pdf-ruta15
Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires

Circular al pic de Rulhe pujant pel coll de les Calmetes i baixant per l’estany Negre de Juclar

  • Fitxa i mapes
  • Recorregut
  • Llocs d´interès
  • Fotos
  • Comentaris ()
  • Rutes guiades properes
  • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Alta (PD)

Rutes d'alta muntanya amb grimpades en terreny exposat i de certa dificultat. Tot i això hi ha força preses per agafar-se. Possibilitat d'arestes i crestes estretes i aèries. L'ús de la corda pot ser necessari en més d'una ocasió. Pendents de 40-45°.
desnivelDesnivell acumulat

+485m | +615m/-1.100m

Distància totalDistància total

16 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

1:30h | 6:50h

altitud_minimaAltitud mínima

1.700m

distanciaPunt de sortida / arribada

Pla de les Peires

altitud_maximaAltitud màxima

2.783m

distanciaPoblació més propera

Aston

Us proposem fer l’ascensió al pic de Rulhe des de la vall francesa d’Aston i fent nit al refugi de Rulhe. El primer dia de ruta sortim des de l’aparcament de les Peires i pugem fins al refugi. El segon dia abordem un itinerari circular bonic i molt variat: primer pugem fins al coll de les Calmetes i, des d'aquest coll, ascendim fins a les tres puntes que conformen el pic de Rhule. Comencem el descens recorrent un tram de la cresta que uneix el pic de Rulhe amb el pic de Fontargenta, deixem la cresta abans d'arribar a aquest pic i continuem el descens per una canal herbosa que ens porta directament fins a l’estanyol de Fontargenta. Des d'aquest estany baixem fins a l’estany Negre de Juclar, continuem la ruta vorejant l’Estanyol i l’Estanyol Petit i seguim baixant fins a la cabana de Garsan, on enllacem amb el camí del primer dia que ens porta directament a l’aparcament de les Peires.

El pic de Rulhe està considerat per molts excursionistes un dels cims més bonics i "elegants" de l’Arieja. Més enllà de la seva peculiar estructura -que queda definida per tres puntes encadenades-, aquest pic esdevé una fantàstica atalaia des d'on gaudim d'unes vistes meravelloses de les muntanyes d'Andorra i de l'Arieja, i dels moltíssims llacs d'alta muntanya que les envolten. L’ascensió al pic de Rulhe és una ruta exigent que transcorre per un terreny d’alta muntanya: tarteres, canals, agulles i gendarmes, pendents pronunciats, trams de cresta que requereixen d'alguna grimpada,... Aquells que no coneguin la zona quedaran sorpresos del relleu escarpat i la verticalitat que presenten la majoria de cims. Aquest fet dóna entitat i prestigi a moltes ascensions de la zona, que no resten exemptes de dificultat.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: Punta Nord del pic de Rulhe (2.783m), Punta Occidental del pic de Rulhe (2.782m) i Punta Sud del pic de Rulhe (2.781m)

: Dos dies

:
: 1:30h en total. 0:45h des de l'aparcament fins a la cabana de Garsan i 0:45h des de la cabana fins al refugi de Rulhe.
: 6:50h en total. 0:30h des del refugi fins al coll de les Calmetes, 1:45h des d'aquest coll fins a l'Enforcadura, 0:25h per coronar la Punta Nord, la Punta Occidental i la Punta Sud, 0:20h des de la Punta Sud fins a l`inici de la canal herbosa, 1:30h fins a l’estany Negre de Juclar i 2:20h des d'aquest estany fins al Pla de les Peires.

:
: +485m
: +615m/-1.100m

: Alta (PD). Ruta reservada per a muntanyencs amb experiència en alta muntanya. Trams drets i amb molta inclinació. La dificultat de la ruta es concentra en la grimpada que cal fer per assolir el cim (passos de I i de II- en algun punt aïllat) i en la baixada per la canal herbosa fins a l'estanyol de Fontargenta (arrel del fort pendent que hi ha).

: Estiu i tardor. La dificultat de la ruta augmenta considerablement quan hi ha neu a la cresta i/o a la canal herbosa per on fem la baixada. Durant l’hivern la zona és força inaccessible: la carretera que puja fins al Pla de les Peires està tancada a causa de la neu. A causa de la forta inclinació que fa la canal herbosa per on fem la baixada, no és aconsellable realitzar la ruta circular si ha plogut fa poques hores i el terreny encara està mullat; en aquest cas, aconsellem fer el descens seguint l'itinerari que hem fet de pujada.

: Grampons i piolet poden ser necessaris fins ben entrada la temporada d'estiu (recomanem consultar-ho als guardes del refugi de Rulhe). Un casc pot ser útil si hi ha despreniments de pedres. Portar pals ens pot ajudar força en la baixada per la canal herbosa.

:

· Andorra. Comapedrosa, Engorgs, Juclar, Pessons i Tristaina. Serie E-0. 1:40.000. Editorial Alpina.
· Bourg-Madame. Col de Puymorens. Pic Carlit. 2249OT. 1:25.000. IGN.

: La ruta circular es pot realitzar en els dos sentits de la marxa. Ara bé, a aquells que preferiu fer la ruta en sentit antihorari (sentit contrari al proposat en aquesta guia) us recomanem que us estudieu bé l'itinerari i que estigueu molt atents a l'orientació: des de l'estanyol de Fontargenta és difícil identificar la canal adequada per on s'ha de fer la pujada. La ruta que us proposem està estructurada en dos dies; els més entrenats, però, també poden realitzar-la en una sola jornada. Si durant la baixada per la vall de l'Estanyol teniu ganes d'allargar la ruta, podeu desviar-vos cap a l'esquerra i passar pels bonics estanys de Fontargent (no confondre amb Fontargenta).

Com arribar-hi en cotxe

Des de la petita població de Les Cabannes, situada a les valls d'Ax, agafem la carretera D520A fins al nucli d'Aston (1 km). Travessem aquesta població i continuem per la carretera que puja vall amunt fins a l'embassament de Rière, primer, i l'embassament de Laparan, després. Si volguéssim pujar fins al refugi de Rulhe per la vall de Riutort i l'estany de Rulhe (2:30h), deixaríem el cotxe a l'aparcament que trobem al costat d'aquest embassament. Nosaltres continuem carretera amunt (en alguns punts es troba una mica malmesa) fins al Pla de les Peires, on hi ha l'aparcament de les Peires (estem a 22 km de la població de Les Cabannes).

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

Recorregut 1r dia

Amagar fotosdetalle
Des de l'aparcament de les Peires (0:00h - 1.700m) agafem el sender que remunta la vall en direcció S passant pel costat de la cabana de les Peires. Un senyal de fusta vertical ens indica el camí cap al refugi de Rulhe: "Refuge du Rulhe". Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 1

En primer terme, la cabana de les Peires; al fons, el pic de Fontargent (2.618m) i el pic d’Anrodat (2.730m).

Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 1

Senyalització que trobem a l’inici de la ruta.

L’itinerari comença avançant suaument per entre una zona de prats alpins; estem creuant el Pla de les Peires. El camí és molt agradable i està senyalitzat amb marques de pintura groga. Tenim el riu d’Aston, que en aquest tram fa petits meandres, a la nostra dreta. Aquest riu és el resultat de les aportacions del riu de la Coma de Varilles (la vall que ens queda a la dreta) i de les aigües que baixen de l’Estanyol i dels estanys de Fontargent.  Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 1

L’excursió comença resseguint un terreny pla i còmode.

A poc a poc el sender va girant cap a la nostra esquerra i el pendent augmenta. Deixem el barranc a la nostra dreta. Arribem a un punt on veiem per primer cop, al fons, el majestuós pic de Rulhe, que s’alça dominant tota la vall. Ens trobem en una zona anomenada Jaça de Pinet. Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 1

Veim el pic de Rulhe a davant nostre.

Un cop superat el tram de pujada més forta, arribem a un creuament de camins (0:35h - 1.852m). El camí de la dreta ens portaria fins als estanys de Fontargent i el de l'esquerra fins al refugi de Rulhe. Nosaltres seguim cap al refugi de Rulhe. Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 1

Senyalització de fusta. Nosaltres agafem el camí de l'esquerra, cap al refugi de Rulhe.

Pugem una mica més i molt aviat topem amb la cabana de Garsan (0:45h - 1.883m). És fàcil trobar-se ramats de vaques o cavalls pasturant per aquesta zona durant la temporada estival. Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 1

Cabana de Garsan.

Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 1

Ramat de cavalls pasturant.

Val la pena admirar les bones vistes que tenim en direcció S de tota la vall de l'Estanyol i dels diversos cims que la defineixen: el pic de Rulhe, el pic de la Forcada, el pic d'Escobes, el Cilindre d'Escobes,... Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 1

Pic i Cilindre d'Escobes.

Anem seguint en tot moment el camí que puja cap al refugi pel vessant esquerre de la muntanya. Progressivament ens anem allunyant del fons de la vall, que ens queda a la nostra dreta. El camí està en bon estat i la pujada es fa còmodament. Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 1

Hem abandonat el fons de la vall i pugem pel vessant de la muntanya cap al refugi (en direcció E-SE).

Creuem un barranc que està situat a sota de la collada de Riutort i seguim avançant pel caminet fins que arribem al refugi de Rulhe (1:30h - 2.185m). Es tracta d'un refugi d'alta muntanya que està situat en un indret privilegiat: des d'aquí tenim unes vistes meravelloses de totes les valls i cims de l'entorn. (Telèfon: 05 61 65 65 01 o bé 06 74 24 50 71 (fora de temporada); web: www.rulhe.com). Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 1

Arribem a un punt on ja podem veure el refugi de Rulhe amb el pic de la Forcada com a teló de fons.

Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 1

Arribant al refugi de Rulhe, que està situat just als peus del pic de Rulhe.

Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 1

El refugi de Rulhe amb el pic i el Cilindre d’Escobes al fons.

Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 1

El refugi de Rulhe.

Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 1

Des del refugi podem veure, al fons de la vall, l’Estanyol i l’Estanyol Petit.

Recorregut 2n dia

Amagar fotosdetalle
Des del refugi de Rulhe (0:00h - 2.185m) agafem el sender GR10 que puja en direcció E cap al coll de les Calmetes. Un senyal vertical ens ajuda a identificar el camí. Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 2

Senyalització que trobem just al davant del refugi.

Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 2

Narcís de muntanya.

Durant aquest primer tram d'ascensió, podem estudiar la cara N del pic de Rulhe -que tenim a la nostra dreta- i l’itinerari que seguirem fins al cim. Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 2

Vistes de la cara N del pic de Ruhe.

Al cap de 30 minuts arribem al coll de les Calmettes (0:30h - 2.330m), que està situat just a la dreta (S) del pic homònim. Des del coll, podríem arribar a la població de Merens-les-Vals si seguissim recte pel GR10 en direcció E. Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 2

Coll de les Calmetes, a 2.330m d’altitud.

Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 2

Senyalitzacions del GR10 al coll de les Calmetes.

Nosaltres deixem enrere el GR10 i agafem el sender poc definit que puja en direcció S (a la dreta) i per entremig de pedregars cap a les parets del vessant N del pic de Rulhe. Des del coll de les Calmetes i fins al cim, ens anem trobant fites de pedres que ens ajuden a identificar l'itinerari correcte. Deixem a l'esquerra l'estètic pic de la Forcada i el coll de la Portella de Rulhe, i arribem als peus d'una àrea herbosa en forma de con (1.00h - 2.424m) i de la canal per la qual pujarem; ens trobem just a l'esquerra d'unes grans feixes rocoses. Aquest és l'itinerari habitual i més fàcil per assolir el cim a l'estiu; a l'hivern, però, és habitual assolir-lo per una canal que hi ha a la dreta (O) d'aquestes feixes rocoses. Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 2

Caminem en direcció S fins a la base de la canal.

Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 2

Arribant a la base de la canal.

Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 2

Comencem a pujar tot seguint el sender i les fites.

Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 2

La canal cada cop es va fent més estreta.

Pugem pel con herbós fent ziga-zagues en fort pendent. A mesura que anem pujant, la canal es va fent més estreta. I poc abans d'arribar al seu final seguim el corriol que es desvia cap a l'esquerra i que ens porta fins a un espectacular mirador sobre la Portella de Rulhe (1:30h - 2.603m). Estem situats just a la cresta que uneix el pic de la Forcada i el pic de Rulhe. Des d'aquest punt, gaudim d'unes bones vistes del pic d'Alba, el llac homònim i, al fons, el Puigpedrós de Lanós i el Coma d'Or. Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 2

Vista de l'estany d’Alba i el pic d’Alba (2.764m).

Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 2

Puigpedrós de Lanós (2.842m) i Coma d’Or (2.826m).

Des del mirador retornem fins a la part final de la canal mantenint l'altura. Un cop en aquest punt, agafem un corriol que puja en diagonal cap a la dreta i que ens porta fins a una balconada. Hem deixat definitivament enrere la canal. Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 2

Seguim un corriol que puja en diagonal cap a la dreta fins a una balconada.

Des de la balconada, seguim les fites i continuem cap a la dreta. Iniciem el flanqueig que ens porta en fort pendent fins al fil de la cresta (2:00h - 2.732m). Durant la pujada, observem un sortint rocós que té una forma força peculiar i que ens pot servir de referència.  Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 2

Seguim les fites que ens porten fins a la cresta.

Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 2

Ascendint cap a la cresta amb el peculiar sortint rocós al capdamunt.

Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 2

Sortint rocós que ens pot servir de referència.

Un cop estem situats a la cresta, girem a la dreta i progressem per entre grans blocs de granit. Avancem pel vessant N de la cresta i sempre seguint les fites que hi ha. Fem uns darrers metres de pujada per una canaleta rocosa i arribem a l’enforcadura del Rulhe (2:15h - 2.767m), coll que separa el cim Sud (a la nostra esquerra) dels cims Nord i Occidental (a la nostra dreta). Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 2

Últims metres abans d’arribar a l'enforcadura.

Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 2

L'enforcadura del pic de Rulhe manté la neu fins ben entrat l'estiu.

Seguim la cresta de la dreta (O), buscant sempre els passos més fàcils i evidents, fins que assolim la primera de les tres puntes: la Punta Nord del pic de Rulhe (2:20h - 2.783). Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 2

Punta Nord del pic de Rulhe.

Continuem per la cresta en direcció O-SO i aviat arribem a la Punta Occidental del pic de Rulhe (2:25h - 2.782m). Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 2

Punta Occidental del pic de Rulhe.

Desfem el camí fins a l’enforcadura i ens dirigim ara cap a l’últim dels tres cims de Rulhe. Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 2

Desfem el camí fins a l’enforcadura.

Grimpem per entre grans blocs de roca i assolim la Punta Sud del pic de Rulhe (2:40h - 2.782m). Gràcies a la seva situació privilegiada, gaudim d'unes vistes immillorables del pic d'Alba, el pic d'Escobes, el pic Negre de Juclar, els pics de Fontargent, el pic de Sant Barthélemy,... Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 2

Vistes de l’estany i el pic d’Alba des de la Punta Sud del pic de Rulhe.

Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 2

El Pic i el Cilindre d’Escobes des de la Punta Sud del pic de Rulhe.

Per realitzar el descens tenim dues opcions: seguir el mateix itinerari que hem fet de pujada o bé realitzar la baixada pel vessant S del pic de Rulhe i passar per l’estanyol de Fontargenta, l’estany Negre de Juclar, l’Estanyol i, des d’allà, anar directes fins al Pla de les Peires. En aquesta guia us proposem aquesta segona opció perquè ens permet tancar una preciosa i variada ruta circular. Ara bé, cal remarcar que aquesta opció només és aconsellable durant els mesos d’estiu i sempre que la canal per on baixarem es trobi neta de neu. Si no és el cas, la dificultat pot augmentar considerablement; sempre en funció de les condicions que presenti aquesta canal i la pròpia cresta del Rulhe.

Des de la Punta Sud del pic de Rulhe baixem en direcció S per la cresta que l’uneix amb el pic de Fontargenta. Busquem en tot moment l’itinerari més fàcil i segur. Veiem algunes fites de pedres que ens ajuden a trobar-lo.
 Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 2

La cresta sud per on baixem és afilada i una mica aèria però no és tècnicament difícil.

Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 2

Baixant pel vessant dret de la cresta, veiem un gendarme que precedeix a un coll.

Voregem per l'esquerre un gran gendarme rocós que defineix un petit coll (3:05h - 2.695m) des d'on podem veure l'estanyol de Fontargenta, al fons a la dreta, per primer cop des de que hem començat el descens. Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 2

Voregem el gendarme per l’esquerra i arribem a un collet.

Des d’aquest coll veiem la canal herbosa per on baixarem fins al fons de la vall. Comencem a baixar amb decisió per aquesta canal sense trobar un camí ben definit. Alternem trams d’herba amb trams de roca descomposta, sempre en fort pendent.  Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 2

Comencem a baixar per la canal herbosa.

Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 2

La canal fa un fort pendent.

Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 2

A la meitat de la canal, passem pel costat d'un bonic gendarme.

En algun pas aïllat, necessitem ajudar-nos amb les mans per baixar amb més seguretat. El pendent se suavitza i la canal desemboca en una àmplia tartera. Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 2

A la part baixa de la canal, hem de creuar una tartera.

La creuem i arribem directament a l'estanyol de Fontargenta (4:00h - 2.471m), conegut també com a Petit Estany de Juclar o Estany Superior de Juclar. Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 2

Arribant a l’estanyol de Fontargenta.

Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 2

Voregem l’estanyol de Fontargenta per la seva dreta.

Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 2

A la nostra dreta, admirem la vall de l’Estanyol, per on haurem de baixar a continuació.

Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 2

Mirada enrere, podem veure el descens que hem efectuat des del pic de Rulhe.

Voregem l'estanyol de Fontargenta per la seva dreta i ara sí, seguint un camí més evident i ben definit, seguim baixant fins enllaçar amb el GRT (4:30h - 2.354m). Estem molt a prop de l'estany Negre de Juclar, que tenim just a davant nostre. Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 2

L’estany Negre de Juclar amb el pic Negre de Juclar (2.627m) i el pic de la Pala de Sobre l’Estany (2.626m).

Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 2

Voregem l’estany Negre de Juclar.

Seguim el sender de llarg recorregut GRT (GR Transfronterer) cap a la dreta i voregem l’estany de Juclar fins arribar a la seva desembocadura.  Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 2

Estany Negre de Juclar.

Des d'aquest punt, continuem pel camí que baixa fent ziga-zagues pel fort desnivell que separa l'estany de Juclar de l’Estanyol. Durant aquest tram de baixada tenim unes vistes precioses: a davant nostre, l'Estanyol, i a la nostra dreta, una cascada molt bonica. Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 2

Vistes de l’Estanyol durant la baixada.

Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 2

Cascada.

Arribem a l'Estanyol (5:05h - 2.153m), un bonic estany d'alta muntanya que voregem per l'esquerra. Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 2

L’Estanyol.

El camí es fa més còmode i agraït. Seguim perdent altura i arribem a l’Estanyol Petit, que voregem per la seva dreta. Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 2

Voregem l’Estanyol Petit.

Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 2

L’Estanyol Petit.

Un cop arribem a la desembocadura de l'Estanyol Petit, deixem enrere a l'esquerra el trencall dels estanys de Fontargent (5:25h - 2.121m) (senyalització). Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 2

Trencall cap als estanys de Fontargent.

Continuem baixant i immediatament arribem a un trencall que ens portaria fins al refugi de Rulhe (5:26h - 2.118m). No ens desviem, nosaltres seguim recte pel sender que baixa vall avall. A mesura que anem baixant, la vall es va obrint cada cop més i els prats d'alta muntanya van guanyant terreny. Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 2

Bonic pla verd on l'aigua fa diversos meandres.

Arribem novament a la cabana de Garsan (6:15h) i enllacem amb el camí per on vam pujar el primer dia cap al refugi de Rulhe. Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 2

Arribant al Pla de les Peires.

Desfem ara el camí realitzat el primer dia i arribem a l'aparcament de les Peires (6:50h - 1.700m), punt d'inici i final d'aquesta interessant ruta circular per la zona alta de la vall d'Aston. Pic de Rulhe (2.783m) des del Pla de les Peires 2

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!

Carme
31-08-2014 19:22:26h

Sortida molt agraïda per la seva varietat i paisatges, de les que deixen petjada i es recorden amb un bon somriure.

David
27-08-2014 08:45:44h

Molt xula! El paisatge és impressionant, especialment pels llacs que vas trobant. Es pot allargar passant pels estanys de Fontargent.. I es pot fer de 3 dies si anem a dormir al fantàstic refu de Juclar, a la banda andorrana.

Ester Comellas
26-08-2014 21:13:08h

Una ruta molt recomenable. La vam fer a finals de juny i trobes una mica de tot: prats verds, flors de primavera, neu a prop del cim, una bona cresta, llacs glaçats i una vista espectacular. Això sí, pels que no tenim gaire experiència en alta muntanya, la baixada des del pic fins a l'estanyol de Fontargenta (pel vessant sud) pot resultar complicada ja que és força dreta en alguns trams de la canal herbosa.

7 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta