pdf-ruta37
Camí de Prat Primer i bosc de la Caülla

Itinerari que ens permet descobrir el paisatge i la vegetació de l'alta muntanya andorrana i visitar un dels nombrosos refugis lliures que hi ha al Principat

  • Fitxa i mapes
  • Recorregut
  • Llocs d´interès
  • Fotos
  • Comentaris ()
  • Rutes guiades properes
  • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Notable

Excursions més exigents o bé perquè són més llargues o amb major desnivell o amb alguna dificultat concreta.
desnivelDesnivell acumulat

950m

Distància totalDistància total

8,7 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

3:50h

altitud_minimaAltitud mínima

1.340m

distanciaPunt de sortida / arribada

Berenador de la Comella

altitud_maximaAltitud màxima

2.235m

distanciaPoblació més propera

Andorra la Vella

Recorregut circular de quasi 9 km de longitud pel vessant obac del preciós bosc de la Caülla. La ruta comença al berenedor de la Comella, des d'on resseguim el riu de la Comella fins al seu naixement, on trobem el bonic refugi lliure de Prat Primer. Després flanquegem la muntanya durant una bona estona pel camí dels Certeresos fins que arribem a la collada de la Caülla. A continuació descendim per la majestuosa pineda negra del bosc de la Caülla i enllacem amb el camí de pujada al Cortal de la Plana. Finalment, retornem al berenador de la Comella. L'itinerari està senyalitzat amb punts de pintura groga.

Aquest itinerari ens permet descobrir el bosc de la Caülla, un majestuós bosc de pi negre situat sobre la ciutat d'Andorra la Vella. Aquest bosc està situat al vessant N del pic de Calm Claror, sobre terreny esquistós. Es tracta d'un vessant força inclinat i obac, cobert per una frondosa pineda de pi negre amb alguns exemplars d'avet, bedoll, moixera de guilla i un sotabosc on hi predomina el neret. L'itinerari proposat supera una notable diferència altitudinal, cosa que ens permet observar la vegetació de la pineda de pi roig que envolta el berenador de la Comella, la frondosa vegetació megafòrbica que creix al costat del torrent de la Comella, els neretars que entapissen el vessant obac de la muntanya, els prats de Prat Primer i l'esplèndida pineda de pi negre del bosc de la Caülla. I, si tenim sort, podrem veure algun ramat d'isards a les parts més altes o, fins i tot, les marmotes que habiten en les tarteres properes al refugi.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 3:50h en total. 2:00h des del punt d'inici fins al refugi de Prat Primer i 1:50h per retornar al berenador de la Comella passant pel bosc de la Caülla i el camí de l'Avier.

: Notable. Tot i que el camí està ben senyalitzat i no comporta cap dificultat tècnica, és necessari realitzar un esforç físic important, en pocs quilòmetres s'ha de superar un desnivell elevat.

: Primavera, estiu i tardor.

:

· Andorra. 1:40.000. Editorial Alpina.

: Al bosc de la Caülla hi podem trobar neu fins ben entrada la primavera.

Com arribar-hi en cotxe

Per arribar al punt d'inici de la ruta des de la Seu d'Urgell, agafem la carretera N-145 i passem pel pas fronterer de la Farga de Moles. Entrem a Andorra i seguim per la carreta CG-1. Creuem Sant Julià de Lòria i continuem fins a la rotonda de la Comella, just a l'entrada d'Andorra la Vella. En aquest punt agafem la primera sortida a la dreta: la carretera de la Comella i de la Plana (CS-101). Avancem per aquesta via poc més de 4 km i arribem al berenador de la Comella, punt d'inici de la ruta. Si agafem el trencall de la dreta i avancem uns metres, en direcció a la urbanització Comella Parc, trobarem una petita zona d'aparcament a mà esquerra.
Per arribar al punt d'inici des de França, travessem el túnel o el coll d'Envalira i avancem per la carretera CG-2 fins a Andorra la Vella. Continuem per la CG-1 fins a la rotonda de la Comella.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

  • partner_image_783
    Carrer del Casal, 3, AD400 Arinsal
    Les Avellanes és un bonic xalet de muntanya que combina amb molt d'encert el respecte per la natura i les comoditats actuals. Està ubicat al bell poblet d’alta muntanya d’Arinsal, un indret ideal per gaudir de rutes de senderisme de totes les característiques i per a conèixer el Principat d’Andorra.

Què més podem visitar?

  • Pont de la Margineda
    Pont de la Margineda

    El Pont de la Margineda és un antic pont sobre el riu Valira construït els segles XIV i XV. Es troba situat a les afores de Sant Julià de Lòria, a l'antic camí ral que comunica Sant Julià de Lòria i Andorra la Vella, a prop del llogarret de La Margineda. El pont té una llargada de 33m i una alçada de 9,2m.

    Coordenades GPS: 42.4841757º 1.4920207º

  • L´església de Sant Esteve d´Andorra la Vella
    L'església de Sant Esteve d'Andorra la Vella

    Església parroquial d'estil romànic situada al nucli antic d'Andorra la Vella. L'església data del segle XII, però ha patit diverses transformacions al llarg dels anys. Està construïda amb pedra granítica i s'hi accedeix per dues portes. La lateral fou dissenyada per l'arquitecte modernista Puig i Cadafalch. Dins del temple hi trobem diverses imatges barroques i els retaules de Sant Joan Baptista i Santa Llúcia, a més del Quadre de les Ànimes, datat al segle XVIII.

    Coordenades GPS: 42.507193º 1.521679º

  • L´església de Santa Coloma
    L'església de Santa Coloma

    Església d'origen preromànic situada al nucli de Santa Coloma, prop d'Andorra la Vella. Aquesta església destaca per l'altiu campanar de quatre nivells i planta circular, únic al Principat i un dels pocs que trobem al Pirineu. Els murs estan construïts amb pedra d'esquist i granit i, dins del temple, podem observar fragments de pintures murals romàniques, una talla romànica de la marededéu i un retaule barroc.

    Coordenades GPS: 42.494303º 1.497534º

  • Centre termal i lúdic Caldea
    Centre termal i lúdic Caldea

    Caldea és el centre termal i lúdic per excel·lència d'Andorra. Aquest centre, inaugurat l'any 1994, ens permet descobrir i gaudir dels beneficis de les aigües termals. Ofereix hidromassatges, banys, piscines, corrents, cascades,... i tot el que et pugueu imaginar per tal de gaudir de l'aigua i relaxar-nos. Es troba situat al bell mig del Principat, a Escaldes Engordany.

    Coordenades GPS: 42.511611º 1.537232º

  • Museu del Perfum
    Museu del Perfum

    El museu del Perfum et permet fer un recorregut pel món del perfum i el contacte directe amb les essències i els aromes. També ofereix un recorregut per conèixer la història del perfum i una exposició de flascons i objectes relacionats amb la perfumeria. Aquí descobrireu el poder d'evocació de sensacions dels perfums i podreu submergir-vos en el fascinant univers d'aquest producte. Aquest espai es troba situat al centre d'Andorra, a l'avinguda Carlemany d'Escaldes Engordany.

    Coordenades GPS: 42.508399º 1.534706º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem l'itinerari a l'aparcament situat sobre el berenador de la Comella (0:00h - 1.340m). Camí de Prat Primer i bosc de la Caülla 1

Camí de Prat Primer.

Travessem una cadena que barra el pas als vehicles i prenem el camí senyalitzat amb punts de color groc seguint les indicacions de Prat Primer, que durant un tram també coincideix amb el circuit de les Fonts. El camí, ample i molt fresat, puja per dins d'un bosc de pi roig amb sotabosc de boix, fins a trobar la cruïlla de la Font de la Ruta (0:07h - 1.390m). Aquí deixem el circuit de les Fonts, que se'n va cap a la dreta, i nosaltres pugem cap a l'esquerra. Camí de Prat Primer i bosc de la Caülla 1

Cruïlla de la Font de la Ruta.

Més amunt trobem una altra cruïlla i una font. Continuem amunt a l'esquerra, seguint les indicacions de Prat Primer. Camí de Prat Primer i bosc de la Caülla 1

Cruïlla, seguim cap a Prat Primer.

Camí de Prat Primer i bosc de la Caülla 1

Tartera.

Anem pujant per una ombrívola pineda de pi roig fins que arribem a unes clarianes i, poc després de travessar una tartera de blocs esquistosos, trobem la cruïlla del camí de l'Avier (0:35h - 1.610m). Aquest camí, que continua cap a la dreta, és per on tornarem després. Camí de Prat Primer i bosc de la Caülla 1

Cruïlla del camí de l'Avier.

Seguim pel camí (esquerre) principal fins al cortal de la Plana. El cortal de la Plana és una construcció tradicional de dos pisos, amb el paller a dalt i el corral a sota, on s'hi emmagatzemava l'herba dallada per donar-la al bestiar quan arribava l'hivern i les bèsties deixaven els prats d'alta muntanya. Camí de Prat Primer i bosc de la Caülla 1

Cortal de la Plana.

Camí de Prat Primer i bosc de la Caülla 1

Aixopluc al Cortal de la Plana.

Continuem amunt pel costat de murs de pedra seca que delimiten els ufanosos prats de dall que envolten el cortal. La gran diversitat de plantes que hi ha en aquests prats de dall, a principis d'estiu en plena floració, és un dels molts al·licients que trobem en aquesta ruta. Passem una tartera de blocs força grossos, alguns aprofitats per fer-hi petits aixoplucs, on hi creixen les gerderes. Continuem ara per un terreny més obert. Observem un bonic bosc de ribera amb bedolls a mà esquerra i una avetosa al vessant obac de la vall. Camí de Prat Primer i bosc de la Caülla 1

Entre el bosc de ribera i l'avetosa.

Travessem sense cap dificultat el riu de la Comella i arribem a la font de la Tartera Gran (0:45h - 1.690m). Camí de Prat Primer i bosc de la Caülla 1

Riu de la Comella.

Anem resseguint el riu de la Comella, que ara ens queda a mà dreta. Ascendim per l'interior d'un bosc de pi negre on trobem alguns avets, bedolls i moixeres de guilla. Al sotabosc, el neret cada cop hi és més present. Camí de Prat Primer i bosc de la Caülla 1

El gerani de prat, típic dels prats dalladors.

El camí puja força dret però és de bon caminar. A més a més, si hem començat l'excursió de bon matí, tot aquest tram el farem a l'ombra. Més amunt el bosc comença a clarejar i podem admirar com l'avetosa s'enfila muntanya amunt i el neret entapissa les clarianes. Camí de Prat Primer i bosc de la Caülla 1

L'avetosa i el neret del vessant obac.

Al cap d'uns 45 minuts el terreny perd inclinació i arribem a un tram més obert. Ens trobem al planell de Prat Primer. Des d'aquest indret podem gaudir d'àmplies vistes cap als cims del NO d'Andorra. Camí de Prat Primer i bosc de la Caülla 1

Arribant al planell de Prat Primer.

Camí de Prat Primer i bosc de la Caülla 1

Nerets al planell de Prat Primer.

Aquest indret, saltejat de blocs de granit i tarteres, és el lloc ideal per veure-hi marmotes. Segurament les sentirem cridar i podrem gaudir de les seves corredisses per amagar-se als caus, sota els blocs de granit. Camí de Prat Primer i bosc de la Caülla 1

Planell de Prat Primer amb la collada de Prat Primer al fons.

Continuem pujant, tot admirant els neretars que entapissen la muntanya amb els seus colors rosats. Aquestes tonalitats contrasten amb les tarteres que observem a l'altre vessant. Camí de Prat Primer i bosc de la Caülla 1

Neretars i tarteres esquistoses.

Seguim guanyant alçada, ara més suaument, fins que deixem enrere el bosc i entrem en uns prats. Finalment arribem al refugi de Prat Primer (2:00h - 2.235m). Aquest refugi lliure és un dels més petits de tots els que integren la xarxa de refugis d'Andorra. Té capacitat per a unes sis persones, llar de foc, lliteres i farmaciola. Camí de Prat Primer i bosc de la Caülla 1

Refugi de Prat Primer.

Des d'aquest indret gaudim d'àmplies vistes cap al N i podem beure i omplir les nostres cantimplores amb l'aigua fresca i abundant de la font que hi ha just al costat del refugi. Camí de Prat Primer i bosc de la Caülla 1

Vistes des del refugi de Prat Primer.

Després d'un merescut descans, emprenem el camí de tornada. Ara agafem el camí dels Certeresos, que surt des de just davant del refugi en direcció NO. Camí de Prat Primer i bosc de la Caülla 1

Camí dels Certeresos.

El camí progressa a mig vessant, sense perdre ni guanyar gaire altura, per un terreny obert que ens ofereix àmplies vistes sobre els cims del nord d'Andorra i la vall d'Ordino. Camí de Prat Primer i bosc de la Caülla 1

El vessant inclinat per on transcorre el camí dels Certeresos.

Camí de Prat Primer i bosc de la Caülla 1

Bosc de pi negre i neret al vessant obac.

El camí s'orienta cap a l'O, tot resseguint el perfil de la muntanya, i se'ns obren les vistes cap a Andorra la Vella i Les Escaldes, just al fons de la vall, i la serra d'Enclar i el pic de Carroi que s'alcen per sobre seu. Camí de Prat Primer i bosc de la Caülla 1

Vistes a la serra d'Enclar des del camí dels Certeresos.

Continuem guiant-nos per les marques de pintura groga, per l'interior d'una pineda, fins a atènyer un petit collet herbós amb una antena en desús. Ens trobem a la collada de la Caülla (2:35h - 2.145m). Camí de Prat Primer i bosc de la Caülla 1

Arribant a la collada de la Caülla.

Des d'aquesta collada gaudim de bones vistes de la vall del Valira, amb la parròquia de Sant Julià de Lòria al fons, el límit del Principat i les muntanyes de l'Alt Urgell, ja en territori català. Camí de Prat Primer i bosc de la Caülla 1

Vista panoràmica cap al S d'Andorra des de la collada de la Caülla.

Deixem el camí dels Certeresos, que com el seu nom indica continua cap a Certers, i prenem un camí desdibuixat que baixa pendent avall (N) pel bonic bosc de la Caülla. Es tracta d'una ombrívola pineda de pi negre i neret, ple de les vistoses flors de la moixera de guilla. Camí de Prat Primer i bosc de la Caülla 1

Bosc de la Caülla.

Camí de Prat Primer i bosc de la Caülla 1

Neretars i tarteres al bosc de la Caülla.

Baixem tot fent ziga-zagues per un camí molt dret, tot seguint els punts grocs, fins que arribem a una cruïlla. A mà esquerra ens queda la font del Cuc. Camí de Prat Primer i bosc de la Caülla 1

Cruïlla de la font del Cuc.

Agafem el camí de l'Avier (2:50h - 1.994m), que gira a mà dreta (NE). Continuem ara per un tram que davalla lleugerament, pel mig de l'ombrívola pineda de la Caülla. Camí de Prat Primer i bosc de la Caülla 1

L'ombrívola pineda del bosc de la Caülla.

Al cap de poc el camí torna a perdre altura sense treva, tot fent llaçades, fins que arribem a una altra cruïlla (3:15h - 1.716m). Agafem el camí de la dreta, en direcció E, i travessem el llit sec del riu de l'Avier, ja per dins d'un bosc de pi roig, propi de l'altura en la que ens trobem. Camí de Prat Primer i bosc de la Caülla 1

Bosc de pi roig al camí de l'Avier.

El camí, que avança en diagonal, perd altura lleugerament fins arribar a un caos de blocs on enllaça amb el camí de Prat Primer (3:30h), just sota el cortal de la Plana. Camí de Prat Primer i bosc de la Caülla 1

Caos de blocs abans d'enllaçar amb l'itinerari de pujada.

A partir d'aquí només ens resta desfer el camí que ja hem fet al principi de l'excursió fins a l'aparcament del berenador de la Comella (3:50h - 1.340m).

EL BOSC DE LA CAÃœLLA

El bosc de la Caülla està constituït principalment per coníferes. El pi roig domina la part baixa i s'estén fins a altituds de 1.500m a 1.700m, amb un sotabosc dominat pel boix. Més amunt s'estén la pineda de pi negre amb alguns avets, bedolls i moixeres de guilla, i amb un abundant sotabosc de neret i nabiu, que s'enfila fins als 2.200 metres, on és substituït pels prats alpins. En aquest bosc hi podem trobar una gran varietat d'ocells que hi busquen menjar o refugi, diverses espècies de mallerengues, el pinsà comú, el trencapinyes i el pardal de bardissa o la llucareta. Típic dels boscos de pi negre amb neret dels vessant obacs, també hi podríem trobar la gallinàcia més gran de les nostres muntanyes: el gall fer o de bosc (Tetrao urogallus), una relíquia de l'última glaciació actualment amenaçada pel canvi climàtic i en perill d'extinció, protegida per la llei andorrana.

 Camí de Prat Primer i bosc de la Caülla 1

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!


3 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta