- Fitxa i mapes
- Recorregut
- Llocs d´interès
- Fotos
- Comentaris ()
- Rutes guiades properes
- Establiments propers
Alta (F)
Rutes d'alta muntanya en terreny poc abrupte en el qual no hi ha grans dificultats. És necessari certa experiència i entrenament suficient per a aquest tipus de terrenys. Pot ser necessari utilitzar les mans per guardar l'equilibri en algun moment puntual. Es tracta d'itineraris força fà cils amb pendents suaus (mà xim 30-35°). F (Fà cil) és ja un grau de dificultat, no és dificultat 0.+400m | +557m/-957m
15 km
1:40h | 4:40h
2.208m
Coll de Tentes
3.144m
Gavarnie
Ruta de dos dies per pujar a un dels tres mils més assequibles del Pirineu. El primer dia, sortida des del coll de Tentes, per sobre de l'estació d'esquà de Gavarnie, i arribada al refugi de Sarradets passant pel port de Bujaruelo i recorrent tota la base de la cara nord del Taillón. El segon dia, pujada al cim del Taillón per la ruta clà ssica de la Bretxa de Rotllan, la Falsa Bretxa i el Dedo.
El pic Taillón, de 3.144 metres d'altitud, està situat a la frontera entre Espanya i França i és un dels grans pics del Parc Nacional d'Ordesa i Mont Perdut (Espanya) i del Parc Nacional dels Pirineus (França). La ruta més habitual per fer-ne l'ascensió és curta i amb paisatges força variats; això fa que el Taillón sigui un dels cims més visitats dels Pirineus. També, la ubicació del refugi de Sarradets, situat en un lloc espectacular amb unes vistes immillorables del circ de Gavarnie i totes les seves muntanyes, completa una excursió molt recomanable.
Track de la ruta
En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.
Més informació
: Pic Taillón (3.144m)
: Dos dies
:
: 1:40h des del coll de Tentes fins al refugi de Sarradets.
: 4:40h en total. 1:45h des del refugi de Sarradets fins al pic Taillón, 2:55h de tornada pel mateix itinerari fins al coll de Tentes.
:
: +400m
: +557m/-957m
: Alta (F). Es tracta d'una ruta fà cil i molt assequible per iniciar-se en l'ascenció de tres mils als Pirineus. Només hi ha alguns passos que requereixen atenció quan superem el Dedo per la seva cara N, no pas per la seva dificultat tècnica sinó per la sensació que genera veure la caiguda cap a la glacera del Taillón a sota nostre.
: Ruta realitzable durant tot l'any. Molt freqüentada a l'estiu.
: Grampons i piolet.
:
· Ordesa y Monte Perdido, Parque Nacional 1:40.000. Editorial Alpina.
· Gavarnie Luz-St-Sauveur PN des Pyrénées. 1748OT. 1:25.000. IGN.
Des de la població de Luz-Saint-Sauveur (França) pugem per la carretera D-921 cap a Gavarnie. Al entrar en aquesta localitat, primer girem a la dreta i, poc després, en una bifurcació, agafem la desviació de l'esquerra que ens condueix fins a l'
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Aixà mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquà descrita. Tots els temps són efectius i prenen un carà cter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.
Què més podem visitar?
-
Circ de Gavarnie i Gran Cascada
El circ de Gavarnie és un dels llocs més famosos i visitats dels Pirineus. Des de Gavarnie, un agradable sender ens permetrà arribar, en aproximadament 1h, als peus del circ i de la Gran Cascada, la més alta d'Europa amb 423m de caiguda.
Coordenades GPS: 42.6993584º -0.0065506º
-
Pont de Napoléo i via ferrada
Napoléo III va fer construir aquest pont entre els anys 1859 i 1863. El pont fa 63m d'alt i 68 de llarg, i es troba a les afores de Luz-Saint-Sauveur, a la carretera que va cap a Gavarnie. Just a sota del pont hi ha la via ferrada que porta el seu mateix nom. Es tracta d'una via ferrada curta, de no més de 20 minuts, amb diversos passos desplomats i aeris.
Coordenades GPS: 42.8583076º -0.0053330º
-
Estació d'Esquà de Gavarnie-Gèdre
Situada al cor del Parc Nacional dels Pirineus (França), aquesta estació d'esquà és una de les atraccions de la vall juntament amb el seu gran patrimoni natural: circs, llacs, pics de 3.000m,... Fa uns anys Gavarnie va ser nomenada Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO. Per accedir a l'estació d'esquÃ, des de Gavarnie cal fer alguns quilòmetres en direcció al port de Bujaruelo.
Coordenades GPS: 42.7296498º -0.0309749º
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Recorregut 1r dia
Unes roques obstaculitzen l'accés a una carretera destrossada. Estem al coll de Tentes.
Des del coll de Tentes se'ns obre tota la panorà mica de la cara nord del Taillón i dels Gabietos. Estudiem i memoritzem el recorregut que seguirem.Podem veure clarament el recorregut del primer dia, i intuïm el del segon dia.
A l'hivern, la cara nord del Taillón és un lloc molt freqüentat per alpinistes amants de corredors i canals, disposats a conquerir recorreguts alpins de cert nivell i molt atractius.El Taillón ens mostra infinitat de corredors i canals per fer durant la temporada d'hivern.
En aquest itinerari seguirem la ruta sud-est d'accés al Taillón que, amb les seves formes arrodonides i suaus, és una opció excel·lent per iniciar-se a l'alta muntanya.Davant nostre, el Taillón (3.144m d'altura), a l'extrem occidental del Parc Nacional d'Ordesa i Mont Perdut.
A la nostra esquerra tenim la vall de Pouey D'Aspe. Pel fons d'aquesta vall hi transcorre un camà que neix a Gavarnie i que arriba fins el port de Bujaruelo. Aquest camà és una bona alternativa si es vol iniciar l'ascensió des de Gavarnie.Una altra possible ascensió és des de Gavarnie, remuntant la vall de Pouey D'Aspe.
Comencem a avançar en direcció SO cap al port de Bujaruelo, que veiem al fons en tot moment. També podem observar el camà que després seguirem des del port i que avança per la base dels Gabietos i del Taillón.Camà que transcorre des del port de Bujaruelo per la base dels Gabietos.
Gran esplanada del port de Bujaruelo: lloc ampli i confluència de camins.
Al port girem a l'esquerra, en direcció E, i voregem tota la base nord del Taillón per un bon camÃ. Aquest és un tram còmode que avança per sota de les grans parets dels cims i per sobre d'una zona de pastures.Des del port de Bujaruelo, en direcció E, vorejarem la base dels Gabietos i del Taillón per la seva vessant septentrional.
Després d'aproximadament 1:00h de camÃ, deixem enrere la base del Taillón i creuem les estribacions del seu contrafort NE. Immediatament encarem la pujada per un terreny agrest i creuem el curs d'aigua que ve de la glacera del Taillón.Després de recórrer tota la base del Taillón trobem la primera pala cap al coll de Sarradets.
Arribem a la glacera del Taillón, una de les poques glaceres que encara queden al Pirineu. A la nostra dreta tenim la cara NE del Taillón i, al fons, la cresta E que topa amb el Dedo i la Falsa Bretxa.Des de la glacera del Taillón podem veure el camà d'ascens al Taillón.
Últimes rampes abans d'arribar al coll de Sarradets.
Les vistes des del coll de Sarradets són inigualables. Ens adonem que el camà fins aquà ha valgut la pena.En arribar al coll s'obre davant nostre l'impressionant circ de Gavarnie.
Arribem al refugi de Sarradets (1:40h - 2.587m), o "le Refuge de la Brèche", com se l'anomena a França. Construït l'any 1.957 i pertanyent al CAF de Tarbes, aquest és un veritable refugi d'alta muntanya (tel.: +33 (0) 6 83 38 13 24; web: www.refugebrechederoland.ffcam.fr). Des d'aquest lloc tenim unes vistes espectaculars de l'impressionant circ de Gavarnie.Davant nostre el refugi de Sarradets o de la Bretxa de Rotllan.
Si mirem al S, veiem la inconfusible Bretxa de Rotllan i la seva glacera, i, una mica més a la nostra esquerra, veiem sobresurtir el casc del Marboré.Al SE del refugi, la glacera de la Bretxa, la Bretxa de Rotllan i el casc del Marboré.
La Bretxa de Rotllan, és un impressionant tall d'uns 40m d'amplada per uns 100m d'alçada, situat a una altitud de 2.807m, a la frontera entre Espanya i França. Des de la terrassa del refugi també gaudim d'esplèndides vistes en direcció E: els Astazous, el Marboré, els pics de la Cascada i la Espalda del Marboré.Explica la llegenda local que Rotllan, el nebot de Carlemany, després de ser derrotat a Roncesvalles pels vascons i fugint dels seus perseguidors, buscant un pas per entre les muntanyes per tornar a França, va arribar a aquest paratge infranquejable. Per evitar que la seva espasa Durandarte caigués en mans dels seus enemic, la va llançar ben fort contra la muralla rocosa, provocant l'aparició de la profunda bretxa.
La Bretxa de Rotllan, un increïble tall natural de roca pel qual es pot passar de França a Espanya.
D'esquerra a dreta: Astazous, Marboré, pics de la Cascada i Espalda del Marboré.
Recorregut 2n dia
Iniciem el nostre ascens cap a la bretxa.
Al començament són necessaris els grampons perquè el pendent és considerable.A mesura que guanyem altura, veiem destacar el pic de Sarradets, en direcció N, a darrere nostre.
Tot remuntant la dura pujada cap a la bretxa, trobem un petit pla nevat (0:20h) que ens permet recuperar l'alè i continuar l'ascens.Última pujada abans d'arribar a la bretxa.
La Bretxa de Rotllan, a 2.807m, és un impressionant tall d'uns 40m d'ample per uns 100m d'alt.
Creuem la bretxa i girem a la dreta (en direcció O) per recórrer la base de la punta Bazillac pel seu vessant S (avançant ara per territori espanyol). A pocs metres de la bretxa hi trobem un gran bivac.Durant el recorregut per la base de la punta Bazillac trobem diversos bivacs.
La boira ens dificulta veure-hi en direcció S, cap a la vall d'Ordesa.
El Dedo és una aïllada i peculiar formació rocosa.
Superem el Dedo pel seu vessant N. Aquest és l'únic pas una mica complicat de la ruta. No pas per la seva dificultat tècnica sinó per l'ambient que se'ns presenta: a sota nostre podem contemplar tota la caiguda cap a la glacera del Taillón.Base N del Dedo, el gran desnivell que tenim als nostres peus, el converteix en l'únic pas una mica complicat de la ruta.
Un cop superat aquest punt, seguim un camà clarament marcat i fà cilment reconeixible que s'enfila directament cap al cim del Taillón. Avancem per un terreny pedregós i descompost.Un camà fà cil ens porta fins al cim del Taillón.
Cim del Taillón (3.144m).
Baixem del cim desfent el camà fet de pujada. Tornem a tenir a davant nostre la base del Dedo. Mirem avall i contemplem la glacera del Taillón.A la nostra dreta el Dedo, a la nostra esquerra la glacera del Taillón.
Les vistes de la glacera del Taillón són magnÃfiques. Podem reconéixer al fons el camà d'ascens que vam fer el dia anterior.Glacera del Taillón.
Tornem a recórrer la base de la punta Bazillac. Les parets que tenim davant nostre són espectaculars. Mirem cap amunt i veiem parets de més de 100m de roca calcà ria.Ens sentim molt petits davant la impressionant alçada d'aquestes parets.
També trobem més bivacs als peus de la paret. Alguns d'ells molt ben ubicats, en quedar protegits de possibles pluges per la inclinació que fa la pròpia paret.Alguns dels bivacs que trobem estan realment ben protegits per la paret sud de la punta Bazillac.
Baixem per la glacera de la Bretxa, deixant la bretxa a la nostra esquena.
Al cap de poc més de 0:20h arribem novament al refugi de Sarradets (3:05h - 2.587m). Recollim les nostres coses i enfilem en direcció al coll de Sarradets.Després d'arribar al refugi, agafem direcció NO cap el coll de Sarradets.
Tornem a passar per la base de la cara nord del Taillón i arribem al port de Bujaruelo (4:20h - 2.270m). Descendim per la carretera fins que arribem al coll de Tentes (4:40h - 2.208m), punt d'inici i final d'aquesta espectacular excursió al Taillón.Ja només ens queda l'últim tros d'asfalt des del port de Bujaruelo fins al coll de Tentes.
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!
Hola Pol, el Taillón és un dels tres mils més assequibles de Pirineu. No obstant, a l'hivern segons les condicions de neu que hi hagi la dificultat pot augmentar. Valoreu-ho segons la vostra experiència en l'ús de material hivernal. Et recomanem que contacteu el refugi de Sarradets (+33 (0) 6 83 38 13 24) perquè us informin en detall de les condiciones actuals de neu.
(Comentari introduït originalment en castellà )
Bon dia, Estic mirant per anar 21-22/01/20 amb un company que seria el segon cop que utilitza grampons i piolo, ho veieu factible? Sabeu per casualitat les condicions? Moltes grà cies.
(Comentari introduït originalment en castellà )
Hola, perquè són dos dies?
(Comentario introducido originariamente en catalán)
Bona tarda: Sap algú si hi hauria algun problema en deixar una nit l'autocaravana o el cotxe al pà rquing del Col de Tentes, problemes de robatoris o està prohibit? Algú ho ha fet alguna vegada? Ens agradaria dormir al refugi però realitzar la caminada des Gavarnie, se'ns fa molt pesat fins al refugi de Sarradets. Moltes grà cies a tots/es.
(Comentari introduït originà riament en castellà )
Hola Puri, creiem que per les dates en què estem no seran necessaris. No obstant, fa dies que no estem per la zona aixà que per tenir informació detallada sobre les condicions de la glacera del Taillón i de si són necessaris els grampons et recomanarÃem que contactarà s amb el refugi de Sarradets (tel.: +33 (0) 6 83 38 13 24; web: www.refugebrechederoland.ffcam.fr). Ells et podran informar. Salutacions.
Hola, tenim pensat pujar el Taillón el 12 de setembre i la meva pregunta és si cal encara l'ús de grampons a aquestes altures d'estiu. Grà cies.
(Comentari introduït originà riament en castellà )
Hola Alicea, des del coll i refugi de Sarradets es veu la cascada de Gavarnie perfectament. Les vistes de la cascada i del circ són molt boniques.
Aquesta ruta sembla impressionant però fent aquest recorregut no veus des de cap punt la cascada de Gavarnie o si?
(Comentari introduït originà riament en castellà )
Hola, volem fer la pujada al Taillón el 25/6/2016, algú em pot dir com esta la glà cera o si hi ha neu? em suposo que aquesta setmana pujarant les temperatures...em recomaneu portar crampons??br/Grà cies
Hola Maria, la nostra recomanació és portar botes de canya alta cramponables (i grampons) per si cal utilitzar-los en algun tram amb neu i gel.
Quin tipus de calçat recomaneu per realitzar aquesta pujada a l'estiu? Grà cies
(Comentari introduït originà riament en castellà )
Hola Ivan, et recomanem contactar amb el refugi de Sarradets per demanar informació detallada de com està de neu la pujada fins a la bretxa. En principi al refugi no lloguen grampons.
Una salutació, grà cies!
Hola a tots!
Nosaltres només pensem pujar fins a la Bretxa. Des del refugi creieu que són necessaris els grampons per pujar a la bretxa a principis de setembre? Els lloguen al refugi?
Una salutació, grà cies!
(Comentari introduït originà riament en castellà )
Hola Sandra,
Aquest estiu està fent molta calor i la neu que cobreix la glacera s'ha estovat molt. Pot ser que els grampons no siguin necessaris aquests dies però nosaltres et recomanarÃem que els portessis per si en algun punt fossin necessaris. Pots contactar amb el refugi de Sarradets per demanar més informació.
Molta sort!
Hola, ara a l'agost també es necessiten grampons per fer l'ascensió?
Hola Juan Enrique,
El Taillón és un dels 3000s més assequibles dels Pirineus i ideal per iniciar-se en ascensions a cims d'aquestes caracterÃstiques. No obstant, la ruta transcorre per terreny d'alta muntanya i hi ha algun pas on es requereix extremar l'atenció. Depenent de quan volgueu fer la ruta, heu de tenir en compte que encara és possible que hi trobeu neu. En principi, si el nen té experiència en altres 3000s i es mou bé per aquest tipus de terreny no hauria de tenir cap problema.
Salutacions.
Aquesta ruta és apta per a nens de 14 anys amb esperiencia que ja han fet un 3.000?
(Comentari introduït originà riament en castellà )
Hola Pablo,
La ruta al Taillón es pot realitzar a l'hivern amb raquetes de neu o amb esquÃs de muntanya (els grampons i el piolet seran necessaris també)sempre que les condicions de neu siguin les idònies. Et recomanem que uns dies abans de l'excursió t'informis de com està la neu a la zona, de si el refugi està obert i de l'accés fins al punt d'inici de l'excursió. Tingues en compte també tot el que comporta realitzar una ruta a un 3.000m a l'hivern.
Sort!
Que tal aquesta per fer-la a mitjans de febrer? Potser es necessiten raquetes?
(Comentari introduït originà riament en castellà )
Ruta impressionant! Vistes espectaculars tant des de la bretxa com des del Taillon! Et sents realment petit davant d'aquesta gran immensitat de paisatge.
Una ruta molt assequible!
Simplement espectacular!!
Un dels millors llocs del Pirineu
La meva primera ascensió d'aquestes caracterÃstiques, una mica dura, però molt gratificant. Només vaig fer la primera etapa del pà rquing de Gavarnie al refugi de Sarradets amb 2.5h.
Vaig pujar al Taillón des del pà rquing de Gavarnie. Veure els detalls a www.lasmejoresrutas.es.
Hola Jaume, com hem comentat, el Taillón és un dels 3.000's del Pirineu més assequibles i fà cils. Si com dius, ja tens experiència en algunes ascensions pels Pirineus i estàs més o menys en forma, no hauries de tenir cap problema per poder pujar fins el cim del Taillón. Recorda per això, que tot i fer el cim a l'estiu, possiblement els grampons i el piolet seran necessaris.
Hola, tinc dubtes. Podria fer-la jo?
Tinc 63 anys, m'agrada molt la muntanya, he fet la Pica d'Estats per França i el Puigpedrós a la Cerdanya, entre d'altres.
Des de que vaig veure la Bretxa per primera vegada en un llibre, vaig tenir clar que un dia d'aquests volia ser-hi allà al mig. És més espectacular i gran del que em vaig arribar a imaginar, l'accés des Sarradets és molt assequible, i sense cap tipus de complicació, més que uns grampons.
El refugi no està gens malament, llà stima de l'aigua. La seva situació és immillorable, per segur que hi tornaré a anar, ja que hi ha infinitat de possibles rutes i excursions que es poden fer sortint des d'allà . Fins i tot alguna escalada.
Crec que serà obligatori anar a veure el Cirque de Gavarnie a l'hivern, bressol de l'escalada en gel!
Vaig fer el Taillón amb 20 anys, de fet va ser el meu primer 3.000m, no tenia experiència, tot era nou. Hi va haver alguna cosa en aquella sortida que va fer reforçar per sempre l'afició per la muntanya! Arribar a Gavarnie, veure el circ i la bretxa, és tot un espectacle. I és que és un molt bon pic per iniciar-se.
Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.
Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.