pdf-ruta78
El volcà de la Crosa de Sant Dalmai

Passegem pel cràter del volcà més gran de la península ibèrica i un dels més grans d'Europa

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
 • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Baixa

Passejades curtes, amb poc desnivell i sense dificultats.
desnivelDesnivell acumulat

60m

Distància totalDistància total

2,9 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

0:40h

altitud_minimaAltitud mínima

150m

distanciaPunt de sortida / arribada

Àrea de les Guilloteres

altitud_maximaAltitud màxima

190m

distanciaPoblació més propera

Bescanó

banner apadrina

Ruta circular de quasi 3 km al volcà de la Crosa de Sant Dalmai, el cràter del qual mesura 1.250 metres de diàmetre. Es tracta d'un itinerari ben senyalitzat, amb un desnivell escàs i adequat per fer amb nens.

El volcà de la Crosa es troba a cavall de les comarques de la Selva i del Gironès, en una zona planera esquitxada de camps agrícoles. És una zona tranquil·la i molt agradable, on el temps s'assossega, tot i la proximitat de la ciutat de Girona i de l'aeroport.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: 0:40h en total.

: Tot l'any.

:

· Base topogràfica de Catalunya 1:25.000. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

Com arribar-hi en cotxe

Arribem a l'àrea de les Guilloteres del volcà de la Crosa per la carretera GI-533 que uneix Girona i Santa Coloma de Farners. L'àrea de les Guilloteres es troba entre els veïnats de Sant Dalmai (terme municipal de Vilobí d'Onyar) i l'Estanyol (terme de Bescanó), aproximadament al punt km 8,5 i molt a prop de la casa de colònies Can Caballé. Hi ha un ampli espai habilitat per estacionar els vehicles.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

Què més podem visitar?

 • Cases de l´Onyar a Girona
  Cases de l'Onyar a Girona

  El Castell de Girona ofereix imatges espectaculars. I una d'elles és la de les façanes de les cases de l'Onyar, el riu que travessa la ciutat, pintades de colors vius. D'entre els ponts que travessen el riu destaquen el d'en Gómez, esvelt i lleuger, i el de Palanques Vermelles, de 1827.

  Coordenades GPS: 41.985196º 2.824328º

 • Nucli antic d´Anglès
  Nucli antic d'Anglès

  A redós de les muralles del castell d'Anglès es va crear la població homònima, declarada Bé Cultural d'Interès Nacional. A les façanes de les cases, grans portals adovellats i elegants finestres gòtiques i renaixentistes ens transporten sense dificultat als segles XV i XVI. No hi ha muralles ni torres, però el llegat del castell d'Anglès continua ben viu.

  Coordenades GPS: 41.957326º 2.640013º

 • Girona, Temps de Flors
  Girona, Temps de Flors

  Girona, Temps de Flors és una exposició de flors que se celebra a la ciutat de Girona des del 1954. Des de llavors, cada mes de maig, se celebra durant una setmana aquesta festa primaveral que atrau a gent d'arreu del món. Els monuments, les cases i els seus patis interiors, els carrers, els jardins i els paratges naturals emergeixen revestits amb l'elegància de sorprenents elements vegetals. Més info a www.gironatempsdeflors.net

  Coordenades GPS: 41.985140º 2.826120º

 • Castell de Brunyola
  Castell de Brunyola

  El castell de Brunyola és una fortificació gòtica declarada Bé Cultural d'Interès Nacional. El castell, molt ben conservat, està situat al cim d'un turó i, al seu voltant, hi ha crescut l'actual poble de Brunyola. El castell apareix documentat per primera cop l'any 1106 i actualment allotja les dependències de l'ajuntament.

  Coordenades GPS: 41.904523 º 2.684194º

 • El museu de les galetes Trias
  El museu de les galetes Trias

  Dins la mateix fàbrica de les populars galetes Trias, a Santa Coloma de Farners, trobem un interessant museu dedicat a les galetes. S'hi mostren eines i màquines utilitzades per a fer pa, galetes i teules, es recreen diversos espais, s'exhibeix una col·lecció de llaunes antigues i, fins i tot, es projecta un audiovisual on s'explica la història de Trias.

  Coordenades GPS: 41.857123º 2.674522º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
L'itinerari comença a prop del punt km 8,5 de la carretera GI-533 a l'aparcament de l'àrea de les Guilloteres (0:00h - 190m). Just a l'aparcament, un plafó informatiu ens ajuda a situar-nos sobre el terreny. El volcà de la Crosa de Sant Dalmai 1

Plafó informatiu a l'àrea de les Guilloteres.

Abans de començar el nostre itinerari seguim el caminet que voreja les tanques de fusta i que ens permet observar l'excavació de l'antiga pedrera de les Guilloteres i un mirador amb molt bones vistes sobre el cràter i sobre el Gironès i la Selva. Des d'aquest mirador cal tornar enrere pel mateix camí fins a l'aparcament. El volcà de la Crosa de Sant Dalmai 1

Camí al mirador de les Guilloteres.

El volcà de la Crosa de Sant Dalmai 1

Estrats de cendres del volcà de la Crosa.

El volcà de la Crosa de Sant Dalmai 1

Vistes cap al Montseny des del mirador.

El volcà de la Crosa de Sant Dalmai 1

El cràter del volcà de la Crosa des del mirador.

El volcà de la Crosa de Sant Dalmai 1

Petits nuclis als voltants del volcà.

El volcà de la Crosa de Sant Dalmai 1

La masia de Can Guillots i les Guilleries.

Comencem, ara sí, l'itinerari que ens portarà fins a l'interior del cràter del volcà de la Crosa. Des de l'aparcament travessem la carretera per un pas subterrani. Després girem, uns cent metres enllà, pel primer trencall a l'esquerra (0:05h - 195m), iniciant la baixada. Al cap de ben poc prenem el segon trencall a l'esquerra (0:06h - 187m), seguint les banderoles que ens porten cap a l'interior del cràter. Al final de la pronunciada baixada agafem el corriol de la dreta sense abandonar el camí senyalitzat de l'interior del cràter. Tot el descens ens permet gaudir dels frondosos alzinars típics dels relleus volcànics de la comarca. El volcà de la Crosa de Sant Dalmai 1

Les fèrtils terres del volcà de la Crosa.

El volcà de la Crosa de Sant Dalmai 1

Camps de conreu al volcà de la Crosa.

El volcà de la Crosa de Sant Dalmai 1

L'alzinar del volcà de la Crosa.

El volcà de la Crosa de Sant Dalmai 1

Senyalització de l'itinerari.

El volcà de la Crosa de Sant Dalmai 1

Alzines sureres al volcà de la Crosa de Sant Dalmai.

Arribem al fons del cràter i trobem un plafó que explica la dessecació dels antics aiguamolls que hi havia al seu interior. Seguim per l'esquerra vorejant un camp de nogueres. Al final del camp s'amaga l'entrada a la mina (0:10h - 150m), just on un rec de drenatge dels camps s'endinsa sota terra. Reprenem l'itinerari tot travessant el cràter. Girem lleugerament cap a l'esquerra i ens dirigim fins al punt central del cràter, just al costat d'una gran pila de pedres volcàniques que els pagesos han anat traient dels camps. Davant nostre podem apreciar el petit cràter secundari, que té forma de ferradura. Aquest cràter, de tipus estrombolià, es va formar quan va cessar l'activitat explosiva per evaporació de l'aigua subterrània. Al seu voltant les roques són de color vermellós, tal i com es veu al mateix camí, i estan formades per blocs i escòries soldades. De vegades tenen unes formes ben curioses! El volcà de la Crosa de Sant Dalmai 1

Interior del cràter del volcà.

El volcà de la Crosa de Sant Dalmai 1

Camp de nogueres.

El volcà de la Crosa de Sant Dalmai 1

Camps i conreus dins del cràter.

El volcà de la Crosa de Sant Dalmai 1

Conreus, canyissars i pinedes.

El volcà de la Crosa de Sant Dalmai 1

Aprofitant les terres fèrtils del cràter.

El volcà de la Crosa de Sant Dalmai 1

Camps de cereals dins del cràter.

El volcà de la Crosa de Sant Dalmai 1

Els tons vermellosos de la terra volcànica.

El volcà de la Crosa de Sant Dalmai 1

Escòries volcàniques del volcà.

Una pujada una mica sobtada ens porta dalt d'una petita esplanada amb un nou plafó informatiu (0:20h - 172m), amb bones vistes sobre el cràter. Des d'aquest punt agafem el camí de l'esquerra, tot pujant de mica en mica fins al llavi del cràter, ben a prop de la carretera. Aquí girem a l'esquerra tot seguint les banderoles que ens porten cap a les Guilloteres. Fem un tram enmig de boscos d'alzines, per un camí paral·lel a la carretera, fins que ens retrobem amb el camí de baixada al cràter, que ara remuntem per tornar a l'àrea de les Guilloteres (0:40h - 190m). El volcà de la Crosa de Sant Dalmai 1

L'alzinar de la Crosa.

El volcà de la Crosa de Sant Dalmai 1

Camí de retorn a les Guilloteres.

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!

Raquel
01-03-2021 23:08:06h

Ruta curteta i interessant. Per passar un matí tranquil envoltats de natura.

Guillem
10-09-2018 09:59:50h

Ruta molt dolenta. Gens recomanada. La ruta passa per un camp i un bosc amb molt poc interes. He fet varies rutes de aquesta web i aquesta es la pitjor amb diferencia.

11 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta