pdf-ruta48
Camí Verd de la Vall de Lord - Fonts del Cardener

Clàssica excursió des de Sant Llorenç de Morunys fins al naixement del riu Cardener

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
 • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Mitjana

Caminades de distància i desnivell moderats que no superen els 14 km de llargada ni els 600m de desnivell.
desnivelDesnivell acumulat

380m

Distància totalDistància total

14,6 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

4:00h

altitud_minimaAltitud mínima

868m

distanciaPunt de sortida / arribada

Oficina de turisme

altitud_maximaAltitud màxima

1.041m

distanciaPoblació més propera

Sant Llorenç de Morunys

banner apadrina

Ruta lineal de poc més de 14,5 km de longitud (anada i tornada) que recorre la vall de Lord seguint el curs del riu Cardener fins al seu naixement, a les fonts del Cardener. Sortim del bonic poble de Sant Llorenç de Morunys i, deixant enrere el seu nucli monumental, iniciem el recorregut per la vall de Lord cap a l'ermita de Santa Creu dels Ollers, la font d'aigües sulfuroses de la Puda i el poblet de la Coma. Continuem l'itinerari per un bosc de ribera fins al naixement del riu, a les abundoses fonts del Cardener. Es tracta d'un itinerari fàcil i amb relativament poc desnivell, ideal per a famílies amb nens.

Les fonts del Cardener són un dels principals atractius de la vall de Lord, sobretot en èpoques de desglaç o després de pluges, quan ofereixen un espectacle magnífic amb les fonts brollant a raig entre les roques. Les fonts, situades als peus del massís del Port del Comte, alimenten el riu Cardener, que recorre el Solsonès per la vall de Lord i el pantà de la Llosa del Cavall i continua per territori bagenc fins que s'uneix al Llobregat a prop de Manresa.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 4:00h en total. 2:00h des de Sant Llorenç de Morunys fins a les fonts del Cardener i 2:00h per retornar pel mateix camí.

: Tot l'any.

:

· Vall de Lord - Port del Comte. 1:25.000. Editorial Alpina.
· Base topogràfica de Catalunya 1:25.000. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

: Si disposem de dos vehicles, podem deixar-ne un a prop del punt final de l'itinerari a les fonts del Cardener (hi ha diversos espais on es poden estacionar vehicles) i així estalviar-nos la tornada pel mateix camí.

Com arribar-hi en cotxe

Arribem a Sant Llorenç de Morunys per la carretera C-462 des de Solsona passant pel pantà de la Llosa del Cavall. L'oficina de turisme de la Vall de Lord, punt d'inici de la ruta, està situada a la carretera de Berga, a tocar del nucli antic de Sant Llorenç.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

 • partner_image_218
  Ctra. de Sant Llorenç, km 2, 25280 Solsona
  El Càmping El Solsonès està situat a les rodalies de la bonica vila de Solsona, en un indret privilegiat per gaudir de la natura i realitzar tot tipus de rutes de senderisme i muntanya durant tot l'any. El restaurant El Solsonès ofereix una cuina basada en els productes ecològics i de qualitat i està obert a tothom, val molt la pena!

Què més podem visitar?

 • Estació d´esquí de Port del Comte
  Estació d'esquí de Port del Comte

  A la Vall de Lord hi ha les pistes d'esquí de Port del Comte, les més properes a Barcelona i de les poques privades (a banda de Masella i Baqueira). Té 37 pistes, 256 canons i transporten més de 16.000 persones/hora en els seus 16 remuntadors. Més info a www.portdelcomte.net

  Coordenades GPS: 42.172731º 1.562629º

 • Església de Sant Julià de Canalda
  Església de Sant Julià de Canalda

  Església d'estil romànic dedicada a Sant Julià i ubicada al centre del petit nucli urbà de Canalda. Els absis quadrats són del segle IX-X. El campanar, la nau central i la portalada són del segle XII, mentre que la sagristia i el creuer són barrocs (segle XVIII).

  Coordenades GPS: 42.1229172º 1.5191603º

 • Santuari de Lord
  Santuari de Lord

  El Santuari de la Mare de Déu de Lord és una església declarada bé cultural d'interès nacional de Sant Llorenç de Morunys. L'Església del Santuari està oberta al públic durant tot el dia. A més, disposa des de fa poc d'una hostatgeria religiosa, on qui s'hi allotja és convidat a endinsar-se en el silenci.

  Coordenades GPS: 42.115556º 1.582055º

 • Font de Coll de Jou
  Font de Coll de Jou

  Es tracta d'una font de pedra ubicada al coll de Jou, al creuament de les carreteres L-401 i LV-4241B. L'aigua que hi brolla és molt apreciada pels habitants de la zona que acostumen a omplir-ne garrafes per ús propi.

  Coordenades GPS: 42.1386634º 1.5387109º

 • Nucli antic de Sant Llorenç de Morunys
  Nucli antic de Sant Llorenç de Morunys

  El terme municipal de Sant Llorenç de Morunys és el més petit dels 14 municipis que configuren la comarca del Solsonès. El seu nucli antic és dels que convida a passejar, ja que conserva els antics accessos al clos murallat, com el Portal de la Canal o el de la Capella.

  Coordenades GPS: 42.137206º 1.591191º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem el Camí Verd de la Vall de Lord a l'oficina de turisme de la Vall de Lord (0:00h - 909m). Seguim la senyalització de color lila i l'indicatiu de "La Coma / Fonts del Cardener", que anirem trobant durant tot el recorregut. Camí Verd de la Vall de Lord - Fonts del Cardener 1

Inici i senyalització de l'itinerari.

Seguim la carretera LV-4241a, passem pel davant del portal de la Capella i, vorejant el nucli monumental de Sant Llorenç de Morunys, arribem al portal de la Canal (0:05h - 923m) des d'on podem visitar l'església parroquial i el claustre de Sant Llorenç. Camí Verd de la Vall de Lord - Fonts del Cardener 1

Plaça de l'església i portal de la Canal.

Camí Verd de la Vall de Lord - Fonts del Cardener 1

Claustre de Sant Llorenç.

Camí Verd de la Vall de Lord - Fonts del Cardener 1

Carrerons del nucli antic de Sant Llorenç.

Continuem per la carretera deixant a mà esquerra el trencall a Port del Comte. Sortim de Sant Llorenç de Morunys per una àmplia vorera amb vistes a la muntanya del Port del Comte i la serra del Verd. Resseguim un ampli revolt des d'on gaudim de bones vistes cap al poble i el pont de Vall-llonga. Continuem pel voral i arribem a l'ermita romànica de Santa Creu dels Ollers (0:20h - 935m). Camí Verd de la Vall de Lord - Fonts del Cardener 1

Seguim per la carretera.

Camí Verd de la Vall de Lord - Fonts del Cardener 1

Sortint del poble.

Camí Verd de la Vall de Lord - Fonts del Cardener 1

Pont de Vall-llonga.

Camí Verd de la Vall de Lord - Fonts del Cardener 1

Vistes a la serra de Busa i Sant Llorenç.

Camí Verd de la Vall de Lord - Fonts del Cardener 1

Ermita romànica de Santa Creu dels Ollers.

Seguim pel costat de la carretera, per un voral amb baranes de fusta. Coincidim durant un tram amb les marques del sender de gran recorregut GR 7 i arribem al càmping Morunys. Aquí el GR gira a la dreta, però nosaltres seguim recte, passant entre la tanca de la carretera i el càmping, fins que trobem un pal indicatiu que ens senyala el camí cap a la "Font de la Puda". Deixem la carretera i davallem per un camí ombrívol entremig d'un bosc de pi roig i que, a poc a poc, es va acostant al riu. Tornem a coincidir amb el GR 7 i arribem al Cardener, que travessem per un pontet. Ja hem arribat a la font de la Puda (1:05h - 868m), on hi ha una petita zona de pícnic amb taules i bancs. Camí Verd de la Vall de Lord - Fonts del Cardener 1

Tram del camí paral·lel a la carretera.

Camí Verd de la Vall de Lord - Fonts del Cardener 1

Bosc de pi roig.

Camí Verd de la Vall de Lord - Fonts del Cardener 1

El riu Cardener a la vall de Lord.

Camí Verd de la Vall de Lord - Fonts del Cardener 1

Aigües del Cardener.

Camí Verd de la Vall de Lord - Fonts del Cardener 1

La font de la Puda.

Continuem ara en direcció N per una pista asfaltada paral·lela al riu Cardener per un bonic bosc de ribera seguint de nou les marques blanques i vermelles del GR 7. Arribem a unes cases i a la carretera de la Pedra. Girem a l'esquerra i, en el següent trencall, també girem a l'esquerra. Passem per davant de la parada de l'autobús i travessem el riu Cardener pel pont de la Gafa (1:20h - 902m). Trobem un pal indicatiu, on deixem la carretera asfaltada i girem a la dreta, tot seguint un petit tram en paral·lel al riu fins a la central hidroelèctrica de la Gafa. Camí Verd de la Vall de Lord - Fonts del Cardener 1

Bosc de ribera al Cardener.

Camí Verd de la Vall de Lord - Fonts del Cardener 1

Aigües amunt del Cardener.

Camí Verd de la Vall de Lord - Fonts del Cardener 1

Resclosa a la central de la Gafa.

Just abans de l'edifici, prenem un corriol a l'esquerra, que s'enfila entre la pineda de pi roig. Després d'un parell de llaçades continua flanquejant el vessant forestal fins que torna a davallar i travessa el riu per un pontet, just abans del nucli de la Coma. Deixem un corriol a la dreta que ens portaria a la Coma, i continuem pel costat de la depuradora i en paral·lel al riu. Passem pel costat d'un petit salt d'aigua i pugem unes escales al costat de l'antic molí de Baix (1:40h - 969m). En aquesta cruïlla, si girem a la dreta podem visitar el poble de la Coma, però nosaltres continuem a l'esquerra, en direcció N i en paral·les al riu, per un ample camí al costat del bosc de ribera. Camí Verd de la Vall de Lord - Fonts del Cardener 1

El poble de la Coma.

Camí Verd de la Vall de Lord - Fonts del Cardener 1

Salt d'aigua a la Coma.

Camí Verd de la Vall de Lord - Fonts del Cardener 1

Camí a les fonts del Cardener.

Camí Verd de la Vall de Lord - Fonts del Cardener 1

Prop del Molí de Dalt.

Continuem riu amunt per aquest agradable tram amb petits salts d'aigua i espectaculars vistes a les parets calcàries de la serra del Verd. Passem el molí de Dalt, ara restaurat, i arribem a una petita placeta amb una zona d'aparcament. En aquest punt abandonem definitivament el GR 7, que continua cap a coll de Port, i girem a l'esquerra per un tram asfaltat que, en menys d'un minut, ens porta fins a les fonts del Cardener (2:00h - 1.033m). En aquest indret podem fer una parada a l'ombra i gaudir dels espectaculars dolls d'aigua de les fonts mentre fem un mos en una de les nombroses taules de la zona de pícnic. Camí Verd de la Vall de Lord - Fonts del Cardener 1

Camí a les fonts del Cardener.

Camí Verd de la Vall de Lord - Fonts del Cardener 1

Pontet d'Arcalís, sobre e el riu Cardener.

Camí Verd de la Vall de Lord - Fonts del Cardener 1

Parets calcàries prop de les fonts del Cardener.

Camí Verd de la Vall de Lord - Fonts del Cardener 1

Fonts del Cardener.

Camí Verd de la Vall de Lord - Fonts del Cardener 1

Fonts del Cardener.

Camí Verd de la Vall de Lord - Fonts del Cardener 1

Aigua a dojo a les fonts del Cardener.

Camí Verd de la Vall de Lord - Fonts del Cardener 1

Naixement del riu Cardener.

Camí Verd de la Vall de Lord - Fonts del Cardener 1

El desgel a les fonts del Cardener.

Després d'un merescut descans, emprenem la tornada pel mateix camí, passant per la font de la Puda i retornant al poble de Sant Llorenç de Morunys, a l'oficina de turisme de la Vall de Lord (4:00h - 909m), punt i final de l'excursió per la vall de Lord. Camí Verd de la Vall de Lord - Fonts del Cardener 1

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!

Marina
05-08-2019 14:03:27h

Camí fàcil per a fer amb nens de 5 anys però camí molt obert, amb poquíssima ombra. Evitar fer-ho en diumenge perquè les fonts del Cardener i la font de la Puda semblen les rambles.

RUTES PIRINEUS
28-02-2019 09:51:17h

Hola Meritxell, en la zona i cota per on transcorre aquesta ruta actualment no hi ha neu. No obstant, us recomanem que aneu fent seguiment de les previsions meteorològiques als mitjans de comunicació i/o webs amb informació meteorològica. Aquesta ruta és llarga però està ben senyalitzada. També podeu valorar la possibilitat de fer-la només en un sentit, fent combinació de vehicles. Pel que fa al gos, en principi no hauríeu de tenir cap problema, però us recomanem que consulteu la oficina de turisme de la Vall de Lord a Sant Llorenç de Morunys, per si hi ha qualsevol novetat que se'ns escapa.

Meritxell
18-02-2019 17:50:59h

Hola, m'agradaria fer aquesta ruta amb el meu gos (Husky Siberià). Creus que tindré dificultats en fer la ruta. amb ell? Tenim pensat amb una amiga venir aquest dissabte 23, sabeu si. estara nevat? En el. cas que haguem d'utilitzar raquetes, és possible llogar-les en algun recinte que tingueu per aqui? Som principiants en el. tema de senderisme, esta ben senyalat? O podem tenir dificultats i perdre'ns?

8 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta