pdf-ruta63
Ascensió a la Torreta de Cadí (2.562m)

Descobrim el sector occidental de la serra del Cadí i assolim un dels seus cims més emblemàtics i bonics, la Torreta de Cadí

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
 • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Alta (F)

Rutes d'alta muntanya en terreny poc abrupte en el qual no hi ha grans dificultats. És necessari certa experiència i entrenament suficient per a aquest tipus de terrenys. Pot ser necessari utilitzar les mans per guardar l'equilibri en algun moment puntual. Es tracta d'itineraris força fàcils amb pendents suaus (màxim 30-35°). F (Fàcil) és ja un grau de dificultat, no és dificultat 0.
desnivelDesnivell acumulat

1.345m

Distància totalDistància total

23,6 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

7:05h

altitud_minimaAltitud mínima

1.364m

distanciaPunt de sortida / arribada

Església de Sant Martí d'Adraén

altitud_maximaAltitud màxima

2.562m

distanciaPoblació més propera

Adraén

Ruta parcialment circular de 23,6 km de longitud que ens condueix fins al cim de la Torreta de Cadí (2.562m). Aquest itinerari ens permet descobrir l'extrem occidental de la serra del Cadí i del Parc Natural del Cadí-Moixeró, a la comarca de l'Alt Urgell. La ruta comença al petit i pintoresc llogarret d'Adraén, s'endinsa al bosc de coníferes i ascendeix per les pastures d'alta muntanya del Cadí fins al cim de la Torreta. És un itinerari d'alta muntanya, però sense dificultats tècniques i ben senyalitzat com a PR-C 122. La dificultat recau en l'exigència física de la ruta, derivada de la distància i el desnivell que cal superar.

La serra del Cadí és una impressionant barrera muntanyosa que s'alça sobre la cubeta cerdana en el punt d'unió entre el Prepirineu i el Pirineu. El Parc Natural del Cadí-Moixeró acull una gran biodiversitat a més d'oferir-nos uns paisatges espectaculars i unes vistes impressionants. El marcat gradient altitudinal d'aquesta ruta ens permet caminar des dels estatges montà i subalpí, poblat per extensos boscos de coníferes, fins a l'estatge alpí, dominat per les pastures i prats d'alta muntanya. I des del cim de la Torreta de Cadí les vistes són excepcionals!

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: Cap de la Fesa (2.382m), Torreta de Cadí (2.562m).

: 7:05h en total. 4:10h des d'Adraén fins al cim de la Torreta de Cadí i 2:55h per tornar a Adraén passant pel collet de Bacanella.

: Finals de primavera, estiu i tardor (fins ben entrada la primavera hi podem trobar neu).

:

· Serra del Cadí - Pedraforca. 1:25.000. Editorial Alpina.
· Base topogràfica de Catalunya 1:25.000. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

: Des de Prat Major, si hi ha boira o neu no s'aconsella ascendir a la Torreta de Cadí, ja que el camí pot ser perdedor. També cal tenir en comte el vent, que pot bufar molt fort a la carena.

Com arribar-hi en cotxe

Sortim de la Seu d'Urgell en direcció a Puigcerdà per la carretera N-260. A la rotonda del parc de Bombers prenem la carretera C-462 i seguim cap al Parc Olímpic. La carretera ressegueix el curs del riu Segre fins a un pont per on el travessem. Seguim les indicacions de "Tuixent / Artedó" i continuem per la carretera LV-4008. Passem el petit poble de Cerc i més endavant deixem la carretera LV-4008, que va a Artedó, i continuem per la C-462 en direcció a "Adraén / Sorribes / Tuixent". Finalment, després de poc més de 20 km des de la Seu d'Urgell, arribem a Adraén. Al costat de l'església hi ha lloc per estacionar.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Aquesta guia web i PDF gratuïta ha estat publicada amb el suport del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida i el Consell Comarcal de l'Alt Urgell.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

 • partner_image_125
  Can Boix, s/n, 25790 Peramola
  Als peus dels cingles de la serra de Sant Honorat, al terme municipal del pintoresc poble de Peramola, hi trobem un clàssic: l'Hotel Can Boix de Peramola, que ens ofereix unes instal·lacions de luxe. Si bé enmig d'un entorn molt singular, Can Boix és alhora una destinació de per se.
 • partner_image_242
  Carrer de la Font, nº 5, 25717 Josa de Cadí
  A Josa de Cadí, dins del Parc Natural del Cadí-Moixeró i al bell mig de la vall de la Vansa, hi trobem el restaurant Ca l'Amador, on podem gaudir d'una cuina personal i atrevida que conserva, alhora, tota la força i tradició de la cuina de muntanya. No us el perdeu!

Què més podem visitar?

 • Centre Picasso de Gósol
  Centre Picasso de Gósol

  El Museu Municipal de Gósol acull el Centre Picasso, on es mostren reproduccions de les obres més significatives que Pablo Picasso va pintar l'any 1906, amb 24 anys, durant la seva estada a Gósol amb la seva companya Fernande Olivier, i que actualment s'exposen als museus més importants del món. Més informació: Ajuntament de Gósol (973 370 055 / ajuntament@gosol.ddl.net).

  Coordenades GPS: 42.237224º 1.659665º

 • Museu de les Trementinaires
  Museu de les Trementinaires

  Aquest museu de Tuixent ens permet descobrir qui eren les trementinaires, quines herbes i remeis elaboraven i com organitzaven les seves rutes a peu per comercialitzar els seus productes arreu de Catalunya. Al poble, també hi trobarem un jardí botànic i un jardí urbà.

  Coordenades GPS: 42.230643º 1.569124º

 • Catedral de la Seu
  Catedral de la Seu

  La sensacional catedral de Santa Maria d'Urgell data del segle XII i és l'única catedral íntegrament romànica de Catalunya. El temple té planta basilical, amb tres naus, i acull, al seu altar major, la talla de la Mare de Déu d'Urgell, del segle XIII. El conjunt queda completat pel claustre, l'església de Sant Miquel, el Museu Diocesà i la Casa Episcopal.

  Coordenades GPS: 42.357546º 1.461890º

 • Estació d´Esquí Nórdic de Tuixent - La Vansa
  Estació d'Esquí Nórdic de Tuixent - La Vansa

  L'estació d'esquí nòrdic de Tuixent - la Vansa ens ofereix 30 km de circuits variats per a practicar esquí de fons i/o fer circuits amb raquetes de neu enmig de boscos d'avets que caracteritzen el paisatge. La vall de la Vansa és encara un lloc per descobrir!

  Coordenades GPS: 42.214400º 1.527631º

 • Els artesans d´Ossera
  Els artesans d'Ossera

  En els darrers anys, el petit nucli d'Ossera ha esdevingut un petit mercat permanent d'artesania. Aquí hi trobarem petits productors locals, com per exemple la premiada formatgeria Serrat Gros o les melmelades Cal Casal i diversos artistes que s'han instal·lat aquí i exposen la seva obra.

  Coordenades GPS: 42.217437º 1.471417º

 • Parc del Segre
  Parc del Segre

  El Parc Olímpic del Segre fou la seu de les proves de piragüisme en aigües braves dels Jocs Olímpics de Barcelona l'any 1992. Actualment les instal·lacions combinen el vessant esportiu, sent la seu de diverses competicions nacionals i internacionals, i el vessant més lúdic, amb una àmplia oferta d'activitats aquàtiques per gaudir amb la família o els amics (ràfting, hydrospeed, piragüisme,...).

  Coordenades GPS: 42.354365º 1.462732º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem l'itinerari a l'església de Sant Martí d'Adraén (0:00h - 1.406m) al bell mig del petit llogarret d'Adraén. Ascensió a la Torreta de Cadí (2.562m) 1

Sant Martí d'Adraén.

Baixem pel carreró fins a la carretera i la seguim cap a l'esquerra en direcció a la Seu d'Urgell. Deixem de banda un primer trencall a mà dreta cap a la Torreta de Cadí per Bacanella, que és per on tornarem després, i ara continuem uns metres més pel voral de la carretera fins que trobem un corriol a la dreta senyalitzat amb les marques de pintura blanques i grogues del PR-C 122. Ascensió a la Torreta de Cadí (2.562m) 1

Cruïlla del PR-C 122 sortint d'Adraén.

El corriol puja per l'interior d'un bosc de pi roig fins a enllaçar amb la pista de Sant Salvador. Seguim la pista cap a la dreta, deixem enrere un dipòsit d'aigua i anem guanyant altura quasi imperceptiblement tot resseguint la solana de Borrassola a mig vessant i sentint la remor de les aigües del riu de Bona, que tenim a la nostra dreta al fons del profund barranc. El camí és planer i transcorre per una bonica pineda de pi roig amb boix i ginebró. Arribem a la font del Reboll, on s'alça una petita caseta. Ascensió a la Torreta de Cadí (2.562m) 1

Pista a Sant Salvador.

Continuem per la pista, aigües amunt, pel costat del barranc de Sant Salvador, per dins d'una ombrívola pineda, fins a atènyer una clariana amb les restes d'una edificació de pedra seca a la solana de Sant Salvador. Ascensió a la Torreta de Cadí (2.562m) 1

Solana de Sant Salvador.

Continuem ascendint per la pista, ara per un terreny més obert i sobre un terra vermellós, fins que arribem a les envistes del cortal del Porta (1:00h - 1.581m). Ascensió a la Torreta de Cadí (2.562m) 1

Cortal del Porta.

Abans d'arribar al cortal, del que només resten algunes parets en runes, deixem la pista de Sant Salvador i seguim per un corriol a la dreta que travessa el petit curs d'aigua i s'enfila per una pineda de pi roig. A partir d'aquí el camí puja força dret i guanya altura ràpidament pel vessant obac. Ascensió a la Torreta de Cadí (2.562m) 1

Pineda de pi roig.

Arribem al torrent de Ginebreda i resseguim el petit curs d'aigua, amunt, fins que trobem una pista forestal que seguim cap a la dreta. La pista puja força dreta fins a la collada del Pelat (1:40h - 1.805m), nosaltres continuem uns metres més fins que enllacem amb una pista ampla. Ascensió a la Torreta de Cadí (2.562m) 1

Barranc de Ginebreda.

Seguim aquesta pista principal cap a l'esquerra tot vorejant el clot de Prat Major pel vessant obac, des d'on gaudim ja de bones vistes de la serralada pirinenca, amb les muntanyes andorranes i el pic de Salòria (2.789m), el cim més alt de l'Alt Urgell. La pista fa un parell de marrades per guanyar altura sota una esllavissada de tons rogencs i finalment arriba a una barrera on més enllà es prohibeix la circulació de vehicles. Passem la barrera, continuem per la pista i arribem a una bonica esplanada amb una bassa envoltada de prats subalpins i boscos de pi negre. Ascensió a la Torreta de Cadí (2.562m) 1

Bosc de pi negre amb ginebró.

Fem un marcat revolt i continuem ascendint per la pista que flanqueja un vessant força dret i cobert de pins amb restes d'una gran esllavissada de blocs de roca fins a atènyer un coll, a les envistes de prat Major. Ascensió a la Torreta de Cadí (2.562m) 1

Camí a prat Major.

Continuem uns metres més en direcció S fins que trobem la cruïlla de prat Major (2:40h - 2.043m). Després, de tornada, en aquest punt agafarem el camí de baixada cap a Adraén per prat Major. Ara prenem el camí de l'esquerra cap a la Torreta del Cadí i, tot seguit, un corriol també a l'esquerra senyalitzat com el camí a Bacanella. Ascensió a la Torreta de Cadí (2.562m) 1

Prat Major.

Ascensió a la Torreta de Cadí (2.562m) 1

Pleta a prat Major.

Ascensió a la Torreta de Cadí (2.562m) 1

Ovelles a prat Major.

Pugem tot seguint el sender per un pendent cobert de pastures i petits arbrissons de pi negre, en direcció NE. El camí es fa perdedor a conseqüència dels nombrosos corriols fets pel bestiar i cal estar atents a les fites de pedres i a les marques de pintura blanques i grogues del PR. Ascensió a la Torreta de Cadí (2.562m) 1

Camí de Bacanella.

Ascensió a la Torreta de Cadí (2.562m) 1

Prats alpins a la serra del Cadí.

Guanyem altura ràpidament, deixem enrere el bosc i apareixen els prats alpins. El camí puja i finalment assolim un llom arrodonit i pedregós. Abandonem momentàniament el PR i pugem al Cap de la Fesa (3:25h - 2.382m), que el tenim a tocar i on arribem sense complicacions. Ascensió a la Torreta de Cadí (2.562m) 1

A les envistes de la Torreta de Cadí.

Ascensió a la Torreta de Cadí (2.562m) 1

Des del cim del Cap de la Fesa.

Des del cim davallem carenejant en direcció E uns 10 minuts fins que enllacem altre cop amb el PR-C 122. Continuem fins a un petit collet on desemboca una pista i, ben atents a les marques blanques i grogues, flanquegem pel vessant meridional de la muntanya, tot gaudint de vistes al Pedraforca, la serra del Verd i el massís del Port del Comte. Ascensió a la Torreta de Cadí (2.562m) 1

Flanquejant el Cap de la Costa Verda.

Ascensió a la Torreta de Cadí (2.562m) 1

Camí a la Torreta de Cadí.

Passem per sota del Cap de la Costa Verda mantenint la cota i arribem a un coll, ens trobem al portell de Cadí (3:50h - 2.386m). Ascensió a la Torreta de Cadí (2.562m) 1

Portell de Cadí.

A partir d'aquí comença l'últim gran esforç abans del cim. Ascendim per un terreny pedregós tot seguint el corriol, fem uns metres pel vessant de tramuntana (N), passem per una petita canaleta pedregosa i assolim de nou la carena de la serra. Ascensió a la Torreta de Cadí (2.562m) 1

Canaleta a la Torreta de Cadí.

Ascensió a la Torreta de Cadí (2.562m) 1

Arribant al cim de la Torreta de Cadí.

El camí careneja i arriba sense complicacions a l'ample cim de la Torreta de Cadí (4:10h - 2.562m), on hi ha un vèrtex geodèsic. Ascensió a la Torreta de Cadí (2.562m) 1

Cim de la Torreta de Cadí.

Les vistes panoràmiques des del cim són immillorables! Al nord s'alcen els Pirineus, amb la Cerdanya i les muntanyes andorranes en primer pla i, als nostres peus, les canals verticals del Cadí que davallen cap als petits llogarrets urgellencs de la cara nord de la serra. Ascensió a la Torreta de Cadí (2.562m) 1

Les Tres Canaletes.

Ascensió a la Torreta de Cadí (2.562m) 1

Nucli d'Ansovell.

Mirant al NE veiem les escarpades parets calcàries que cauen sobre l'àmplia cubeta cerdana, a l'E observem el Pedraforca, la serra d'Ensija, la serra del Verd i el massís del Port del Comte, i a l'O veiem la vall del Segre i la Seu d'Urgell. Ascensió a la Torreta de Cadí (2.562m) 1

Parets de la serra del Cadí.

Ascensió a la Torreta de Cadí (2.562m) 1

El Pedraforca.

Després de contemplar aquesta extraordinària panoràmica comencem la baixada. Desfem el camí de pujada però ara seguim tota l'estona el recorregut del PR (sense desviar-nos al Cap de la Fesa) fins a la cruïlla de Prat Major (5:05h). A partir d'aquí, deixem el camí per on hem pujat abans i seguim les indicacions cap a Adraén, Fórnols i Cornellana. Ascensió a la Torreta de Cadí (2.562m) 1

Serra del Cadí i vall del Segre.

Travessem el prat Major, on hi pastura un nombrós ramat d'ovelles custodiat per tres enormes mastins, i remuntem una suau pujada herbada fins que coronem un turó. Ascensió a la Torreta de Cadí (2.562m) 1

Ramat pasturant a prat Major.

Davallem entre pastures en direcció SO fins al collet de Bacanella (5:30h - 1.814m). En aquesta cruïlla cal estar al cas i no equivocar-nos, deixem de banda els camins que davallen cap a Fórnols i Cornellana (senyalitzats com a PR-C 226) i seguim les indicacions cap a Adraén (PR-C 122). Ascensió a la Torreta de Cadí (2.562m) 1

Collet de Bacanella.

Continuem pel sender en direcció O i davallem girant lleugerament cap al SO, resseguint el llom de la Bacanella per l'interior d'una pineda de pi roig. Finalment, el camí desemboca en una antiga pista forestal, que seguim en direcció NE. Ascensió a la Torreta de Cadí (2.562m) 1

Pineda de pi roig.

Ascensió a la Torreta de Cadí (2.562m) 1

Boixerola.

Arribem a una nova pista forestal que seguim uns metres cap a la dreta, però aviat prenem un corriol a l'esquerra (6:15h - 1.681m) que davalla per una pineda ombrívola fins a una clariana. El camí continua en direcció O pel bosc fins que trobem un mur de pedra seca. Després de la paret, girem sobtadament a l'O i baixem cap a les restes d'unes feixes sota un esperó rocós, a les envistes d'Adraén. Ascensió a la Torreta de Cadí (2.562m) 1

Pineda a la vall de Bona.

Travessem les feixes cap a una caseta i davallem cap al fons del barranc del riu de Bona, que travessem amb l'ajuda d'uns troncs. Ascensió a la Torreta de Cadí (2.562m) 1

Adraén.

A partir d'aquí remuntem un vessant força dret i rocós, tot passant per sota la casa en runes del Molí, i enllacem amb la carretera de la Seu d'Urgell, que seguim cap a l'esquerra. Finalment arribem a l'església de Sant Martí d'Adraén (7:05h - 1.406m), punt d'inici i final d'aquesta excursió meravellosa per la serra del Cadí. Ascensió a la Torreta de Cadí (2.562m) 1

Serrat del Molí i barranc de Bona.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!


11 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta