pdf-ruta76
Estanys de Ransol i pic de la Serrera (2.913m)

Ascendim a l'espectacular cim del pic de la Serrera per la vall de Ransol i fem el descens pel bonic camí­ del refugi dels Cóms de Jan

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
 • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Alta (F)

Rutes d'alta muntanya en terreny poc abrupte en el qual no hi ha grans dificultats. És necessari certa experiència i entrenament suficient per a aquest tipus de terrenys. Pot ser necessari utilitzar les mans per guardar l'equilibri en algun moment puntual. Es tracta d'itineraris força fàcils amb pendents suaus (màxim 30-35°). F (Fàcil) és ja un grau de dificultat, no és dificultat 0.
desnivelDesnivell acumulat

1.010m

Distància totalDistància total

10,6 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

4:15h

altitud_minimaAltitud mínima

1.944m

distanciaPunt de sortida / arribada

Final carretera Coma de Ransol

altitud_maximaAltitud màxima

2.913m

distanciaPoblació més propera

Ransol

Ruta circular de 10,6 km de longitud que ascendeix al pic de la Serrera per la vall de Ransol, a la parròquia de Canillo. El recorregut puja per la vall de Ransol, passant pels estanys de Ransol i de Meners de la Coma, i arriba al cim per la seva carena S. La baixada la fem seguint el mateix itinerari fins després de la collada de Meners, on agafem el sender GRP que ens porta fins al refugi lliure de Cóms de Jan. En aquest punt deixem el GRP i davallem en direcció S fins al punt d'inici de la ruta. L'itinerari està senyalitzat amb punts de color groc fins al cim de la Serrera, a excepció del tram del circ dels Meners, on només hi trobem alguna fita. Durant la baixada seguim les marques del GRP fins al refugi dels Cóms de Jan i, a continuació, punts grocs un altre cop. El recorregut supera un desnivell considerable i no presenta cap dificultat tècnica, però hem de tenir en compte que transcorre per terreny d'alta muntanya.

Aquesta ruta ens permet descobrir el pic de la Serrera des del vessant de llevant (E), pujant per la preciosa vall de Ransol, a la parròquia de Canillo. Aquest itinerari destaca per l'extraordinària bellesa dels seus paisatges d'alta muntanya i per la presència d'infinitat d'espècies de flora i fauna típiques d'aquests indrets. També descobrim els estanys d'origen glacial de Ransol i dels Meners de la Coma, així­ com les antigues mines de la collada dels Meners. I, des del cim, gaudim d'una àmplia panoràmica cap a totes direccions, amb vistes a cims emblemàtics de l'Arieja i d'Andorra. Si us agrada l'alta muntanya, no podeu perdre-us aquesta ruta!

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: Pic de la Serrera (2.913m).

: 4:15h en total: 2:25h des del punt d'inici fins al pic de la Serrera pujant pels estanys de Ransol i 1:50h des del pic de la Serrera fins al punt final passant pel refugi de Cóms de Jan.

: Alta (F). La ruta no presenta cap dificultat tècnica específica, però transcorre per terreny d'alta muntanya. Físicament és una ruta exigent, amb més de 1.000m de desnivell a superar.

: Finals de primavera, estiu i tardor, si no hi ha neu.

:

· Andorra. 1:40.000. Editorial Alpina.

: En cas de necessitat, la cabana de Meners i el refugi de Cóms de Jan ens poden servir d'aixopluc.

Com arribar-hi en cotxe

Arribem al poble de Ransol des de la carretera CG-2 (que va resseguint tot el curs del riu Valira d'Orient). Entre els nuclis de l'Aldosa i del Tarter, més o menys a l'altura del telecabina del Tarter, trobem la rotonda des d'on surt la carretera de Ransol (senyalitzat). Aquesta carretera s'enfila per la muntanya (N) i al cap d'uns 700m arriba al nucli de Ransol. Aquí agafem la carretera de la Coma de Ransol i la seguim durant 2 km fins al seu final, on hi ha una petita esplanada (on podem estacionar els vehicles).

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

 • partner_image_783
  Carrer del Casal, 3, AD400 Arinsal
  Les Avellanes és un bonic xalet de muntanya que combina amb molt d'encert el respecte per la natura i les comoditats actuals. Està ubicat al bell poblet d’alta muntanya d’Arinsal, un indret ideal per gaudir de rutes de senderisme de totes les característiques i per a conèixer el Principat d’Andorra.

Què més podem visitar?

 • El Palau de Gel de Canillo
  El Palau de Gel de Canillo

  Al Palau de Gel hi podem trobar una piscina climatitzada, una pista de gel i diverses activitats per fer amb la família que combinen el lleure, l'esport i la gastronomia. Disposa d'una pista de gel olímpica on es pot practicar patinatge sobre gel, jugar un partit de hoquei, practicar kàrting sobre gel o jugar al curling. El Palau de Gel està situat al centre de Canillo.

  Coordenades GPS: 42.566469º 1.597963º

 • Museu de la moto de Canillo
  Museu de la moto de Canillo

  El Museu de la Moto de Canillo és el primer museu d'aquestes característiques a Andorra i es va construir per retre homenatge a aquest vehicle. Al museu podrem repassar la història d'aquest vehicle de dues rodes i veure'n els exemplars més mítics i singulars de tots els temps. El Museu de la Moto està situat a 1 km de Canillo en direcció a França, just abans de l'església de Sant Joan de Caselles.

  Coordenades GPS: 42.570853º 1.606914º

 • Església de Sant Joan de Caselles
  Església de Sant Joan de Caselles

  Església romànica que data del segle XI-XII. És un dels edificis romànics més coneguts d'Andorra. Aquesta església destaca per ser l'única església romànica on s'ha trobat un Crist crucificat fet amb estuc. A part de les notables obres i pintures que allotja, en destaca el campanar d'estil llombard, separat del temple principal i unit a ell per un petit passadís. L'església de Sant Joan de Caselles està situada a 1 km de Canillo en direcció a França.

  Coordenades GPS: 42.570847º 1.607790º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem el recorregut al final de la carretera de la Coma de Ransol (0:00h - 1.944m), on hi ha una petita zona per estacionar els vehicles. Estanys de Ransol i pic de la Serrera (2.913m) 1

Punt d'inici de la ruta.

Prenem el camí senyalitzat amb punts grocs i que passa pel costat d'un vell mur de pedra seca, en direcció O. Seguim el corriol que s'endinsa en un bosquet de pi negre i nerets, ben a prop del marge del riu dels Meners, que baixa amb força. Passem un parell de salts d'aigua del riu dels Meners i remuntem pel pendent de l'esquerre, entapissat de nerets. Arribem a un petit estretament de la vall i seguim amunt pel vessant dret orogràfic. Estanys de Ransol i pic de la Serrera (2.913m) 1

Neretars i salt d'aigua al riu dels Meners a la vall de Ransol.

Guanyem una mica d'alçada i passem per sobre de la font dels Clots de la Llosa, una surgència que brolla amb abundància. Seguim el senderó i retornem al torrent principal, que creuem una mica més amunt, en arribar a un planell. Estanys de Ransol i pic de la Serrera (2.913m) 1

Font dels Clots de la Llosa.

Creuem el planell i, després de travessar un altre petit curs d'aigua, pugem en direcció NO pel marge esquerre orogràfic del riu (el dret de pujada). Remuntem un pendent herbós força dret tot fent llaçades. Estanys de Ransol i pic de la Serrera (2.913m) 1

Planell pujant cap a l'estany primer de Ransol.

Si ens hi fixem, a l'altre costat del torrent, sobre uns ressalts rocosos, veurem brillar una placa. És un record de Guy Pistre, un esquiador francès, autor d'una excepcional guia d'itineraris d'esquí per Andorra. Assolim una petita balconada on hi queda enclotat el petit estany primer de Ransol (1:00h - 2.404m). Estanys de Ransol i pic de la Serrera (2.913m) 1

Estany primer de Ransol.

Deixem l'estany a la nostra esquerra i continuem amunt, ara per un pendent menys pronunciat, fins que arribem a l'estany segon de Ransol (1:10h - 2.448m), més gran que l'anterior i d'aigües profundes. Estanys de Ransol i pic de la Serrera (2.913m) 1

Camí a l'estany segon de Ransol amb el Serrera al fons.

Estanys de Ransol i pic de la Serrera (2.913m) 1

Estany segon de Ransol.

Estanys de Ransol i pic de la Serrera (2.913m) 1

Mirant enrere cap a l'estany segon de Ransol.

Voregem l'estany per la dreta i continuem seguint les marques de pintura grogues que ens porten fins a la cruïlla amb el GRP (1:15h - 2.455m), el sender de gran recorregut que dóna la volta al Principat d'Andorra. Estanys de Ransol i pic de la Serrera (2.913m) 1

Cruïlla amb el GRP.

En aquest punt deixem les marques grogues que giren cap a l'esquerra. Atenció!: nosaltres seguim amunt, en direcció N i anem a cercar el torrent que baixa de l'estany dels Meners de la Coma i que es despenja per un ressalt de roca. Estanys de Ransol i pic de la Serrera (2.913m) 1

Pujant cap al l'estany dels Meners de la Coma.

Estanys de Ransol i pic de la Serrera (2.913m) 1

Tarteres esquistoses abans de l'estany dels Meners de la Coma.

Pugem cap a l'esquerra per un pedent que ens permet superar el ressalt i anem a buscar una petita canaleta força dreta que, en diagonal i sense cap dificultat, ens condueix fins a sobre de la balconada. Estanys de Ransol i pic de la Serrera (2.913m) 1

Cavalls pasturant a la Coma dels Meners.

Estanys de Ransol i pic de la Serrera (2.913m) 1

Canaleta obliqua que ens permet superar el ressalt.

Estanys de Ransol i pic de la Serrera (2.913m) 1

L'estany segon vist des de sobre la balconada.

Arribem a l'impressionant circ de Meners, una gran depressió semicircular d'origen glacial en forma d'amfiteatre i que queda encerclada pels pics de la Serrera i de la Coma de Senyac. Estanys de Ransol i pic de la Serrera (2.913m) 1

Les tonalitats grisoses i lluents del circ dels Meners.

Estanys de Ransol i pic de la Serrera (2.913m) 1

El pic de la Serrera des del circ dels Meners.

Seguim ara pel planell en direcció NO fins que arribem a l'estany dels Meners de la Coma (1:45h - 2.606m). Estanys de Ransol i pic de la Serrera (2.913m) 1

Circ dels Meners i estany dels Meners de la Coma.

Estanys de Ransol i pic de la Serrera (2.913m) 1

Vaques pasturant al circ dels Meners.

Deixem enrere l'estany dels Meners i girem cap a l'esquerra (S). Pugem per un pendent herbós i sense rastre de corriol que ens porta a enllaçar amb el sender GRP (1:55h - 2.651m). Estanys de Ransol i pic de la Serrera (2.913m) 1

Pujant cap a la collada dels Meners.

Tot seguit arribem a la cabana dels Meners. Aquesta cabana, ara reconvertida en un aixopluc precari però que ens pot ser útil en cas de necessitat, deu la seva existència a les antigues mines de la Coma de Ransol, de les quals encara podem veure'n indicis, en forma de clots, tot pujant cap a la collada dels Meners. Estanys de Ransol i pic de la Serrera (2.913m) 1

Cabana a la collada dels Meners.

Estanys de Ransol i pic de la Serrera (2.913m) 1

Restes de les mines de la collada dels Meners.

Seguim enfilant-nos pel pendent seguint l'ample camí senyalitzat amb les marques grogues i vermelles del GRP i arribem a la collada dels Meners (2:05h - 2.709m), situada entre dos prominències rocoses. A l'altre costat de la collada apareix la bonica vall de Sorteny i l'altiu pic de l'Estanyó, el segon cim més alt d'Andorra, situat dins del Parc Natural de la Vall de Sorteny, un dels tres espais naturals protegits del territori andorrà. Estanys de Ransol i pic de la Serrera (2.913m) 1

Collada dels Meners.

Estanys de Ransol i pic de la Serrera (2.913m) 1

La vall de Sorteny i el pic de l'Estanyó des de la collada dels Meners.

Deixem el sender de gran recorregut i retrocedim uns metres fins a un corriol que surt cap a l'esquerra, senyalitzat amb marques de color groc. Evitem el tros més escarpat d'aquest tram rocós i ascendim pel fort pendent del Serrera, tot fent llaçades. Estanys de Ransol i pic de la Serrera (2.913m) 1

Carena del pic de la Serrera.

Estanys de Ransol i pic de la Serrera (2.913m) 1

Pendent d'esquistos pujant a la Serrera.

Sense dificultats arribem al cim del pic de la Serrera (2:25h - 2.913m). Hem assolit el tercer cim més alt del Principat! Des d'aquest cim pissarrós de tons rogencs i grisosos gaudim d'unes vistes panoràmiques immillorables. Ens trobem en el límit fronterer amb la regió de l'Arieja, ja a França. Cap a l'E, una estreta carena uneix el Serrera amb la Coma de Senyac i continua cap al pic de Mil Menut, la Pala de Jan i el pic de Ransol. Estanys de Ransol i pic de la Serrera (2.913m) 1

Vistes al pic de la Coma de Senyac i carena fronterera cap a llevant (E).

Al N hi tenim el massís de Laston i al NO destaca el cim piramidal del pic de Tomasset, amb el bonic estany de Solanet als seus peus. Estanys de Ransol i pic de la Serrera (2.913m) 1

Estany de Solanet i pic de Tomasset des del cim.

A l'O apareix una altiva muntanya de tonalitats vermelloses: és el Fontblanca. Més a l'O veiem el massís de la Pica d'Estats. Estanys de Ransol i pic de la Serrera (2.913m) 1

Llosera esquistosa al cim de la Serrera, amb la Pica d'Estats al fons.

Cap al SO s'alça el Comapedrosa, el cim més alt d'Andorra i, al S, el pic de l'Estanyó. Una carena uneix el pic de l'Estanyó amb el vessant escarpat del pic de la Cabaneta, que al mateix temps s'uneix al pic de la Serrera passant per la collada de Meners i la carena per on hem pujat. Estanys de Ransol i pic de la Serrera (2.913m) 1

Pic de l'Estanyó des de la Serrera.

Després d'un merescut repòs gaudint d'aquest esplèndid paisatge muntanyós emprenem la baixada. Desfem el camí de pujada i perdem altura ràpidament fins a prop de la collada dels Meners, on agafem una desviació (2:35h - 2.744m) a l'esquerra que enllaça amb el GRP, prop de la cabana de Meners. Estanys de Ransol i pic de la Serrera (2.913m) 1

Baixant cap a la collada dels Meners.

Estanys de Ransol i pic de la Serrera (2.913m) 1

Circ dels Meners i l'estany baixant cap a la cabana de Meners.

Estanys de Ransol i pic de la Serrera (2.913m) 1

Baixem seguint el GRP.

A partir d'aquí seguim el sender de gran recorregut que va descendint tot fent ziga-zagues per un camí ample i ens condueix cap a l'estany segon de Ransol. Just abans d'arribar-hi, trobem la cruïlla - GRP (2:50h). Estanys de Ransol i pic de la Serrera (2.913m) 1

Baixant cap als estanys de Ransol.

Deixem enrere a la dreta el camí de les marques grogues per on hem pujat abans i continuem pel GRP, que segueix recte en direcció NE. El corriol flanqueja per vessants herbosos de notable pendent però sense cap dificultat. Travessem un petit torrent que davalla des de l'estany Mort i continuem sense guanyar ni perdre altura una estona més. Estanys de Ransol i pic de la Serrera (2.913m) 1

Flanquejant els pendents herbosos camí al refugi de Cóms de Jan.

Arribem a un punt on el camí comença a perdre altura ràpidament i voreja un turó pel seu vessant meridional (S). Estanys de Ransol i pic de la Serrera (2.913m) 1

Vorejant el Bony de la Pala de Jan.

Estanys de Ransol i pic de la Serrera (2.913m) 1

Pendents sobre la vall de Ransol.

Un cop hem superat aquest faldar, i després d'una suau pujada, arribem al refugi dels Cóms de Jan (3:45h - 2.224m). Estanys de Ransol i pic de la Serrera (2.913m) 1

Refugi lliure dels Cóms de Jan.

Els imponents llindars rocosos que s'alcen darrera del refugi són testimoni d'un passat en què totes aquestes valls estaven cobertes per les glaceres. Estanys de Ransol i pic de la Serrera (2.913m) 1

Morfologia glacial de la Coma de Jan.

Deixem les marques grogues i vermelles del GRP, que continuen cap al refugi de la Cabana Sorda, i agafem el camí que baixa cap al S, marcat amb pintura groga. Avancem pel marge dret del riu. Estanys de Ransol i pic de la Serrera (2.913m) 1

Davallant cap a la vall de Ransol.

Passem un salt d'aigua i creuem el riu de Jan (3:55h - 2.119m), saltant de pedra en pedra. Estanys de Ransol i pic de la Serrera (2.913m) 1

Salts d'aigua al riu de Jan.

Estanys de Ransol i pic de la Serrera (2.913m) 1

El riu de Jan.

Ens endinsem al bosc de pi negre i descendim, fent llaçades, fins a una zona de pícnic (4:10h - 1.973m). Travessem el riu de Meners per un pont i arribem al final de la carretera de la Coma de Ransol (4:15h - 1.944m), on finalitzem aquesta fantàstica excursió d'alta muntanya. Estanys de Ransol i pic de la Serrera (2.913m) 1

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!

Albert
19-08-2019 22:07:02h

La vàrem fer el passat dissabte i la vàrem gaudir molt. Una ruta molt maca! L'únic problema que vam tenir va ser al rodejar l'últim estany de tornada, on el sender no està marcat i no és gaire obvi. Vàrem acabar fent-ho una mica estil lliure i baixant per on vàrem poder. Valentina, suposo que et refereixes als trencalossos, són carronyaires així que no presenten cap perill.

Valentina
09-08-2017 14:47:55h

Hola! Vam fer aquesta ruta el cap de setmana passat, és una ruta realment bonica. Vaig anar amb uns amics i amb el meu gosset petit de 6 kg. Tinc un dubte, gairebé al cim vaig veure ocells molt grans, com àguiles, podrien ser perillós pels gossos petits? Gràcies.
(Comentari introduït originàriament en castellà)

15 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta