pdf-ruta52
Camí de Percanela - Les Fonts - Pla de l'Estany

Itinerari circular que ens descobreix l'impressionant circ glacial del Pla de l'Estany i algunes antigues bordes de muntanya: Percanela, Torner, Prats Nous i Coruvilla

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
 • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Notable

Excursions més exigents o bé perquè són més llargues o amb major desnivell o amb alguna dificultat concreta.
desnivelDesnivell acumulat

600m

Distància totalDistància total

9,1 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

4:10h

altitud_minimaAltitud mínima

1.475m

distanciaPunt de sortida / arribada

Arinsal

altitud_maximaAltitud màxima

2.060m

distanciaPoblació més propera

Arinsal

Recorregut circular de poc més de 9 km de longitud per la parròquia de la Massana sortint des d'Arinsal. Des del casc antic d'Arinsal pugem pel camí de Percanela fins a la borda homònima. De camí cap a Les Fonts passem per les bordes del Torner i dels Prats Nous. Seguim cap al collet de Font Podrida i, des d'aquí, arribem a la zona del Pla de l'Estany, amb el seu refugi al bell mig del circ glacial. Des del refugi desfem un tram de camí i a continuació agafem el camí del Rec d'Areny fins a les bordes de Coruvilla i el sender que ens porta fins a la urbanització de Prats Sobirans. Travessem un túnel i continuem per la carretera fins al nucli d'Arinsal.

La ruta circular del camí de la Percanela des d'Arinsal ens permet descobrir paisatges de gran bellesa de la mitja i alta muntanya andorrana. Gràcies a aquest itinerari tenim l'oportunitat de conèixer l'impressionant circ glacial del Pla de l'Estany, un autèntic amfiteatre d'imponents muntanyes que ronden els 3.000m d'altitud. Bona part de la ruta transcorre per l'interior del Parc Natural Comunal de les Valls de Comapedrosa, un espai protegit des de l'any 2006 i situat al sector nord-occidental de la parròquia de la Massana. Durant l'excursió podrem gaudir d'unes vistes meravelloses de tota la vall d'Arinsal, destacant especialment les panoràmiques sobre una de les muntanyes més populars i emblemàtiques d'Andorra, l'Alt de Comapedrosa, que amb els seus 2.939m d'altitud és el sostre del Principat. L'itinerari també ens descobreix diverses bordes de muntanya -com les Percanela, del Torner, dels Prats Nous i de la Coruvilla-, testimonis de l'antiga i destacable activitat ramadera de la vall d'Arinsal.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 4:10h en total: 2:30h des del punt d'inici fins al refugi Pla de l'Estany i 1:40h per tornar a Arinsal pel camí del Rec d'Areny i la borda Coruvilla.

: Notable. Classifiquem aquesta ruta en el grau de dificultat "Notable" perquè el primer tram de la ruta és molt exigent i el pendent és molt elevat. Aquest tram concentra, en pocs quilòmetres, gran part del desnivell positiu de la ruta. L'excursió no presenta cap dificultat tècnica destacable.

: Estiu, primavera i tardor. Recomanem no realitzar la ruta en temporada hivernal. En tot cas, si es vol fer, caldrà informar-nos bé de les condicions de la neu i del risc d'allaus. La ruta passa per diferents indrets on els darrers anys s'han produït importants allaus (zona de les Fonts amb el torrent Ribal i zona propera al collet de Font Podrida). La ruta es pot fer indistintament en els dos sentits de la marxa. Si fem la ruta en sentit horari (al revés del sentit descrit en aquesta guia), l'exigència física disminueix una mica al fer-se el camí de Percanela de baixada.

:

· Andorra. 1:40.000. Editorial Alpina.

: Durant la ruta anirem trobant diferents marques de pintura segons el tram que estiguem recorrent: marques blanques i vermelles (GR 11.1), marques grogues i vermelles (GRP) i punts grocs durant tot el recorregut.

Com arribar-hi en cotxe

A la Massana agafem la carretera CG-4 en direcció a Arinsal. Quan arribem a Erts agafem la carretera CG-5 i continuem recte, sempre en direcció a Arinsal. Al cap de 2 km entrem a Arinsal. El punt d'inici de la ruta es troba just davant del telecabina d'Arinsal que hi ha a mà esquerra de la carretera. Al carrer principal d'Arinsal trobem diversos espais on podem estacionar els vehicles.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

 • partner_image_783
  Carrer del Casal, 3, AD400 Arinsal
  Les Avellanes és un bonic xalet de muntanya que combina amb molt d'encert el respecte per la natura i les comoditats actuals. Està ubicat al bell poblet d’alta muntanya d’Arinsal, un indret ideal per gaudir de rutes de senderisme de totes les característiques i per a conèixer el Principat d’Andorra.

Què més podem visitar?

 • El Museu del Còmic
  El Museu del Còmic

  Aquest museu situat a la plaça de les Fontetes de La Massana és un lloc de culte pels amants del còmic. El museu acull periòdicament diferents exposicions temàtiques d'autors de còmic reconeguts internacionalment i s'hi celebren taules rodones amb la presència dels autors, a més de projectar films, programar tallers i vendre publicacions. Des de l'any 1997, cada primavera s'hi celebra el saló "La Massana Còmic".

  Coordenades GPS: 42.546709º 1.514103º

 • Casa Rull
  Casa Rull

  Aquesta casa situada al poble de Sispony, a la parròquia de La Massana, és un típic exemple de casa tradicional andorrana del segle XIX. La Casa Rull, ara convertida en museu, ens permet descobrir la vida i els conceptes de família, patrimoni i organització social de l'Andorra del segle XIX. La Casa Rull de Sispony fou una de les més riques de la parròquia de La Massana. S'hi poden fer visites guiades i també s'organitzen diferents activitats per a escolars.

  Coordenades GPS: 42.532445º 1.514187º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem la ruta just davant del telecabina d'Arinsal i del Molí de la Plaça, al bell mig del casc antic del poble d'Arinsal (0:00h - 1.475m). Camí de Percanela - Les Fonts - Pla de l

Telecabina d'Arinsal, punt d'inici de la ruta.

Agafem, en direcció S i en pujada, el carrer empedrat que neix davant del telecabina a l'altra banda de la carretera. Caminem uns 50m fins que trobem el carrer del Querol, on veiem un petit rètol que indica l'inici del "Camí de Percanela". Girem a mà esquerra i pugem per unes escales. Camí de Percanela - Les Fonts - Pla de l

Pugem les escales del carrer del Querol.

Arribem a una placeta on trobem l'inici d'un camí de muntanya més estret i dos nous rètols que ens indiquen el camí correcte. Seguim per aquest camí deixant enrere el poble i endinsant-nos de ple al bosc. Camí de Percanela - Les Fonts - Pla de l

Camí de Percanela.

A poc a poc anem guanyant altura i les vistes de la vall són cada cop més interessants i boniques. Ens sorprèn, ja des del principi, la majestuositat de l'Alt del Comapedrosa (2.939m), que podem veure perfectament en direcció NO. Camí de Percanela - Les Fonts - Pla de l

Vistes de la vall d'Arinsal.

Camí de Percanela - Les Fonts - Pla de l

Pic del Comapedrosa.

Camí de Percanela - Les Fonts - Pla de l

L'estació de Vallnord, un destí ideal per gaudir de la neu a l'hivern.

Entrem al Parc Natural Comunal Valls del Comapedrosa, trobem un cartell al costat del camí que així ho indica. El camí puja fort i no ens dóna treva, és un inici de ruta exigent. Avancem per una bonica pineda de pi roig (Pinus sylvestris), una de les espècies característiques de l'estatge montà en vessants assolellats. Camí de Percanela - Les Fonts - Pla de l

El pi roig és l'espècie dominant del bosc per on pugem.

El camí és evident i no té pèrdua, anem seguint en tot moment les marques de pintura grogues. Arribem a un creuament amb un rètol informatiu: deixem enrere el camí de l'esquerra "Arinsal pel camí de les Fonts" i continuem pujant recte endavant. Camí de Percanela - Les Fonts - Pla de l

Panell informatiu en un creuament de camins.

Al cap d'un parell de minuts arribem a les bordes de Percanela (0:50h - 1.790m). Normalment les bordes eren construccions de pedra de planta rectangular i amb dos pisos. A la planta superior s'hi emmagatzemava l'herba que alimentaria els animals durant l'hivern, quan no hi ha herba fresca. Aquesta herba es dallava a l'estiu als prats del voltant de la borda, que normalment es delimitaven amb parets de pedra seca. A la planta baixa, amb entrada pròpia i separada del pis superior per un sostre de fusta, es tancava el bestiar. Les vistes des de les bordes de Percanela són molt boniques, davant nostre tenim les instal·lacions de l'estació d'esquí de Vallnord-Arinsal i els cims que ens separen del Pallars Sobirà. Camí de Percanela - Les Fonts - Pla de l

Borda de Percanela.

A partir d'aquest punt el camí s'enfila de manera més suau travessant uns prats i uns murs de pedra seca en direcció NE. Camí de Percanela - Les Fonts - Pla de l

Les pastures han estat, i encara són, un dels recursos naturals més aprofitats.

Poc abans d'arribar a la cota 1.900m, girem cap al NO, entrem al bosc i arribem a les bordes del Torner (1:15h - 1.940m). Camí de Percanela - Les Fonts - Pla de l

Borda del Torner.

Seguim pujant de manera molt plàcida pel mateix camí. Arribem a l'encreuament amb el camí de la Coma Aubosa i al coll de les Cases (dreta). Davant nostre tenim les bordes dels Prats Nous (1:30h - 2.005m). Arribem a les bordes i les voregem. Camí de Percanela - Les Fonts - Pla de l

Bordes dels Prats Nous.

Aquí el camí s'uneix amb el GRP (sender de Gran Recorregut del Principat que dóna la volta a Andorra). Deixem a l'esquerra el camí que baixa directament cap a la borda Coruvilla (pal indicador) i nosaltres seguim planejant. Ens endinsem al tàlveg (o fons de vall) del torrent Ribal. Observant l'entorn, ple d'arbres tombats, identifiquem que aquesta zona és propensa a l'activitat allavosa. Camí de Percanela - Les Fonts - Pla de l

Arribant al torrent Ribal i zona de les Fonts.

L'ALLAU DE LES FONTS I DEL TORRENT RIBAL

Per aquest mateix indret on ens trobem ara va baixar, el 8 de febrer de l'any 1996, una de les allaus més importants que hi ha hagut en els últims temps a Europa. L'allau va moure milers de metres cúbics de neu que van provocar notables destrosses a la zona residencial de Prats Sobirans, a Arinsal. Nombrosos edificis van patir danys importants. Per sort no hi va haver cap víctima mortal, es va poder evacuar tota la zona just abans que arribés la gran allau.Creuem el torrent i seguim avançant en direcció O. Deixem enrere a la dreta el camí del refugi de les Fonts (pal indicador). Aquest refugi lliure, que està a uns 10 minuts de distància d'aquí, es troba situat a 2.195m d'altitud i, en cas de mal temps o d'algun problema, ens pot servir d'aixopluc.
 Camí de Percanela - Les Fonts - Pla de l

Desviació cap al refugi de les Fonts.

Camí de Percanela - Les Fonts - Pla de l

Refugi de les Fonts.

Seguim pel nostre corriol, caminant per l'interior d'una magnífica pineda de pi negre (pinus uncinata) que de tant en tant s'esclarissa i que ens permet gaudir de molt bones vistes de l'entorn. Fem un tram de baixada i arribem al collet de Font Podrida (2:15h - 2.060m). Camí de Percanela - Les Fonts - Pla de l

Anem seguint la senyalització caminant per un dens bosc de pins negres.

Camí de Percanela - Les Fonts - Pla de l

Passem per una zona allavosa. El Comapedrosa treu el cap al fons.

Camí de Percanela - Les Fonts - Pla de l

Tenim unes vistes impressionants de la Massana i de les muntanyes del centre i sud d'Andorra.

Camí de Percanela - Les Fonts - Pla de l

Collet de la Font Podrida.

Camí de Percanela - Les Fonts - Pla de l

Observem, ben petit, dominant el circ del Pla de l'Estany des de les altures, el refugi de fusta dels Estanys Forcats.

Continuem baixant seguint les marques grogues i les del GRP fins que arribem al riu del Pla de l'Estany, on enllacem amb el camí que puja cap al refugi des de la borda de Coruvilla (camí per on tornarem). Des d'aquest punt tenim unes immillorables vistes de tot el circ glacial del Pla de l'Estany: observem els resultats de l'erosió glacial que va produir-se durant milers d'anys. Les glaceres, que cobrien gran part dels Pirineus, van modelar el terreny formant circs glacials, cubetes de sobreexcavació, valls en forma d'U,... Camí de Percanela - Les Fonts - Pla de l

Circ glacial del Pla de l'Estany.

Travessem la pleta en direcció N-NO i arribem al refugi del Pla de l'Estany (2:30h - 2.050m). El refugi, també anomenat refugi Joan Canut, es troba situat al bell mig del circ glacial i és del tipus lliure (no guardat). Disposa d'una estança privada d'ús exclusiu per als pastors i els guardes forestals, i una altra estança oberta al públic amb una capacitat per a 6 persones (amb lliteres, taula, llar de foc i bancs). És un bon punt per descansar i recuperar forces abans d'emprendre la baixada. Al costat mateix del refugi hi ha una font d'aigua. Camí de Percanela - Les Fonts - Pla de l

Refugi del Pla de l'Estany.

Reemprenem la marxa desfent el camí per la pleta del Pla de l'Estany fins al riu. Camí de Percanela - Les Fonts - Pla de l

Creuem la pleta del Pla de l'Estany.

Agafem el sender GRP, que baixa per la dreta, i deixem enrere a l'esquerra el collet de Font Podrida, per on hem vingut. En aquest tram hem d'estar ben atents: abans que el corriol es converteixi en pista hem de desviar-nos cap a l'esquerra i agafar el camí del Rec de l'Areny (2:45h - 1.988m). Camí de Percanela - Les Fonts - Pla de l

Camí del Rec de l'Areny.

El corriol avança per l'interior del bosc i desemboca finalment a la pista que cal seguir fins a les bordes de la Coruvilla (3:05h - 1.880m). Camí de Percanela - Les Fonts - Pla de l

Senyalització del Parc Natural Comunal.

Camí de Percanela - Les Fonts - Pla de l

Bordes de Coruvilla.

Camí de Percanela - Les Fonts - Pla de l

Entorn de les bordes de Coruvilla.

Camí de Percanela - Les Fonts - Pla de l

Vistes de la vall d'Arinsal, amb el poble d'Arinsal al fons.

A continuació l'itinerari segueix pel camí comunal i passa per sobre de la pista. Deixem enrere a l'esquerra un camí que s'enfila. Camí de Percanela - Les Fonts - Pla de l

El camí que hem de seguir està ben senyalitzat.

A l'alçada de la borda de les Agunes (dreta), travessem un pont canadenc i continuem davallant pel corriol (SE). Camí de Percanela - Les Fonts - Pla de l

Travessem un pont canadenc.

Deixem enrere un trencall a la dreta i seguim baixant fins que trobem una barrera mòbil (3:40h - 1.610m) i l'inici d'una pista forestal. Camí de Percanela - Les Fonts - Pla de l

Panell.

Camí de Percanela - Les Fonts - Pla de l

Desemboquem a la pista que ens porta fins a Prats Sobirans.

Baixem per la pista i arribem a la urbanització de Prats Sobirans. Creuem el túnel de la carretera i descendim per aquesta via asfaltada fins a Arinsal (4:10h - 1.475m), punt d'inici i final d'aquesta bonica ruta circular per la zona alta de la parròquia de la Massana. Camí de Percanela - Les Fonts - Pla de l

Túnel abans d'arribar de nou a Arinsal.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!


3 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta