- Fitxa i mapes
- Recorregut
- Llocs d´interès
- Fotos
- Comentaris ()
- Rutes guiades properes
- Establiments propers
Notable
Excursions més exigents o bé perquè són més llargues o amb major desnivell o amb alguna dificultat concreta.550m
14,7 km
5:30h
886m
L'Apartotel l'Avenc de Tavertet
1.186m
Tavertet.
Caminada circular de 14,7 km de longitud pels voltants dels cingles de l'Avenc. El punt de sortida i arribada de la ruta és l'Apartotel l'Avenc de Tavertet. El primer tram de l'excursió transcorre per la pista cimentada que ressegueix el Pla Boixer i uneix Tavertet amb la carretera que condueix a Rupit. A la masia de Rajols deixem la pista i ens encarem cap al collet de Rajols, la collada de les Graus i l'ermita de Sant Corneli. Des d'aquà baixem al torrent de la font de la Vena i la pista que arriba fins a un disseminat de masies. Prenem la pista que puja cap a Monteis, el pla de Monteis i el pla de la Soca Negra i continuem planejant fins al collet de Rajols i la Rocallarga, des d'on es tenen unes esplèndides vistes del Collsacabra. Des d'aquà només resta davallar fins a l'Avenc i donar per acabada una excursió que no deixa indiferent.
La ruta dels cingles de l'Avenc ens permet endinsar-nos en un paratge feréstec i força desconegut del Collsacabra, el dels cingles de l'Avenc. El Collsacabra s'alça a l'extrem oriental de la comarca d'Osona, fregant La Selva i la Garrotxa, i formant una regió amb cingleres ara i adés, que embadaleix qui el visita. És una zona farcida de boscos, rierols, racons on descansar i paisatges que s'ensenyoreixen de qui els contempla. Zona de poblament dispers, ha estat des de sempre una regió agrÃcola i ramadera, on darrerament el turisme hi té cert pes. Durant la ruta visitem el dolmen i l'ermita de Sant Corneli, la imponent masia de Monteis i la fabulosa Rocallarga, una roca que sobresurt de la cinglera i que molts anomenen el Preikestolen català , en referència a la famosa roca de Noruega, una de les més fotografiades del món.
Track de la ruta
En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.
Més informació
: Rocallarga (1.186m).
: 5:30h en total: 0:50h des d l'Avenc fins al collet de Rajols, 1:25h des d'aquest punt fins a l'ermita de Sant Corneli, 2:30h fins al cim de la Rocallarga i 0:45h des de Rocallarga fins al punt d'inici de l'excursió.
: Notable. La ruta no presenta cap dificultat tècnica però cal tenir en compte la llargada i el desnivell a superar.
: Tot l'any.
:
Collsacabra, vall de Sau. 1:25.000. Editorial Alpina.
: Cal tenir en compte que no trobarem aigua en tota l'excursió i que a l'estiu la calor pot ser sufocant. La ruta està només parcialment senyalitzada sobre el terreny, per la qual cosa cal parar molta atenció a l'orientació.
Per arribar a l'Apartotel l'Avenc de Tavertet des de Barcelona, Lleida o les comarques gironines de la Selva o el Gironès, primer hem d'arribar fins a Vic. Aquà agafem l'eix transversal C-25 (en direcció a Girona) i sortim a Roda de Ter. Prenem la carretera C-153 i a Santa Maria de Corcó - L'Esquirol ens desviem cap a Tavertet per la BV-5207. Travessem el poble i a tocar de l'església de Sant Cristòfol prenem la pista cimentada que ens condueix fins a l'Apartotel l'Avenc de Tavertet.
També podem arribar a Tavertet des d'Olot. Des d'allà prenem la C-152 fins a Sant Esteve d'en Bas i allà la C-153 en direcció a Vic. Passat Rupit i més enllà del punt km 29 prenem la pista cimentada en direcció a Rupit fins a l'Apartotel l'Avenc de Tavertet.
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Aixà mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquà descrita. Tots els temps són efectius i prenen un carà cter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.
Què més podem visitar?
-
L'Agullola de Rupit
L'Agullola és un dels penyals més caracterÃstics del Collsacabra. Està separada de la cinglera, fet que li dóna una forma peculiar, similar a una dent que s'escapa de la resta. Constitueix una talaia insuperable que domina bona part del Collsacabra, la Selva i tots els congostos de les Guilleries, aixà com els pantans de Sau i Susqueda. Es troba molt a prop de l'església de Sant Joan de Fà bregues.
Coordenades GPS: 42.004390º 2.483781º
-
Sant Joan de FÃ bregues
Sant Joan de Fà bregues és una església romà nica del segle XI preciosa i situada en un indret privilegiat, penjada a mitja altura sobre el torrent de Bonegre, al cor del Collsacabra. Podem arribar-hi a peu des de Rupit o amb cotxe per la pista asfaltada que porta de Rupit a Vilanova de Sau.
Coordenades GPS: 42.010224º 2.467906º
-
El castell de Rupit
El castell de Rupit data del segle XI i fou construït en substitució del castell de Fà bregues. El castell s'aixeca en un indret estratègic, controlant tota la vall. La vila de Rupit va néixer i va créixer al voltant del castell, que fou un important nucli administratiu i econòmic durant l'edat mitjana.
Coordenades GPS: 42.024604º 2.466223º
-
Puig de la Força
El Puig de la Força o Roca de Sau és un penyal altiu i sorprenent, un bon mirador sobre el pantà de Sau i el Sot de Balà . S'hi arriba des de Tavertet per una à mplia pista, tot vorejant altives cingleres i superant un parell de trams equipats. El tram final no és apte per a persones amb vertigen o no habituades a fer muntanya.
Coordenades GPS: 41.980976º 2.389545º
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Recorregut
La casa pairal de l'Avenc, restaurada amb dedicació per la Belinda Parris, el seu marit en Joaquim Abey, i el seu germà Matthew Parris, els propietaris de l'Avenc de Tavertet.
Les vistes des de l'Avenc de Tavertet conviden a embadalir-se.
Després d'una estona de gaudir de l'entorn de l'Avenc, prenem la pista cimentada per on hem arribat, en direcció a Rupit.La pista transcorre entre camps de conreu i cingleres que no deixen indiferent.
Sobre els nostres caps veiem la imponent Rocallarga, que més tard visitarem.
Seguim endavant i arribem al Pla Boixer, un bon mirador de la zona, des d'on veiem gran part de les muntanyes de l'entorn (Agullola de Rupit, el Far, el Turó de l'Home, les Illes Medes).Des del Pla Boixer es gaudeix del mar de muntanyes que s'estenen sota els nostres peus, com l'Agullola de Rupit o el Far.
Des d'aquà també veiem el pantà de Susqueda i trobem una bona estesa d'espernallac.
Seguim endavant per la pista fins a trobar la masia de Rajols (0:30h - 1.063m), on ens desviem cap a l'esquerra per una antiga pista. Creuem una tanca per bestiar i seguim amunt, envoltats de roures i alzines.Punt on ens desviem de la pista que enllaça Tavertet amb la carretera de Rupit.
El camà és ample i ombrÃvol.
Seguim pujant suaument fins a arribar al collet de Rajols (0:50h - 1.160m), on canviem de direcció i ens dirigim cap al Pedró de Rajols, un cimet discret però amb bones vistes cap al Berguedà i Osona.L'ample collet de Rajols.
Des del Pedró de Rajols davallem cap al Grau del Perer o Collet de Graus. Abans, però, ens trobem amb dos exemplars de faigs que bé valen una aturada per contemplar-los com cal.Un dels faigs que ens trobem.
Les vistes cap al Montseny des del serrat de Sant Corneli.
Tot gaudint de l'espectacle visual arribem a l'ermita romà nica de Sant Corneli (2:15h - 974m).L'ermita romà nica de Sant Corneli. A la banda N hi trobem un dòlmen.
El camà baixa dret fins a una antiga pista que ens mena fins a la pista que enllaça Tavertet amb Cantonigròs, amb tot un seguit de masies disseminades.El camà que baixa des de l'ermita de Sant Corneli, frondós i ben fressat.
Seguim en direcció S fins que trobem una pista que surt a mà esquerra. La prenem fins a la masia de Monteis, del segle XVI, de porta dovellada i finestres amb marcs de pedra picada. A l'angle del NE hi conserva un torricó de defensa.La masia de Monteis.
Voregem la masia i a la part de darrera de la casa hi trobem una pista que s'enfila amunt. La seguim, avançant a tocar de la paret de la cinglera durant uns minuts, fins que canvia de direcció, ara cap al N.La pista que s'allunya de la masia de Monteis.
El tancat on hem de canviar de direcció.
Aquà canviem de direcció, ara avancem cap al N, entre prats de pastura.El camà a seguir és evident, tot i la manca de fites o senyalització.
La Balma de Cortils. Una bauma és una roca que sobresurt en una paret rocosa i forma una cavitat al dessota.
Seguim endavant i en escassos dos minuts arribem a la Rocallarga (4:45h - 1.186m), el punt culminant de la nostra ruta.Damunt la Rocallarga, tot i la seva modesta altitud, es pot gaudir d'una de les millors vistes panorà miques de la contrada: des del mar mediterrani fins a Montserrat, passant pel MassÃs del Montseny i les Guilleries.
Des d'aquà només ens resta seguir endavant fins que trobem la gran fita que ens marca el camà de baixada, primer per un corriol i després per pista de desembosc fins al punt d'inici de la ruta, a l'Apartotel l'Avenc de Tavertet (5:30h - 1.033m).Vistes des del jardà de l'Avenc de Tavertet.
La masia de l'Avenc, un casal renaixentista del segle XVI.
Els cingles de l'Avenc i del pla Boixer des de la pista que ens mena a Tavertet.
Al peu de les cingleres de Tavertet hi trobem el pantà de Sau, lloc on el Ter s'amansa indefectiblement. La seva obertura l'any 1963 va canviar per sempre la fesomia de la vall de Sau, convertint-la en un punt d'interès turÃstic. Juntament amb el de Susqueda i el Pasteral, el pantà de Sau forma part d'un sistema de tres pantans que uneix la comarca d'Osona amb la de la Selva. La seva imatge més icònica és la del campanar de l'església romà nica de Sant Romà , visible quan el nivell de l'aigua és baix.
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!
Hola! Hi ha algun refugi al llarg de la ruta per poder dividir-la en dos dies? Grà cies!
Resposta (Rutes Pirineus):
Hola Laura, la ruta tal i com la plantegem, és per a fer-se en una sola jornada, no hi ha cap refugi per a poder-hi fer parada i dividir la ruta en dos dies.
Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.
Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.