- Fitxa i mapes
- Recorregut
- Llocs d´interès
- Fotos
- Comentaris ()
- Rutes guiades properes
- Establiments propers
Mitjana
Caminades de distà ncia i desnivell moderats que no superen els 14 km de llargada ni els 600m de desnivell.400m
10,5 km
3:45h
675m
Rupit
926m
Rupit
Caminada parcialment circular de 10,5 km de longitud que ens apropa a una de les zones més desconegudes de Rupit, els cingles de Casadevall. L'itinerari s'inicia al centre de Rupit, on podem arribar des de l'aparcament que trobem a l'entrada del poble seguint els carrers Barbacana i Manyà , que són l'espina dorsal d'aquesta vila osonenca. Només la visita al nucli medieval de Rupit ja justifica el desplaçament! A tocar de l'església davallem cap a la riera de Rupit seguint les indicacions cap al salt de Sallent, on arribem en uns 30 minuts. Després de les inevitables instantà nies de record, davallem el grau de la Donada i resseguim una antiga pista que ens mena per sota els cingles de Pujolrà s, de Castellet i, finalment i després del salt de Ripol, els de Casadevall. Just aquà emprenem la pujada, constant i dreta, pel grau de Casadevall. Un cop dalt, gaudim del premi: unes vistes immillorables de l'Agullola de Rupit, del Montseny, del Far... A partir d'aquà només queda planejar pel pla de Castellet, passar per sota del castell de l'Envestida i arribar de nou al salt de Sallent, un bon lloc on refer-nos de la caminada. Després d'una remullada de peus, retornem a Rupit tot desfent el camÃ.
El paisatge del Collsacabra és una corrua de cingleres, autèntiques talaies d'un mar de color verd, salts d'aigua, racons inhòspits i història latent. Endinsar-se en aquestes contrades no deixa, per moltes vegades que ho visitis, indiferent. Les cingleres tenen dos colors perquè estan formades per estrats diferents: a la part baixa les roques són vermelloses perquè les aigües on es dipositaven estaven ben oxigenades i els minerals de ferro s'oxidaven. Les de la part de sobre són de color gris, formades anys més tard. Una ruta preciosa i inoblidable!
Track de la ruta
En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.
Més informació
: 3:45h en total: 0:30h des de Rupit fins al salt de Sallent, 1:15h des d'aquest punt fins al grau de Casadevall i 1:45h per tornar al punt d'inici de la ruta per la part alta del cingle.
: Mitjana. La ruta no presenta cap dificultat tècnica, però en algun tram el camà s'enfila vigorosament i el desnivell és rellevant. En el tram entre el grau de la Donada i el grau de Casadevall, hem d'estar atents a l'orientació.
: Tot l'any.
:
Collsacabra - Vall de Sau. 1:25.000. Editorial Alpina.
: Cal tenir en compte que només hi ha una font en tota l'excursió i que a l'estiu la calor pot ser sufocant. Tota l'excursió està senyalitzada menys el tram entre el grau de la Donada i el de Casadevall. Recomanem la utilització d'un dispositiu GPS per poder seguir la ruta sense problema.
Podem arribar a Rupit des de Vic o des d'Olot. Per fer-ho des de Vic, hem de seguir la carretera C-153 que passa per Roda de Ter, Santa Maria de Corcó, Cantonigròs i arriba a Rupit. Per fer-ho des d'Olot, agafem la carretera C-152 que passa per les Preses i Sant Esteve d'en Bas. En aquest poble agafem la C-153 (en direcció S) fins a Rupit. A l'entrada de la vila hi trobem un ampli espai d'aparcament (de pagament). Per arribar a la plaça del Bisbe de la Font, punt d'inici de la ruta, des de l'aparcament de la plaça de l'Era Nova hem de seguir els carrer Barbacana i Manyà durant aproximadament 350m.
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Aixà mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquà descrita. Tots els temps són efectius i prenen un carà cter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.
Què més podem visitar?
-
L'Agullola de Rupit
L'Agullola és un dels penyals més caracterÃstics del Collsacabra. Està separada de la cinglera, fet que li dóna una forma peculiar, similar a una dent que s'escapa de la resta. Constitueix una talaia insuperable que domina bona part del Collsacabra, la Selva i tots els congostos de les Guilleries, aixà com els pantans de Sau i Susqueda. Es troba molt a prop de l'església de Sant Joan de Fà bregues.
Coordenades GPS: 42.004390º 2.483781º
-
Sant Joan de FÃ bregues
Sant Joan de Fà bregues és una església romà nica del segle XI preciosa i situada en un indret privilegiat, penjada a mitja altura sobre el torrent de Bonegre, al cor del Collsacabra. Podem arribar-hi a peu des de Rupit o amb cotxe per la pista asfaltada que porta de Rupit a Vilanova de Sau.
Coordenades GPS: 42.010224º 2.467906º
-
El castell de Rupit
El castell de Rupit data del segle XI i fou construït en substitució del castell de Fà bregues. El castell s'aixeca en un indret estratègic, controlant tota la vall. La vila de Rupit va néixer i va créixer al voltant del castell, que fou un important nucli administratiu i econòmic durant l'edat mitjana.
Coordenades GPS: 42.024604º 2.466223º
-
Puig de la Força
El Puig de la Força o Roca de Sau és un penyal altiu i sorprenent, un bon mirador sobre el pantà de Sau i el Sot de Balà . S'hi arriba des de Tavertet per una à mplia pista, tot vorejant altives cingleres i superant un parell de trams equipats. El tram final no és apte per a persones amb vertigen o no habituades a fer muntanya.
Coordenades GPS: 41.980976º 2.389545º
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Recorregut
L'aparcament gratuït del costat del forn de pa l'Era és només pels residents a la vila.
El pont penjat de Rupit, una de les joies del llogarret.
A tocar de l'església neix un carrer amb indicacions cap al salt de Sallent. El seguim i, en forta baixada, ens mena fins a un cartell indicador.Un cartell ens indica el camà cap al salt de Sallent.
Aquà prenem el camà de l'esquerra, passant per un túnel sota d'una casa, tot deixant enrere Rupit i baixant a la riera homònima per un tram d'esglaons. Travessem la riera per una passera i continuem pel marge esquerre. Una mica més avall el camà s'eixampla.Una panorà mica de Rupit vista des del camà que baixa a la riera i al salt de Sallent.
El camà és ample i ben fressat. És ideal per fer-lo a l'estiu, ja que és molt frescal.
L'imponent i famós salt de Sallent.
A uns 300m trobem el mirador del salt de Sallent (0:35h - 774m), un indret ideal per a gaudir de la imatge completa del salt, de la veïna Agullola de Rupit (una cinglera propera i de forma caracterÃstica) i de les vistes de la vall que s'obre als nostres peus.Les vistes des del mirador del salt cap a l'Agullola de Rupit són impressionants.
Des del pla del costat del mirador ja s'intueix per on baixa el camà del grau de la Donada.
El camà del grau de la Donada.
El sender, un cop a baix, ressegueix la base de la cinglera per dins d'un bosc d'alzines molt frondós. Descartem el camà que surt a mà dreta i que va a la base del salt de Sallent i, més endavant, descartem també el camà que baixa a l'antic mas de la Donada. Enmig del camà trobem una mena de balma mig derruïda, un bon lloc on arrecerar-se en cas de pluja.Balma enmig del camÃ.
Sota els cingles de Pujolràs el camà travessa un frondós bosc d'alzines.
Les vistes enrere, cap a l'Agullola de Rupit, valen uns segons de contemplació.
Anem seguint la pista fins al torrent del Gravet. Aquà el camà es fa més perdedor però només cal creuar a gual el torrent (la major part de l'any no duu aigua) i, ja a l'altra riba, continuar en la mateixa direcció. Més enllà trobem de nou un munt de fites i passem per sota del salt del Ripol.El salt del Ripol, sense aigua, vist des de sota la cinglera.
Seguim avançant per la pista pedregosa fins a una bifurcació, on prenem la pista que puja.Vista del camà que ens apropa al grau de Casadevall. Haurem de parar atenció a les fites que ens indiquen per on hem de seguir.
Vistes de les cingleres i el mar de verd que les envolta.
El pantà de Susqueda, a la llunyania.
El Quintà de Casadevall és un indret ideal per parar-se a gaudir de l'entorn i del silenci. AquÃ, lluny de tot, el temps sembla aturar-se i deixar espai per gaudir, serenament, de l'indret.Vistes cap a l'Agullola de Rupit des del pla del Quintà de Casadevall.
L'Agullola, ja més a prop.
El castell de l'Envestida o de la Bastida, vist des del camà que planeja sobre els cingles de Pujolrà s.
Tot planejant i gaudint de l'espectacle visual arribem de nou al salt de Sallent, un bon lloc on refrescar-nos en època de calor.El salt de Sallent, vist des de dalt.
Ara només queda desfer els nostres passos fins que arribem a la plaça del Bisbe de la Font (3:45h - 842m), punt d'inici de l'excursió.Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!
Una ruta espectacular! Però no la recomanaria fer sense GPS. És molt fà cil perdre's al tram no senyalitzat. És una ruta amb algunes emocions, posaria dificultat mitjana! A mi m'ha encantat, però va ser una mica més difÃcil del que m'esperava segons la descripció! Grà cies per proposar aquesta ruta no gaire coneguda!!
Resposta (Rutes Pirineus):
Hola Virka, ens alegrem que t'agradés la ruta. Com bé dius, és molt recomanable fer-la amb un GPS, hem afegit un comentari al camp "Observacions" de la guia web i PDF de la ruta. Grà cies!
Guanyaria molt si es senyalitzes la part que falta. Grà cies.
Nosaltres vam fer la ruta en sentit invers invers per damunt dels "riscos" i vam tornar per la base dels mateixos. Tota la pujada és preciosa, amb unes vistes molt bones. La baixada fins a la base de cingle gairebé sense senyals i és molt fà cil de perdre?t. I el camà de tornada especialment interessant, veus els tallants des de baix, però no hi ha més. El camà de tornada està ple de pedres. La propera vegada anem i tornem pel mateix lloc, sense dubte.
Totalment desencantat. Les vistes increïbles però senyalització nul·la. No vam poder completar-la, durant la ruta trobem diverses parelles que tampoc van saber trobar els senders ...
(Comentari introduït originà riament en castellà )
Excursió sensacional! Molt bona!!! Rutes Pirineus ja era hora que publiquéssiu rutes al Collsacabra. És un dels territoris més sorprenents i mà gics de Catalunya.
Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.
Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.