pdf-ruta23
La Reserva Integral de Les Llaunes

Recorregut planer que voreja la Reserva Integral de Les Llaunes, a tocar de la Mediterrània, on coneixerem hàbitats d'estanys d'aigua dolça, antics camps d'arròs i salobrars

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
 • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Baixa

Passejades curtes, amb poc desnivell i sense dificultats.
desnivelDesnivell acumulat

2m

Distància totalDistància total

8,2 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

2:05h

altitud_minimaAltitud mínima

1m

distanciaPunt de sortida / arribada

El Cortalet

altitud_maximaAltitud màxima

2m

distanciaPoblació més propera

Castelló d'Empúries

banner apadrina

Ruta fàcil de poc més de 8 km i desnivell inapreciable al voltant de la Reserva Integral de Les Llaunes, a tocar d'Empuriabrava i de la Mediterrània. És un recorregut apte per a fer amb nens, donat que no comporta cap mena de dificultat.

Aquest itinerari proporciona un tastet molt accessible dels hàbitats i les espècies més emblemàtiques del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà vorejant la Reserva Integral de les Llaunes. En aquest itinerari circular coneixerem els hàbitats dels estanys d'aigua dolça, les closes i els recs, els antics camps d'arròs, les llaunes, els salobrars i la platja.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 2:05h en total. 0:45h des del Cortalet fins a la platja, 0:35h per recórrer la platja fins a l'aparcament de Can Comes i 0:45h des d'aquest punt fins al Cortalet.

: L'itinerari està tancat de l'1 d'abril al 30 de juny per nidificació d'aus a la platja. En aquest període de l'any es pot realitzar l'itinerari d'anada i tornada del Cortalet fins a la platja gaudint de molts dels ecosistemes del parc.

: Recomanem portar binocles per facilitar l'observació de les aus.

:

· Alt Empordà. 1:50.000. Editorial Alpina.
· Base topogràfica de Catalunya 1:25.000. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

: Consultar l'horari d'obertura del centre d'informació del Cortalet. Obert cada dia de 9h a 16h (hivern) i de 9h a 18;30h (estiu).

Com arribar-hi en cotxe

Arribem al punt d'informació del Cortalet des de Castelló d'Empúries per la carretera GIV-6216 seguint les indicacions del Parc Natural dels Aigüamolls de l'Empordà. Podem deixar el cotxe a l'aparcament del costat del punt d'informació.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

La nostra selecció d´establiments propers recomanats

 • partner_image_216
  Riba es Pianc, 3, 17488 Cadaqués
  L'Hotel Playasol està situat a la badia de Cadaqués, en un indret privilegiat des d'on podem gaudir d'una de les millors panoràmiques del poble. Les seves instal·lacions han estat renovades fa poc i són fantàstiques i el seu personal ens ofereix un tracte acollidor i molt professional. Una experiència inoblidable!

Què més podem visitar?

 • Ruïnes gregues i romanes d´Empúries
  Ruïnes gregues i romanes d'Empúries

  Empúries ha estat una important porta d'entrada de la cultura grega i romana a la península Ibèrica. És un jaciment excepcional, on conviuen les restes d'una ciutat grega (Empòrion) amb les d'una ciutat romana (Emporiae), creada a inicis del segle I aC sobre les estructures d'un campament militar romà. Més info a www.mac.cat/Seus/Empuries

  Coordenades GPS: 42.134575º 3.120453º

 • Nucli medieval i catedral de Castelló d´Empúries
  Nucli medieval i catedral de Castelló d'Empúries

  Castelló d'Empúries, a l'Alt Empordà, va ser capital del Comtat d'Empúries durant la marca hispànica. Si passegeu pel seu nucli antic us n'adonareu del perquè forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Hi destaca la Basílica de Santa Maria o el Museu Cúria-Presó.

  Coordenades GPS: 42.259539º 3.075938º

 • Festival Terra de Trobadors
  Festival Terra de Trobadors

  El Festival Terra de Trobadors de Castelló d'Empúries és un dels primers festivals culturals d'ambientació històrica de Catalunya i és l'esdeveniment cultural i festiu castelloní més important de l'any. Es fa durant el segon cap de setmana de setembre. Més info a www.terradetrobadors.com

  Coordenades GPS: 42.257832º 3.073878º

 • Ciutadella de Roses
  Ciutadella de Roses

  La Ciutadella de Roses posa de manifest la gran importància militar que tingué la població de Roses a partir del segle XVI. Les seves muralles són un bon exemple de fortificació d'època moderna i en seu interior també podem visitar-hi la ciutat grega i romana de Rhode, el monestir de Santa Maria i les restes de la vila vella de Roses (l'entrada és gratuïta).

  Coordenades GPS: 42.2669884942º 3.1705805552º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
L'itinerari comença al Cortalet (0:00h - 2m), on s'ubica el Centre d'Informació del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. Durant tot el recorregut anirem trobant diferents observatoris que ens permetran gaudir dels paisatges de l'interior de la reserva.

Iniciem la nostra ruta per un caminet de terra en direcció SE. Al cap d'uns 5 minuts trobem un trencall a l'esquerra, que ens duu cap a l'aguait de les Gantes. Des d'allà podem gaudir d'una bona vista sobre l'estany del Cortalet, un estany d'aigua dolça on, segons l'època de l'any, podrem observar ànecs, ardeids, flamencs i fins i tot daines. Seguim l'itinerari fixant-nos en els canvis de vegetació a mesura que ens acostem a la platja.

Al cap d'aproximadament 15 minuts trobem un altre observatori, el del Pallejà, que ens permet observar la llauna de la Massona, la més gran i profunda, i el paisatge de canyissar que arriba al mar. Seguim caminant fins que arribem al trencall del Mas Matà (0:25h - 1m). En aquest punt sortim un moment de l'itinerari i agafem el caminet de la dreta (O) en direcció al Mas Matà, on podrem pujar a l'observatori Senillosa, unes antigues sitges de 22m d'alçada que ens permeten fruir d'una magnífica vista de la Reserva Natural Integral de les Llaunes o llacunes litorals, així com de la plana empordanesa i l'esplèndid escenari dels cims i carenes del Pirineu. Molt a prop de les sitges veiem un antic transformador convertit en observatori, el del Matà, un bon lloc des d'on contemplar de prop els ocells que mengen i nien als estanys del Matà, antics camps d'arròs.

Tornem al trencall del Mas Matà i reprenem el camí en direcció a la platja (SO). Al cap d'uns 5 minuts arribem a l'aguait del Gall Marí. Seguim endavant i en 10 minuts trobem l'aguait del Bruel, on encara podrem gaudir de la llauna de la Massona: els dies que els ocells busquen protegir-se de la tramuntana, en podrem veure centenars!. Seguim l'itinerari fixant-nos en la vegetació de salobrar, joncs, salicòrnia, tamarius,... Just abans de travessar el rec Massona Sirvent, un corriol a mà esquerra ens condueix fins a l'aguait de la Massona, des d'on podem gaudir d'una de les postals més belles del Parc Natural: en primer pla el cor de la llauna, les sitges del Matà retallant-se per sobre del canyís i, al fons, el massís del Canigó. Refem el camí i continuem l'itinerari cap al mirador de les Arpelles i la platja (0:45h - 1m).

Des de l'1 d'abril fins al 30 de juny el següent tram de l'itinerari està tancat. En aquest cas haurem de tornar al Cortalet pel mateix camí que ja hem recorregut.

Girem a l'esquerra i seguim per la platja en direcció N. Podem observar la vegetació associada a la duna litoral, situada entre els aiguamolls i la platja. I a la nostra dreta veiem la meravellosa badia de Roses. Al cap de 1,5 km trobem la llacuna de la Rogera, una altra llauna on podem admirar diverses espècies d'ocells. Continuem caminant per la platja fins que arribem a l'aparcament de Can Comes (1:20h - 1m), on hi ha una petita torre de guaita. En aquest punt deixem la platja enrere i agafem la pista de l'esquerra (NO).

Caminant per entremig de camps salobrars i llacunes intermitents aviat arribem a la cruïlla de pistes de Can Comes (1:40h - 2m). En aquest creuament girem a l'esquerra (SO) en direcció a Sant Pere Pescador, passem pel costat del Mas Trencat, una masia enrunada, i per l'aguait dels Roncaires, des d'on podem admirar l'estany del Cortalet. Finalment arribem al Cortalet (2:05h - 2m), punt d'inici i final d'aquest interessant itinerari naturalístic.
 La Reserva Integral de Les Llaunes 1

Detall de la llauna amb el canyís.

La Reserva Integral de Les Llaunes 1

Llauna amb illots, polles d'aigua i el massís del Canigó en darrer terme.

La Reserva Integral de Les Llaunes 1

Illot amb joncs. Més al fons s'hi veu un grup de daines.

La Reserva Integral de Les Llaunes 1

Grup d'ànecs collverds.

La Reserva Integral de Les Llaunes 1

Martinet blanc cercant menjar.

La Reserva Integral de Les Llaunes 1

Vista de la llauna.

La Reserva Integral de Les Llaunes 1

Polles d'aigua al canyís.

La Reserva Integral de Les Llaunes 1

Martinet blanc al canyís.

La Reserva Integral de Les Llaunes 1

Canyís i, al fons, el massís del Montgrí amb el castell a dalt.

La Reserva Integral de Les Llaunes 1

Camí entre jonc marí i vegetació dunar.

La Reserva Integral de Les Llaunes 1

Estel i, al fons, la muntanya de Sant Salvador Saverdera.

La Reserva Integral de Les Llaunes 1

Varietat de savina adaptada als sorrals i les dunes. Juniperus phoenicea varietat turbinata.

La Reserva Integral de Les Llaunes 1

Darreres llums a la platja.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!


2 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta