- Fitxa i mapes
- Recorregut
- Llocs d´interès
- Fotos
- Comentaris ()
- Rutes guiades properes
- Establiments propers
Mitjana
Caminades de distància i desnivell moderats que no superen els 14 km de llargada ni els 600m de desnivell.+ 500 m / - 500 m
7 km
3:05 h
714 m
Aparcament Coll Can Maçana
980 m
El Bruc
Ruta circular de 7 km de distància i 600 m de desnivell positiu acumulat que des del coll de Can Maçana ens condueix per la solana i l’obaga del sector més occidental de Montserrat, tot descobrint les regions d’Agulles i els Frares Encantats, així com les abismals parets de la cara nord de la muntanya. Sortint des de l’aparcament de l’Espai Natura Montserrat - Coll de Can Maçana ens dirigim cap al coll de Guirló i, des d’aquest punt, fins al pas de la Portella, on accedim a l’interior del massís montserratí. Seguim vers el refugi Vicenç Barbé -també anomenat refugi d’Agulles- i continuem cap al pas del Príncep i el coll de Port. Prosseguim per la cara nord de la muntanya -passant sota la Cadireta i la Roca Foradada- i connectem de nou amb el coll de Guirló, des d’on retornem fins a Can Maçana.
Si volem descobrir la regió més occidental del massís de Montserrat aquesta ruta és la manera perfecte de fer-ho sense haver de realitzar cap pas exposat ni tenir coneixements d’escalada en roca. Un corriol molt agradable i evident que flanqueja la cara sud de la muntanya tot envoltant les seves canals i els seus torrents ens endinsa en un món de somni on les fractures originades pels moviments tectònics i l’erosió dels agents meteorològics han esculpit agulles pintoresques que han donat nom, precisament, a la zona que estem visitant: les Agulles i els Frares Encantats. La visita al refugi Vicenç Barbé podem dir que forma part de la cultura montserratina, així com superar el pas del Príncep i tramuntar a l’obaga del massís a través del coll de Port, una zona on ens sorprendrà la verticalitat -i monumentalitat- de les seves parets conglomerades així com l’espessor del bosc submediterrani per on transitarem. Tot plegat, una experiència que ens farà estimar i respectar encara més aquesta muntanya tan propera i, alhora, tan desconeguda per a la majoria!
Track de la ruta
En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.
Més informació
: 3:05 h en total: 0:45 h des de l’aparcament de Can Maçana fins al refugi Vicenç Barbé; 1:00 h des del refugi Vicenç Barbé fins al coll de Port i 1:20 h des del coll de Port fins a l’aparcament de Can Maçana (havent pujat a la Foradada).
: Mitjana. El pas de la Portella reclama utilitzar una mica les mans i la pujada a la Foradada és força dreta i pedregosa. Tot i que en general l’itinerari transcorre per un corriol ben senyalitzat, caldrà estar atents a cada trencall per tal de no desviar-nos de la ruta.
: Tot l’any. Cal tenir en compte, però, que en ple estiu por fer molta calor, sobretot a la cara sud.
: Cal portar aigua (mínim 1,5 litres) ja que no trobarem cap font d’aigua potable en tot el recorregut. L’aparcament del coll de Can Maçana és gratuït entre setmana però els festius i caps de setmana (des de les 9 h fins a les 19 h) és de pagament. Pels veïns del Bruc i els tres altres municipis de l’entorn és sempre gratuït i hi ha descomptes del 50 % per a membres d’entitats excursionistes com la FEEC (ensenyant el carnet federatiu a l’entrada).
Si arribem a la zona per l’autovia A-2 hem d’agafar la sortida 570 i seguir les indicacions cap a “Montserrat / Manresa “ per la carretera B-111. Avancem 3 km per aquesta via fins que, just abans d’assolir el coll de Can Maçana, agafem un trencall a la dreta que baixa fins a l’aparcament de l’Espai Natura Montserrat - Coll de Can Maçana, punt d’inici de la ruta.
Si arribem a la zona des de Manresa, hem d’avançar per la carretera C-37z en direcció SO durant gairebé 4 km fins a una rotonda (situada poc abans del punt quilomètric 89 d’aquesta carretera) on seguim les indicacions de “Sant Salvador de Guardiola est / El Bruc”. Continuem per la carretera BP-1101, descartant a l’esquerra el trencall cap a Marganell i arribant, al cap de 12 km, al coll de Can Maçana. Uns metres més endavant agafem un trencall a l’esquerra que baixa fins a l’aparcament de l’Espai Natura Montserrat - Coll de Can Maçana.
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Aquesta guia web i PDF gratuïta ha estat publicada amb el suport de la Diputació de Barcelona.
Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.
Recorregut
Espai Natura Montserrat - Can Maçana.
Detall de gotes d’aigua en un pi al coll de Can Maçana.
Des de l’aparcament de Can Maçana seguim un camí ben fressat i senyalitzat fins a un primer trencall, on prenem el camí ample de l’esquerra (NE) i descartem el camí que segueix recte (E) i que marxa cap a la població del Bruc. Aquest primer tram està senyalitzat com a GR 172, sender lineal de gran recorregut amb marques clàssiques blanques i vermelles que té gairebé 200 km de longitud i que uneix la Mussara, al Baix Camp, amb Bellprat, a l’Anoia. El camí ascendeix lleugerament i ens acosta al mirador del coll de Can Maçana, on una taula informativa ens ajuda a interpretar les increïbles vistes que tenim des d’aquest punt: el Montsec, l’Aneto, el Cadí o el Puigmal són alguns dels perfils que se’ns dibuixen a l’horitzó.Mirador amb grans vistes a la Catalunya Central, Prepirineu i Pirineu.
La boira, element màgic a la zona de les Agulles de Montserrat.
Continuem avançant pel camí senyalitzat. Arribem a un punt on deixem enrere a la dreta el desviament que ens acostaria a l’església de Sant Pau Vell i les runes del castell de la Guàrdia. Seguim pel Camí de la Foradada i aviat arribem al coll de Guirló, situat en una gran esplanada.Des d’aquest coll, continuem pel corriol que surt en direcció NE (deixem una pista que baixa cap al Bruc) i seguim la carena. En poc més de 100 m arribem al (2) Camí de la Portella (0:15 h - 797 m), trencall on enllacem amb el PR-C78, un corriol que surt a la dreta (SE) i es dirigeix cap a la Portella. El PR C-78 és un itinerari senyalitzat amb marques blanques i grogues que té 25 km de longitud, uneix l’ermita de Sant Feliu de Castellolí amb el Bruc i que nosaltres seguirem fins al coll del Port.
Trencall del Camí de la Portella, la senyalització indica erròniament que estem al coll de Guirló.
Ens estem apropant al serrat de la Portella i a la regió d’Agulles, muralla occidental del massís de Montserrat. Arribem a la base d’una estreta canal encastada entre el rocam. Remuntem aquesta escletxa -ajudant-nos amb les mans- i sortim a la Portella, pas natural situat entre la Roca Gran de la Portella, a la dreta, i la Roca Petita de la Portella, a l’esquerra. El topònim d’aquest indret ha estat molt ben triat, ens trobem a una porta natural que ens endinsa a l’univers montserratí.Pas de la Portella, una curta canal empinada on haurem d’ajudar-nos amb les mans per ascendir.
Ja veiem el refugi Vicenç Barbé, situat a sota de la Roca de la Partió.
A partir d’aquí el paisatge es torna molt abrupte i combina d’una forma sorprenentment equilibrada les agulles de roca conglomerada amb el selvàtic alzinar muntanyenc. Envoltem la canal dels Cirerers, la canal de les Boïgues i la canal d’en Pasqual i sortim a un replà sota la Roca de la Partió on es troba el (3) refugi Vicenç Barbé (0:45 h - 892 m), inaugurat l’any 1961 i gestionat per la FEEC (Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya). Té servei de guarda els caps de setmana, moment en el que ofereix menjars i begudes. Vicenç Barbé és el nom d’un escalador que va morir l’any 1942 quan escalava a la zona dels Frares Encantats.Refugi Vicenç Barbé, a on s’hi menja molt bé.
Cova de la Font de l’Esllavissada.
Coll de Port, pas estratègic entre la solana i l’obaga de Montserrat.
Així, ben abrigats si fa fred o agraint l’ombra si fa calor, tramuntem a l’obaga de la serra per un corriol que davalla vers el NO. Seguidament ens trobem amb la font del coll de Port. Envoltem les abismals parets septentrionals dels Frares Encantats per un camí ombrívol amb un bosc típicament submediterrani que combina l’alzinar muntanyenc amb arbres planifolis com el roure, la blada, l’auró o la moixera. En aquest tram molt més ombrívol i fresc hi podem trobar espècies d’un alt valor ecològic com l’orella d’os o la corona de rei que durant la primavera fan floracions espectaculars. Si fem la ruta avançada la tardor, gaudirem molt amb els seus vistosos colors!Vistes de la cara nord de la regió dels Frares i les Agulles de Montserrat.
Escaladors entre la boira desafiant les parets més vertiginoses de Montserrat.
L’escalada és una de les activitats amb més tradició a Montserrat.
La Foradada i la Cadireta vistes des de la llunyania.
Marca de pintura a la paret del GR 172.
Espectacular tram per sota de la Cadireta.
Pujada a la Foradada, una corda ens ajuda a ascendir millor.
Arribant a la Foradada.
Contemplant les parets de la cara nord de Montserrat des de l’interior de la Foradada.
La Foradada.
Vistes en direcció N cap a la Catalunya Central.
Baixada pel tram de cordes fixes.
Vistes de la Cadireta i la Foradada poc abans d’arribar a Can Maçana.
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!
Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.
Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.