pdf-ruta22
Estanys d'Ensagents i Alt del Griu (2.879m)

Ascensió a un dels cims més alts i coneguts de la parròquia d'Encamp, l'Alt del Griu, que ens permet descobrir la preciosa zona lacustre d'Ensagents

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
 • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Alta (F)

Rutes d'alta muntanya en terreny poc abrupte en el qual no hi ha grans dificultats. És necessari certa experiència i entrenament suficient per a aquest tipus de terrenys. Pot ser necessari utilitzar les mans per guardar l'equilibri en algun moment puntual. Es tracta d'itineraris força fàcils amb pendents suaus (màxim 30-35°). F (Fàcil) és ja un grau de dificultat, no és dificultat 0.
desnivelDesnivell acumulat

1.015m

Distància totalDistància total

10,2 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

5:10h

altitud_minimaAltitud mínima

1.907m

distanciaPunt de sortida / arribada

Carretera dels Cortals - km 6,2

altitud_maximaAltitud màxima

2.879m

distanciaPoblació més propera

Encamp

Itinerari circular de 10,2 km de longitud per la bonica vall d'Ensagents. Durant la ruta visitem els estanys d'Ensagents i ascendim a la talaia privilegiada de l'Alt del Griu, a 2.879m d'altitud. El retorn el fem pel pic de l'Aspra i la serra de les Pedrusques. L'itinerari està senyalitzat fins al refugi d'Ensagents i, a partir d'aquest punt, seguim alguna marca de pintura i fites de pedres.

Aquest itinerari ens permet descobrir la bonica vall d'origen glacial d'Ensagents i gaudir d'àmplies panoràmiques sobre els principals circs glacials de la parròquia d'Encamp i la resta del Principat. El camí fins al refugi d'Ensagents transcorre per dins d'un bosc de pi negre amb neret. Més amunt, els prats d'alta muntanya i la flora alpina són els protagonistes. La diversitat florística d'aquesta vall pirinenca i de tot el recorregut fins a l'Alt del Griu és un dels seus principals atractius. L'Alt del Griu, a la parròquia d'Encamp, és un dels cims més elevats del Principat d'Andorra. Això i la seva situació relativament aïllada, el converteixen en un mirador extraordinari sobre el sector sud-oriental del país!

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: Alt del Griu (2.879m) i pic de l'Aspra (2.693m).

: 5:10h en total. 1:35h des del punt d'inici fins al refugi d'Ensagents, 1:25h des d'aquest punt fins a l'Alt del Griu i 2:10h des de l'Alt del Griu fins al punt d'inici de la ruta.

: Alta (F). És una ruta que, tot i no presentar cap dificultat tècnica específica, transcorre per terreny d'alta muntanya i és físicament exigent degut al desnivell que cal superar. El tram final de la serra de les Pedrusques és força perdedor i requereix experiència en orientació.

: Finals de primavera, estiu i tardor.

:

· Andorra. 1:40.000. Editorial Alpina.

: El camí de baixada per les Pedrusques es fa difús i és perdedor quan s'entra dins del bosc, poc abans d'enllaçar amb el camí de pujada, a la pleta de Baix. Amb bon temps i experiència en aquest tipus de terreny, la direcció a seguir és evident.

Com arribar-hi en cotxe

Arribem a Encamp per la carretera CG-2, des d'Andorra la Vella (S) o des del Pas de la Casa (E). Sense entrar a Encamp, a la mateixa carretera CG-2, trobem la rotonda de la carretera dels Cortals. Agafem la carretera dels Cortals CS-220 que puja fent llaçades. Passem l'església de Sant Felip dels Cortals, que queda just en un revolt, deixem enrere diversos trencalls i, poc després de passar el trencall a mà esquerra de les bordes de Rigoder, trobem un trencall a mà dreta i un petit espai al costat de la carretera on podem estacionar el vehicle.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

 • partner_image_783
  Carrer del Casal, 3, AD400 Arinsal
  Les Avellanes és un bonic xalet de muntanya que combina amb molt d'encert el respecte per la natura i les comoditats actuals. Està ubicat al bell poblet d’alta muntanya d’Arinsal, un indret ideal per gaudir de rutes de senderisme de totes les característiques i per a conèixer el Principat d’Andorra.

Què més podem visitar?

 • El Museu Etnogràfic de Cal Cristo
  El Museu Etnogràfic de Cal Cristo

  La visita a Cal Cristo ens permetrà conèixer com era la vida d'una família pagesa andorrana humil a finals del segle XIX. Podrem veure les eines que utilitzaven per treballar la terra, el celler i el rebost. També veurem la cuina amb la llar de foc, la sala i les habitacions de la casa, amb els mobles i els estris que utilitzaven en la seva vida quotidiana. La casa està situada al bell mig del poble d'Encamp.

  Coordenades GPS: 42.535171º 1.582411º

 • Sant Romà de les Bons
  Sant Romà de les Bons

  Església d'estil romànic llombard, consagrada l'any 1164. Té planta rectangular i absis semicircular. Conserva encara un campanar d'espadanya de dos ulls i la porta d'entrada decorada amb un fris de dents de serra. Posteriorment se li va afegir un porxo, des d'on es pot gaudir d'una bona panoràmica d'Encamp i de la vall. A l'interior encara es veu l'altar original amb una reproducció de les pintures romàniques que actualment es conserven al Museu Nacional d'Art de Catalunya a Barcelona. Està situada al veïnat de les Bons, a tocar d'Encamp.

  Coordenades GPS: 42.538915º 1.587289º

 • Museu Nacional de l´Automòbil
  Museu Nacional de l'Automòbil

  Situat al vell mig del poble d'Encamp aquest museu ofereix la possibilitat de contemplar una magnífica mostra d'automòbils, alguns d'ells peces úniques, des dels primers vehicles a vapor fins a cotxes de la dècada dels 70. Al museu també hi podrem veure motocicletes d'època i bicicletes antigues.

  Coordenades GPS: 42.533103º 1.577895º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem l'itinerari al punt km 6,2 de la carretera dels Cortals d'Encamp (0:00h - 1.907m), on hi ha una petita zona per estacionar els vehicles. Seguim uns metres per la pista de terra i la deixem ràpidament per agafar un camí a la dreta que ens porta fins a una zona amb taules sota un petit bosquet de pins. Ens trobem al punt d'inici del camí d'Ensagents. Estanys d

Zona de picnic al punt d'inici.

Seguim els punts de pintura groga i ens endinsem al bosc de pi negre en direcció SO. Caminem per l'interior d'una bonica pineda de pi negre i, al cap d'uns 600m, deixem enrere a mà esquerra el camí del Bosc de Campeà (0:10h - 2.003m). Nosaltres continuem pel camí de la dreta. Anem guanyant altura molt a poc a poc per la pineda, que presenta un sotabosc amb nerets i barbes de caputxí que pengen de les branques dels pins. Estanys d

Les branques del pi negre amb les barbes de caputxí penjant.

El sender va girant cap al SE. Passem una clariana i un mur de pedra seca i, una mica més endavant, trobem el camí de la Coma dels Llops. El deixem enrere a la dreta i continuem seguint el camí d'Ensagents. Estanys d

Vistes a ponent (O) amb la serra d'Enclar i el Salòria al fons.

El camí continua girant i finalment s'orienta cap a llevant (E). Arribem a una gran clariana des d'on gaudim de vistes cap enrere (O) de la serra d'Enclar i els cims del Salòria, ja en terres de l'Alt Urgell. Just enfront s'alça la serra de les Pedrusques, per on després tornarem. Travessem la pleta seguint el camí ben marcat i arribem a la cruïlla del camí de la Solana d'Ensagents (0:45h - 2.189m). Estanys d

Cruïlla amb el camí de la Solana d'Ensagents.

Quan tornem enllaçarem amb el camí d'anada en aquest punt, ja que baixarem per les Pedrusques. Ara continuem pel camí d'Ensagents, que segueix a la dreta marcat amb pintura groga. Estanys d

Les vistoses flors del neret.

El camí realitza un llarg flanqueig pel bosc, resseguint el vessant meridional (S) del pic de l'Aspra i anant a buscar el riu d'Ensagents. Estanys d

Megafòrbies al riu d'Ensagents.

Entrem en una extensa zona de mulladius on el terreny es torna fangós. El lloc és molt bonic i ple de plantes amants d'aquests ambients pantanosos. Si realitzem aquesta ruta a la primavera, podrem gaudirem d'un bonic mosaic de colors, amb les orquídies, els ranuncles i un gran grup de megafòrbies que han trobat aquí l'indret adequat per habitar. Estanys d

L'orquis maculat, típica orquídia de zones humides.

Gaudim de la frescor del fons de la vall d'Ensagents durant força estona ja que el camí passa a tocar del torrent. Anem guanyant altura molt suaument, mentre la vall es va estrenyent a poc a poc. Passem algun petit estrep rocós i una tartera de blocs de granit i, quan la vall s'eixampla altre cop, gaudim de les vistes sobre els vessants abruptes del Cap de Collades Baixes. A poc a poc el bosc es va fent més clar i lluminós. Finalment deixem el bosc enrere i arribem a una clariana on hi ha el refugi d'Ensagents (1:35h - 2.421m). Estanys d

Pleta del refugi d'Ensagents.

El refugi d'Ensagents està situat en una pleta humida on sovint hi pastura el bestiar. Des de la font que hi ha just al costat del refugi, el camí s'enfila entre nerets i blocs de granit. Remuntem uns 100m seguint el fons de la vall i arribem a una desviació (1:40h - 2.445m) que queda una mica difuminada entre el matollar. Estanys d

Neretars pujant cap als estanys d'Ensagents.

Les vistes des d'aquí mirant cap a l'O són impressionants: observem la bonica forma d'U característica de les valls d'origen glacial, engalanada pel verd del bosc de pi negre i el rosa del neretar, amb el refugi al fons de la vall i el massís del Comapedrosa a l'horitzó. Girem a l'esquerra 90 graus (N), deixant el camí que continua cap a l'E i que ens portaria pel fons de vall fins a la collada de Pessons. Remuntem un llom cobert de nerets i seguim rastres de camí i alguna marca de pintura groga, en direcció N, fins que trobem un petit estanyol i l'estany primer d'Ensagents (1:55h - 2.530m). El petit clot on se situa l'estany està cobert de cotoneres i orquídies i des d'aquí ja es gaudeix d'amplies vistes de tota la vall. Estanys d

Cotoneres a l'estanyol d'Ensagents.

Estanys d

Estany primer d'Ensagents i el pic de les Collades Baixes.

Resseguim l'estany per la seva riba dreta orogràfica (la nostra esquerra) i remuntem un petit llom pedregós que ens porta fins a l'estany Segon d'Ensagents, força més gran que el primer. Estanys d

Els estanys d'Ensagents.

Tenim al davant el nostre objectiu: l'Alt del Griu. Girem al NO, en direcció al coll tan marcat que s'alça al nostre davant, i pugem per un llom cobert de blocs de granit i nerets. Continuem seguint les traces de camí que ens condueixen cap a un vessant força inclinat i herbós. Estanys d

Pujant a la collada d'Entinyola.

Remuntem el pendent fent un parell de llaçades i arribem a la collada d'Entinyola (2:25h - 2.667m). Les vistes des de la collada són immillorables. Observem el pic de l'Aspra a la nostra esquerra (O), al N apareix el Casamanya i a la seva esquerra treu el cap el cim més alt d'Andorra, el Comapedrosa (2.939m). A la dreta del Casamanya s'estén la capçalera de la vall de Riu. Estanys d

El circ i els estanys d'Ensagents des de la collada d'Entinyola.

Estanys d

Anemone narcisiflora a la collada d'Entinyola.

Estanys d

Vistes al N d'Andorra des de la collada d'Entinyola.

Girem a la dreta i emprenem la pujada a l'Alt del Griu, flanquejant a mitja alçada l'ampla carena, sempre pel vessant N. Anem seguint fites i traces de sender que ens porten fins al cim de l'Alt del Griu (3:00h - 2.879m). El cim és un munt de blocs granítics, voltats d'un prat alpí entapissat de flors força vistoses i pedres escampades aquí i allà: una talaia privilegiada sobre el sector SE del Principat d'Andorra. Des del cim gaudim de les vistes cap als estanys del Meligar d'Emportona, que queden encerclats per l'Alt del Griu i la cresta que segueix cap al pic d'Ensagents (2.852m) i l'Alt del Cubil (2.833m). Al seu darrera apareix un amfiteatre quasi perfecte: el circ dels Colells. Més enllà, cap al SE, s'alça l'emblemàtic pic de Pessons (2.864m). Al S veiem l'ampla vall d'Ensagents encerclada per la carena de la Coma dels Llops. Estanys d

Vistes de l'Alt del Cubil i el circ d'Emportona.

Estanys d

La flora de l'alta muntanya al cim de l'Alt del Griu.

Estanys d

El perfecte amfiteatre del circ dels Colells.

Comencem a davallar entre lloseres granítiques, resseguint el fil de la carena en direcció O i evitant els trams més complexos pel vessant N. Descendim ràpidament i arribem de nou a la collada d'Entinyola (3:25h). Estanys d

Baixant cap a la collada d'Entinyola.

Estanys d

Enormes lloses de granit baixant de l'Alt del Griu.

Estanys d

L'Alt del Griu vist des de la collada d'Entinyola.

Deixem enrere a l'esquerra el camí per on abans hem pujat abans i continuem per la carena, que ara s'estreny. Seguim traces de sender i alguna fita i ascendim pel vessant fins al cim del pic de l'Aspra (3:35h - 2.693m), un pilot de blocs de granit enormes. Tornem a gaudir de vistes impressionats! Estanys d

Cim del pic de l'Aspra.

Estanys d

Espectacular paisatge del circ d'Ensagents des del pic de l'Aspra.

Des del cim del pic davallem en direcció O fins a un ampli collet. Deixem el fil de la carena i tombem a l'esquerra. Estanys d

Baixant del pic de l'Aspra cap al collet.

Baixem ara pel llom seguint alguna fita i rastres de sender. Anem descendint tot gaudint d'unes extenses vistes sobre el sector occidental andorrà, entre blocs de granit i nerets, amb una gran clariana ben visible als peus de la carena: la pleta on enllaçarem amb el camí de pujada. Comencen a aparèixer els primers pins i el pendent s'accentua fins que ens endinsem al bosc. Estanys d

Baixada per la serra de les Pedrusques.

Estanys d

L'evident clariana amb el poble d'Encamp al fons de la vall.

El nostre destí és ben visible durant la baixada però un cop dins el bosc el camí es torna difús i perdedor. Estanys d

El bosc de Campeà, on el camí es perd.

Hem de seguir en direcció NO fins que trobem un camí més traçat que marxa cap a l'esquerra (S) i que enllaça amb el camí de la Solana d'Ensagents (4:35h - 2.261m). En aquest punt seguim les marques grogues cap a la dreta (NO) i no triguem en arribem a la cruïlla del camí de la Solana d'Ensagents (4:40h). Estanys d

Retornant als Cortals d'Encamp.

Ara ja només ens queda desfer el camí i retornar tranquil·lament fins al punt d'inici i final del recorregut, a la carretera dels Cortals d'Encamp (5:10h - 1.907m). Estanys d

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!


10 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta