pdf-ruta221
Itinerari del Rec del Solà

Passejada agradable i tranquil·la que ens permet descobrir la parròquia d'Andorra la Vella des d'un mirador privilegiat

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
 • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Baixa

Passejades curtes, amb poc desnivell i sense dificultats.
desnivelDesnivell acumulat

50m

Distància totalDistància total

4,4 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

1:25h

altitud_minimaAltitud mínima

1.080m

distanciaPunt de sortida / arribada

Final carrer de les Canals

altitud_maximaAltitud màxima

1.122m

distanciaPoblació més propera

Andorra la Vella

Caminada lineal de 4 km de longitud (anada i tornada) pel gran mirador de la parròquia d'Andorra: el camí del Rec del Solà. Aquest sender transcorre pel vessant del Solà d'Andorra, des del col·legi de Sant Ermengol fins al final del rec, ja a tocar de Santa Coloma. Es torna al punt d'inici pel mateix camí. L'itinerari està senyalitzat i forma part del sender interpretatiu de l'Anella Verda. És un camí empedrat i planer, sense cap dificultat, ideal per fer en mig matí amb la família.

Aquest itinerari ens permet descobrir la ciutat d'Andorra la Vella i els voltants de la parròquia tot resseguint el camí del Rec del Solà. El Rec del Solà, que forma part de l'Anella Verda, és el pulmó verd d'Andorra la Vella i ens permet gaudir de bones vistes i d'una tranquil·litat sorprenent. Andorra la Vella, amb més de 22.000 habitants i sent la capital del Principat, ha vist créixer la seva població desmesuradament durant els últims cinquanta anys. Aquest fet ha comportat que s'hagués d'edificar en indrets tradicionalment destinats a l'agricultura i a la ramaderia, en principi no aptes per ser urbanitzats. Durant aquesta ruta resseguirem el Rec del Solà, canal de regadiu, tot passejant per entre alguns horts, que antigament eren els protagonistes d'aquest vessant de la muntanya.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 1:25h en total. 0:45h des del punt d'inici fins al final del camí del Rec del Solà i 0:40h per retornar al punt d'inici pel mateix camí.

: Baixa. És una ruta apta per qualsevol tipus de públic i recomanada per a famílies amb nens. El camí està empedrat i ben senyalitzat.

: Tot l'any.

:

· Andorra. 1:40.000. Editorial Alpina.

: Durant tot el recorregut trobem diversos camins senyalitzats que ens permeten davallar cap al centre d'Andorra la Vella.

Com arribar-hi en cotxe

Per arribar al punt d'inici de la ruta des de la Seu d'Urgell agafem la carretera N-145 i passem pel pas fronterer de la Farga de Moles. Entrem a Andorra i seguim per la carreta CG-1. Creuem Sant Julià de Lòria i continuem fins a la rotonda de la Comella, just a l'entrada d'Andorra la Vella.

Per arribar al punt d'inici des de França, travessem el túnel o el coll d'Envalira i avancem per la carretera CG-2 fins a Andorra la Vella. Continuem per la CG-1 fins a la rotonda de la Comella.

Un cop a la rotonda de la Comella, prenem la tercera sortida cap a la Baixada del Molí. Pugem per aquest carrer i a la següent rotonda prenem la primera sortida a la dreta pel carrer Prat de la Creu. A la següent rotonda prenem la tercera sortida i pugem pel carrer Dr. Vilanova. Arribem a un carrer i girem a la dreta per l'avinguda Meritxell en direcció als grans magatzems Pyrenees. Girem a l'esquerra pel carrer de les Canals i continuem pujant amunt per carrers estrets tot seguint el carrer de les Canals fins al final. Just passat el col·legi de Sant Ermengol, trobem una cruïlla i l'inici del camí del Rec del Solà.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

 • partner_image_783
  Carrer del Casal, 3, AD400 Arinsal
  Les Avellanes és un bonic xalet de muntanya que combina amb molt d'encert el respecte per la natura i les comoditats actuals. Està ubicat al bell poblet d’alta muntanya d’Arinsal, un indret ideal per gaudir de rutes de senderisme de totes les característiques i per a conèixer el Principat d’Andorra.

Què més podem visitar?

 • Pont de la Margineda
  Pont de la Margineda

  El Pont de la Margineda és un antic pont sobre el riu Valira construït els segles XIV i XV. Es troba situat a les afores de Sant Julià de Lòria, a l'antic camí ral que comunica Sant Julià de Lòria i Andorra la Vella, a prop del llogarret de La Margineda. El pont té una llargada de 33m i una alçada de 9,2m.

  Coordenades GPS: 42.4841757º 1.4920207º

 • L´església de Sant Esteve d´Andorra la Vella
  L'església de Sant Esteve d'Andorra la Vella

  Església parroquial d'estil romànic situada al nucli antic d'Andorra la Vella. L'església data del segle XII, però ha patit diverses transformacions al llarg dels anys. Està construïda amb pedra granítica i s'hi accedeix per dues portes. La lateral fou dissenyada per l'arquitecte modernista Puig i Cadafalch. Dins del temple hi trobem diverses imatges barroques i els retaules de Sant Joan Baptista i Santa Llúcia, a més del Quadre de les Ànimes, datat al segle XVIII.

  Coordenades GPS: 42.507193º 1.521679º

 • L´església de Santa Coloma
  L'església de Santa Coloma

  Església d'origen preromànic situada al nucli de Santa Coloma, prop d'Andorra la Vella. Aquesta església destaca per l'altiu campanar de quatre nivells i planta circular, únic al Principat i un dels pocs que trobem al Pirineu. Els murs estan construïts amb pedra d'esquist i granit i, dins del temple, podem observar fragments de pintures murals romàniques, una talla romànica de la marededéu i un retaule barroc.

  Coordenades GPS: 42.494303º 1.497534º

 • Centre termal i lúdic Caldea
  Centre termal i lúdic Caldea

  Caldea és el centre termal i lúdic per excel·lència d'Andorra. Aquest centre, inaugurat l'any 1994, ens permet descobrir i gaudir dels beneficis de les aigües termals. Ofereix hidromassatges, banys, piscines, corrents, cascades,... i tot el que et pugueu imaginar per tal de gaudir de l'aigua i relaxar-nos. Es troba situat al bell mig del Principat, a Escaldes Engordany.

  Coordenades GPS: 42.511611º 1.537232º

 • Museu del Perfum
  Museu del Perfum

  El museu del Perfum et permet fer un recorregut pel món del perfum i el contacte directe amb les essències i els aromes. També ofereix un recorregut per conèixer la història del perfum i una exposició de flascons i objectes relacionats amb la perfumeria. Aquí descobrireu el poder d'evocació de sensacions dels perfums i podreu submergir-vos en el fascinant univers d'aquest producte. Aquest espai es troba situat al centre d'Andorra, a l'avinguda Carlemany d'Escaldes Engordany.

  Coordenades GPS: 42.508399º 1.534706º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem l'itinerari al punt d'inici del camí del Rec del Solà (0:00h - 1.101m). Prenem el camí ample i empedrat que va resseguint en tot moment el canal de regadiu. Itinerari del Rec del Solà 1

Accés al Rec del Solà.

El camí és planer i està protegit per una barana de fusta en la major part del recorregut. Passem per un primer tram molt frescal amb bedolls, just darrera d'unes cases residencials. Després trobem un tram on alguns dels blocs d'esquist de la muntanya s'han desprès i han arribat fins molt a prop de les cases. Itinerari del Rec del Solà 1

Camí del Rec del Solà.

Des d'un bon principi ja gaudim de boniques vistes cap a l'altre costat de la vall, la zona de la Comella. Itinerari del Rec del Solà 1

Avets i jardins del Rec del Solà.

El camí continua planer i passa per darrera d'algunes cases i jardins. Itinerari del Rec del Solà 1

Vistes de l'Obaga d'Andorra.

Més endavant comencem a trobar els horts del Rec del Solà i alguns hivernacles. Anem passant horts, arreglats i endreçats talment com si fossin jardins. Enciams, cols, bledes i tomaqueres configuren un mosaic de solcs arrenglerats i delimitats per murs de pedra seca. Itinerari del Rec del Solà 1

Horts del Rec del Solà.

Arribem a una cruïlla on un cartell ens indica el camí de la font del Call, que davalla a l'esquerra i ens conduiria novament al col·legi de Sant Ermengol i a la capella de Sant Andreu. Nosaltres continuem recte tot seguint el canal. Itinerari del Rec del Solà 1

Camí de la font del Call.

Com que ens trobem al vessant solell, observem una vegetació de clara influència mediterrània, amb l'alzinar omnipresent i alguns arbustos típics d'aquest bosc, com el boix o el corner, que a la primavera guarneix d'un blanc vistós i elegant aquests vessants. Juntament amb el groc de l'argelaga i el vermellós del pedregam configuren un bonic mosaic de colors. Per entre la fullaraca, les merles busquen insectes que cruspir-se i els gaigs baladrers salten de branca en branca dins l'alzinar. Itinerari del Rec del Solà 1

El gaig.

El camí passa a tocar dels alts edificis de pisos, construïts quasi sense separació, aprofitant fins a l'últim centímetre de terreny per edificar. En alguns trams, entre el camí i els edificis s'alça una enorme tanca protectora per tal d'evitar la caiguda de pedres, que es produeixen tot sovint en aquests vessants, normalment després de fortes pluges. Continuem resseguint el rec i al capdamunt dels vessants pedregosos del Solà d'Andorra veiem les antenes de telecomunicació del pic de Carroi, situat a 2.332m i accessible per una pista pel vessant de l'Obac de Sispony. Anem caminant al costat d'alts murs de pedra seca i aviat trobem una altra cruïlla i un camí que davalla cap a l'esquerra, és el camí dels Espuis. Itinerari del Rec del Solà 1

Camí dels Espuis.

Seguim endavant, flanquejant a mitja altura el Solà d'Andorra, sempre resseguint el canal de regadiu. En alguns trams ens trobem algun pollancre altiu i el gatell, un tipus de salze en forma d'arbust típic dels bosquets de ribera de torrents i rieres. Itinerari del Rec del Solà 1

Ressalts rocosos al costat del Rec del Solà.

Cap al S s'obre la panoràmica sobre Santa Coloma i, més enllà, barren l'horitzó les serres del Vedat i del Teix, que s'alcen sobre la parròquia de Sant Julià de Lòria. Itinerari del Rec del Solà 1

Panoràmica cap al S des del camí.

Arribem a un altre creuament, és el camí del Roc de Patapou, que baixa cap al centre històric d'Andorra la Vella. Itinerari del Rec del Solà 1

Camí del Roc de Patapou.

Imponents tarteres esquistoses davallen de la muntanya fins als peus del rec, protegit en molts trams per una paret de pedra seca que actua com a mur de contenció perquè aquests pedregallers no malmetin el canal i arribin al camí. Itinerari del Rec del Solà 1

Tarteres esquistoses del Solà d'Andorra.

Itinerari del Rec del Solà 1

Murs de pedra seca arran del canal.

Durant tot el recorregut gaudim d'una esplèndida panoràmica de l'Obaga d'Andorra, que ens queda al vessant oposat, coberta per un bosc caducifoli a la seva part inferior i per un frondós bosc de pi roig a cotes mitjanes. Més amunt el pi negre és el rei. Itinerari del Rec del Solà 1

El bosc de l'Obaga d'Andorra.

Continuem en direcció S i, poc més enllà, ens trobem el camí del Currubell, que també deixem enrere. Itinerari del Rec del Solà 1

Camí del Currubell.

Continuem resseguint el vessant inclinat i ple de fragments de roques despreses i amuntegades formant enormes tarteres. Si mirem vessant amunt veurem un cingle rocós cobert de malles metàl·liques, és el Roc dels Corbs, que amenaça de desprendre's en qualsevol moment i caure sobre els edificis que s'han construït sota del camí del Rec del Solà. Itinerari del Rec del Solà 1

Helicòpter treballant al Roc dels Corbs.

De fet, periòdicament s'efectuen treballs d'estabilització d'aquesta paret per tal d'evitar que això passi. Aquí ens n'adonem de l'obra faraònica que s'està duent a terme al voltant d'Andorra la Vella per tal de protegir les zones urbanitzades dels riscos geològics que amenacen aquest nucli urbà i les infraestructures del país. Itinerari del Rec del Solà 1

Tarteres al Solà d'Andorra.

També deixem enrere a mà esquerra el camí de la Corruba, que ens portaria al centre històric i a la Casa de la Vall, que durant anys ha estat la seu del Consell General d'Andorra, el parlament andorrà. Al cap de poc ens trobem a mà dreta la zona de berenada del Rec del Solà (0:30h - 1.105m). Itinerari del Rec del Solà 1

Punt de berenada del Rec del Solà.

Aquí podem fer una parada i gaudir d'una bona panoràmica sobre la ciutat i l'Obaga d'Andorra mentre fem un mos o reposem. Itinerari del Rec del Solà 1

Proteccions dinàmiques per protegir les infraestructures de la caiguda de pedres.

Retornem al camí principal i prosseguim en direcció S. Just al costat del camí hi ha unes enormes xarxes metàl·liques. Si ens hi fixem veurem que tota la muntanya està plena de barreres metàl·liques, que aturen els blocs durant la caiguda i n'absorbeixen l'energia per deformació de l'estructura. Itinerari del Rec del Solà 1

Horts del Solà.

Passem més bancals cultivats i una font, on un cartell ens indica que l'aigua no és apta pel consum. Arribem a una zona amb nombroses malles dinàmiques, just a sota del Roc dels Corbs. Deixem a mà esquerra el camí de la font dels Puials i, una mica més enllà, al costat d'una renglera de pollancres, el camí de la Tartera. Itinerari del Rec del Solà 1

Camí de la Tartera.

Arribem a un indret amb un plafó interpretatiu de l'Anella Verda que ens descriu el con de dejecció de la Comella. Des d'aquest punt es pot interpretar perfectament ja que en veiem totes les seves parts: la conca de recepció al capdamunt, el canal de desguàs que canalitza els arrossegalls, i el con de dejecció al capdavall, on es dipositen els materials arrossegats pels aiguats. Itinerari del Rec del Solà 1

Camí de la font del Ferrús.

Passem uns quants bancals amb arbres fruiters i arribem a la tartera de la Pica. Cap a la dreta surt el camí de la font del Ferrús que s'eleva per la tartera esquitxada pel verd tendre dels bedolls que han aconseguit arrelar-hi. Itinerari del Rec del Solà 1

Bancals amb arbres fruiters al costat del rec.

Nosaltres seguim endavant, deixant de banda aquest trencall i continuant paral·lels al canal d'aigua fins que arribem a una petita placeta, amb horts i casetes a banda i banda, punt final del camí del Rec del Solà (0:45h - 1.095m). Itinerari del Rec del Solà 1

Placeta i final del camí del Rec del Solà.

Des d'aquest punt el camí continua fins a Santa Coloma, però el canal acaba uns metres més enllà i s'acaben també els horts. Itinerari del Rec del Solà 1

Els últims horts del Rec del Solà.

Fem mitja volta i desfem el camí que hem recorregut, tot passant per tarteres, horts i xarxes metàl·liques. Hem conegut l'adaptació de l'ésser humà als riscos naturals de les zones de muntanya i la capacitat de modelar l'escarpada orografia d'aquests vessants per tal de poder-los conrear i treure'n profit. Itinerari del Rec del Solà 1

Desfem camí.

Itinerari del Rec del Solà 1

El Rec del Solà.

Itinerari del Rec del Solà 1

L'Obaga d'Andorra.

Itinerari del Rec del Solà 1

Roques de granodiorita al costat del camí.

Itinerari del Rec del Solà 1

Sargantana prenent el sol.

A la tornada gaudim d'una bona panoràmica sobre la capital andorrana, amb l'església de Sant Esteve, que destaca pel seu campanar romànic, enmig del barri antic. Itinerari del Rec del Solà 1

Església de Sant Esteve d'Andorra la Vella.

I mentre gaudim de les boniques vistes sobre l'atapeïda i estressada capital d'Andorra des d'aquest mirador privilegiat i tranquil, arribem al punt d'inici del camí del Rec del Solà (1:25h - 1.101m). Itinerari del Rec del Solà 1

Aprofitant qualsevol espai per construir.

Itinerari del Rec del Solà 1

Horts i hivernacles al Rec del Solà.

ELS MENAIRONS

Diu la llegenda, que els menairons o minairons, són uns éssers molt petits que viuen al Pirineu. De fet, són tan petits que caben dins un canut d'agulles. Els amos cullen aquests petits dimoniets la nit de Sant Joan, perquè tenen la facultat de fer qualsevol feina, per pesada que sigui, amb rapidesa. Conta la llegenda que un dia uns mossos xafarders van obrir el canut de les agulles, quan l'amo no hi era, per veure què hi havia a dins. Els menairons són molt treballadors, però si són alliberats per error i no se'ls dóna feina ni conversa, poden arribar a matar el seu amo. El cas és que aquells mossos van ordenar-los arreplegar totes les pedres que trobessin al voltant i atarterar-les en algun lloc. I d'aquí l'origen de les tarteres del Pirineus: algun mosso que va haver de donar feina als menairons perquè no l'escanyessin, i milions i milions de pedres que han estat apilonades per aquests petits éssers llegendaris.

 Itinerari del Rec del Solà 1

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!


11 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta