pdf-ruta26
Pic de Nérassol (2.633m) per la vall de Siscar

Circular al pic de Nérassol pujant per la vall de Siscar i baixant per la vall d'Arques

 • Fitxa i mapes
 • Recorregut
 • Llocs d´interès
 • Fotos
 • Comentaris ()
 • Rutes guiades properes
 • Establiments propers
dificultad
Dificultat

Alta (F)

Rutes d'alta muntanya en terreny poc abrupte en el qual no hi ha grans dificultats. És necessari certa experiència i entrenament suficient per a aquest tipus de terrenys. Pot ser necessari utilitzar les mans per guardar l'equilibri en algun moment puntual. Es tracta d'itineraris força fàcils amb pendents suaus (màxim 30-35°). F (Fàcil) és ja un grau de dificultat, no és dificultat 0.
desnivelDesnivell acumulat

1.250m

Distància totalDistància total

16 km

Temps total efectiuTemps total efectiu

6:10h

altitud_minimaAltitud mínima

1.448m

distanciaPunt de sortida / arribada

L'Ospitalet

altitud_maximaAltitud màxima

2.633m

distanciaPoblació més propera

L'Ospitalet

Interessant ruta circular que assoleix el cim del pic de Nérassol iniciant la ruta a la petita població francesa de l'Ospitalet -L'Hospitalet-près-l'Andorre en francès-. De pujada recorrem tota la vall de Siscar fins a la Portella de Siscar des d'on ataquem el cim per la seva fàcil i ampla carena occidental. Per fer la ruta més agraïda i variada us proposem realitzar la baixada per la vall de la Valleta fins a l'estany de Pédourrés i continuar la baixada per la vall d'Arques fins a l'Ospitalet. El recorregut total és llarg i té un desnivell considerable. Aquest magnífic bucle és un dels itineraris clàssics de l'Arieja: segur que no us deixarà indiferents!

El pic de Nérassol és un cim de moderada altitud situat al bell mig d'un amfiteatre de muntanyes amb gran caràcter i personalitat: el Roc Meler, el pic de la Cabaneta, el pic de Siscar, el pic d'Escobes, el pic de l'Alba, el pic de Regalecio,... La bellesa del recorregut i la varietat de relleus fan que aquesta sigui una excursió molt recomanable pels amants dels recorreguts que passen per zones poc freqüentades, salvatges i una mica solitàries. Llacs, flors i boscos de muntanya: l'abundància de la flora i la fauna de les valls de Siscar i de Pédourrés reflecteixen la diversitat de la vida a aquestes muntanyes de les Valls d'Ax.

Track de la ruta

En alguns casos RUTES PIRINEUS ha manipulat els tracks per corregir problemes en la recepció de la senyal GPS i la seva posterior gravació. En aquests casos alguns trams de la ruta del track són aproximats i han estat projectats sobre el mapa.

gpxExchange Format (.gpx) kmzGoogle Earth (.kmz)

Més informació

: Pic de Nérassol (2.633m)

: 6:10h en total: 3:40h des de l'Ospitalet fins al pic de Nérassol i 2:30h des del pic fins al punt d'inici de la ruta.

: Alta (F). Tècnicament es tracta d'una ruta senzilla. Durant l'hivern, les pales de neu i la canal que hi ha sota de la Portella de Siscar assoleixen com a màxim pendents de 30-35º. La cresta des de la Portella de Siscar fins al pic de Nérassol és fàcil, no té passos aeris ni trams exposats.

: Ruta que es pot realitzar durant tot l'any.

: Grampons i piolet segons l'època de l'any.

:

· Bourg Madame-Col de Puymorens. 2249OT. 1:25.000. IGN.
· Carte de randonnées Nº7. Haute-Ariège. 1:50000. IGN.
· Carte de randonnées Nº8. Cerdagne - Capcir. 1:50000. IGN.

: La ruta en general és evident, durant el recorregut anem trobant senyals de pintura blanques i vermelles del GR Transfronterer i també alguns panells indicadors. La ruta es pot realitzar en els dos sentits de la marxa. Si es vol partir l'excursió en dos, i així fer-la més relaxadament en dos dies, podem fer nit al refugi lliure de la Besina. Si realitzem la ruta a l'hivern, hem de tenir en compte que aquesta zona de l'Arieja propera a Andorra generalment és molt afavorida per la neu. En aquest cas, si a més, feu la ruta amb esquís teniu l'opció des del pic de Nérassol de fer l'atractiva baixada per la pala SE fins a una zona coneguda com els Plans de Nérassol i des d'allà continuar la baixada cap a la presa d'Arques.

Com arribar-hi en cotxe

Podem arribar al petit poble de l'Ospitalet -L'Hospitalet-près-l'Andorre en francès- pel N des d'Ax-les-Thermes (carretera N-20) o pel S des del coll de Pimorent o Andorra. El punt d'inici de l'excursió, el sender que hem d'agafar, es troba just al costat de la mateixa carretera N-20, a l'altura del pont de Sainte Suzanne, al cantó S del poble. Al costat d'aquest pont hi trobem una zona àmplia per a estacionar els vehicles. Si arribem a l'Ospitalet des del coll de Pimorent, no caldrà que entrem al poble, just abans d'arribar-hi trobarem el pont a mà dreta. Si en canvi, venim des de les Valls d'Ax haurem de creuar tot el poble per fora (N-20) fins arribar a l'altura del pont (esquerra) o bé travessar el poble amb cotxe pel seu carrer principal. També tenim l'opció de deixar el cotxe a un aparcament força gran que hi ha al costat de la rotonda que hi ha a la banda N del poble, al costat del pas a nivell (via del tren).

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Les rutes poden variar molt en funció de l´època de l´any, de la neu i de les condicions meteorològiques. La senyalització (marques, panells, balises) que podem trobar al llarg de la ruta també pot variar amb el temps. RUTES PIRINEUS no es responsabilitza de qualsevol mal ús de les seves guies i recomana que cadascú sigui responsable i prudent a la muntanya. Així mateix, us convidem a documentar-vos amb llibres i guies especialitzades per complementar la informació aquí descrita. Tots els temps són efectius i prenen un caràcter orientatiu, no s´han tingut en compte les parades per petites que siguin. Per qualsevol suggeriment, RUTES PIRINEUS us convida a enviar un correu a info@rutespirineus.cat.

Què més podem visitar?

 • Estació d´esquí d´Ax 3 Domaines
  Estació d'esquí d'Ax 3 Domaines

  L'estació d'esquí d'Ax 3 Domaines, antigament anomenada Ax-Bonascre, està situada ben a prop de la capital de les Valls d'Ax, Ax-les-Thermes, exactament a 8 km. Té 80 km de pistes senyalitzades i rep aquest nom amb motiu dels 3 dominis dels que disposa: les Campels, le Saquet i Bonascre. A l'estiu l'estació ofereix activitats de senderisme i de bicicleta tot terreny.

  Coordenades GPS: 42.7003042º 1.8139182º

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Recorregut

Amagar fotosdetalle
Comencem a caminar des del costat del pont de Sainte Suzanne (0:00h - 1.448m) situat just al costat de la sortida del túnel del tren. Creuem amb prudència la carretera N-20 que puja al coll de Pimorent i Andorra; a l'altra banda de la carretera neix el sender que hem d'agafar. Hi trobem un pal indicador del GR Transfronterer amb les indicacions d'"Étang de Sisca", "Étang de Pedoures", "Refuge du Rulhe" i "Coll dels Clots-Andorre". Pugem en direcció NO remuntant el vessant de la muntanya Roc de Carraoux, situada just al davant del poble l'Ospitalet. Seguim en tot moment les marques blanques i vermelles del GRT. Pic de Nérassol (2.633m) per la vall de Siscar 1

Iniciem la ruta a la mateixa carretera N-20 a les afores de l'Ospitalet.

Pic de Nérassol (2.633m) per la vall de Siscar 1

Guanyem altura sobre la vall i la carretera. Podem observar el pont de Sainte Suzanne i la zona on hem deixat el cotxe.

Al cap de poca estona trobem una gran canonada que transporta l'aigua des de les parts més altes de la muntanya fins a la central elèctrica d'EDF. En dues ocasions la creuem per sota. Durant forces metres caminem paral·lelament a la canalització, guanyant desnivell. A la dreta i uns quants metres avall, hi tenim el riu. Pic de Nérassol (2.633m) per la vall de Siscar 1

Pugem paral·lelament a una gran canalització d'aigua.

A poc a poc el camí va girant cap a l'esquerra. Deixem la canalització enrere i entrem a la vall de Siscar. Passem per la zona planera de la Jaça de la Posola, molt a prop d'on s'ajunten les aigües del riu de Siscar i del riu d'Arques, que més avall aboquen les seves aigües al riu Arieja, a l'Ospitalet. Pic de Nérassol (2.633m) per la vall de Siscar 1

El camí s'endinsa en un bonic bosc de bedolls.

A mesura que anem guanyant altitud adquirim unes millors vistes de la canalització i de la vall per on baixarem de tornada un cop haguem fet el pic (a la dreta). Pic de Nérassol (2.633m) per la vall de Siscar 1

Anem girant lleugerament a l'esquerra endinsant-nos a la vall de Siscar.

Pic de Nérassol (2.633m) per la vall de Siscar 1

El terreny és còmode.

Després d'avançar durant una bona estona pel marge dret (orogràfic) del riu, el creuem tot passant per un pont de pedra (0:45h - 1.740m) fet amb una llosa. Al costat hi trobem una bifurcació de camins amb un pal senyalitzador. Prenem el sender que en direcció SO segueix remuntant la vall de Siscar. El camí de la dreta és per on baixarem a la tornada (vall d'Arques i estany de Pédourrés). Pic de Nérassol (2.633m) per la vall de Siscar 1

Arribem a una bifurcació de camins després de creuar el riu de Siscar per un pontet.

Pic de Nérassol (2.633m) per la vall de Siscar 1

Pujant per la vall de Siscar.

Anem superant els diferents alts i baixos que fa el terreny que va guanyant desnivell a poc a poc. El camí ens condueix fins a un petit pont per on creuarem a l'altre costat del riu, esquivant per l'esquerra un turó rocós (que deixarem a la nostra dreta). Pic de Nérassol (2.633m) per la vall de Siscar 1

Passem a l'altra banda del riu.

A mesura que avancem, la vall va girant en tendència cap a la dreta (NO). A davant nostre, un promontori rocós ens amaga l'estany de la Jaça del Forn, que ens queda ja força a prop. El camí dibuixa un gir perfecte a la dreta (senyals grocs) per anar a buscar el barranc que baixa del mateix estany de la Jaça del Forn. Un pal senyalitzador ens indica aquest canvi de direcció: a la dreta cap a l'estany de Siscar -on ens dirigim nosaltres- i a l'esquerra cap al coll dels Clots i Andorra. Pic de Nérassol (2.633m) per la vall de Siscar 1

En aquesta zona el camí fa un gir important a la dreta.

Pic de Nérassol (2.633m) per la vall de Siscar 1

Pal indicador: a l'esquerra "Col del Clots" i "Andorre", a la dreta "Etang du Sisca".

Creuem un tercer cop el riu i l'estret barranc. Pugem per un tram força dret. Al fons ja hi veiem la presa de formigó de l'estany de la Jaça del Forn (1:35h - 2.020m) o de Siscar, segons l'anomena l'empresa d'electricitat (no l'hem de confondre amb l'estany situat més amunt i que porta el mateix nom). Pic de Nérassol (2.633m) per la vall de Siscar 1

Ja veiem la presa de l'estany de la Jaça del Forn.

Voregem l'embassament per la dreta i continuem avançant còmodament per la vall de Siscar en direcció a la seva capçalera. Superem un nou escaló que fa la vall. Pic de Nérassol (2.633m) per la vall de Siscar 1

Voregem l'embassament per la nostra dreta.

A partir d'aquest punt la vall s'eixampla i comencem a gaudir d'unes cada vegada millors vistes de tota la carena fronterera entre Andorra i França. Tenim unes vistes privilegiades del Cilindre, el pic d'Escobes i la cresta de l'Alba. Pic de Nérassol (2.633m) per la vall de Siscar 1

Al fons a davant nostre, la carena fronterera entre Andorra i França amb el Cilindre i el pic d'Escobes.

Pic de Nérassol (2.633m) per la vall de Siscar 1

El pic d'Escobes està omnipresent durant tota aquesta part de recorregut per la vall de Siscar.

Pic de Nérassol (2.633m) per la vall de Siscar 1

Durant l'hivern la neu és molt abundant en aquesta zona.

Pic de Nérassol (2.633m) per la vall de Siscar 1

Arribant a la planícia. Al fons hi trobem el refugi lliure de la Besina.

Continuem caminant i baixem uns pocs metres, travessem una zona plana d'aiguamolls a on el riu, juganer, forma diversos meandres. Al fons d'aquest pla, a la banda dreta i una mica enlairada, hi trobem la cabana de la Besina (2:10h - 2.100m): un petit refugi d'unes 6-8 places, ben conservat i que ens pot ser molt útil sobretot en cas de mal temps. Pic de Nérassol (2.633m) per la vall de Siscar 1

Arribant a la cabana de la Besina.

A l'interior, una llar de foc ens permetria fer foc. També hi trobem una taula i una zona a on podríem dormir si ho volguéssim. Pic de Nérassol (2.633m) per la vall de Siscar 1

Interior de la cabana de la Besina.

Pic de Nérassol (2.633m) per la vall de Siscar 1

Interior de la cabana de la Besina.

Deixem la cabana enrere i continuem remuntant la vall en direcció NO. Superem un nou esglaó que fa la vall. Ens separem del riu una mica. Ja veiem l'estany de Siscar (2:30h - 2.187m) situat al bell mig del circ de Siscar. Si volem, ens hi apropem. La petita torre sobre la presa de l'estany resta oberta per un eventual bivac. Pic de Nérassol (2.633m) per la vall de Siscar 1

A davant nostre ja hi tenim l'estany de Siscar, presidit pel destacat relleu del pic d'Escobes.

Pic de Nérassol (2.633m) per la vall de Siscar 1

L'estany de Siscar, tot gelat i ple de neu durant la temporada hivernal.

A partir d'aquest punt, la ruta canvia de direcció. Deixem la ruta de la Portella de Siscaró (no confondre amb la Portella de Siscar) i anem girant cap a la dreta en direcció NE. El camí cada cop és més costerut. Ens enlairem per sobre de l'estany de Siscar avançant per pendents herboses. Més amunt travessem una espècie de replà a on hi trobem un altre petit estany. Pic de Nérassol (2.633m) per la vall de Siscar 1

Anem girant a la dreta amb un paisatge extraordinari com a teló de fons.

El camí remunta el vessant de la muntanya fent algunes llaçades en direcció al coll que es dibuixa clarament al NE. Es tracta de la Portella de Siscar, un pas de muntanya que enllaça la vall de Siscar i la de la Valleta. Situat a 2.440m es troba entre l'estètic pic de Regalecio, que ens queda a l'esquerra, i el pic de Nérassol, que ens queda a la dreta. Cal dir, per això, que el que veiem més clarament és la cota 2.594m del pic de Nérassol, situada més a occident; no podem veure encara el cim del pic de Nérassol que queda a darrere. Pic de Nérassol (2.633m) per la vall de Siscar 1

De izquierda a derecha: el pico de Regalecio, la Portella de Siscar, la cota 2.594m y el pico de Nérassol detrás.

Pic de Nérassol (2.633m) per la vall de Siscar 1

El pic de Regalecio, una preciosa agulla que s'alça imponent sobre la Portella de Siscar.

Pic de Nérassol (2.633m) per la vall de Siscar 1

La cresta de l'Alba, un dels recorreguts per cresta més bonics d'Andorra.

Pic de Nérassol (2.633m) per la vall de Siscar 1

El pic d'Escobes, un clàssic d'Andorra.

Pic de Nérassol (2.633m) per la vall de Siscar 1

Pujant; el Roc Meler i el pic de la Cabaneta al fons, sobre l'estany de Siscar.

Finalment arribem a la Portella de Siscar (3:06h - 2.440m), un coll molt ample. Pic de Nérassol (2.633m) per la vall de Siscar 1

Des de la Portella de Siscar avancem en direcció cap a la cresta del Nérassol.

Remuntem per entre les pedres un camí desdibuixat, prenent l'ampla carena O de la muntanya en clara direcció E. Diversos senderons segurament esbossats pel bestiar flanquegen cap a la nostra esquerra per tal d'evitar pujar fins a l'avantcim que ja tenim al davant. Pic de Nérassol (2.633m) per la vall de Siscar 1

Cota 2.594m, avantcim del pic de Nérassol.

Nosaltres seguim per la carena i assolim l'avantcim del pic de Nérassol -cota 2.594m del mapa cartogràfic de l'IGN- on hi trobem una fita. Des d'aquest punt, ara sí, ja podem observar el pic de Nérassol a davant nostre. Pic de Nérassol (2.633m) per la vall de Siscar 1

Des de l'avantcim del Nérassol (cota 2.594m) ja veiem, a l'E, el pic de Nérassol.

Baixem uns metres, fem una pujada suau per una pala herbosa de l'altiplà i finalment assolim el pic de Nérassol (3:40h - 2.633m), un cim molt ample que presenta una forma arrodonida. Al cim hi trobem una gran fita de pedres i una curiosa pedra vertical com si es tractés d'un menhir. Pic de Nérassol (2.633m) per la vall de Siscar 1

Cim del Nérassol (2.633m).

El cim, una mica aïllat de la resta, ens permet gaudir d'unes vistes privilegiades en totes direccions. Si fa un dia clar podrem distingir clarament el pic de Pédourrés, el pic de l'Alba, la cresta de l'Alba, el pic d'Escobes, el Cilindre d'Escobes, el pic de la Cabaneta, el Roc Meler, els pics de Fontnegra, el pic dels Pedrons, el pic de la Mina, el pic de Fontfreda, el pic de les Valletes, el Puigpedrós de Lanós, el Puig de la Coma d'Or, el Carlit, el pic d'Auriol,... Pic de Nérassol (2.633m) per la vall de Siscar 1

El pic de l'Alba (2.764m), un dels més alts de la zona.

Pic de Nérassol (2.633m) per la vall de Siscar 1

El Puigpedrós de Lanós i el Puig de la Coma d'Or.

Pic de Nérassol (2.633m) per la vall de Siscar 1

El pic de Fontfreda, el pic de les Valletes, el pic de l'Orri de Vinyola, el pic de la Mina, el pic dels Pedrons,...

Pic de Nérassol (2.633m) per la vall de Siscar 1

El coll de Pimorent.

Pic de Nérassol (2.633m) per la vall de Siscar 1

El pic de Regalecio.

Des del cim desfem el camí que hem fet des de la Portella de Siscar. Un cop aquí emprenem el descens en direcció NE per la vall de la Valleta. A davant hi tenim el pic de Pédourres (2.468m). Pic de Nérassol (2.633m) per la vall de Siscar 1

Baixant cap a l'estany de Pédourres amb el pic de Pédourrés a davant nostre al fons.

Descendim tota la vall del riu Valleta fins que trobem l'estany de Pédourrés (4:30h - 2.172m). Ens hi apropem per gaudir del magnífic paisatge que ens ofereix aquest indret. Pic de Nérassol (2.633m) per la vall de Siscar 1

L'estany de Pédourrés, pràcticament tot glaçat.

Travessem el sobreeixidor d'aigües de l'estany. A l'altre costat hi retrobem el sender GRT ben marcat provinent del refugi de Rulhe, pel qual anirem baixant en direcció E, pel marge esquerre del riu de la vall d'Arques. Pic de Nérassol (2.633m) per la vall de Siscar 1

Baixem per la vall d'Arques.

La baixada es fa còmoda i tranquil·lament: anem trobant marques de GR blanques i vermelles. Passem pel costat d'algunes petites cascades que fa el rierol i per algunes zones de meandres. Deixem enrere, enlairada uns metres per sobre nostre i a la nostra esquerra, la cabana de la Jaça de Brougnic (oberta, 6 places i amb l'equipament bàsic). Pic de Nérassol (2.633m) per la vall de Siscar 1

Cabana de Brougnic.

Pic de Nérassol (2.633m) per la vall de Siscar 1

Narcís de muntanya (Narcissus pseudonarcissus) a la vall de Pédourrés.

Seguim baixant i sense problemes arribem a la presa d'Arques (5:00h - 1.990m) després de vorejar tot l'embassament per la nostra esquerra. Pic de Nérassol (2.633m) per la vall de Siscar 1

Presa d'Arques.

Deixem enrere la presa i per un terreny més dret anem perdent altura. Arribem a un bonic esglaó a on s'acaba la vall per on venim. Ja podem veure les cases de l'Ospitalet. Flanquegem el vessant de la muntanya cap a la dreta. Creuem el riu d'Arques. Fem una llarga diagonal descendent i al cap d'uns instants passem per sota de la mateixa canalització que hem seguit durant la pujada. Pic de Nérassol (2.633m) per la vall de Siscar 1

Baixant cap a l'Ospitalet.

Arribem al pont de pedra per on hem passat fa unes hores i prenem el camí que hi ha a mà esquerra i que, ara de baixada, ens portarà fins a l'Ospitalet. Pic de Nérassol (2.633m) per la vall de Siscar 1

El pic del Tossal Mercader (2.547m) domina el vessant SE del poble de l'Ospitalet.

Pic de Nérassol (2.633m) per la vall de Siscar 1

Durant aquest últim tram de baixada gaudim d’unes bones vistes del nucli de l'Ospitalet.

Finalment arribem a la carretera N-20, la creuem i recorrem els pocs metres que ens queden fins al pont de Sainte Suzanne (6:10h - 1.448m). Ens trobem al punt d'inici i final d'aquesta magnífica ruta circular per aquesta regió de l'Arieja, una regió molt interessant per a realitzar bons itineraris muntanyencs. Pic de Nérassol (2.633m) per la vall de Siscar 1

Informació pràctica per viure una experiència completa

Consulta els allotjaments, restaurants, museus, petits artesans,... recomanats propers a aquesta ruta: establiments propers.

Escriure comentari
Participa! Envia´ns el teu comentari

Si has realitzat aquesta ruta, dóna´ns la teva opinió!! Si tens dubtes de la ruta, escriu-nos un comentari!
Coneixes alternatives per aquest itinerari? Has fet aquesta ruta d´alguna altra manera? Opina!

RUTES PIRINEUS
23-11-2017 11:51:27h

Hola Xavier, la ruta circular transcorre principalment pel fons de les valls de Siscar i d'Arques. Per conectar aquestes dues valls cal superar la Portella de Siscar, punt del recorregut amb les màximes pendents de 30-35º aprox. La cresta des de la Portella de Siscar fins al pic de Nérassol és fàcil, no té passos aeris ni trams exposats. Et recomanaríem que abans de fer la ruta t'informis de les condicions de neu a la zona i del risc d'allaus: www.meteofrance.com/previsions-meteo-montagne/bulletin-avalanches/haute-ariege/OPP70/. Molta sort!

Xavier
13-11-2017 12:13:16h

Hola, felicitats per la ressenya. Sabríeu si hi ha algun punt amb risc d'allaus ? Gràcies

7 vots
Enviar comentari

Volem que la web de RUTES PIRINEUS sigui una web participativa, per això t´animem a que deixis els teus comentaris sobre les nostres rutes. No es toleraran insults, llenguatge abusiu, faltes de respecte, ni comentaris ofensius en contra de les més elementals normes d´educació. Tampoc s´acceptaran missatges comercials, o que incloguin números de telèfon o adreces personals i també s´eliminaran els missatges que anunciïn algun producte.

Tots els comentaris són revisats per garantir que compleixin les normes anteriors. RUTES PIRINEUS, en cap cas, es farà responsable del contingut de les opinions publicades pels internautes a la nostra web.

MÉTEO
Enllaços per conèixer la méteo de la zona per on passa la ruta