mica més complicada de caminar i en el meu cas no vaig veure el Pedraforca en cap moment a causa de l'estat del dia. Amb això i la Meteo, és una ruta que repetiria.

Joan Gelabert Babot
23-08-2022 18:31:56h

És penós com sempre observar les piles de llenya acumulada en el tram pel damunt de Faners i l'Espa després de la tala de fa dos anys amb el perill que això comporta en cas de incendi. Els boscos estan bruts perquè s'enduen els troncs i deixen la llenya amuntegada. Penós, després ens queixem però no compleixen la llei.

22 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta