- Fitxa i mapes
- Recorregut
- Llocs d´interès
- Fotos
- Comentaris ()
- Rutes guiades properes
- Establiments propers
Alta (F)
Rutes d'alta muntanya en terreny poc abrupte en el qual no hi ha grans dificultats. És necessari certa experiència i entrenament suficient per a aquest tipus de terrenys. Pot ser necessari utilitzar les mans per guardar l'equilibri en algun moment puntual. Es tracta d'itineraris força fà cils amb pendents suaus (mà xim 30-35°). F (Fà cil) és ja un grau de dificultat, no és dificultat 0.1.250m
16 km
6:10h
1.448m
L'Ospitalet
2.633m
L'Ospitalet
Interessant ruta circular que assoleix el cim del pic de Nérassol iniciant la ruta a la petita població francesa de l'Ospitalet -L'Hospitalet-près-l'Andorre en francès-. De pujada recorrem tota la vall de Siscar fins a la Portella de Siscar des d'on ataquem el cim per la seva fà cil i ampla carena occidental. Per fer la ruta més agraïda i variada us proposem realitzar la baixada per la vall de la Valleta fins a l'estany de Pédourrés i continuar la baixada per la vall d'Arques fins a l'Ospitalet. El recorregut total és llarg i té un desnivell considerable. Aquest magnÃfic bucle és un dels itineraris clà ssics de l'Arieja: segur que no us deixarà indiferents!
El pic de Nérassol és un cim de moderada altitud situat al bell mig d'un amfiteatre de muntanyes amb gran carà cter i personalitat: el Roc Meler, el pic de la Cabaneta, el pic de Siscar, el pic d'Escobes, el pic de l'Alba, el pic de Regalecio,... La bellesa del recorregut i la varietat de relleus fan que aquesta sigui una excursió molt recomanable pels amants dels recorreguts que passen per zones poc freqüentades, salvatges i una mica solità ries. Llacs, flors i boscos de muntanya: l'abundà ncia de la flora i la fauna de les valls de Siscar i de Pédourrés reflecteixen la diversitat de la vida a aquestes muntanyes de les Valls d'Ax.
Track de la ruta
En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.
Més informació
: Pic de Nérassol (2.633m)
: 6:10h en total: 3:40h des de l'Ospitalet fins al pic de Nérassol i 2:30h des del pic fins al punt d'inici de la ruta.
: Alta (F). Tècnicament es tracta d'una ruta senzilla. Durant l'hivern, les pales de neu i la canal que hi ha sota de la Portella de Siscar assoleixen com a mà xim pendents de 30-35º. La cresta des de la Portella de Siscar fins al pic de Nérassol és fà cil, no té passos aeris ni trams exposats.
: Ruta que es pot realitzar durant tot l'any.
: Grampons i piolet segons l'època de l'any.
:
· Bourg Madame-Col de Puymorens. 2249OT. 1:25.000. IGN. · Carte de randonnées Nº7. Haute-Ariège. 1:50000. IGN. · Carte de randonnées Nº8. Cerdagne - Capcir. 1:50000. IGN.
: La ruta en general és evident, durant el recorregut anem trobant senyals de pintura blanques i vermelles del GR Transfronterer i també alguns panells indicadors. La ruta es pot realitzar en els dos sentits de la marxa. Si es vol partir l'excursió en dos, i aixà fer-la més relaxadament en dos dies, podem fer nit al refugi lliure de la Besina. Si realitzem la ruta a l'hivern, hem de tenir en compte que aquesta zona de l'Arieja propera a Andorra generalment és molt afavorida per la neu. En aquest cas, si a més, feu la ruta amb esquÃs teniu l'opció des del pic de Nérassol de fer l'atractiva baixada per la pala SE fins a una zona coneguda com els Plans de Nérassol i des d'allà continuar la baixada cap a la presa d'Arques.
Podem arribar al petit poble de l'Ospitalet -L'Hospitalet-près-l'Andorre en francès- pel N des d'Ax-les-Thermes (carretera N-20) o pel S des del coll de Pimorent o Andorra. El punt d'inici de l'excursió, el sender que hem d'agafar, es troba just al costat de la mateixa carretera N-20, a l'altura del pont de Sainte Suzanne, al cantó S del poble. Al costat d'aquest pont hi trobem una zona à mplia per a estacionar els vehicles. Si arribem a l'Ospitalet des del coll de Pimorent, no caldrà que entrem al poble, just abans d'arribar-hi trobarem el pont a mà dreta. Si en canvi, venim des de les Valls d'Ax haurem de creuar tot el poble per fora (N-20) fins arribar a l'altura del pont (esquerra) o bé travessar el poble amb cotxe pel seu carrer principal. També tenim l'opció de deixar el cotxe a un aparcament força gran que hi ha al costat de la rotonda que hi ha a la banda N del poble, al costat del pas a nivell (via del tren).
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Aixà mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquà descrita. Tots els temps són efectius i prenen un carà cter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.
Què més podem visitar?
-
Estació d'esquà d'Ax 3 Domaines
L'estació d'esquà d'Ax 3 Domaines, antigament anomenada Ax-Bonascre, està situada ben a prop de la capital de les Valls d'Ax, Ax-les-Thermes, exactament a 8 km. Té 80 km de pistes senyalitzades i rep aquest nom amb motiu dels 3 dominis dels que disposa: les Campels, le Saquet i Bonascre. A l'estiu l'estació ofereix activitats de senderisme i de bicicleta tot terreny.
Coordenades GPS: 42.7003042º 1.8139182º
Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Recorregut
Iniciem la ruta a la mateixa carretera N-20 a les afores de l'Ospitalet.
Guanyem altura sobre la vall i la carretera. Podem observar el pont de Sainte Suzanne i la zona on hem deixat el cotxe.
Al cap de poca estona trobem una gran canonada que transporta l'aigua des de les parts més altes de la muntanya fins a la central elèctrica d'EDF. En dues ocasions la creuem per sota. Durant forces metres caminem paral·lelament a la canalització, guanyant desnivell. A la dreta i uns quants metres avall, hi tenim el riu.Pugem paral·lelament a una gran canalització d'aigua.
El camà s'endinsa en un bonic bosc de bedolls.
A mesura que anem guanyant altitud adquirim unes millors vistes de la canalització i de la vall per on baixarem de tornada un cop haguem fet el pic (a la dreta).Anem girant lleugerament a l'esquerra endinsant-nos a la vall de Siscar.
El terreny és còmode.
Després d'avançar durant una bona estona pel marge dret (orogrà fic) del riu, el creuem tot passant per un pont de pedra (0:45h - 1.740m) fet amb una llosa. Al costat hi trobem una bifurcació de camins amb un pal senyalitzador. Prenem el sender que en direcció SO segueix remuntant la vall de Siscar. El camà de la dreta és per on baixarem a la tornada (vall d'Arques i estany de Pédourrés).Arribem a una bifurcació de camins després de creuar el riu de Siscar per un pontet.
Pujant per la vall de Siscar.
Passem a l'altra banda del riu.
A mesura que avancem, la vall va girant en tendència cap a la dreta (NO). A davant nostre, un promontori rocós ens amaga l'estany de la Jaça del Forn, que ens queda ja força a prop. El camà dibuixa un gir perfecte a la dreta (senyals grocs) per anar a buscar el barranc que baixa del mateix estany de la Jaça del Forn. Un pal senyalitzador ens indica aquest canvi de direcció: a la dreta cap a l'estany de Siscar -on ens dirigim nosaltres- i a l'esquerra cap al coll dels Clots i Andorra.En aquesta zona el camà fa un gir important a la dreta.
Pal indicador: a l'esquerra "Col del Clots" i "Andorre", a la dreta "Etang du Sisca".
Creuem un tercer cop el riu i l'estret barranc. Pugem per un tram força dret. Al fons ja hi veiem la presa de formigó de l'estany de la Jaça del Forn (1:35h - 2.020m) o de Siscar, segons l'anomena l'empresa d'electricitat (no l'hem de confondre amb l'estany situat més amunt i que porta el mateix nom).Ja veiem la presa de l'estany de la Jaça del Forn.
Voregem l'embassament per la nostra dreta.
A partir d'aquest punt la vall s'eixampla i comencem a gaudir d'unes cada vegada millors vistes de tota la carena fronterera entre Andorra i França. Tenim unes vistes privilegiades del Cilindre, el pic d'Escobes i la cresta de l'Alba.Al fons a davant nostre, la carena fronterera entre Andorra i França amb el Cilindre i el pic d'Escobes.
El pic d'Escobes està omnipresent durant tota aquesta part de recorregut per la vall de Siscar.
Durant l'hivern la neu és molt abundant en aquesta zona.
Arribant a la planÃcia. Al fons hi trobem el refugi lliure de la Besina.
Continuem caminant i baixem uns pocs metres, travessem una zona plana d'aiguamolls a on el riu, juganer, forma diversos meandres. Al fons d'aquest pla, a la banda dreta i una mica enlairada, hi trobem la cabana de la Besina (2:10h - 2.100m): un petit refugi d'unes 6-8 places, ben conservat i que ens pot ser molt útil sobretot en cas de mal temps.Arribant a la cabana de la Besina.
A l'interior, una llar de foc ens permetria fer foc. També hi trobem una taula i una zona a on podrÃem dormir si ho volguéssim.Interior de la cabana de la Besina.
Interior de la cabana de la Besina.
A davant nostre ja hi tenim l'estany de Siscar, presidit pel destacat relleu del pic d'Escobes.
L'estany de Siscar, tot gelat i ple de neu durant la temporada hivernal.
A partir d'aquest punt, la ruta canvia de direcció. Deixem la ruta de la Portella de Siscaró (no confondre amb la Portella de Siscar) i anem girant cap a la dreta en direcció NE. El camà cada cop és més costerut. Ens enlairem per sobre de l'estany de Siscar avançant per pendents herboses. Més amunt travessem una espècie de replà a on hi trobem un altre petit estany.Anem girant a la dreta amb un paisatge extraordinari com a teló de fons.
El camà remunta el vessant de la muntanya fent algunes llaçades en direcció al coll que es dibuixa clarament al NE. Es tracta de la Portella de Siscar, un pas de muntanya que enllaça la vall de Siscar i la de la Valleta. Situat a 2.440m es troba entre l'estètic pic de Regalecio, que ens queda a l'esquerra, i el pic de Nérassol, que ens queda a la dreta. Cal dir, per això, que el que veiem més clarament és la cota 2.594m del pic de Nérassol, situada més a occident; no podem veure encara el cim del pic de Nérassol que queda a darrere.De izquierda a derecha: el pico de Regalecio, la Portella de Siscar, la cota 2.594m y el pico de Nérassol detrás.
El pic de Regalecio, una preciosa agulla que s'alça imponent sobre la Portella de Siscar.
La cresta de l'Alba, un dels recorreguts per cresta més bonics d'Andorra.
El pic d'Escobes, un clà ssic d'Andorra.
Pujant; el Roc Meler i el pic de la Cabaneta al fons, sobre l'estany de Siscar.
Des de la Portella de Siscar avancem en direcció cap a la cresta del Nérassol.
Remuntem per entre les pedres un camà desdibuixat, prenent l'ampla carena O de la muntanya en clara direcció E. Diversos senderons segurament esbossats pel bestiar flanquegen cap a la nostra esquerra per tal d'evitar pujar fins a l'avantcim que ja tenim al davant.Cota 2.594m, avantcim del pic de Nérassol.
Nosaltres seguim per la carena i assolim l'avantcim del pic de Nérassol -cota 2.594m del mapa cartogrà fic de l'IGN- on hi trobem una fita. Des d'aquest punt, ara sÃ, ja podem observar el pic de Nérassol a davant nostre.Des de l'avantcim del Nérassol (cota 2.594m) ja veiem, a l'E, el pic de Nérassol.
Cim del Nérassol (2.633m).
El cim, una mica aïllat de la resta, ens permet gaudir d'unes vistes privilegiades en totes direccions. Si fa un dia clar podrem distingir clarament el pic de Pédourrés, el pic de l'Alba, la cresta de l'Alba, el pic d'Escobes, el Cilindre d'Escobes, el pic de la Cabaneta, el Roc Meler, els pics de Fontnegra, el pic dels Pedrons, el pic de la Mina, el pic de Fontfreda, el pic de les Valletes, el Puigpedrós de Lanós, el Puig de la Coma d'Or, el Carlit, el pic d'Auriol,...El pic de l'Alba (2.764m), un dels més alts de la zona.
El Puigpedrós de Lanós i el Puig de la Coma d'Or.
El pic de Fontfreda, el pic de les Valletes, el pic de l'Orri de Vinyola, el pic de la Mina, el pic dels Pedrons,...
El coll de Pimorent.
El pic de Regalecio.
Baixant cap a l'estany de Pédourres amb el pic de Pédourrés a davant nostre al fons.
Descendim tota la vall del riu Valleta fins que trobem l'estany de Pédourrés (4:30h - 2.172m). Ens hi apropem per gaudir del magnÃfic paisatge que ens ofereix aquest indret.L'estany de Pédourrés, prà cticament tot glaçat.
Travessem el sobreeixidor d'aigües de l'estany. A l'altre costat hi retrobem el sender GRT ben marcat provinent del refugi de Rulhe, pel qual anirem baixant en direcció E, pel marge esquerre del riu de la vall d'Arques.Baixem per la vall d'Arques.
La baixada es fa còmoda i tranquil·lament: anem trobant marques de GR blanques i vermelles. Passem pel costat d'algunes petites cascades que fa el rierol i per algunes zones de meandres. Deixem enrere, enlairada uns metres per sobre nostre i a la nostra esquerra, la cabana de la Jaça de Brougnic (oberta, 6 places i amb l'equipament bà sic).Cabana de Brougnic.
NarcÃs de muntanya (Narcissus pseudonarcissus) a la vall de Pédourrés.
Presa d'Arques.
Deixem enrere la presa i per un terreny més dret anem perdent altura. Arribem a un bonic esglaó a on s'acaba la vall per on venim. Ja podem veure les cases de l'Ospitalet. Flanquegem el vessant de la muntanya cap a la dreta. Creuem el riu d'Arques. Fem una llarga diagonal descendent i al cap d'uns instants passem per sota de la mateixa canalització que hem seguit durant la pujada.Baixant cap a l'Ospitalet.
Arribem al pont de pedra per on hem passat fa unes hores i prenem el camà que hi ha a mà esquerra i que, ara de baixada, ens portarà fins a l'Ospitalet.El pic del Tossal Mercader (2.547m) domina el vessant SE del poble de l'Ospitalet.
Durant aquest últim tram de baixada gaudim d’unes bones vistes del nucli de l'Ospitalet.
Finalment arribem a la carretera N-20, la creuem i recorrem els pocs metres que ens queden fins al pont de Sainte Suzanne (6:10h - 1.448m). Ens trobem al punt d'inici i final d'aquesta magnÃfica ruta circular per aquesta regió de l'Arieja, una regió molt interessant per a realitzar bons itineraris muntanyencs.Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.
Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!
Hola Xavier, la ruta circular transcorre principalment pel fons de les valls de Siscar i d'Arques. Per conectar aquestes dues valls cal superar la Portella de Siscar, punt del recorregut amb les mà ximes pendents de 30-35º aprox. La cresta des de la Portella de Siscar fins al pic de Nérassol és fà cil, no té passos aeris ni trams exposats. Et recomanarÃem que abans de fer la ruta t'informis de les condicions de neu a la zona i del risc d'allaus: www.meteofrance.com/previsions-meteo-montagne/bulletin-avalanches/haute-ariege/OPP70/. Molta sort!
Hola, felicitats per la ressenya. SabrÃeu si hi ha algun punt amb risc d'allaus ? Grà cies
Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.
Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.