pdf-ruta143
Itinerari de la Vall del Madriu

Descobrim una de les valls més boniques i pintoresques de tota la serralada pirinenca

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
 • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Notable

Excursions més exigents o bé perquè són més llargues o amb major desnivell o amb alguna dificultat concreta.
desnivelDesnivell acumulat

1.350m

Distància totalDistància total

22,8 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

7:00h

altitud_minimaAltitud mínima

1.235m

distanciaPunt de sortida / arribada

Carretera de la Plana

altitud_maximaAltitud màxima

2.480m

distanciaPoblació més propera

Escaldes-Engordany

Recorregut de gairebé 23 km de longitud (anada i tornada) que ens permet descobrir l'excepcional vall del riu Madriu. Comencem l'itinerari a la carretera de la Plana, just a l'entrada del Parc Natural de la Vall de Madriu-Perafita-Claror. Des d'aquest punt recorrem tota la vall del riu Madriu fins a la seva capçalera, on trobem el preciós estany de l'Illa. Part de la ruta transcorre pels antics camins empedrats d'aquest extraordinari espai natural i està molt ben senyalitzada en tot moment. És una excursió físicament exigent, degut a la distància i al desnivell que cal superar, però no presenta cap dificultat tècnica.

El Parc Natural de la Vall del Madriu-Perafita-Claror fou declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l'any 2004 en la categoria de paisatge cultural. Aquesta distinció reconeix l'extraordinari equilibri que s'ha mantingut durant segles a la vall entre la natura i l'activitat humana. Precisament durant la ruta podrem admirar i gaudir d'aquest doble vessant: per una banda un entorn natural d'una bellesa excepcional, per altra banda un conjunt d'elements que ens il·lustren com fou la vida durant segles en aquest racó dels Pirineus (camins empedrats, bancals i murs de pedra seca, restes d'antigues fargues, bordes i cabanes de pastors,...). Se'ns dubte, un itinerari imprescindible per tots els amants del Pirineu i de la muntanya!

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 7:00h en total: 4:10h des del punt d'inici fins al refugi de l'Illa, a la capçalera de la vall, i 2:50h per fer la baixada pel mateix camí.

: Notable. L'excursió no presenta cap dificultat tècnica però físicament és molt exigent degut a la distància i al desnivell que cal superar.

: Primavera, estiu i tardor. La ruta també es pot realitzar a l'hivern, en aquest cas amb neu i gel a la part alta de la vall.

:

Andorra. 1:40.000. Editorial Alpina.

: L'itinerari està ben senyalitzat. A totes les cruïlles per on passem hi ha pals verticals que ens indiquen el camí a seguir. També trobem els senyals blancs i vermells del GR 7, que coincideix completament amb el nostre itinerari.

Com arribar-hi en cotxe

Primer de tot, hem d'arribar a la rotonda de la carretera d'Engolasters per la carretera CG-2 des d'Andorra la Vella (S) o des d'Encamp (N). En aquesta rotonda agafem la carretera CS-200 ("Engolasters") i la seguim amunt durant uns 800m. En un revolt pronunciat cap a l'esquerra, trobem a mà dreta el desviament de la carretera de la Plana. Deixem la carretera d'Engolasters i agafem la carretera de la Plana. Al cap de 100m trobem, a mà esquerra, el camí d'entrada al la Vall de Madriu-Perafita-Claror.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

 • partner_image_783
  Carrer del Casal, 3, AD400 Arinsal
  Les Avellanes és un bonic xalet de muntanya que combina amb molt d'encert el respecte per la natura i les comoditats actuals. Està ubicat al bell poblet d’alta muntanya d’Arinsal, un indret ideal per gaudir de rutes de senderisme de totes les característiques i per a conèixer el Principat d’Andorra.

Què més podem visitar?

 • Centre d´Interpretació de l´Aigua i del Madriu (CIAM)
  Centre d'Interpretació de l'Aigua i del Madriu (CIAM)

  El Museu de l'Aigua és un exemple capdavanter en museografia on s'utilitzen recursos sensitius i experimentals per aprendre de forma lúdica. A més de conèixer l'ús que ha fet l'home d'aquest recurs natural tan important com és l'aigua, també es pot veure una maqueta en relleu de la vall del Madriu i una recreació de l'aigua a través de sons i efectes lluminosos. Però el que més sorprèn del museu, és que podrem caminar sobre l'aigua del riu Valira d'Orient, banyar-nos sota una cascada sense mullar-nos i jugar en una plaça de vapor d'aigua.

  Coordenades GPS: 42.509130º 1.543802º

 • Via Ferrada Bony d´Esquers
  Via Ferrada Bony d'Esquers

  Aquesta via ferrada té una longitud de 350m i 250m de desnivell. La seva dificultat és mitjana. La via ferrada del Roc d'Esquers és molt popular i destaca per la seva longitud i la gran qualitat dels seus passos verticals. La via també disposa d'un petit pont tibetà al final del recorregut. S'accedeix a la via des de la carretera d'Engolasters, a la cruïlla de l'entrada a la Vall del Madriu. Aproximació: 0:05h. Via: 3:50h. Tornada: 1:40h.

  Coordenades GPS: 42.502978º 1.554088º

 • Centre termal i lúdic Caldea
  Centre termal i lúdic Caldea

  Caldea és el centre termal i lúdic per excel·lència d'Andorra. Aquest centre, inaugurat l'any 1994, ens permet descobrir i gaudir dels beneficis de les aigües termals. Ofereix hidromassatges, banys, piscines, corrents, cascades,... i tot el que et pugueu imaginar per tal de gaudir de l'aigua i relaxar-nos. Es troba situat al bell mig del Principat, a Escaldes Engordany.

  Coordenades GPS: 42.511611º 1.537232º

 • Museu del Perfum
  Museu del Perfum

  El museu del Perfum et permet fer un recorregut pel món del perfum i el contacte directe amb les essències i els aromes. També ofereix un recorregut per conèixer la història del perfum i una exposició de flascons i objectes relacionats amb la perfumeria. Aquí descobrireu el poder d'evocació de sensacions dels perfums i podreu submergir-vos en el fascinant univers d'aquest producte. Aquest espai es troba situat al centre d'Andorra, a l'avinguda Carlemany d'Escaldes Engordany.

  Coordenades GPS: 42.508399º 1.534706º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem la ruta a l'entrada del Parc Natural de la Vall de Madriu-Perafita-Claror a la carretera de la Plana (0:00h - 1.235m). L'itinerari que seguirem fins a la capçalera de la vall del riu Madriu coincideix en la seva totalitat amb el sender de llarg recorregut GR 7 i, parcialment, amb el GR 11 (sender transpirinenc) i el GRP (sender que dóna la volta al Principat d'Andorra). Per aquest motiu, durant la ruta i en les diverses cruïlles on trobem senyalització, recomanem seguir sempre les indicacions del GR 7. Itinerari de la Vall del Madriu 1

Cartell del Parc Natural de la Vall del Madriu-Perafita-Claror que ens trobem a l'inici de la ruta.

Itinerari de la Vall del Madriu 1

Primers metres de l'excursió.

Itinerari de la Vall del Madriu 1

Pugem per un bonic camí empedrat.

Comencem a pujar per un bonic camí empedrat. Deixem enrere a la dreta el trencall de la borda i la font de Boïgot i aviat arribem al pont de Sessana, que creuem. A partir d'aquest punt avançarem sempre pel costat dret orogràfic del riu. Itinerari de la Vall del Madriu 1

Pont de Sessana.

Itinerari de la Vall del Madriu 1

Anem pujant per un camí empedrat.

Anem guanyant altura entre bedolls, avellaners i matolls de boix i al cap d'uns 10 minuts arribem al petit nucli d'Entremesaigües (0:25h - 1.495m). Travessem aquest conjunt de cases i continuem remuntant la vall en clara direcció E. Les bordes, els murs de pedra seca, els bancals i el camí empedrat ens recorden l'extraordinària convivència i equilibri que s'ha mantingut durant segles entre la natura i l'activitat humana a la vall del Madriu-Perafita-Claror. Itinerari de la Vall del Madriu 1

Entremesaigües.

Itinerari de la Vall del Madriu 1

El camí és preciós.

Itinerari de la Vall del Madriu 1

Cada estació de l'any ens ofereix colors diferents.

Deixem enrere a la dreta el trencall del pont de Ràmio i continuem pujant pel camí antic de la vall del Madriu. La pujada és constant, però la bellesa de la vall és inigualable. Itinerari de la Vall del Madriu 1

Seguim les marques blanques i vermelles de GR.

Avancem per l'interior de boscos de pi roig i de pi negre fins que arribem a una clariana molt bonica i agradable on trobem el refugi de Fontverd (1:40h - 1.880m). Aquest refugi pertany a la xarxa de refugis de muntanya del Govern d'Andorra i disposa de 14 places lliures. Itinerari de la Vall del Madriu 1

Salt d'aigua del riu Madriu a la dreta del camí.

Continuem la ruta ascendint sense treva. Aviat passem per les restes de la farga d'Andorra, mostra de l'explotació siderúrgica tradicional de la vall. Itinerari de la Vall del Madriu 1

El riu Madriu.

Itinerari de la Vall del Madriu 1

L'ascens és constant.

Arribem a l'encreuament de camins de l'Estall Serrer i continuem recte endavant (E) remuntant la vall. Aproximadament cap a la cota 2180m arribem al preciós pla de l'Ingla i, en el seu extrem superior, hi trobem el petit refugi del Riu dels Orris (3:15h - 2.230m), que disposa de 6 places lliures i que ens pot servir d'aixopluc en cas de necessitat. Itinerari de la Vall del Madriu 1

Arribem a un pla que ens ofereix estampes d'una bellesa inigualable.

Itinerari de la Vall del Madriu 1

Vista dels cims que defineixen i tanquen la vall.

Itinerari de la Vall del Madriu 1

Ens trobem en un entorn d'alta muntanya preciós.

A continuació abordem l'últim tram de l'ascensió. Deixem enrere els arbres i ens enfilem per un llom rocós fins a l'estany de la Bova, l'estany Rodó i, finalment, l'estany de l'Illa i el refugi de l'Illa (4:10h - 2.480m). Aquest espectacular refugi d'alta muntanya disposa de capacitat per a 60 persones i està situat en un indret increïble. Itinerari de la Vall del Madriu 1

L'estany de l'Illa.

Itinerari de la Vall del Madriu 1

Ens trobem en un entorn d'alta muntanya preciós.

Itinerari de la Vall del Madriu 1

La capçalera de la Vall del Madriu.

Itinerari de la Vall del Madriu 1

La capçalera de la Vall del Madriu.

Itinerari de la Vall del Madriu 1

Cabana de pedra a la capçalera de la Vall del Madriu.

Després de recuperar forces i gaudir del paisatge extraordinari que ens envolta, comencem el camí de tornada. Fem el descens seguint el mateix itinerari que hem fet de pujada fins a la carretera de la Plana (7:00h - 1.235m), punt d'entrada al Parc Natural de la Vall del Madriu-Perafita-Claror. Itinerari de la Vall del Madriu 1

Vista general de la Vall del Madriu.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!

NachoBen
27-08-2018 22:54:45h

Cal deixar clar que no és una ruta amb vistes, ja que discorre per boscos que no s?aclareixen fins que s?han recorregut 3h de camí. Tampoc compensa fer-la d?anada i tornada, es perd massa temps en l?aproximació. Només té sentit, per tant, aquest itinerari si es desitja pernoctar al refugi de l?Illa.
(Comentari introduït originàriament en castellà)

8 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta