pdf-ruta60
Ruta circular pels cingles de Vallcebre

Descobrim un dels indrets més espectaculars i admirats del Berguedà: la vertiginosa cinglera de Vallcebre!

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
 • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Notable

Excursions més exigents o bé perquè són més llargues o amb major desnivell o amb alguna dificultat concreta.
desnivelDesnivell acumulat

900m

Distància totalDistància total

16,25 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

5:20h

altitud_minimaAltitud mínima

956m

distanciaPunt de sortida / arribada

Sant Corneli - H. Santa Bàrbara

altitud_maximaAltitud màxima

1.308m

distanciaPoblació més propera

Sant Corneli de Cercs

Itinerari circular de 16 km de longitud pels cingles de Vallcebre. La ruta comença a Sant Corneli, a l'aparcament del Museu de les Mines de Cercs, just al davant de l'Hotel Santa Bàrbara. Des de Sant Corneli pugem cap al grau dels Boigs i assolim la part alta de la cinglera de Vallcebre. A continuació comencem un recorregut circular que ressegueix els cingles pel seu fil i que ens porta fins a la Foradada, un pas estret espectacular que l'aigua ha excavat a la roca calcària, i fins al mirador de Cap Deig. Visitem el poble de Vallcebre, que està situat al centre de l'altiplà, i tornem a pujar a la part alta dels cingles, on enllacem amb el camí del grau dels Boigs. Finalment, descendim fins a Sant Corneli i passem per davant del popular restaurant Santa Bàrbara. L'itinerari transcorre per calçades amples i corriols ben definits, exceptuant el tram del grau dels Boigs, on cal superar un pas equipat, que tot i ser molt espectacular i exposat, no presenta cap dificultat.

Aquesta excursió ens permet descobrir una zona de l'Alt Berguedà bellíssima i, alhora, poc coneguda, sempre eclipsada pel proper massís del Pedraforca i per la serra del Cadí. L'altiplà de Vallcebre -i els espectaculars cingles que l'envolten- constitueix un indret de gran interès geològic i paisatgístic. Al seu torn, l'antiga colònia minera de Sant Corneli ens ajuda a entendre millor la història recent del Berguedà. Durant el recorregut també podem gaudir de vistes fantàstiques del Catllaràs, el Moixeró, el Cadí, el Pedraforca, la serra d'Ensija i l'embassament de la Baells!

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 5:20h en total: 2:10h des del punt d'inici fins a la Foradada, 1:10h des d'aquest punt fins a Vallcebre i 2:00h per tornar a Sant Corneli passant per l'ermita de Santa Magdalena.

: Notable. L'itinerari no presenta cap dificultat tècnica a excepció del tram del grau dels Boigs. En aquest punt cal superar dos trams d'escales equipats amb cadenes i passamans i cal creuar el cingle a mitja altura per un replà força exposat que també està equipat amb passamans.

: Tot l'any. A l'estiu és recomanable començar ben aviat per evitar les hores de màxima insolació.

:

· Rasos de Peguera i Serra d'Ensija. 1:25.000. Editorial Alpina.
· Moixeró - La Tosa. 1:25.000. Editorial Alpina.
· Base topogràfica de Catalunya 1:25.000. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

: A Sant Corneli i a Vallcebre hi ha dues fonts on podem abastir-nos d'aigua.

Com arribar-hi en cotxe

Des de Berga pugem cap al N per la carretera C-16 (Eix del Llobregat). Deixem enrere el poble de Cercs i, just després de la central tèrmica, agafem a mà esquerra el desviament de Sant Corneli (carretera BV-4025). La carretera puja ràpidament i al cap d'uns 3,5 km arribem al nucli de Sant Corneli. A l'entrada del poble agafem un carrer cap a l'esquerra, seguint les indicacions del Museu de les Mines de Cercs. Al final del carrer trobem l'ampli aparcament del museu, on podem estacionar els vehicles. Just al costat hi ha l'Hotel Santa Bàrbara, punt d'inici de l'excursió.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

 • partner_image_171
  Ctra. B-400 Km 13,5, 08697 Saldes
  El Càmping Repòs del Pedraforca, als peus del mateix Pedraforca i presidit per la seva ja mítica silueta, és la base ideal per a practicar senderisme i aprofitar aquest seu entorn natural privilegiat. Ells mateixos disposen d'una guia amb 40 itineraris i us podran aconsellar molt bé. Una gran descoberta per a gaudir tota la família!
 • partner_image_260
  Carretera de Berga s/n., 25716 Gósol
  L'hostal i restaurant Cal Franciscó està situat a l'entrada de Gósol i és el punt de trobada ideal per fer tot tipus de rutes al massís del Pedraforca o a la serra del Verd. L'allotjament disposa de 24 habitacions acollidores i el seu bar i restaurant de cuina casolana està obert a tothom.

Què més podem visitar?

 • Les petjades de dinosaure de Fumanya
  Les petjades de dinosaure de Fumanya

  El conjunt paleontològic del coll de Fumanya es troba a més de 1.400m d'altitud i a 7 km de Sant Corneli, dins del terme municipal de Fígols. L'impressionant jaciment allotja milers de petjades, ossos i ous de dinosaure que van viure en aquesta zona fa uns 65 milions d'anys. L'explotació de les mines a cel obert ha deixat al descobert aquest impressionant jaciment. Més informació: www.dinosauresfumanya.com

  Coordenades GPS: 42.179645º 1.796164º

 • El Museu de les Mines de Cercs
  El Museu de les Mines de Cercs

  El Museu de les Mines de Cercs està dedicat a l'explotació del carbó a Sant Corneli i a l'Alt Berguedà. El museu és un centre d'interpretació que dóna a conèixer la història de l'explotació d'aquest combustible fòssil i la seva relació amb l'entorn geològic, paisatgístic, econòmic i humà del Berguedà. La visita també inclou un emocionant recorregut amb el tren miner que ens porta fins a l'interior de l'antiga mina de Sant Romà. Més informació: www.mmcercs.cat.

  Coordenades GPS: 42.183443º 1.852804º

 • El poble abandonat de Peguera
  El poble abandonat de Peguera

  Peguera és un poble abandonat situat dins del terme municipal de Fígols. Es va donar a conèixer fa uns anys perquè s'hi volia construir un complex turístic que finalment es va desestimar. El poble està situat en un altiplà, a 1.700m d'altitud, entre els Rasos de Peguera i la serra d'Ensija, en un paratge de gran bellesa als peus d'una petita i esvelta cinglera. La crisi del carbó va accelerar el procés de despoblament de la zona i Peguera va quedar definitivament abandonat.

  Coordenades GPS: 42.159417º 1.772305º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem l'itinerari al nucli de Sant Corneli, just al davant de l'edifici de l'Hotel Santa Bàrbara (0:00h - 963m) i del Museu de les Mines de Cercs. Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

L'edifici de l'Hotel Santa Bàrbara, punt d'inici del recorregut.

Pugem per les escales que hi ha entre l'edifici de l'hotel i el del museu. Arribem al carrer de l'Economat i continuem pujant cap a la dreta. Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

Escales que hi ha al costat del museu.

Passem pel costat del restaurant Santa Bàrbara, que voregem per darrere, i arribem a l'església de Sant Corneli. Aquesta església, que ja apareix documentada en època medieval, fou reconstruïda durant el segle XVIII i, posteriorment, durant la Guerra Civil, fou incendiada. Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

Església de Sant Corneli.

Deixem a mà esquerra uns safarejos de l'antiga colònia minera. Aquest lloc fou una de les localitzacions exteriors de la pel·lícula Hogueras en la noche, del director suís Arthur Porchet, que es va rodar l'any 1936 a Sant Corneli i a Barcelona. Passem per la font de Sant Corneli i continuem pujant per un altre tram d'escales. Travessem el carrer Gran Via 1a, i seguim recte amunt, per un caminet que passa per entre uns horts. Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

Carrer Gran Via 1a.

Anem seguint unes marques de pintura de groga i creuem un parell de tanques electrificades pel bestiar. No triguem en arribar a la carretera BV-4025, que creuem. Continuem ascendint per l'interior d'una roureda fins a un creuament de pistes. Caminem una desena de metres per la pista, en direcció N, i immediatament enllacem, a l'esquerra, amb l'itinerari senyalitzat PR C-128. Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

Carretera BV-4025.

Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

Cruïlla de camins on enllacem amb un ramal del PR C-128.

Una fita i les marques blanques i grogues del PR C-128 ens indiquen el camí a seguir. Remuntem el vessant costerut de la muntanya fins al peu de la cinglera. Travessem un petit rec i arribem a unes escales, aquí comença la pujada del grau dels Boigs (0:40h - 1.186m). Els graus són antics passos que permetien el trànsit entre la part superior i la inferior dels cingles de Vallcebre. Es diu que antigament hi havia fins a vint-i-sis graus ben fressats, i que si es tancaven tots, Vallcebre quedava incomunicat. Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

Roure que hi ha just on comença el grau dels Boigs.

Pugem per les escales que hi ha equipades amb cadenes i passamans fins a un replà que creua la cinglera a mitja altura. Tot i que aquest pas impressiona bastant, està equipat amb un passamans i no comporta cap dificultat. Pugem un altre tram d'escales i arribem al capdamunt de la cinglera. Les vistes des d'aquest punt són espectaculars: cap al S veiem el Baix Berguedà, amb l'embassament de la Baells en primer terme, cap al SO observem el massís dels Rasos de Peguera i cap al SE podem distingir els contraforts de la serra del Catllaràs! Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

Tram equipat al grau dels Boigs.

Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

Grau dels Boigs.

Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

Grau dels Boigs.

Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

Grau dels Boigs.

Continuem avançant i aviat arribem a una pista, que nosaltres agafem cap a la dreta, en direcció NE. Aquest camí ens permetrà resseguir tota la cinglera pel seu fil. Si mirem cap a l'esquerra del camí, veurem uns terraplens de colors ocres i marronosos que configuren un paisatge quasi lunar, és el serrat del Vent, on també hi ha restes d'antigues feixes, que ens recorden que antigament tots aquests terrenys estaven cultivats. L'indret està completament desforestat, segons diuen, com a conseqüència de l'activitat de l'antiga central tèrmica de Cercs. Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

Tonalitats ferruginoses al serrat del Vent.

Continuem per la pista que ressegueix els cingles de Vallcebre, les marques blanques i grogues del PR s'alternen amb les marques verdes i blanques d'un sender local. Arribem a una altra cruïlla: ens trobem al grau de les Granotes, per on hi puja una pista. Nosaltres, però, continuem descendint suaument cap als plans de Cal Menut i la masia homònima. Un centenar de metres després de la masia, deixem la pista enrere i agafem un corriol a la dreta. No triguem en arribar al grau del Jou (1:10h - 1.209m). Des d'aquí gaudim d'una bona panoràmica del vessant de ponent de la serra del Catllaràs. Cap al N també podem veure el Puigllançada, la Tosa d'Alp i bona part de la serra del Moixeró. Si baixéssim pel grau del Jou arribaríem a l'anomenat castell dels Moros, nosaltres, però, continuem pel camí que ressegueix la cinglera. Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

Grau del Jou.

A poc a poc, el camí va girant cap al N. Travessem diversos recs i anem perdent altura suaument per l'interior d'un bosquet de pi roig. Arribem a un punt on ja podem veure, al fons de la vall, el poble de Guardiola de Berguedà, amb la serra del Moixeró com a teló de fons. Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

Vistes cap al N amb el poble de Guardiola de Berguedà al fons de la vall.

Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

Avancem pel fil dels cingles.

Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

Tonalitats ferruginoses del serrat del Vent.

A sota de la cinglera observem l'ermita en ruïnes de Sant Climent de Vallcebre. Continuem avançant i, a mesura que anem orientant-nos cap al NO, gaudim de vistes més àmplies de tota la serra del Moixeró i del majestuós cim del Pedraforca, amb l'espectacular enforcadura, que ens deixa boca-badats. Finalment arribem al grau de Sant Climents (1:35h - 1.115m). Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

Comabona i coll de Tancalaporta a la serra del Moixeró.

Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

Ermita de Sant Climent de Vallcebre.

Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

Grau de Sant Climents.

Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

El Pedraforca.

Continuem pel corriol i enllacem amb una pista ampla que seguim durant una bona estona fins a una nova cruïlla. Agafem ara el camí de la dreta en direcció a la Foradada, sempre seguint les marques grogues i blanques del PR i ignorant les diverses variants que va presentant aquest sender. Descendim per entre camps i boscos de pi roig fins al grau de les Granoteres (1:50h - 1.081m), des d'on podem veure, al fons de la vall, una bonica masia. Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

Grau de les Granoteres.

Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

Masia berguedana.

Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

Els cingles de Vallcebre.

Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

Vista panoràmica de Vallcebre i de la serra d'Ensija.

Continuem baixant, ara per un terreny més obert. Deixem enrere diverses masies i arribem al grau dels Moros. Just a sota nostre podem veure-hi un càmping. Seguim avançant i arribem al pont de la Foradada (2:10h - 956m). El torrent de Vallcebre, que rep les aigües de diversos afluents, ha anat erosionant la roca calcària i ha modelat l'espectacular engorjat de la Foradada. Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

Pont de la Foradada.

Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

La Foradada.

Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

La Foradada.

Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

Torrent de Bosons i Vallcebre.

Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

Gorgs de la Foradada.

El torrent passa encaixonat per entre les parets de roca i forma diversos gorgs i espectaculars salts d'aigua. Travessem el pont de la Foradada i arribem a una cruïlla de camins. Nosaltres agafem el camí que continua recte, en direcció NO. Pugem per uns ressalts rocosos fins que assolim, altre cop, el fil de la cinglera. Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

Cruïlla de camins al pont de la Foradada.

Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

Continuem pel fil de la cinglera.

Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

Mirada enrere: podem distingir el camí que ja hem fet.

Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

Escletxa a la cinglera.

Seguim pujant pel fil pedregós dels cingles, on l'única vegetació que hi trobem són alguns ginebrons, pins renocs, boixos i savines. Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

Estranya formació rocosa.

Anem guanyant altura i arribem al mirador de Cap Deig (2:30h - 1.113m). Des d'aquí gaudim d'una extensa panoràmica de tota la cubeta de Vallcebre (S) i de les serres de Gisclareny i del Moixeró (N). Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

Mirador de Cap Deig.

Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

Vistes des del mirador de Cap Deig.

Travessem el petit aparcament del mirador i la carretera de Vallcebre, i agafem el camí que surt cap a la dreta en direcció a "La Barceloneta" (senyalitzat). Avancem durant una bona estona per una pista pavimentada que va guanyant altura progressivament. Arribem a un punt on la pista es converteix en un camí de carro i comença a planejar. Passem pel costat de Cal Galzeran, creuem el torrent de Jou i arribem al raval de la Barceloneta (2:55h - 1.156m). Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

Cal Galzeran.

Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

El raval de la Barceloneta.

Ens trobem en una nova cruïlla de camins, nosaltres agafem la pista que continua en direcció S. Durant el proper tram, fins arribar a Vallcebre, anirem deixant enrere diversos camins a banda i banda. A l'entrada de Vallcebre ens trobem una plaça on hi ha una antiga vagoneta. Nosaltres continuem recte fins al campanar de Vallcebre (3:20h - 1.114m), que està situat al bell mig del petit nucli urbà. El campanar resta estranyament dempeus al mig de la plaça, després que l'església fou incendiada i destruïda l'any 1936 pel Comitè de Fígols. Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

Plaça amb una antiga vagoneta.

Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

El campanar de Vallcebre.

Deixem el campanar enrere i pugem per un carrer en direcció O fins a una cruïlla amb un senyal indicador. Cap a la dreta surt el camí de "Cal Metge", però nosaltres hem d'agafar la pista de l'esquerra en direcció a l'ermita de Santa Magdalena. Passem per uns horts i travessem el torrent de Vallcebre per sobre d'uns gorgs d'aigua blava i transparent. Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

Cruïlla sortint de Vallcebre.

Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

Gorgs al torrent de Vallcebre.

Continuem per la pista seguint sempre les indicacions de l'ermita de Santa Magdalena. Arribem a una cruïlla on hi ha un bloc de pedra amb una creu, és la Creu del Culell (3:40h - 1.200m). En aquest punt deixem la pista i continuem per un corriol que baixa suaument fins a un torrent. El creuem i pugem a través d'un bosquet fins que sortim a una pista, que travessem. Continuem per un caminet que voreja un tancat electrificat. Fem un últim esforç i arribem a l'ermita de Santa Magdalena (4:00h - 1.280m), que està envoltada de bosc i no es distingeix fins que ja hi som a sobre. Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

Masia de Can Vila.

Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

Creu del Culell.

Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

Ermita de Santa Magdalena.

Baixem pel corriol que surt des del costat d'una creu de pedra. Creuem un torrent i tornem a pujar a la cinglera pel grau de la Mola (4:15h - 1.293m), on trobem una altra cruïlla. Agafem el camí de l'esquerra (E). Passem per un tallafocs on hi ha una enorme torre elèctrica i continuem avançant. Passem pel grau del Sastre i pel grau de la Canaleta. Sortim a una pista i arribem al pla de la Barrumba. Ens trobem just a sota del serrat del Vent. Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

Grau de la Mola.

Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

Vistes cap al S des de sobre de Cal Sastre.

Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

El Serrat del Vent.

Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

Vistes cap al S arribant al pla de la Barrumba.

Fem un tram curt per pista i enllacem amb el camí del grau dels Boigs (4:50h - 1.186m). Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

Camí del grau dels Boigs.

Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

Grau dels Boigs.

Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

Grau dels Boigs.

Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

Una última mirada enrere cap als cingles de Vallcebre.

Baixem pel grau, ajudant-nos si fa falta dels passamans que hi ha instal·lats, i desfem el camí fins a Sant Corneli. Passem per la plaça de l'església, baixem cap al restaurant Santa Bàrbara i arribem a l'aparcament del Museu de les Mines de Cercs, just al davant de l'Hotel Santa Bàrbara (5:20h - 963m), punt d'inici i final d'aquesta fantàstica excursió. Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

Cavalls, arribant a Sant Corneli.

Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

Restaurant Santa Bàrbara.

LES BRUIXES DE SANTA MAGDALENA

"No tot és el que sembla. Conten que a les bruixes i els bruixots els agraden els llocs com aquest: plens de coves, balmes i forats on amagar-se. Ara bé, no sempre les coses són el que semblen. Conten els avis que, durant un temps, a Santa Magdalena, s'hi veien llums a les nits. L'ermita és lluny del poble, al mig del bosc. -Són ànimes castigades pels pecats que han fet en vida- deien alguns. Sovint, però, la curiositat és més forta que la por. Uns veïns xafarders van descobrir que les ànimes eren dues veïnes que anaven d'amagat a la font de l'ermita, perquè aquella aigua tenia fama de curar les berrugues."

Text extret de El Mirador de Cap Deig, de l'autor Salvador Vinyes i adaptat per Anna Obiols.

 Ruta circular pels cingles de Vallcebre 1

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!

RUTES PIRINEUS
29-06-2016 09:51:31h

Hola Joan, gràcies per contactar-nos. Tens tota la raó, per aquesta ruta és necessari també el mapa Moixeró - La Tosa. 1:25.000 de l'Editorial Alpina. Acabem de fer l'esmena a la fitxa web i a la guia en PDF. Moltes gràcies.

Joan F.
24-06-2016 19:45:17h

La ruta està molt bé, i l'explicació d'aquesta pàgina és molt complerta i està ben feta. Però el mapa de l'Alpina que dieu correspòn, talla part de la ruta juts per sobre Vallcebre sense ensenyar-la tota. Mapa edició 2004-2005

5 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta